Baumit Türkiye, küresel ısınmanın etkisini vurgulayarak sıcak iklim kuşağında yer alan yapılarda ısı yalıtımının önemine dikkat çekti

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:
 
 Dünya giderek daha fazla ısınıyor, derinleşen iklim krizi sebebiyle küresel ısınmanın etkileri her geçen gün çok daha fazla hissediliyor. Avrupa Birliği İklim Değişikliği İzleme Servisi, geçtiğimiz haziran ayının kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu ve 2024 yılının dünyanın kaydedilen en sıcak yılı olma yolunda ilerlediğini açıklayarak aşırı sıcaklara karşı kamuoyunu uyarıyor. Bu verilerin gelecek için kaygı verici olduğunu ve özellikle sıcak iklim kuşağında yer alan bölgeler için ısı yalıtımını zorunlu kıldığını söyleyen Baumit Türkiye CEO'su Atalay Özdayı, bu zorunluluğun altında yatan nedenleri ve sundukları çözümleri anlattı.
 
Soğutma giderlerinde enerji tasarrufu sağlıyor
Mantolamanın bina içindeki ortam sıcaklığının maksimum süre ile muhafaza edilmesi için uygulandığını ifade eden Atalay Özdayı; "Bakıldığında yazın serinleme maliyeti, kışın ısınma maliyetinden çok daha fazla. Çünkü yalıtımsız binalarda dışarıdaki ısı bina içine hareket ederek ortamı ısıtıyor. Bu noktada binalardaki ısı yalıtımı özellikle sıcak iklimlerde dışarıdaki sıcak havanın bina içerisine girişini engelliyor bu sayede soğutma enerjisinde tasarruf sağlıyor. Baumit olarak bağımsız kuruluşlar tarafından test edilmiş inovatif ısı yalıtım plakası, ısı yalıtım plakası yapıştırıcı ve sıvaları, son kat kaplamaları, boyaları ve tüm sistem aksesuarlarından oluşan en yüksek kalitede dış cephe ısı yalıtım sistemlerini sunuyoruz. Nitelikli ısı yalıtımı çözümlerimizle iç mekân sıcaklığının dört mevsim boyunca ideal değerlerde sabit kalmasını sağlıyoruz. Isı yalıtımı sayesinde yaz aylarında termal koruma sağlayarak duvarları aşırı ısınmadan koruyor, kış aylarında ise duvarların sıcak kalmasına destek oluyoruz. Bunun için hava koşulları ve aşınmaya karşı koruma sağlayan en yüksek kaliteli ısı yalıtım sistem ürünleri sunuyor, en önemlisi de dış cephe ısı yalıtımına bütünsel bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz. Bu yaklaşımımızın ardındaki güç ise Avrupa'nın en büyük karşılaştırmalı Ar-Ge merkezi olan Baumit Viva Park araştırma merkezimiz. Sağlıklı yaşam laboratuvarı olarak da tanımladığımız Baumit Viva Park'ta farklı yapıda model evler bulunuyor. Model evlerin her birinde ortalama kullanıcı davranışlarını simüle ederek ve her yıl 1,5 milyondan fazla veri toplayarak, türlerine göre yapı malzemelerinin iç mekân iklimi ve hava kalitesine etkilerini görebiliyoruz. Elde ettiğimiz bu veriler mantolama ürün gamımızı inovatif ürünlerle zenginleştirme avantajı sağlıyor" dedi.
 
Bilinenin aksine binaları soğutmak, ısıtmaktan çok daha pahalı
Yapıların soğutulmasının, ısıtılmasından daha fazla enerji gerektirdiğini dolayısıyla sıcak iklimlerde de mutlaka ısı yalıtımı yapılması gerektiğini belirten Atalay Özdayı; "Isı enerjisi sıcak bir nesneden soğuk bir nesneye doğru doğal olarak akıyor. Bu nedenle bir nesneyi soğutmak, ısıtmaktan daha zordur. Haliyle ilk etapta ısının evinize girmesini engellemek, soğutma için daha az harcama yapmak anlamına geliyor. Bu aşamada boyalara da büyük iş düşüyor çünkü boyalar renklendireceği alt yüzeye göre tasarlanan ve üretilen malzemelerdir. Isı yalıtımlı yapılarda boya seçimi dikkat edilmesi gereken ilk kriter arasında yer alıyor. Baumit dış cephe boyaları, ısı yalıtım sistemleri üzerinde kullanılmak üzere özel olarak geliştiriliyor ve test edilerek onaylanıyor. CoolPigment içeren Baumit dış cephe boyalarımız, özel geliştirilmiş reçeteleri sayesinde havanın sıcak olduğu günlerde cephelerin serin kalmasını sağlıyor. Böylece yapı kabuğu ısınmıyor, cepheler serin kalıyor, iç mekândaki serin hava rahatça muhafaza edilebiliyor soğutma için harcanan enerji ve maliyet önemli ölçüde azalıyor" diye konuştu.
 
Isı yalıtımı ile bina bakım masrafları da azalıyor
Dış cephe ısı yalıtım sistemlerinin kısa vadede inşaat maliyetlerini azaltmasına uzun vadede de duvar malzemelerini koruyarak bakım giderlerinin düşmesine yardımcı olduğunu söyleyen Özdayı; "Yalıtımsız duvarlar, ısının tuğlalara nüfuz etmesine ve kolayca aksi yöne kaçmasına neden oluyor. Bu ani ısı değişimleri duvarda gerilimlere yol açarak, iç mekân iklimini olumsuz yönde etkilerken uzun vadede binanın dokusuna ve dayanıklılığına da ciddi zararlar veriyor. Biz bu aşamada dış cephe ısı yalıtımına 360 derece bakış açısıyla yaklaşarak yapıların dış cephelerini daha dayanıklı hale getirecek çözümler geliştiriyoruz. Örneğin yeni inovasyonumuz Jel teknolojisinin kullanıldığı Baumit Premium Contact ısı yalıtım harçları binaları bir manto gibi sararak koruma altına alıyor" dedi.
 

 



Facebookta Paylaş