Big Chefs YKB Cizreli: Bu yıl yüzde 10'luk büyümeyi tutturacağız- bloomberght.com

bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan habere göre;Bloomberg HT'deki "Üst Düzey" programında Arzu Maliki'ye konuk olan Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Gamze Cizreli piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle kar marjlarında ciddi düşüşler yaşadıklarını ancak bu yıl yüzde 10'luk büyümeyi tutturacaklarını söyledi. Cizreli bu sene yurt dışında büyümeye ağırlık vereceklerini ifade etti.

Yeme-İçme sektörü için ve Big Chefs için 2019 nasıl başladı? Büyüme ve yatırım hedefleriniz nasıl?

Gamze Cizreli: Malum iç piyasadaki ekonomik dalgalanmalarla, özellikle yiyecekte ham madde fiyatlarının artmasıyla birlikte tabi ki kar marjlarında da ciddi düşüşler yaşıyoruz. Ama bizler nispeten şanslı bir sektörüz, bu ekonomik çalkantılardan en son etkilenen sektörlerden biriyiz.

Biz bu sene yurt dışı büyümeye biraz daha ağırlık vereceğiz, Frankfurt projemiz geliyor, Azerbaycan Bakü'de açıyoruz, iç piyasada büyürken yurt dışı ile de büyüyerek dengeyi tutturmayı çalışacağız. 2019 Türkiye için çok kolay bir yıl olmayacak, hep birlikte bu zorlukları aşacağımızı ümit ediyorum. Büyümede sektör rakamları dünya ortalamasının henüz çok altında, İspanya'ya, İtalya'ya Peru'ya veya Amerika'ya baktığımızda dışarıda yeme-içme oranının gayri safi milli hasılaya oranı yüksek mesela yüzde 6'larda. Türkiye'de ise bu oran yüzde 1.9, 2'lere daha ulaşamadık. Dışarıda yeme-içme bir kültür işi ve bizim gidecek daha çok yolumuz var. Biz aslında devlet, STK'lar ve özel sektör el ele vererek gastronomiyi ekonominin ana lokomotiflerinden biri haline getirebiliriz. Ben ülkemiz için Gastronomi sektörünün önümüzdeki dönemin altın sektörü olacağını düşünüyorum.

Tarım ürünlerinin Türkiye'de üretilmesinden bahsetmek istiyorum, siz de destek veriyorsunuz üretime ve malzemelerinizi yurtiçinden tedarik ediyorsunuz, Türkiye birçok tarım ürününü de ithal ediyor..Biz ne zaman tarımda istenilen üretim seviyesine geliriz?

Gamze Cizreli: Bizim 9 tanesi yurtdışında olmak üzere toplamda 60 lokasyonumuz var..Burada gördük ki tohumların çoğu ithal, üstelik Türkiye bir tarım ülkesi..Büyük kentlere çok göç oldu ve buğdayımızı dahi ithal eden bir duruma geldik. Fakat son zamanlarda bir ters göç başladı yani şehirlerden köylere göç yavaş yavaş başladı. Bizim "Toprağın Kadınlarından Sofralara" diye bir projemiz var, biz tedariğimizin büyük bir kısmını kırsaldaki kadın üreticilerden almak üzere bir proje başlattık. 14 kadın üreticiyle başladık şimdi 30 tane kadın üreticiye ulaştık. Şimdi hükümet de bu konuya çok hassasiyet gösteriyor. Biz de özel sektör olarak bu farkındalığı yaratabilirsek en azından direk üreticiden, kırsaldan, Anadolu'dan alabilirsek çok iyi olur.

Şimdi euro ve dolarla ithal ettiğimiz tohumun ve ürünün de maliyeti o oranda arttı. Biz ne zaman kendi üretimimizi yapar hale gelirsek, fiyat artışlarından da az etkileniriz. Biz de bu maliyet artışlarını hissediyoruz, o yüzden artık biraz daha verimliliğe odaklanmak istiyoruz bu sene.

AVRUPA'YA AÇILIM

Yurt dışı yatırımlarınıza gelelim; yeni pazarlara girecek misiniz? Mevcut pazarlardan memnun musunuz?

Gamze Cizreli: Biz daha çok körfez ülkelerinde büyüdük, 2014'te Dubai'de başladık, Suudi Arabistan'da varız, Kuveyt'te varız. Şimdi ilk Avrupa, Frankfurt, Almanya'da başlıyoruz. İnşallah Ağustos sonu, Eylül başı gibi açacağız onun için çok heyecanlıyız Avrupa'ya açılıyoruz, tabi ki rekabetinde çok olduğu bir bölge. Amerika, Güneydoğu Asya, Çin ve Hindistan gibi pazarlar merceğimizin altında hepsini inceliyoruz. Almanya'dan sonra bu yeni pazarlara da yöneleceğiz.

"ARTAN MALİYETLER EN ÖNEMLİ ZORLUK"

Maliyetlerden konuştuk; döviz kurları malum yükselişte, kredi faizleri vs bunlara karşı sektörün B planı ne olmalı?

Gamze Cizreli: Döviz kurlarıyla ilgili bizi en çok zorlayan kiralar oldu, yani bu AVM'lerdeki kiraların Euro bazında olması oldu. Müzakere ettik ve bu kiralar Türk Lirası'na döndü. Birinci zorluk artan maliyetler, ikincisi faizler çok yüksek. Yani borçlanarak bir yatırımın geri dönüşü artık çok zor hale geldi. O yüzden büyüme bu yüksek faizli ortamda biraz yavaşlayacak. Yani bu sene sektör için yüzde 10'luk büyümeyi pek beklemiyoruz. Ama biz yurt dışı gelirlerimizi Türkiye'ye aktarabiliyoruz, o yüzden biz yüzde 10'luk büyümeyi tutturacağız.
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 https://www.bloomberght.com/big-chefs-ykb-cizreli-bu-yil-yuzde-10-luk-buyumeyi-tutturacagiz-2221435



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -45409,2 milyon TL
ABD'DE YENİ KONUT SATIŞLARI NİSAN'DA: AYLIK % -6.9 (BEKLENTİ: -2.8%, ÖNCEKİ: 4.5%)
ABD 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ 2017'DEN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ- BLOOMBERG HT
NY FED ARAŞTIRMASI: ÇİN MALLARINA YÖNELİK YENİ ABD TARİFELERİ MUHTEMELEN BÜYÜK EKONOMİK BOZULMALAR YARATACAK VE ABD TARİFE GELİRLERİNİ AZALTACAK
MISIR MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (ÖNCEKİ 16.75%)
GÜNEY AFRİKA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (REPO)DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 6.75%, ÖNCEKİ: 6.75%)
RUSYA MERKEZ BANKASININ ALTIN VE DÖVİZ REZERVLERİ GEÇEN HAFTA 494.1 MİLYAR USD (ÖNCEKİ: 494.7 MİLYAR USD)
Facebookta Paylaş