Bakır Eski Günlerine Dönüyor mu? (XTB Menkul Değerler)

Genel olarak, açık vermesi ile bilenen bakır piyasasının küresel piyasaların normal ekonomik koşullarda hareketini hatırlarsınız. Arada yaşanan aşağı yönlü düzeltmeler kısa solukluydu ve piyasa ne zaman geri çekilse arkasından bir grev haberi ile trende dönüş yaşandı.
Endüstriyel metaller içerisinde ekonomik barometre olarak önemli bir yere sahip olan bakır 2008 krizinden sonra talep tarafında geri çekilme ile beklenen reaksiyonu verdi ve fiyatlar baskı altında kaldı. Piyasa oyuncuların COMEX bakır piyasasındaki pozisyon değişimine bakınca, 2012 ortasından 2016 yılı ikinci yarısına kadar fonların kısa pozisyon taşıdığını görüyoruz. 2016 yılı ikinci yarısından itibaren emtia piyasasındaki reflasyon fiyatlamasına iştirak eden piyasada yukarı yönlü hareket 08 Kasım seçimlerinden sonra hızlandı. Öncesinde düşük fiyatlar ile üretim kapasitesini aşağı çeken bakır madenleri bugünlerde daha yüksek kapasite ile çalışmaya başladı.
Bakır fiyatlarında geçtiğimiz senenin son çeyreğinde yaşanan yükselişin altında Amerikan seçimleri sonrasında alt yapı yatırımlarına ağırlık verileceği görüşü var. Aynı zamanda 2017 senesinde itibaren küresel ekonominin büyüme tarafında daha iyi performans göstereceği düşünülüyor. Bir ihtimal Amerika’nın alt yapı yatırımları ile ülkeyi yenileyeceğim söylemi diğer gelişmiş ülke politikalarına sıçrayabilir.
Gelinen noktada bakır piyasasının 2017 fiyat hedefine yılın ilk ayında ulaşmış olduğunu görüyoruz. Amerika tarafında talep artışı Kasım ayından sonra fiyatlanmaya başladı. Öncesinde 2016 senesi boyunca yükselen Çin bakır ithalatı piyasanın yükseliş yönündeki hareketi için en önemli katalizördü.
Uluslararası bakır Çalışma Grubunun (ICSG) son açıkladığı raporda, 2016 yılı 10 aylık dönemde bakır piyasası 64 bin ton açık verdi. Bu rakamdan Çin serbest bölge stoklarının düşmesi ile ulaşılan rakam 24 bin ton açık. Öte yanda, 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile LME, Comex ve SHFE stoklarının toplamı 539,073 ton geçtiğimiz seneye kıyasla stoklarda %12 artışş gerçekleşti. Stoklar arasındaki dağılıma bakıldığında LME ve COMEX stokları düşerken Shangai’da artış olduğu gözleniyor.
2017 senesinde de piyasada önemli bir oyunca olan Çin’in bakır ithalatının gelişimi belirleyici olmayı sürdürüyor. Özellikle Amerika ile Çin arasında ticaret anlaşmaları tarafında yaşanacak negatif gelişme bakır piyasası için risk unsuru oluşturuyor. Çin-Amerika ticaret kavgası dışında piyasada ileriye dönük beklentilerin pozitif tarafta yığıldığını da hatırlatalım.
Bakır ve Petrol ile beraber 2017 senesi için iyi performans beklediğimiz iki emtiadan bir tanesiydi. Ancak Ocak ayı performansı sonrasında bir düzeltme yaşanmaz ise hareket beklentilerimizin ötesine geçebilir. Bu tempoda giderse 2015 senesinin yüksek seviyesi bakır piyasası için yeni hedef olacak.
Geçtiğimiz hafta en büyük maden üreticilerinden olan Şili Escandida bakır madeninin grev kararına Freeport’un Endonezya’da konsantre bakır ihracatına lisans engeli eklenince fiyatlar 200 haftalık hareketli oortalama üzerine çıktı. Burada kalıcılık sağlanabilecek mi?


Piyasada 2017 senesi için pozitif görüşümüzü koruyoruz ancak kısa vadede bakıldığında Derinlik (COT) raporu ve teknik görünüm aşağı yönlü düzeltme yaşanabilir izlenimi veriyor. 07 Şubat haftasının derinlik raporunda piyasa oyuncularının net uzun pozisyon miktarı 54,652 kontrat ile rekor seviyelerden hafif uzaklaştı. Ancak kısa vadede yukarı yönlü hareketin devamı için piyasa yeni gelişmelere ihtiyaç duyabilir




COMEX bakır haftalık grafikte Trump sonrası yaşanan kırılma ve bu hafta 200 günlük hareketli ortalama "272 sent/lbs" hareket ile muhteşem bir performans sergiledi. 272 sent/lbs üzeri piyasanın 2015 senesi yükseği olan 295 sent/lbs seviyesine kadar yükselme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Ancak hızlı çıkışın ardından maden ocaklarından gelecek grev sonlandı haberi ve ya güçlü dolar gibi değişkenler ile kısa vadeli düzeltme ihtimalini hatırlatalım

13 Şubat tarihinde 6,200 dolar/ton'a kadar yükselen fiyatlar sonraki gün 5980 dolar seviyesine kadar geriledi. Arz tarafındaki negatif gelişmelerin yerini pozitif haber akışına bırakması durumunda 6,000 dolar ton altında 21 günlük hareketli ortalama 5,880 dolar/ton hedef olarak görünüyor. Kısa vadeli göstergelerde "RSI ve fiyatlar" arasındaki uyumsuzluk aşağı yönlü düzeltmeyi işaret ediyor. Piyasanın tekrar 6,200 dolar/tonun üzerine çıkması durumunda ise 2015 yükseği 6,600 dolar/ton hareketi başlayabilir?





XTB Menkul Değerler A.Ş.
Araştırma Departmanı
https://www.xtb.com/tr

***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadıır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MOODY'S, MOĞOLİSTAN'IN CAA1 NOTUNU OLASI BİR İNDİRİM İÇİN İZLEMEYE ALDI
FITCH, BAHREYN'İN KREDİ NOTUNU 'BB+' OLARAK TEYİT ETTİ, GÖRÜNÜM DURAĞAN
YUNANİSTAN MALİYE BAKANI: İMF, YUNANİSTAN'DAN DAHA FAZLA EMEKLİLİK KESİNTİSİ VE VERGİ RAHATLAMASININ AZALTMASINI TALEP ETMESİ YANLIŞ
YUNANİSTAN MALİYE BAKANI: İMF, YUNANİSTAN KURTARMADA KATIMCI OLMAK İSTİYORSA UYGUN OLMAYAN TALEPLERİNİ DURDURMALI
AVRUPA PARLAMENTOSU, AB-KANADA SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ ONAYLADI
GEDİKLİ:TÜRKİYE ÇAPINDA BAŞLATTIĞIMIZ İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ İLE İLAVE 2 MİLYON KİŞİYE İŞ SAĞLANACAK,BU RAKAMLARA 2.VE 3.ÇEYREKTE YANSIYACAK
Facebookta Paylaş