17. MÜSİAD EXPO kapsamında hayata geçirilen IBF KONGRESİ’nde dünya para sisteminde çoğulculuk ve adalet masaya yatırıldı, Blockchain sistemi bir çıkış yolu olarak tartışmaların odak noktasını oluşturdu.
21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da gerçekleşen 17. MÜSİAD EXPO bu yıl “Meselemiz Türkiye” sloganıyla gerçekleşiyor. Türkiye’yi, bölgeyi ve dünya ekonomisini ilgilendiren pek çok gündem maddesinin konuşulduğu uluslararası bir fikir platformu olan 22. International Business Forum (IBF) da bu kapsamda 20 Kasım tarihinde İstanbul WOW Otel’de hayata geçirildi. Ana teması “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” olan IBF Kongresi’nde Suriyeli Uluslararası İş Adamları Derneği (SİBA), Suriyeli İş Adamları Derneği (SİAD), İslam Ekonomisi ve Finansı Derneği (IIF), Kalkınma için Yatırımcılar Derneği(NEMA), Yemen Türk İş Kulübü (ANAYAD) ve IBF arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak:
“Çok pozitif bir Kasım ayı tablosu göreceğiz. Türkiye, umut ve örnek olmaya devam ediyor”
“22. International Business Forum (IBF)’a ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyor, MÜSİAD yönetimini bu çok uluslu platformdan ötürü tebrik etmek istiyorum. “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” panelleri hepimiz için ufuk açıcı olacaktır. Türkiye sahip olduğu irade ile daha da güçlenerek yoluna devam etmektedir. Ekonomimiz. normalleşme sürecine girmiştir. Yeni Ekonomik Program’ın ortaya koyduğu hedefler son çeyrekte kendini göstermeye başladı. Bütçe gelirlerimiz, programda yer alan beklentilerimizin de üzerine çıkacak noktada iyi bir seviyeye ulaşmış durumda. Bu noktada, 630,5 milyar liralık vergi geliri beklentimiz aynı şekilde devam ederken, vergi dışı gelirlerde de 119 milyar lira hedefinin üzerine çıkacağımızı bekliyoruz. Reel ekonominin ve bankaların güçlendirilmesine ve bütçe disiplinine devam edeceğiz. Enflasyonla mücadele alanında mobilya, otomotiv, beyaz eşya gibi birçok sektörden olumlu sinyaller allıyoruz. Ekim ayında rekorlar kırabiliriz. Kurdaki şokları ve belirsizliği geride bıraktık. Çok pozitif bir Kasım ayı tablosu göreceğiz. Güvenli yatırım iklimini güçlenerek emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Türkiye ile ticaret yapan tüm sermayedarlar ülkemizin desteği ve güvencesi altındadır. Hem Türkiye’nin hem paydaşlarının kazandığı Adaletli Yatırım İklimini destekleyecek ve değer üreteceğiz. Türkiye bölgesi için umut ve örnek olmaya devam edecektir.”
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan:
“Çoğulcu Ekonomi, büyüme, süreklilik ve paylaşımın tabana yayılması için şart”
Bu yıl IBF’te, Amerikan dolarının küresel ekonomideki konumunu masaya yatırarak, alternatif para birimleri ve sistemleri üzerine yoğunlaşacaklarını ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan: “Para, araç iken bugün amaç haline geldiği için para sistemlerinin tekelleşmesi sonucu çoğulculuktan ve adaletten uzaklaşmıştır. Global refah adına sürekli kaybetme halindeyiz. Üreten, çoğalan bir ekonomik sistemden uzzaklaştık. Para bugün tüm parametrelerin önüne geçmiştir. Adil bir model geliştirmediğimiz sürece gözümüzü kurdan alamayacak, ürettiğiniz her değer başka bir para biriminin gölgesinde kalacaktır. Zenginlik, bilanço gibi devamlılığı yansıtmaz. İhtiyacımız olan sürdürülebilir zenginlik; servettir. Zenginlik ne kadar bireyselse, servet biz olmalı, kültür barındırmalıdır. Bu da ancak çoğulculuktan geçer. Sermaye en güçlü kaynaktır. Çoğulcu Ekonomi, büyüme ve süreklilik ve paylaşımı tabana yaymak için şarttır. Çoğulcu Ekonomi, kaynak ve sermaye üretir. MÜSİAD’ın hedefi, sermayeyi bir kaynak gibi çoğaltmak ve Milli Şuurla ülke yararına sunmaktır.”
IBF Başkanı Erol Yarar:
MÜSİAD’dan Üçlü Formül: Finansal Serbest Bölgeler, İslami Para Fonu, İnsani Finans Sistemi
Takasla başlayan para sistemi büyük bir yolculukla bugün vazgeçilmez olmuştur. Ancak dünden farklı olarak bugün paranın olmadığı bir sisteme geçiş dönemindeyiz. Bundan sonra yapılması gereken adaletten uzaklaşan bir sistemin parçası ollmak değil, sistemi değiştirerek adil ve çoğulcu hizmete sokmak esas olmalıdır. Bugün cep telefonlarımız önemli bir ticaret aracı olmuştur. Blockchian, kripto paralar geleceğin dünyasında önemli bir yer işgal edecek. Dolar bugün, Fintech adı verilen finansal teknolojiler tarafından tehdit altındadır. Adil ve çoğulcu bir parasal sistem için; güvenilir bir elektronik para sistemi oluşturulmalıdır. Finansal Serbest Bölgeler’in oluşturulması, İslami Para Fonu’nun hayata geçirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Kapitalizmin parayı amaç haline getirdiği düzene karşı MÜSİAD’ın “İnsani Finans Sistemi” için birlikte çalışmalıyız.
MÜSİAD EXPO’ya ilgi büyük
17. MÜSİAD EXPO’nun 8 binin üzerinde B2B görüşmeye sahne olması ve bu görüşmelere 400’e yakın alım heyetinin yanı sıra yaklaşık 30 ülkeden bakan düzeyinde katılım gösterilmesi bekleniyor. Kaan, Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolar ihracat rakamına büyük bir katkı sunacak 17. MÜSİAD EXPO’nun bu yıl geçtiğimiz yıllara kıyasla 6 kat fazla başvuru aldığını ve Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya, 100 kadar ülkeden katılım olacağını söyledi.
MÜSİAD EXPO’da gerçekleşecek diğer etkinlikler de ilgi görüyor. EXPO ile eş zamanlı olarak düzenlenecek olan High-Tech Port’ta, savunma ve havacılık sektörleri bir araya gelecek, ileri teknolojiyle üretilen ürünlerini sergileyecekler. Bu yıl ilk kez MÜSİAD EXPO kapsamında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), geleceğin iş insanlarını, girişimci ve sanayicilerini buluşturuyor, verimli toplantılar aracılığıyla gençlere yeni ufuklar açıyor, iş dünyasındaki yolculuklarında yol gösteriyor.