Başlarken
ABD’de istihdam piyasasındaki güçlü seyir ve son açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi, enflasyonun kalıcı olabileceğine dair korkuları gündeme taşıdı. Fed’in daha fazla faiz artırımına gideceğine dair beklentilerin güç kazandığı bir ortamda yayınlanan FOMC tutanakları piyasaların yakın takibinde yer aldı. Yayınlanan FOMC toplantı tutanaklarına göre katılımcılar, verilerin enflasyonun yüzde 2'ye doğru düşüş eğiliminde olduğuna dair güven verene kadar kısıtlayıcı politikanın sürdürülmesi gerektiğini ve bunun biraz zaman alabileceğini belirtti. Tutanaklarda neredeyse tüm yetkililerin faiz oranlarını 25 baz puan artırma konusunda hemfikir olduğu, birkaçının ise 50 baz puanlık daha büyük bir artıştan yana olduğu belirtildi. Öte yandan tutanaklarda ekonomik görünüme dair risklerin aşağı yönlü olduğu vurgulandı.
Piyasalarda Son Durum
Ocak ayında sert satışların yaşandığı ve gün içi volatilitenin ciddi ölçüde artış kaydettiği BIST-100 Endeksi şubat ayının ilk bölümünde de zayıf görünüm etkisini sürdürdü. Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin ardından yaşanan fiyatlamalarda satışların gözlendiği Borsa İstanbul’da 8 Şubat’tan 15 Şubat’a kadar 5 işi günü işlemler durduruldu. Borsa İstanbul’un yeniden işlem görmeye başlamasının ardından ilk fiyatlamalarda volatilite yüksek seyretse de şubat ayının devam eden bölümünde volatilitenin azalış kaydettiği görüldü. Bununla birlikte zaman zaman volatilitede yaşanabilecek artışlara karşı dikkatli olunması gerektiğini değerlendiriyoruz. BIST-100 Endeksi şubat ayını %5,24 oranında değer kazanımıyla 5.237,33 puandan kapatırken, Dolar/TL kuru şubat ayını %0,37 oranında oldukça sınırlı bir değişimle 18,8853 seviyesinden kapattı.
Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler
Mart ayı merkez bankalarının faiz kararlarıyla yoğun bir ay olacaktır. Başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere, ABD-İngiltere gibi majör merkez bankalarının faiz kararları gündemde ve kararlar oldukça önemli. Enflasyondaki artış sebebiyle üç majör merkez bankasının 2022 yılından beri para politikasında sıkılaşma adımlarını izlerken, mart ayında da bu adımların devam etmesi bekleniyor. Fed ile ilgili belirsizlik son günlerde risk iştahını baskıladığı için bu toplantılar arasında en önemlisi olarak görülüyor. Fed'e dair son dönemde 25 baz puanlık beklentiler güç kazanmışken, açıklanan ABD verileri ve Fed üyelerinin konuşmalarıyla 50 baz puanlık beklentilerde dahil edildi. Bu tablo karşısında piyasadaki bu belirsizlik, Fed'in nasıl bir karara varacağı merak konusu. Fed'in toplantısı 21-22 Mart tarihlerinde olacak ve 22 Mart günü kararını açıklayacak. Kararın sonucu, yayınlanacak ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması yakından izlenecektir. Fed toplantısı sonrası 2023 yılının kalanına dair beklentilerde şekillenebilir. Avrupa Merkez Bankası(ECB) içinse 50 baz puanlık beklentiler masada duruyor. Fed kadar bir belirsizlik yaratmasa bile piyasa bundan sonrası için ECB'nin ne yapacağını bilemiyor. Bu nedenle mart ayı ECB toplantısından çıkacak sinyaller doğrultusunda ECB'ye dair beklentilerinde etkilenmesi beklenebilir. Merkez bankalarının faiz kararları dışında mart ayı içerisinde Asya piyasalarının görünümü de önemli olacaktır.
Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.gedik.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.