Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu balıktan geçiyor - EİB

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Koronavirüs pandemisiyle mücadele etmenin ilk koşulu doğru beslenerek vücudun savunma mekanizması bağışıklık sistemini güçlü tutmak.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, koronavirüse karşı beslenmenin önemli bir sağlık belirleyicisi ve immün sistemini etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

"Sadece koronavirüs ve benzeri büyük salgınlarla mücadele ederken değil her daim bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmalıyız ki hastalıklara yakalanma riskimiz minimuma insin. O yüzden Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi haftada 2-3 öğün balık tüketmeliyiz. Balık içerdiği kaliteli protein, kaliteli yağ, B1, B3, B6, B7 ve B12 ve yağda eriyen A ve türevleri, A vitaminin öncül maddesi beta karoten, D vitamini, kalsiyum, çinko, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum gibi minerallerle güçlü bir antioksidan ve antiflamatuar etkiye sahip. Salgın süresince ibreyi değiştirecek vücut için gerekli birçok desteğin bir arada bulunduğu süper besinlerden biri."

Omega-3 her derde deva

Kızıltan, özellikle yağlı balıkların içerisindeki yüksek miktardaki Omega-3'ün vücudumuz tarafından üretilemeyen, dışarıdan alınan ve yaşamsal fonksiyonların devam etmesinde etkin bir rolü olan doymamış yağ asitlerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

"Omega-3 metabolizmayı kuvvetlendirerek vücudun direncini artıran enfeksiyonlara karşı koruyan, kanser hücrelerini bloke eden, kolesterol, alzheimer, diyabet riskini düşüren, kardiyovasküler sistemi destekleyen, şeker hastalıklarından depresyona, göz sağlığından cilt ve saça kadar fayda sağlayan geniş kapsamlı bir işleve sahip. Beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği için öğrenmeyi çabuklaştırıyor, hafıza ve dikkat yeteneğini geliştiriyor. Aynı zamanda kemik gelişimini desteklediğini de destekliyor. Bu yüzden anne adayları, çocuklar ve yetişme çağındaki gençler için de çok önemli. Omega-3 ihtiyacını doğal yollardan karşılamanın kolay olduğu bir coğrafyada yaşadığımız için şanslıyız."

Bağışıklığın kalkanı balık

Balığın bir yandan doktora ilaca, antibiyotiğe mecbur kalmadan bedenin koruma kalkanına destek olurken diğer yandan da uzun süre tokluk sağladığından bahseden Sinan Kızıltan, "Kılçığı, kuyruğu, kafası da kalsiyum açısından zengin. Balığı beslenme rutinimize dahil ederek kaliteli, lezzetli, pratik, ekonomik ve sağlıklı bir öğün oluşturabiliriz. Düzenli tüketmeyi alışkanlık haline getirirsek gelebilecek her türlü salgına hazır oluruz."

Vatandaş ucuza somon ve alabalık yiyecek

Kızıltan, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde "Evde Hayat, Sofrada Balık" kampanyasının başlatıldığını, zincir marketlerde üç gün süreyle çipura ve levreğin maliyetine satıldığını aynı kampanyanın 15-16-17 Nisan'da Türk somonu, 20-21-22-23 Nisan'da alabalık için de yapılacağına değinerek, "Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 66 ülkeye 47 bin 670 tonluk su ürünleri ihraç edildi. 248,1 milyon dolar gelir elde edildi. Bu dönemde Hollanda, İtalya ve Japonya en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler oldu. Hollanda'ya 37 milyon dolar, İtalya'ya 31 milyon dolar ve Japonya'ya 24 milyon dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirildi." dedi.



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 2.23 YÜKSELDİ (98549), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 21 MİLYAR 224 MİLYON TL OLDU
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -43670,2 milyon TL
G7 MALİYE BAKANLARI VE MERKEZ BANKASI BAŞKANLARI, GLOBAL EKONOMİYİ İSTİKRARA KAVUŞTURACAK KISA VADELİ EK ÖNLEMLERİ DEĞERLENDİRMEYİ SÜRDÜRECEK
JAPONYA MALİYE BAKANI : G7, BORÇ PROBLEMLERİNİ ÇÖZMEYE ÇALIŞAN GELİŞEN ÜLKELERE MALİ DESTEK SAĞLAMAYA YÖNELİK GEREKSİNİM KONUSUNDA ANLAŞTI
BOJ/KURODA: G7'DE, BOJ'UN KORONAVİRÜS SALGININI DİKKAT ALARAK GEREKİRSE ÇEKİNMEDEN POLİTİKA GEVŞEMESİ YAPACAĞINI ANLATTIK
G-7 ÜLKELERİ IMF'NİN GELİŞEN ÜLKELERE DOLAR LİKİDİTESİ HATTINI DESTEKLİYOR -BN/ - BLOOMBERG HT
G7 MALİYE BAKANLARI VE MERKEZ BANKASI BAŞKANLARI, TÜM G20 KREDİTÖRLERİ VE PARİS KULÜBÜ KATILDIĞI TAKDİRDE UYGUN ÜLKELERİN İKİ YANLI BORÇ GERİ ÖDEMELERİNİN GEÇİCİ ASKIYA ALINMASINI DESTEKLİYOR
Facebookta Paylaş