Bakan Kurtulmuş: Türkiye ve Çin'in ulusal menfaatleri örtüşüyor

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bakanlık görevinde henüz ilk yılını doldurmadan ikinci Çin ziyaretini gerçekleştiriyor. Bakan Kurtulmuş, Çin temasları sırasında Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi'ne özel açıklamalarda bulundu.
1.CRI: Turizmde Çin'i ve Doğu Asya'yı hedef pazar olarak belirlediniz. Bu yönelimin ardındaki sebepleri açıklayabilir misiniz?
Numan Kurtulmuş: Asya ülkeleri son derece hızlı bir kalkınma içinde, nüfus bakımından da büyükler, buradaki 6 ülke dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya. Ayrıca bu ülkelerde yeni bir orta sınıf doğuyor. Mesela Çin'de 300 milyonluk yeni bir orta sınıfın olduğu tahmin ediliyor. Alım gücü fevkalade yüksek dinamik bir nüfustan söz ediyoruz. Kültürel benzerliklerimiz de var. Aile değerleri, büyüklere saygı, komşuluk gibi konularda Türk ve Çin toplumları arasında benzerlikler var.
Kuşak ve Yol girişiminin ardından iki ülke arasında menfaat uyuşması olduğu görülüyor; enerji, ekonomi, haberleşme gibi pek çok alanda ilişkilerimiz gelişiyor. Bütün bu nedenleri birleştirdiğimiz zaman, turizmde Doğu Asya pazarlarına açılmanın, Türkiye'ye faydası olacağını sanıyoruz. Çok kısa süre içerisinde bu stratejinin sonuçlarını elde etmiş olacağımızı ümit ediyorum.
2.CRI: Turizmin önemli bir ayağı tanıtım, Türkiye'nin buradaki görünürlüğünü artırmak için neler planlıyorsunuz?
Numan Kurtulmuş:Turizm yılı boyunca yapacağımız çalışmalarla, Çin toplumunun Türkiye'ye olan ilgisini artırmaya çalışacağız. İşte Anadolu Ateşi Troya gösterisiyle Pekin ve Şanghay halklarına unutulmaz bir gösteri sunmak istiyoruz. Küçük büyük çeşitli programlarımız olacak, sosyal medyayı aktif kullanacağız. Troya'dan Osmanlı'ya 24 büyük medeniyetin beşiği olan bir ülkeden söz ediyoruz, Çinli dostlarımıza bu zenginliği anlatmaya çalışıyoruz. Anadolu'nun, tabiri caizse dünyanın en büyük arşivi olduğunu anlatmaya çalışıyoruz.
Ümit ediyorum bu tanıtım atağımızın ardından Çinli dostlarımız Türkiyye'ye daha fazla gelmeye başlayacak. Geçen seneki 250 binin ardından bu sene iki katına ulaşmak istiyoruz, en kısa zamanda da bunun milyonlarla ifade edilmesi arzumuzdur. Tabii bunun için sadece tanıtım yeterli değil, hem Türk Havayolları'nın hem de Çin'deki havayollarının karşılıklı sefer sayılarını artırmalarını ümit ediyoruz.
Coğrafi olarak uzak olsa da kültürel olarak yakınlıkları olan bu iki halkı turizmle daha da fazla yakınlaştırmak istiyoruz.
3.CRI: Çinli turistler turizm yılı boyunca kendilerine yönelik kampanyalar bekliyor, tarihi yerlerde bilet indirimi, uçuşların artırılması gibi. Bu konuda çalışmalarınız nelerdir? Çinli turistlere belirli kolaylıklar sağlanacak mı?
Numan Kurtulmuş:Seyahat imkanlarının artırılması için elimizden geleni yapıyoruz. Ama bizim Çinlilere vaat ettiğimiz en önemli şey, Türkiye'nin geleneksel misafirperverliğidir. Ümit ediyorum Çinli dostlarımız Türkiye'ye geldiklerinde kendilerini evlerinden ayrı hissetmeyecekler.
4. CRI: Turizm siyasi ilişiklerle yakından bağlantılı bir alan; Kültür ve Turizm Bakanı olarak, burada etkili bir turizm tanıtımı yapabilmek için, Çin-Türkiye siyasi ilişkilerinin mevcut seviyesini yeterli görüyor musunuz?
Numan Kurtulmuş:İki ülke liderlerinin, Çin ve Türkiye'yi yakınlaştıracak siyasi perspektifi ortaya koyduklarını görüyoruz. Bu noktada çok somut bir proje olan Kuşak ve Yol girişimi üzerinden gidiliyor. Sadece altyapı tesisleriyle birbirine bağlanmak değil, aynı zamanda iki ülkenin ulusal menfaatlerinin de yakınlaştığı bir döneme giriliyor. İlişkilerimiz olumlu bir seyirde gelişiyor. Umarım bu gelişmenin ardından her alanda somut sonuçlar elde edeceğiz. Türkiye ile yakınlaşmak Çin'in menfaatinedir, Çin'le ilişkilerini geliştirmek de Türkiye'nin menfaatinedir. Menfaatler olunca, diğer işlerin çok daha kolaylaştığını görüyoruz. Bu hem turizme hem de ekonominin diğer alanlarına yansıyacaktır. Turizm ayrıca doğrudan halklara uzanabilen bir yumuşak güç unsuru, bu unsurdan her iki ülkenin de en iyi şekilde faydalanmak istediğini görüyoruz.
5.CRI: Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması gündemde, Türkiye'nin Orta Koridor ve Çin'in Kuşak ve Yol adını verdiği girişimleri benzer bir kalkınma modeline işaret ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu sürece katkıda bulunmayı düşünüyor musunuz? Nasıl bir katkı sağlanabilir?
Numan Kurtulmuş:2018 Çin'de Türkiye Turizm Yılı'nın ilan edilmesi, zaten başlı başına Kuşak ve Yol girişimine bir destektir. Hem burada Türkiye'nin hem de Türkiye'de Çin'in tanıtılması önemli. Çin Kültür Bakanı ile yapacağım görüşmede de neler yapabileceğimizi konuşacağız.
6.CRI: 2018, Çin için önemli bir yıl, 1978 yılında başlayan reform ve dışa açılma siyasetinde 40. yıla girildi. Çin'in geride kalan 40 yılda geçirdiği dönüşümü ve bunun dünyaya etkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Numan Kurtulmuş:Ben Çin'e ilk kez 30 sene önce gelmiştim, son olaraksa 6 ay önce bakan olduktan sonra ilk ziyaretlerimden birini Çin'e yaptım. Bu zaman diliminde, çok büyük bir değişimii bizzat kendi gözlerimle gördüm. Çin, şehirleşme, yüksek teknolojilerde yaptıkları yatırımlar, küresel ekonomik rekabette aldıkları mesafe anlamında, dünyanın önde gelen ülkelerinden biri oldu. Önümüzdeki dönem, bu politikalarını sürdürürse, dünya ekonomisinde liderlik mücadelesi yapabilecek ülkelerin başında geliyor. Bunun için de problem alanlarından uzak durarak, uluslararası sorunları uzlaşıyla çözmek yaklaşımı içindeler. Kendileri açısından doğru bir strateji izliyorlar. Çin'in gelişmesi artarak devam edecektir. 2002'den bu yana Türkiye'nin de benzer bir gelişme sürecinde olduğunu söyleyebiliriz. Dışa açılma ve içeride reformları güçlendirme anlamında Türkiye ile Çin arasında benzerlik var. Ekonomide ciddi bir büyüme yakaladık, geçtiğimiz sene 7,4 büyüme gerçekleştirmiş bir ülkeyiz. Ümit ederim küresel ölçekte rekabet sürerken, iki ülke menfaate dayalı ilişkilerini geliştirmeye devam ederler.
7. CRI: Türkiye'nin 2023 hedefleri var, Çin de kendi yüzüncü yılı olan 2049 için belirli hedefler koydu. Bu hedeflere giden yolda, ekonomiden siyasete ve kültür alanına, iki ülkenin işbirliği potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
Numan Kurtulmuş:Ülkelerin önlerine büyük hedefler koymaları, onların çok derin ve zengin bir geçmişe sahip olmalarının yansımasıdır. Çin de geçmişte büyük bir imparatorluk kurdu, Selçuklu ve Osmanlı'nın büyük mirası da Türkiye Cumhuriyeti'ne devredildi. Bu tip ülkeler, kendilerine büyük hedefler koymak mecburiyetindeler.
8.CRI: Son olarak Çin halkına bir mesajınız var mı?
Numan Kurtulmuş:Uzaktaki dostları Türkiye'yi ve Türk halkını çok daha yakından tanımalarını istiyoruz. Türkiye'nin tarihi, doğal ve turistik güzelliklerini görmelerini ve Türk misafirperverliğini tecrübe etmelerini tavsiye ederim. Çok fazla gezen bir toplum Çin toplumu, Türkiye de onlar için gezilmeye değer bir ülke. Türkiye'den çok güzel hatıralarla ayrılacaklarına eminim.

Çin Uluslararası Radyosu



Diğer Haberler
RUSYA'DA ÜFE MART'TA YILLIK %+4.8, AYLIK %-0.9
FED/WİLLİAMS: TİCARET SAVAŞI EKONOMİK BÜYÜMEYİ SADECE TALEP TARAFINDAN AZALTMAZ, ARZ TARAFI DA HERKES İÇİN KÖTÜ OLUR
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 72.12 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 63.38 milyar TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 150.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 150.00 milyon dolar
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 32.26 milyar TL
RUSYA MERKEZ BANKASI YETKİLİSİ : ENFLASYONUN RUBLEYE HASSASİYETİ GERİLEDİ
IMF'NİN TÜRKİYE'DE BÜYÜME BEKLENTİSİ 2018 İÇİN % 4.4, 2019 İÇİN % 4.0
Facebookta Paylaş