Ankara, Türkiye'nin NATO'ya katkısının demokrasi eleştirilerinden ayrı tutulmasında ısrar ediyor - DW

Deutsche Welle Türkçe internet sitesinde yayınlanan haber aşağıda bulunuyor:

ABD'de Joe Biden'ın yönetime gelmesinin ardından NATO'dan Türkiye'ye yöneltilen "demokrasi ve insan hakları" eleştirilerine Ankara temkinli yaklaşıyor. Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nda, 23-24 Mart tarihlerinde Brüksel'de düzenlenecek NATO dışişleri bakanları toplantısının 'etkin diyalog' fırsatı yaratacağı görüşü hakim.

Türk diplomatik yetkililer, Türkiye'nin NATO'ya katkısının demokrasi eleştirilerinden ayrı tutulmasında ısrar ederken, "NATO'nun Biden yönetiminin etkisiyle Türkiye'ye demokrasi eleştirileri yöneltmesi kabul edilemez. NATO, Türkiye gibi bir müttefikini anlayacak kapasite ve deneyime sahiptir" diyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den gelen Türkiye'yle ilgili iki ayrı açıklama Türkiye'nin NATO'daki pozisyonuyla ilgili farklı yorum ve değerlendirmeleri beraberinde getirdi.

Stoltenberg; Belçika'daki bir konuşmasında Avrupa Birliği'nin Avrupa'yı savunabilecek durumda olmadığını; birliği ABD, Türkiye ve İngiltere gibi AB üyesi olmayan ülkelerin savunduğunu söyledi. Ancak Genel Sekreter bu konuşmasından bir süre sonra Avrupa Parlamentosu'nun savunma ve dışişleri komisyonları toplantısında da Türkiye'yle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının, Doğu Akdeniz'de ihtilaflı sularda faaliyetlerde bulunduğu dair iddiaların arkasının kesilmemesinin NATO'da sorunlar yarattığını anlatan Stoltenberg, Türkiye'deki demokrasi ve insan haklarına ilişkin de Ankara ile görüş ayrılıkları yaşadıklarını söyledi.

Bu arada; Doğu Akdeniz'deki gerilimi dindirmek için Yunanistan'la diyalog kapısı aralayan ve beş yıl aradan sonra istikşafi görüşmeleri yeniden başlatan Ankara, Yunanistan'la deniz yetki anlaşması imzalayan Mısır'la da normalleşme sürecine girmek istediğini duyurdu.

Türk diplomatik kaynaklar bu süreci DW Türkçe'ye, "Biz Doğu Akdeniz'de sorunların diyalogla çözülmesinden yana olan tavırımızı açıkça ortaya koyduk, koyuyoruz da. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu yüzden uluslararası Doğu Akdeniz konferansı düzenlenmesini istedi. Ama bu istek ne yazık ki karşılık bulmadı. NATO da bu konuda Ankara'ya destek vermedi" sözleriyle anlatıyor.

DW Türkçe'ye konuşan Türk diplomatik yetkililere göre NATO; Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de uluslararası diyalog konferansı çağrısına yanıt vermediği gibi Amerika'da Biden yönetimi işbaşına geldikten sonra Ankara'ya "demokrasi ve insan hakları alanında somut adım" çağrısı yapmaya başladı. Bu yüzden Ankara, Stoltenberg'in son mesajlarına 23-24 Mart tarihlerinde Brüksel'de yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısında doğrudan yanıt vermeyi planlıyor.

NATO toplantıları Covid-19 salgını nedeniyle bir yıldır video konferans yöntemiyle yapılıyordu. 23-24 Mart dışişleri bakanları toplantısı bir yıl aradan sonra ilk kez yüz yüze yapılan toplantı olacak. Ankara bu formatı Türkiye-NATO işbirliğinin güçlendirilmesi adına "fırsat" olarak görüyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları; Stoltenberg'in Türkiye ile S-400 ve Doğu Akdeniz'in yanı sıra demokrasi ve insan hakları konusunda da sorunlar yaşandığı yönündeki açıklamalarına NATO toplantısında "açıkça" yanıt verileceğini söylüyor. Aynı kaynaklar bu yanıtın nasıl olacağını şöyle özetliyor:

"Diyalog platformlarında anlaşmazlıklar elbette olabilir. İttifak içinde sorunlar uzlaşıyla çözülür. S-400 füzelerinin alınması zarurettendir. Demokrasi ve insan hakları konularındaki ev ödevlerimizi de biliyoruz, gereğini yapacağız. Türkiye'nin NATO'ya katkısı demokrasi ve insan hakları çağrılarıyla gölgelenemez. Biz diyalogdan ve çözümden yanayız."
  
 Sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.dw.com/tr/ankaradan-natoya-demokrasi-ba%C5%9Fka-nato-ba%C5%9Fka/a-56956329



Diğer Haberler
BİST: BIST-50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA PAYLARDA 23/03/2021 TARİHLİ SEANSTA BİR GÜN BOYUNCA GEÇERLİ OLMAK ÜZERE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ (UP-TİCK RULE) UYGULANMASI KARARLAŞTIRILDI
BİST: BUNA GÖRE; AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPILABİLEN PAYLARDA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ, AÇIĞA SATIŞA KONU OLACAK SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN İŞLEM FİYATINDAN DAHA YÜKSEK BİR FİYAT ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEKTİR
BİST: ANCAK, AÇIĞA SATIŞA KONU OLAN SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYATININ BİR ÖNCEKİ FİYATTAN DAHA YÜKSEK OLMASI HÂLİNDE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYAT DÜZEYİNDEN DE YAPILABİLECEKTİR
ÇİN, UYGURLARA İLİŞKİN YAPTIRIMLARA TEPKİ OLARAK AB BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI
Emisyon hacmi 22.03.2021 itibariyle 180.58 milyar TL
Facebookta Paylaş