Bakliyatlar sürdürülebilir gıda olarak kritik önem taşıyor

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Bu yıl ana teması “Ekosistem restorasyonu’ olarak belirlenen Dünya Çevre Günü’nün gıda sürdürülebilirliğinin önemi hakkında önemli bir farkındalık sağladığına dikkat çeken Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, “Bakliyatlar zengin besin değerleriyle tüm insanlık için biyoyararlılık gösteriyor. Bakliyatlar bu anlamda dünya nüfusu için sürdürülebilir gıda olarak kritik önem taşıyor” dedi.

Her yıl 5 Haziran’da kutlanan “Dünya Çevre Günü’nde” 2021 teması, “Ekosistemin onarımı, restorasyonu ve canlandırılması” olarak belirlendi. Dünya Çevre Gününün hızla tükenen doğal kaynakların korunması ve iklim değişikliği konusunda küresel çapta önemli bir farkındalığa hizmet ettiğini söyleyen Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, gıdada sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi adına “Baklagillerin” önemine dikkat çekti. Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun 2010 yılında yaptığı tanımlamayı hatırlatan Ece Duru, ‘dünyanın geleceğine ekosisteme karşı koruyucu, ulaşılabilir gıdaların yön vereceğini” ifade etti.

Sürdürülebilir gıda için bakliyatlar büyük önem taşıyor

Ece Duru, “Beslenmemizde çok önemli bir yere sahip olan baklagiller kısaca fasulye, nohut, mercimek, bezelye, bakla ve barbunya olarak bilinir. Bakliyatlar çeşitlilik göstermekle birlikte, dünya nüfusu için önemli bir sürdürülebilir gıda olarak büyük bir değer taşıyor. Bu nedenle tüm popülasyonlarda ve coğrafyalarda bakliyatlar, insan beslenmesinde son derece önemli.” diye konuştu.

Günlük enerji ihtiyacını karşılıyor

Bakliyatların insan sağlığındaki vazgeçilmez değerini rakamlarla açıklayan Ece Duru, “Yüksek protein içeren bakliyatlar günlük besin ihtiyacımız olan enerjiyi sağlar. Demir, folik asit, potasyum ve çinko içeriği sayesinde beslenmedeki bu minerallerin eksikliğini gidermede yardımcı olur. Bakliyatlardaki potasyum pirince göre karşılaştırıldığında 2 ila 11 kata kadar daha fazladır. Potasyumun hipertansiyonu azaltmada önemli bir role sahip olduğu söylenebilir. Ayrıca pirince oranla bakliyatlar 2 ila 16 kata kadar daha fazla demir içeriğine sahiptir ve globalde bakliyat tüketimi demir eksikliğini azaltmada önemli bir etkiye sahip olacaktır. Bakliyatlar folik asit içeriği bakımından da zengindir ve pirince göre 40 ila 60 kat daha fazla folik asit içerir. Artan bakliyat tüketimi beslenmedeki folik asit seviyelerini artırmaya yardımcı olur” dedi.

 



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0.34 YÜKSELDİ 1432(), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 18 MİLYAR 716 MİLYON TL OLDU
FRANSA MALİYE BAKANI: ABD'NİN %15 ASGARİ VERGİ ORANI TEKLİFİ SADECE BİR BAŞLANGIÇ
FRANSA MALİYE BAKANI : TARİHİ VERGİ ANLAŞMASINDAN SADECE BİR MM UZAKTAYIZ
FRANSA MALİYE BAKANI: YÜZDE 15'TEN DAHA YÜKSEK BİR ASGARİ VERGİ ORANI OLMASI DAHA İYİ
FRANSA MALİYE BAKANI : ANLAŞMA HEM DİJİTAL AKTİVİTELER ÜZERİNDE VERGİYİ HEM DE MİNUMUM VERGİ ORANINI DAHİL ETMELİDİR
Facebookta Paylaş