Bankacılık Sektör Görünümü(Gedik Yatırım)

Türkiye'nin sürdürülebilir normalleşmesinde önemli değer: Bankacılık endeksi yılbaşından bu yana %12 getiri sağlayarak, 2019 yılı beklentilerine göre 0,62x PD/DD ile gelişmekte olan piyasalardaki benzerlerine göre %50 iskonto ile işlem görmektedir. Bankacılık hisselerinde sene başından beri bir miktar tersine dönüş yaşanmasına rağmen, yerel varlık fiyatlarında son dönemde görülen oynaklığın sebep olduğu bazı değer bozulmalarıyla birlikte, endeks 2018 yıl sonu seviyelerine yaklaşmaktadır. Diğer taraftan, bankacılık endeksi 5 yıl öncesine göre dolar bazında %68 daha düşük seviyede olup, Türk ekonomisinin normalleşmeye başlamasıyla birlikte mevcut değerler benzersiz bir fırsat sunma potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Bankacılık sektörü için %36 yukarı yönlü potansiyel olduğunu değerlendirmekle birlikte, banka hisseleri arasında Yapı Kredi ve Akbank'ın sırasıyla %69 ve %51 yukarı yönlü potansiyel taşıdığını düşünüyoruz.
Takipteki KOBİ ve Tüketici Kredileri Trendinin, İşsizlik Oranı ile Korelasyonu: 2018'de ilgili (halka açık) bankalar özvarlıklarının %69'una, kredi portföylerinin ise %12'sine denk gelen 150 milyon TL krediyi yeniden yapılandırmışlardır (Bu rakam 2015 - 2017 arası döneminde gerçekleşen ortalamanın 4 katı). 2019'da kobi ve tüketici tarafı olumsuz görünmekte olup, bankaların 2019 yıl sonu beklentilerini anlamlı bulmakla birlikte, kobilerdeki ve genel takipteki kredilerin oranının 3. çeyrekte, tüketici kredilerinin yıl sonunda zirve yapmasını bekliyoruz. Bu segmentte, Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi'nin diğer bankalara göre daha iyi bir pozisyonda olduğunu düşünüyoruz.
1Ç18 görünümü - Genel olarak finansal sonuçların bankaların beklentilerinden daha olumlu gerçekleşmesini bekliyoruz: Finansal sonuçlarının olumlu olmasını beklediğimiz Garanti ile birlikte, Akbank ve Yapı Kredi'nin karlılıklarının iyi gelmesini bekliyoruz. Vakıfbank düşük çekirdek makas gelişimi ile beklentilerin altında kar rakamı açıklayabilir. Açıklanacak finansal sonuçlarda görülmesini bbeklediğimiz genel trendler (1) Türk Lirası kredilerde beklenti üzeri büyüme, (2) net faiz marjında beklentinin altında daralma, (3) güçlü komisyon geliri büyümesi ve diğer operasyonel kalemlerde beklentilere paralel performans olarak sıralanabilir.
Görüşümüze göre Yapı Kredi ve Akbank en iskontolu işlem gören bankalar - Vakıfbank tavsiyemizi Al'dan Tut'a değiştiriyoruz. Ekonomideki normalleşme süreciyle birlikte genel olarak tüm bankacılık sektörü hisselerinin bu durumdan yararlanacağını değerlendiriyor. Yapı Kredi'nin özvarlık karlılığındaki gelişim potansiyeli ve 0,53x PD/DD ile en ucuz banka olduğunu düşünüyoruz. Akbank'ın son 1 yıllık dönemde %21'lik gerileyen Akbank hisselerinin de görece iskontolu olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca, bankanın daha muhafazakâr bir yaklaşım sergilemesine rağmen, TL kredi büyümesinin sektör ortalamasında devam etmesinin, volatil fonlama maliyeti ortamında, göreceli risk ve çekirdek makası koruması sağladığını düşünüyoruz. Son olarak, sene başında ALL tavsiyesi verdiğimizden beri %15 getiri sağlayan Vakıfbank tavsiyemizi beklediğimiz çekirdek makas azalması riskinden dolayı TUT ile değiştiriyoruz.


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş