Betek Boya GM Küçükoğlu: Isı yalıtımı, küresel ısınma ve iklim krizi tehlikesiyle mücadelede en önemli kalkanımız olabilir

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Küresel ısınmanın neden olduğu iklim krizi giderek tırmanıyor. Sanayi Devrimi öncesinden bugüne dünyanın yüzey sıcaklığı 1,2 derece arttı. Dünya Meteoroloji Örgütü, ısınmanın sürmesi halinde bu yüzyılın sonunda sıcaklıkların 2-5 derece artabileceğini öngörüyor. Sanayi Devrimi öncesine göre ısınmanın 2 derecenin üzerine çıkması durumunda ölümcül sıcaklık ve nemden 1 milyar insanın etkilenmesi bekleniyor. Son olarak 197 ülkenin katımıyla İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda tüm ülkeler yüzey sıcaklığını 1,5 derecede tutmak için bir dizi anlaşmaya imza attı. AB ve ABD sera gazı metan salımını 2030 itibarıyla azaltmak için küresel ortaklık duyurusu yaptı.100’den fazla ülke lideri ormansızlaştırmayı durdurma ve geri çevirme sözü verdi.
Dünyamızın geleceği için ülkelerin küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutarak 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefine karşı tüm ülkelerin uyumlu adımlar atması bekleniyor. Dünyamız adına belirlenen hayati hedefler ve ortaya konulan kararlılığın memnuniyet verici olduğunu belirten Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Başarının sağlanması için de 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının 1990 yılı seviyelerine göre yüzde 55 azaltılması ve sınırlı ve sorunlu enerji kaynaklarının en doğru ve en verimli şekilde kullanımı büyük önem taşıyor.”
 
Tüm dünyada bina stoku 2’ye katlanacak
 Tüm dünyanın küresel ısınmanın önüne geçmek için verdiği mücadelede en önemli yöntemlerden biri de dış cephe ısı yalıtımı. Bugün dünya genelinde binalar karbon salımının yüzde 40’ından sorumlu. Bu karbon salımının yüzde 80’i de ısıtma ve soğutma için harcanan enerjiden kaynaklanıyor. Uzmanlara göre birçok ekonominin karbon nötr olma taahhüdünde bulunduğu 2050 yılına kadar dünya genelinde mevcut bina stokunun 2’ye katlanması bekleniyor. En kaygılandıran veri ise bugün var olan binaların yüzde 90’ının 2050 yılında da var olmaya devam edecek olması. Bu nedenle ülkelerin iklim krizinin önüne geçmeye çalışırken ısı yalıtımı konusunda da yol alması gerektiğini belirten Küçükoğlu, “Hem yeni binalar ileri ısı yalıtım hassasiyeti ile korunmalı hem de mevcut bina stoklarının ısı yalıtım ve enerji verimliliği geliştirilmeli” diyor.
Mücadelede en önemli kalkan ısı yalıtımı
 Betek Boya Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu da küresel ısınmanın önüne geçmek için en güçlü mücadelenin ısı yalıtımı sahasında verilebileceğini belirtiyor. Birleşmiş Milletler’in ülkelerin tüm taahhütlerine rağmen dünyada sıcaklığın bu yüzyılın içinde ortalama 2,7 derece artabileceğine yönelik açıklamasını hatırlatan Küçükoğlu, “Karbon salımının yüzde 40’ının binalardan kaynaklandığını biliyoruz. Bu noktada ısı yalıtımı konusunda daha kapsamlı ve destekleyici çalışmalar yapılması elzem hale geliyor. Daha yalıtımlı binalar, daha verimli enerji sistemleri gibi her alanda daha az enerji tüketen, dolayısıyla daha az karbon üreten ürün ve hizmetlerin desteklenmesi gerekiyor. Isı yalıtımı, dünyamızı bekleyen küresel ısınma ve iklim krizi tehlikesiyle mücadelede en önemli kalkanımız” diyor.

“Binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok”
Dalmaçyalı markasıyla yalıtım sektörünün lider şirketi olarak bu konuda önemli sorumluluk hissettiklerini de dile getiren Küçükoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak, enerji verimliliğini sağlamak ve sağlıklı yaşam alanlarına kavuşmak için hayati öneme sahip olan ısı yalıtımını memleket meselesi olarak görüyoruz. Türkiye’de son yıllarda bu konuda önemli yol aldık ancak almamız gereken daha çok yol var. Ülkemizdeki 25 milyona yakın binanın yüzde 80’inde ısı yalıtımı yok. Hem mevcut ısı yalıtımsız hem yeni yapılacak binaların ısı yalıtımını sağlayarak enerjinin en az yüzde 30’u ila 40’ını tasarruf edebilir böylelikle karbon emisyonlarını da aynı oranda düşürebiliriz. Rakamlarla konuşacak olursak enerji maliyetinin 60 milyar dolara yaklaştığı ülkemizde yapılacak ısı yalıtımlarıyla elde edilecek tasarruf 9 milyar dolara ulaşabilir. Bu tasarruf miktarı iklimin korunması için de kritik bir öneme sahip.”



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN %1.27 YÜKSELDİ (1707), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 34 MİLYAR 632 MİLYON TL OLDU
ABD HAZİNE BAKANLIK MALİ ARAŞTIRMALAR OFİSİ: PARA POLİTİKASI, ENFLASYON VE SİBER SALDIRILAR SİSTEMSEL RİSKLERİ ARTTIRABİLİR
BOE/MANN: ENERJİ FİYATLARININ COVİD ÖNCESİNE GÖRE DAHA YÜKSEK KALMASINI BEKLİYORUZ, TÜKETİCİ HARCAMA GÜCÜNE YÜK OLACAK
BOE/MANN: İNSANLARIN BOE'NİN TÜFE'Yİ %2'YE GERİ GETİRMEK İÇİN UYGUN POLİTİKA YANITINI ALACAĞINA İNANDIĞINDAN EMİNİZ
BOE/MANN: KISA VADELİ TÜKETİCİ ENFLASYONU BEKLENTİLERİ GERÇEKLEŞEN TÜFE'NİN GERİSİNDE KALIYOR, ORTA VADEYE DAHA ÇOK ODAKLANIYORUZ
BOE/MANN: KISA VADELİ TÜKETİCİ ENFLASYONU BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ
Facebookta Paylaş