AVM'lerdeki Eylül ayı Perakende Ciro Endeksi, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre enflasyondan arındırılmadan nominal olarak yüzde 31,5 arttı

Kuruluştan konuya ilişkin yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Okulların açılmasının ve yaz sonu indirimlerinin etkisiyle, AVM'lerdeki Eylül ayı Perakende Ciro Endeksi, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre enflasyondan arındırılmadan nominal olarak yüzde 31,5 arttı. Üçüncü çeyrek artışı ise yüzde 28,1'e yükselerek 2018'in en yüksek çeyrek artışına imza attı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM'lerdeki Perakende Ciro Endeksi'nin Eylül ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre Perakende Ciro Endeksi, 2018 Eylül döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 31,5 artış kaydederek 284 puana yükseldi.

Enflasyondan arındırıldığında ve bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 5,6 oranında artış kaydeden Perakende Ciro Endeksi, üçüncü çeyrek bazında ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 28,1 artış göstererek 2018'in üçüncü çeyreğinde 292 puana ulaştı.

AVM'lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Eylül 2018'de İstanbul'da 1.377 TL, Anadolu'da 888 TL olarak gerçekleşirken, Türkiye geneli metrekare verimliliği 1.084 TL oldu.

Çeyrek bazlı m² başına düşen cirolarda 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 27,9'luk bir artış yaşandı. 2018 yılı 3.çeyrekte metrekare verimliliği 1.113 TL şeklinde gerçekleşti.

Eylül'de metrekare verimliliğinde en yüksek artış hipermarket kategorisinde yaşanırken, en düşük artış ise yiyecek içecek kategorisinde...

Eylül ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış hipermarket kategorisinde yaşandı. Hipermarket kategorisi metrekare verimliliği geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 37,1'lik artış kaydetti.

Geçtiğimiz yılın Eylül ayı ile karşılaştırıldığında AVM'lerdeki giyim kategorisi metrekare verimliliği yüzde 34,3, diğerr* alanlar kategorisi metrekare verimliliği yüzde 33,3, teknoloji kategorisi metrekare verimliliği yüzde 30,1, ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği yüzde 27,5 ve yiyecek içecek kategorisi metrekare verimliliği yüzde 23,7 artış gösterdi.

Ziyaret Sayısı Endeksi
Eylül 2018 verileri bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2,1'lik bir artış yaşandığı gözlemlendi. Ziyaret sayısı endeksi üçüncü çeyrek bazında ise geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 1'lik artış kaydetti.

AVM Perakende Ciro Endeksi Eylül ayı ve 3. çeyrek sonuçlarını değerlendirenAYD Başkanı Hulusi Belgü: "Eylül ayında bir kez daha enflasyonun üzerinde bir artış kaydeden Perakende Ciro Endeksi'nin yüzde 31,5'luk yükselişinin en büyük iki etkeni okula dönüş dolayısıyla AVM'leri tercih eden ziyaretçilerimiz ve perakendecilerimizin hayata geçirdikleri yaz sonu indirimleri oldu. Her yıl Eylül ayında yaşanan bu artışı geçtiğimiz yıl ile karşılaştırdığımızda, yüzzde 5,6 gibi azımsanmayacak bir yükselişle karşılaşıyoruz. Bu gelişmede elbette ülkemizin dört bir yanında geçtiğimiz yıldan bu yana açılan AVM'ler ve halkımızın bu AVM'lere olan güveni de etkili… Ayrıca çeyrek bazda değerlendirdiğimizde ciro artışı yüzde 28,1 olarak karşımıza çıkıyor ki bu da 2018 yılındaki çeyrek bazda en yüksek artışını 3. çeyrekte yaşadığımız anlamına geliyor. Eylül ayında kategori bazında en yüksek artışı ise hipermarket ve giyim kategorilerinde gözlemledik. Bu durum bize ziyaretçilerimizin AVM'lerde daha çok temel ihtiyaçlarına yöneldiğini ve bahsettiğimiz yaz sonu indirimlerinden faydalandığını gösteriyor. Aynı şekilde hem çeyrek bazlı hem de Eylül ayında gözlemlenen ziyaretçi artışı, yaz tatili henüz bitmemiş olsa da AVM ziyaretlerinin artış trendinde olduğunu gösteriyor" yorumlarında bulundu.



Diğer Haberler
İSVEÇ'TE HANEHALKI TÜKETİMİ EYLÜL'DE AYLIK %+0.1 YILLIK %0.0
FRANSA MALİYE BAKANI : ŞİMDİ ALMAN HÜKÜMETİNİN AVRUPA'NIN GELECEĞİ İÇİN MACRON'UN ÖNERİLERİNE CEVAP VERME ZAMANI
ARÇELİK/DİNÇER: HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ -BLOOMBERG HT
ARÇELİK/DİNÇER:GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTABİLİESEK ENFLASYOLA DAHA İYİ MÜCADELE EDERİZ -BLOOMBERG HT
ALMAN TİCARET BİRLİĞİ: EKONOMİK VE POLİTİK BELİRSİZLİKLER, ABD VE ÇİN ARASINDAKİ TİCARİ ANLAŞMAZLIK VE BREXİT İŞLER ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURUYOR
ALMAN TİCARET BİRLİĞİ: İTALYA'DAKİ BORÇ KRİZİ RİSKİ DE BELİRSİZLİĞE NEDFEN OLUYOR
ALMAN TİCARET BİRLİĞİ: FİRMALAR DÜNYA EKONOMİSİNİN POZİTİF OLARAK GELİŞMESİNİ BEKLİYOR, BAHAR AYLARINA KIYASLA %40 DAHA DÜŞÜK
ALMAN TİCARET BİRLİĞİ: ALMAN FİRMALARI, K. AMERİKA HARİÇ TÜM COĞRAFYA ALANLARININ GÖRÜNÜMÜ İÇİN KÖTÜMSER
ALMAN TİCARET BİRLİĞİ : ALMAN FİRMALARI DÜNYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ HAKKINDA DAHA FALZA KÖTÜMSER
ALMAN TİCARET BİRLİĞİ: ALMAN ŞİRKETLERİ DÜNYA EKONOMİSİNİN GÖRÜNÜMÜ HAKKINDA DAHA KÖTÜMSER
BAKAN PEKCAN: EXIMBANK 2019 NAKDİ KREDİ+KREDİ SİGORTA HEDEFİ 48,4 MİLYAR DOLAR- BLOOMBERG HT
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gerçekleşen tutar 415.00 milyon dolar
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 415.00 milyon dolar
Facebookta Paylaş