BDDK Bankacılık Sektör Verisi (Oyak Yatırım)

BDDK, bankacılık sektörü Ekim verilerini açıkladı. Buna göre, sektör 3,7 milyar TL net kar elde ederken net kar aydan aya %13 (kümüle yıllık +%21) artış gösterdi. Sektörün karındaki artışın ana kaynağı 3Ç sonrası Ekim ayında net karşılık giderlerindeki düşüştür. Ancak, bu düşüşün geçici olduğuna ve yeni yıla doğru ilerlerken ihtiyati karşılık ve IFRS model ayarlamalarının etkisinde toplam karşılık giderlerinin artacağına inanıyoruz. Karşılık yükünün Ekim ayında azalmasının yanı sıra, sonuçların öne çıkan başlıca özellikleri şu şekildedir: (1) TL kredi/mevduat maskası yükselen fonlama maliyetlerinin etkisinde aydan aya 1 puan daraldı, (2) Menkul kıymet getirisi Tüfeks gelirleri ve yeni tahvil alımları ile yükseldi, (3) komisyon daralması yıldan yıla kümüle bazda devam etti ve yasal düzenlemelerin olumsuz etkisinin henüz azalmadığı izlenimini veriyor, (4) kamu bankalarının net kısa döviz pozisyonları kaynaklı kambiyo zararları sektörün karı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
Çekirdek gelirler, artan mevduat maliyetleri ve yasal düzenlemeler nedeniyle azalan komisyon gelirleri nedeniyle daralan aydan aya %5 geriledi. TCMB'nin sıkılaştırmasının etkisiyle artan mevduat maliyetleri nedeniyle önümüzdeki aylarda TL kredi/mevduat makasının daha da daralmasını bekliyoruz. YP makas ise sabit kaldı. 4Ç20 ve 1Ç21'de bankalar için makas ve marjlar açısından operasyonel ortamın zor olmasını bekliyoruz. Kredilerin yukarı yönlü yeniden fiyatlandırması devam ederken TL mevduat maliyetleri yükselmeye devam ediyor, ancak kredi hacimleri düşmeye devam ediyor. Net kredi risk maliyeti, 3Ç'nin yüksek seviyelerinden normalize edilen net kredi zararı karşılıkları ve yeni TGA girişlerinin sınırlı kalması nedeniyle Ekim'de bir ay önceki 238 baz puandan 74 baz puan'a düştü. Bize göre Covid-19 nedeniyle ertelenen krediler varlık kalitesi için orta vadeli bir risk oluşturuyor, keza vadeleri Haziran 2021'e kadar uzatıldı.
Özel bankaları (ÖB'ler) kamu bankaları (KB'ler) ile karşılaştırırsak, ÖB'lerin kar performansı açısından Ekim ayını KB'lerden daha iyi geçirdiği sonucuna varabiliriz. KB'ler, esas olarak kambiyo işlemleri kaynaklı yükselen alım satım zararları ve daralan kredi/mevduat makası nedeniyle Ekim ayında net zarar açıkladı. Genel karşılıkların tersine çevrilmesi yoluyla toplam karşılık maliyetlerindeki aylık %66 düşüş bile, KB'lerin ayı zararla kapatmasını engelleyemedi. Ekim ayında ÖB'ler, makası ve marjı yönetmede KB'lerden çok daha iyiydi. Ancak, ÖB'lerin de istisnasız olarak 4Ç'de yüksek fonlama maliyetlerinin etkisini hissedeceğini düşünüyoruz.
Görüşümüz: Kredi/mevduat makası yükselen fonlama maliyetlerinin etkisinde 2021in ilk yarısında karlılığı giderek daha az destekleyecektir. Öte yandan, Tüfeye endeksli menkuller ve diğer değişken faizli tahvillerdeki yüksek getiriler, özellikle 4Ç20'de daralan marjların karlılık üzerindeki olumsuz etkisini yumuşatabilir. Kambiyo tarafındaki alım satım zararları, KB'lerin 4Ç'deki karlarını olumsuz etkileyebilir. 4Ç'de ihtiyati karşılık ve IFRS model ayarlamalarının etkisinde toplam karşılık giderleri artabilir. Yüksek sermaye yeterlilik oranı, güçlü içsel sermaye üretim kapasitesi ve geniş ticari kredi ağına sahip bankaları tercih ediyoruz


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BHT TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ KASIM'DA YÜZDE 6,93 GERİLEYEREK 61,52 OLDU
BHT TÜKETİCİ BEKLENTİ ENDEKSİ KASIM'DA YÜZDE 2,85 GERİLEYEREK 74,75 OLDU
VESTEL ŞİRKETLER GRUBU BAŞKANI TURAN ERDOĞAN: VESTEL OLARAK EN BAŞINDAN BERİ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN İÇİNDEYİZ- CAPİTAL TWİTTER
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: İFM'DE TÜRK HUKUKU OLACAK ANCAK DAHA ESNEK VE KENDİNE HAS OLACAK - BLOOMBERG HT
TVF GENEL MÜDÜRÜ SÖNMEZ: 2022 ORTASINDA İSTANBUL FİNANS MERKEZİNİ AÇMIŞ OLACAĞIZ - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş