GOKNR 2024/6 Bilanço Analizi
- Şirket 2.çeyrek sonuçlarında 375,8 milyon TL net kâr açıkladı. 2023/6 6 aylık sonuçlarına kıyasla net kârda 20% oranında reel anlamda artış sağlandı. 2Ç23 dönemine kıyaslandığında ise çeyreksel olarak 55% daralma gerçekleşti. 1Ç23 sonuçlarında zarar oluşturan şirketin, 1Ç24 döneminde kâra geçmesi baz etkisi ile oransal anlamda ivme kazandırırken, 2Ç24 sonuçlarında 2Ç23 sonuçlarının daha güçlü olmasıyla görece baz etkisinin olumsuz yansıması baskılanmada ana faktör oldu.
- Net satışlar ise 6 aylık kıyasta 16% daralma yaşandı. Çeyreksel bakışta ise 2Ç23 dönemine göre ise daha sınırlı olarak 12% düşüş kaydedildi.
- Çeyreklik ve 6 aylık sonuçlarda satış maliyetlerinin cirodaki düşüşe kıyasla daha yüksek oranda gerilemesi brüt kâr marjına pozitif yansıdı.
- Faaliyet giderlerinde ise çeyreklik kıyasta ciroda yaşanan gerilemeye oranla daha sınırlı düşüş yaşanması negatif etki yaratırken, 6 aylıkta ise faaliyet giderlerinde gerileme daha yüksek oranda gerçekleşerek pozitif etkiledi. Bu sonuçlara rağmen tüm marj kalemlerindeki iyileşmeler, çeyreksel ve 6 aylık değerlendirmelerde devam etti. Çeyreksel bazda esas faaliyet kârı ve FAVÖK sırasıyla 3% ve 9% düşüş gösterirken, 6 aylık sonuçlarda 31% ve 23% büyüme korundu.
- Yüksek faizin önemli bir risk oluşturduğu finansman gideri tarafında çeyreklik sonuçlarda 56% 6 aylık değerlendirmede ise 48% gerileme ile olumlu tarafta kayda değer toparlanmalar yaşandı. Bu bağlamda görece zayıf 2Ç24 sonuçlarında en olumlu gelişmelerden birinin net finansman giderinde yaşanan toparlanma olduğunu söylemek mümkün görünüyor.
- Yıldan yıla borç/kaynak oranı düşüş eğiliminde olup özkaynak ağırlığını artıran şirkette borç kaynak oranı 2023/6 dönemine göre 49.72%’den 36.24%’e geriledi. Net borçlu yapı 2023/06 dönemine göre 36,2% azalarak 1,012 milyon TL seviyesine geriledi. Özkaynak ağırlığının artış eğiliminde olduğu şirkette net parasal pozisyon zararı 2023/06 dönemine göre 44% azalarak 446,3 milyon TL zarar olarak gerçekleşirken yaşanan iyileşme net finansman giderindeki toparlanma ile net kâr rakamını pozitife taşıyan ana unsurlardan biri oldu.
- Nakit akışlar incelendiğinde serbest nakit akışlarının 2023/6 dönemine göre 42,8% büyüme sağladığı görülüyor. 6 aylık bakışta işletme faaliyetlerinden sağlanan nakit akışlarında 97% büyüme yaşanırken, yatırım faaliyetlerinden nakit çıkışının yaklaşık 300 milyon TL arttığı ve finansman faaliyetlerden nakit çıkışının ise yaklaşık 220 milyon TL hafifleyerek durumu kompanse ettiği görülüyor. Bu sonuçlarla ulaşılan güçlü nakit akışlarında başrolün işletme faaliyetlerinden sağlanması ve BİST şirketlerine görece pozitif seyri olumlu anlamda dikkat çekiyor.
- Vergi tarafında 338 milyon TL düzeyinde sağlanan vergi geliri önceki yıla göre paralel sayılabilecek düzeyde benzer sonuçlarla devam etse de çeyreksek olarak kıyaslamada fark yaratmadan, net kârı desteklemeye devam etti. 6 aylık kıyasta ise vergi giderinden 97 milyon TL vergi geliri sağlanan tabloya dönüş kayda değer düzeyde olumlu etkiler yarattı.
- Bu sonuçlarla 2024/6 dönemine göre çeyreksel olarak vergi öncesi kârda 93% oranında şiddetli düşüş, net dönem kârında ise 55% oranında daralma izlendi. 6 aylık sonuçlarda ise vergi öncesi kârda kârdan zarara dönüş, net dönem kârında ise 20% büyüme sağlandı.
- Ürün satışlarında ton bazlı değişimlere bakıldığında diğer ve perakende ürünler başta olmak üzere tüm ürün gruplarında istisnasız artış kaydedilmesi olumlu anlamda dikkat çekti.
- 2023/6 dönemine kıyasla ihracat oranını artırarak 32,6% seviyesine taşıyan şirketin, geçmişte de yılın 2. yarılarında çok daha yüksek yurtdışı satışlar gerçekleştirip son 4 yılın ortalamasında (%81) yılı yüksek ihracat rakamları ile tamamladığı görülmektedir.
- Yüksek ihracatçı yapıya sahip şirketin, ekonomik döngünün yüksek faize dönmesi ile doğal yolla baskılanmaya başlayan döviz kuru durgunluğundan, negatif etkilendiğini söylemek mümkün görünüyor. Ciroda yaşanan düşüşte bu durumun etkili olduğu, şirketin ihracatçı birçok şirket gibi kurda yaşanan yukarı yönlü hareketlerden olumlu ya da tam aksi şekilde olumsuz etkilenmesiyle kur hareketlerine karşı yüksek hassasiyet barındırdığı anlaşılıyor.
- Hasılat kırılımına bakıldığında Amerika 41,9%, Türkiye 33,8% olarak gerçekleşti. Amerika’ya yapılan satışlarda hasılat büyüse de hasılat içerisinde payı azaldı. (2Ç23: 49,3%) Buna karşın Türkiye’nin kırılımdaki payı artış gösterdi. (2Ç23:23%) Yaşanan değişimde kur baskısının etkili olduğunu düşünüyorken gelecek süreçte geçmiş kırılım oranlarına yakınsayarak yeniden dengeleneceğini tahmin ediyoruz.
- Genel değerlendirme notu öncesinde şirketin BİST şirketlerine kıyasla düşük piyasa değerine ve işlem hacmi ortalamalarına sahip olmasıyla yüksek volatilitede fiyat hareketleri oluşturma riskine dikkat çekiyoruz. Buna bağlı olarak portföylerde sınırlı düzeyde bulundurulmasını daha sağlıklı ve korunaklı buluyoruz.
- Bilanço ardından kısa vadede hisse fiyatında baskılanma yaşanabileceği yaşansa da orta ve uzun vadede topraktan son ürüne olan iş modeli, yüksek ihracatçı yapısı ve güçlenen mali yapısı ile beğeniyoruz. Olası geri çekilmelerin kademeli olarak alım fırsatı yaratabileceğini düşünüyoruz.
Allbatross Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://allbatrossyatirim.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.