AVM’lerde doluluk %95’ aştı, markalar yurtdışını odağa aldı - Ekonomi

Ekonomi'nin haberine göre; Perakende sektöründe son dönemde yaşanan daralmaya rağmen hem yerli markaların farklı kategorilerde mağazalaşma iştahı, hem daha büyük metrekareli mağaza talebi hem de yabancı markaların artan girişi AVM’lerde doluluk oranının yüzde 95’i aşmasına yol açtı. Yurtiçinde her yıl bu nedenle 500 yeni mağaza talebi oluşmasına rağmen yeni AVM yatırımlarının artan talebi karşılayamaması markaları yurtdışına yönlendiriyor. Bu kapsamda İpekyol dümeni Ortadoğu’ya kırarken LC Waikiki ise yurtdışı odağını artırma kararı aldı. Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı ise sektörde büyüme iştahının olmasına rağmen AVM sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekerek çok daha fazla sayıda AVM açılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de halen AVM sayısı 450, kiralanabilir alan ise 14 milyon metrekareye ulaşsa da yeni AVM yatırımları neredeyse durma noktasında. 2006-2018 yılları arasında yeni açılan AVM sayısı 2009 yılı dışında en az 22 olmuştu. Ancak bu sayı son yıllarda birkaç adet ile sınırlı kaldı.

Markalar büyüyem yor

Alışverişmerkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri şapkacı, özellikle performansı orta ve üstü olan AVM’lerde doluluk oranının çok yüksek olduğunu belirterek, “450 AVM’nin 20 bin metrekare ve üstü olanların sayısı 280. Bunların 80-100 tanesi çok iyi performans gösteren AVM’ler. Yüzde 95 ve üstünde. Büyümek isteyen Türk markaları buralarda uygun mağaza bulmakta ciddi problem yaşıyor. Yabancı markalar da Türkiye’de büyüyemiyor, giremiyor. Bu durum markaların büyümesinde önemli engel teşkil ediyor” diye konuştu. Diğer yandan AVM’lerin de konseptlerini değiştiremediği için yeni markaları sokamadığı ve trendleri okuyamadıkları için sıkıntı yaşadıklarını anlatan Şapkacı, şöyle devam etti: “Yeni AVM yatırımları konuşulsa da orada da maliyetler çok yüksek olduğu ve mevzuatta sorun yaşandığı için tereddütler var. Bunlar halledilebilirse o yatırımlar yapılabilir önümüzdeki süreç içinde” dedi.