Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
BDDK’nın kredi kartlarıyla sanal alışverişe yeni düzenleme getiren kararının uygulamaya geçiş tarihi 31 Aralık 2017. Artık tüketici onayı olmadan hiçbir kartla online alışveriş yapılamayacak. KPMG Türkiye Şirket Ortağı Av. Onur Küçük, düzenlemeden geçmişte satın alınmış ve ödemesi düzenli olarak kredi kartından yapılan sanal alışverişlerin de etkileneceğini hatırlattı. Küçük, “Kredi kartıyla verilen bu tip düzenli talimatların işleme devam edebilmesi için de tüketici onayı gerekiyor. Online alışverişi tercih edenler müşterisi oldukları bankaya onay vermeli” dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) aldığı kararla tüm bireysel kredi kartları ve banka kartları 31 Aralık’dan sonra internetten alışverişe kapatılacak. İnternet alışverişi yapmayan kart kullanıcılarının, dolandırıcıların açık hedefi olmasını önlemeyi amaçlayan düzenleme, kredi kartları ve banka kartlarının yanlış ve bilgisiz kullanımını da önlenmeyi hedefliyor. Bankasına onay vermeyen kullanıcıların kartları 31 Aralık’dan sonraonline kullanıma kapatılacak. KPMG Türkiye Şirket Ortağı Av. Onur Küçük, düzenlemenin sadece bu tarihten sonra gerçekleştirilecek online alışverişi değil geçmişte satın alınmış ve ödemesi düzenli olarak kredi kartından yapılan sanal alışverişlere ilişkin talimatların da etkileyeceği uyarısında bulundu.
Küçük, uygulamanın sadece yeni kartları değil geriye dönük olarak eski kartları da kapsayacağını söyledi. Aktif kullanımda bulunan tüm kredi kartları ile banka kartlarının işleme kapatılacağını, yeni çıkarılacak kartların işleme kapalı olarak tüketiciye gönderileceğini vurgulayan Küçük, şöyle konuştu:
“Bankalar müşterilerine kart gönderirken internetten alışveriş özelliği kapalı olarak gönderecek ve müşteri istemedikçe bu özellik aktif hale getirilemeyecek. Bu nedenle müşteriler kartlarını aldıktan sonra hem yurt içi hem de yurt dışı internet alışveriş işlemlerine açık kalmasını istiyorlarssa, Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) yayımladığı uyarı notunda belirtildiği üzere, bankalarının müşteri temsilcileriyle, şubeleriyle ya da internet ve mobil kanalları üzerinden iletişime geçip gerekli onayları vererek kartlarının e-ticarete açılmasını talep edecekler.”
Düzenli ödeme talimatı bulunan sanal alışverişler için de geçerli
Onur Küçük, uygulamadan düzenli ödeme talimatı bulunan sanal alışverişlerinde etkileneceğini hatırlatarak şöyle devam etti:
“Söz konusu uygulama online sitelerde alışverişi ve mobil uygulamalardaki satın alımları/ödemeleri de etkileyecek. Kredi kartı ile düzenli ödeme talimatı verilen sanal alışverişleri ve akıllı cihaz ile yapılan uygulama satın alımlarında her ne kadar kredi kartı/banka kartı bilgileri sisteme önceden işlenmiş olsa da, yeni düzenleme ile birlikte bu ödemelerin otomatik olarak aynı şekilde devam edebilmesi için kredi kartlarının/banka kartlarının internet üzerinden kullanıma açılmasına onay verilmesi gerekiyor.”
BDDK’nın kararı iile getirilen onay mekanizmasının ilk aşamada e-ticaret hacmini düşürebileceğini belirten Onur Küçük, kullanıcıların sisteme uyum sağlamasıyla geçiş sürecinin tamamlanacağını ve hacmin yeniden mevcut seviyeye ulaşacağını kaydetti.
KPMG Hakkında
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 152 ülkede, 189 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.200’den fazla çalışanıyla her sektörden 4.000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.