Bankalar risk yönetimi birimlerini yeniden yapılandırıyor-EY

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin bu yıl 9.’sunu gerçekleştirdiği ‘Global Bankacılık Risk Yönetimi Araştırması’, teknolojik gelişmelerin etkisiyle artan rekabetin bankaları yeniden yapılanmaya ittiğine dikkat çekiyor. Bankaların risk yönetimi birimlerinin köklü bir dönüşümden geçtiğinin belirtildiği raporda, risk yönetimi uzmanlarının rolleri ile birlikte risk yönetimi operasyon modellerinin de değişim sürecine girdiği ifade ediliyor

Lider denetim ve danışmanlık şirketlerinden EY, 29 ülkeden 74 bankanın üst düzey risk yönetimi uzmanları ile gerçekleştirdiği ‘Global Bankacılık Risk Yönetimi Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) işbirliğiyle bu yıl dokuzuncu kez yapılan araştırma, bankaların risk yönetimi gündemlerini ve planlarını mercek altına alıyor. Haziran-Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre; teknolojik gelişmelerin etkisiyle artan rekabet bankaları yeniden yapılanmaya itiyor. Bankaların risk yönetimi birimlerini köklü bir dönüşümden geçtiğinin belirtildiği raporda, risk yönetimi uzmanlarının rolleri ile birlikte risk yönetimi operasyon modellerinin de değişim sürecine girdiği ifade ediliyor.

Uzun vadeli sürdürülebilir büyümede risk yönetiminin rolü
Araştırmaya katılan üst düzey risk yönetimi uzmanları, bankaların uzun vadeli sürdürülebilir performansına katkı sağlamada beş temel alanın önem taşıdığını belirtiyor. Katılımcıların %67’si iş stratejisi ve risk iştahının birlikte ele alınması gerektiğini düşünürken, %53’ü ileriye dönük veya ortaya çıkan yeni risklerin tespit edilmesinin bankanın büyümesinde olumlu etki yarattığını ifade ediyor. Bununla birlikte katılımcıların %36’sı iş modellerinin risk iştahı perspektifinden değerlendirilmesi gerektiğini, %34’ü risk kültürü ve tutumun performans üzerinde etkili olduğunu, %31’i ise efektif risk yönetimi yapılarının uygulanması gerektiğini düşünüyor.

BBankaların risk yönetimi odak alanları
Araştırma; bankaların yönetim kurulları, üst düzey yönetimleri ve risk yönetimi uzmanlarının önümüzdeki dönemde rekabet gücünün sürdürülmesi, güvenin korunması ve dijital dönüşüm hedeflerine ulaşabilmesi için dört ana alana odaklanmaları gerektiğine dikkate çekiyor. Araştırmada bankaların odaklanacağı alanlar şöyle sıralanıyor:
• Her zamankinden daha hızlı bir biçimde değişim gösteren risk ortamı ve profiline uyum sağlanması
• Risk yönetiminin organizasyondaki dönüşümü ve büyümeyi desteklemesi
• Risk yönetiminin etkin ve verimli şekilde yürütülmesi
• Güvenlik tehditleri veya ihlalleri sonrasında toparlanma sürecinin doğru yönetilmesi
Risk yönetimi uzmanları danışman rolünü üstlenmeli
Risk yönetiminin markanın korunmasında her zaman büyük bir öneme sahip olacağını ancak teknolojik gelişmelerle birlikte risk yönetiminin değiştiğini vurgulayan EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Damla Harman, araştırma sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmeyii yaptı: “Günümüzde risk yönetimi uzmanlarının sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayabilmesi ve organizasyonun dijital ve teknolojik dönüşümüne destek olabilmesi güvenilir danışman rolünü üstlenmelerinden geçiyor. Bankaların risk yönetimi birimleri, gelişmelerin gerisinde kalmamak için kendi faaliyet alanları kapsamında yeni teknolojiler ile birlikte yeni operasyon modellerini uygulamaya geçirmeliler. Yeni teknolojiler, risk yönetimi uzmanlarının riskleri belirleme ve yönetme sorumluluklarını genişletirken, yeni fırsatları tespit etmelerine de olanak tanıyor.”

Siber güvenlik ve iklim değişikliği en büyük endişe kaynağı
Araştırma sonuçlarına göre; bankaların risk yönetimi birimleri için en büyük endişe kaynağını siber güvenlik ve iklim değişikliği ile ilgili riskler oluşturuyor. Katılımcıların %80’i siber saldırılar ve doğal afetlerin en önemli riskler arasında yer aldığını ifade ediyor. Üst düzey risk yönetimi uzmanlarının endişe taşıdığı diğer alanlar ise şöyle: Banka içinde IT biriminnin uzun süre devre dışı kalması (%64), önemli üçüncü partilerin devre dışı kalması (%64), verilerin geçerliliği (%41), IT biriminin teknolojik gelişmeleri yakalayamaması (%39), önemli verilerin tahribata uğraması (%39), finansal gücün korunması (%32).

Risk yönetimi bankaları farklı alanlarda destekleyebilir
Öte yandan araştırma sonuçları, risk yönetimi birimlerinin yeni teknolojileri kullanarak bankayı farklı alanlarda destekleyebileceğine işaret ediyor. Katılımcıların %72’si yeni teknolojilerin usulsüzlük denetiminde, %68’i mali suçların tespitinde, %57’si ise kredi analizi ve bankaların müşterilerini tanıma amaçlı faaliyetlerinde kullanılabileceğini belirtiyor.

Bankaların risk gündemlerinde bölgesel farklar bulunuyor
Araştırma sonuçları; bankalar arasında bölgesel farklılıklar bulunduğunu gösteriyor. Kuzey Amerika bankaları itibarın korunmasına büyük önem veriyor. Afrika ve Orta Doğu bankalarının üçüncü tarafların devre dışı kalması konusunda endişe taşıdıkları gözlenirken, Asya-PPasifik bankalarının iş modelinin sürdürülebilirliğine odaklanıyor. Latin Amerika bankaları için ise en büyük endişe kaynağını siber riskler ve IT birimlerinin teknolojik gelişmeleri yakalayamaması oluşturuyor.



Diğer Haberler
TCMB, 500.00 milyon dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde TL faiz oranı % 24,00 ,dolar faiz oranı % 2,25 olacak
İNGİLTERE/HAMMOND: ANLAŞMA OLMADAN GERÇEKLEŞECEK BREXİT İNGİLTERE'DE GIIDA FİYATLARINI DAHA DA ARTIRIR
İNGİLTERE/HAMMOND:: BİR BREXİT ANLAŞMASI OLMAMASI AÇIKÇA GERÇEKLEŞEBİLİR
İNGİLTERE/HAMMOND: BİR BREXİT ANLAŞMASI OLMAMASI LİMANLARDA ETRELEMELERE SEBEBİYET VEREBİLİR
İNGİLTERE/HAMMAND: EĞER MAY'İN ANLAŞMASINI GERÇEKLEŞTİREBİLİRSEK BUNUN İNGİLİZ GIDA FİYATLARINA ETKİSİ OLMAZ
İNGİLTERE/MAY: MAY'İN ANLAŞMASI İNGİLTERE EKONOMİSİ İÇİN EN İYİ ANLAŞMA
İNGİLTERE/HAMMOND: BİR BREXİT ANLAŞMASI OLMAMASI , AB İLE TİCARETTE ENGEL OLUŞTURABİLİR VE BU DA MALİYET VE FİYATLARI YÜKSELTEBİLİR
İNGİLTERE/HAMMOND: MAY'İN PLANI UYGUN OLAN EN İYİ PLAN
İNGİLTERE/HAMMOND : İNGİLİZLER AB'DEN AYRILMAYI İSTİYOR FAKAT FAKİRLEŞMEYİ İSTEMİYOR
SATILABİLİR TAŞKÖMÜRÜ KOKU ÜRETİMİ EYLÜL AYINDA 367 BİN TON (ÖNCEKİ: 381 BİN TON) - TÜİK
Facebookta Paylaş