Bilanço Analizi-Akbank (ICBC Yatırım)

2Ç24 Bilanço Değerlendirmesi
Beklentiye paralel net kar - Akbank 2024’ün ikinci çeyreğinde 10 milyar 924 milyon TL net kar açıkladı. Konsensüs beklentisi 10 milyar 717 milyon TL net kar idi. TL cinsi krediler özel sektöre paralel büyürken, kredi kartı ve tüketici kredileri TL kredi büyümesinde öncü oldu. TÜFE’ye endeksli menkul kıymet (TÜFEX) gelirleri çeyreklik olarak hafif artarken, net faiz geliri çeyreklik yüzde 9 azaldı. Müşteri kazanımı ve ödeme sistemleri gelirlerindeki artış ile birlikte ücret ve komisyon gelirlerinde çeyreklik yüzde 15’lik artış gerçekleşti. Operasyonel giderler ise yüzde 4 arttı. Tüm bunların sonucunda 2. çeyrek öz sermaye karlılığı yüzde 20 olurken (1Ç24’te yüzde 25), net kar çeyreklik yüzde 17 geriledi. TÜFE’de her 1 puanlık değişim bankanın net karını 1 milyar TL, özsermaye karlılığını ise 45 baz puan etkilemektedir.
2024 beklentileri revize edildi - Banka 2024'e ilişkin beklentilerini güncelledi. Buna göre banka 2024 için YP kredilerde yüzde 20'nin üzerinde yıllık artış (önceki: artış), yüzde 3 NFM (önceki: yüzde 4), yüzde 100'ün üzerinde ücret ve komisyon artışı (önceki: yüzde 80'in üzerinde), yüzde 70'in üzerinde operasyonel gider artışı (önceki: ortalama enflasyon), 100 baz puan net risk maliyeti (önceki: 150 baz puan), yüzde 25-30 arası öz sermaye karlılığı (önceki: yüzde 30’un üzerinde) öngörüyor.
TL kredi büyümesi özel sektöre paralel, YP kredi büyümesi güçlü - Akbank’ın TL cinsi kredileri çeyreklik yüzde 8, yıllık yüzde 57 artarak özel bankalara paralel gerçekleşti. Akbank, tüketici kredilerinde 20, KOBİ kredilerinde 96 baz puan pazar payı kazanırken, 0,2 milyon net aktif ve dijital aktif müşteri kazandı. YP cinsi krediler sektöre paralel çeyreklik bazda yüzde 26 artarak sektörün üzerinde gerçekleşti. TL cinsi mevduatlardaki çeyreklik büyüme yüzde 9 ile sektörün ve özel bankaların altında gerçekleşti. YP cinsi mevduatlar sektörün üzerinde çeyreklik bazda yüzde 3 arttı. Sonuç olarak, toplam kredi/mevduat oranı 4 puan artışla yüzde 78 oldu ve sektör ortalamasının altında gerçekleşti. Banka vadesiz mevduatta 70 baz puan pazar payı kaybederken vadesiz mevduatın toplam içindeki payı yüzde 29’a geriledi. Akbank 2025’e kadar 5 milyon müşteri kazanmayı hedeflerken, 2022 yıl sonundan bu yana 3,1 milyon müşteri kazandı.
NFM geriledi - TL kredi-mevduat makası, mevduat maliyetindeki baskı nedeniyle çeyreklik olarak negatif bölgede geriledi. Bankanın swap maliyeti bu çeyrekte 7,8 milyar TL (önceki çeyrek 7,4 milyar TL) oldu. TÜFEX geliri 17,8 milyar TL’ye yükseldi. Sonuç olarak, NFM 68 baz puan gerileyerek yüzde 2,11 oldu. Bankanın kendi hesaplamasına göre TÜFE’ye göre normalize edilmiş NFM 62 baz puan gerileyerek yüzde 2,09 oldu. Akbank, 2024 için NFM öngörüsünü yüzde 3’e revize ederken, bu NFM’de yıllık 170 baz puan gerilemeye işaret ediyor.
Güçlü ücret geliri artışı sürdü - Net ücretler ve komisyonlar 2Ç24'te bir önceki yıla göre yüzde 166 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 15 arttı. Ödeme sistemlerinden elde edilen ücret gelirleri (yüzde 423 yıllık artış) ile yeni müşteri kazanımı artışta etkili oldu. Öte yandan, operasyonel giderler bir önceki yıla göre yüzde 102 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 4 arttı. Sonuç olarak, giderlerin ücret gelirlerine oranı yüzde 56’ya yükselirken, banka 2024’ü yüzde 45-50 aralığında (önceki: yüzde 35 civarı) bitirmeyi hedefliyor.
Aktif kalitesi sağlam seyretti - 2Ç24’te bankanın takipteki kredileri tahsilatlar dahil net olarak 3,3 milyar TL arttı. Sonuç olarak, takipteki kredi oranı 10 baz puan azalarak yüzde 2,3 oldu. İkinci aşama kredilerin payı yüzde 6,8'den yüzde 6,4'e gerilerken, yeniden yapılandırılan kredilerin payı ise yüzde 5,0'dan yüzde 4,2'ye geriledi. Toplam karşılıkların kredilere oranı yüzde 3,1’e geriledi. Bu çeyrekte 1,4 milyar TL tutarındaki serbest karşılıklara ekleme yapılmadı. Banka 2024 için kur etkisi hariç yaklaşık 100 baz puan net toplam risk maliyeti öngörürken, 2024’ün ilk yarısında 47 baz puan net risk maliyeti gerçekleşti.
SYR geriledi - Akbank’ın konsolide SYR’si yüzde 16,4 gerçekleşerek çeyreksel bazda 90 baz puan azaldı. Bankaya göre, TL'deki her yüzde 10 değer kaybı 20 baz puan civarında SYR aşınmasına yol açarken, 100 baz puan TL faiz artışı SYR’de 8 baz puan, TGA'da her 1 yüzde puan artış ise SYR'yi 25 baz puan olumsuz etkilemektedir.
Değerleme - Hisse son bir yılda yüzde 136 artarken BIST-100 endeksine göre yüzde 52 daha iyi bir performans gösterdi. En beğendiğimiz hisseler arasında yer alan Akbank için AL önerimizi ve 85 TL hedef fiyatımızı koruyoruz.


 ICBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 .www.icbcyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş