ALTINA DAİR 2 SENARYO
Haftalardır devam eden yeni tip koronavirüs salgını ekonomileri etkisi altına alırken piyasalarda da volatilitenin arttığını gözlemliyoruz. Çin'de başlayıp bütün dünyaya yayılan salgının ilk aşamasında risk algısının artmasıyla küresel borsalarda satışlar artarken, güvenli varlık altın ve tahvillere talebin arttığı ve tahvil faizlerinin aşağıya geldiği görüldü. Bu aşamada ons altın 1700 dolar seviyelerini test ederken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de tarihi seviyeler yaşandı. İkinci aşamada ise virüse dair gelen vaka sayılarının artması ile borsalarda satış dalgasının devam etmesi teminat ve likidite ihtiyacını artırırken, altın tarafında buna bağlı olarak satışlara neden oldu. Ons altının bu aşamada ise 1450 seviyelerine kadar sert düşüşünü izledik.
Devam eden süreçte yeni tip koronavirüs vakalarının ilk yayılmaya başladığı Çin'de görülen iyileşmeler ve Avrupa tarafında İtalya ve İspanya'da da vaka sayılarındaki azalma piyasalarda az da olsa iyimserliği artırırken, borsalarda toparlanmalar gözlenmeye başladı. Ancak diğer taraftan ABD tarafında virüs nedeniyle ölenlerin sayısındaki hızlı artış ve salgının ne zaman sonlanacağına dair belirsizliğin piyasalarda tedirginlik yaratmaya devam ettiğini görmekteyiz. Dolayısıyla salgının üçüncü aşaması diyebileceğimiz şuan ki süreçte hem belirsizlik nedeniyle yaşanan tedirginlikler hem de hükümetler ve merkez bankalarından salgının ekonomilere olan etkilerini azaltmaya yönelik gelen teşviklerle artan likiditenin altın tarafında alımları desteklediği görülüyor.
Kötümser Senaryo: Haziran ve Sonrası
Salgının geçmişte yaşanan benzerler salgın vakalarına göre daha uzun sürmesi ve piyasaları daha derinden etkilemesi zaten yatırımcıların beklentilerini olumsuz etkilerken, henüz bir tedavi ya da aşı bulunamamış olması sürecin Haziran ayı ve sonrasında da devam edebileceğine yönelik bir algı oluşturmuş durumda. Diğer yandan iyimser bir bakış açısıyla salgının Mayıs ayının başı ya da ortası gibi bitmese de etkisini azaltması durumu da olasılıklardan birisi. Ancak böyle bir durumda bile salgın sonrası ülkelerin makroekonomik göstergelerinde yaşanabilecek bozulmalar ve Kasım ayında yapılması planlanan ABD başkanlık seçimleri gibi politik belirsizlikler söz konusu olabilmektedir. Bu varsayımlara göre değerlendirirsek ons altında yıl içerisinde yükselişlerin devam edebileceği ve bu kapsamda da 1725, 1750 ve 1800 dolar seviyeleri yıl içi yükselişlerde takip edilebilecek seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.
İyimser Senaryo: Yayılma Hızının İvme Kaybetmesi
Virüse karşı henüz kesin bir tedavi ya da aşı bulunamamış olmasına rağmen salgının ilk başladığı Çin'de ve devamında ikinci merkez üssü İtalya'da yayılma hızı ve vaka sayısında gözlenen ivme kaybı ile ilgili ülkede görülen ilk vaka ile vaka sayısında azalmanın başladığı tarihe kadar geçen süre göz önüne alındığında salgının küresel ölçekte etkisinin Mayıs ayının başı gibi azalmaya başlaması öngörülmekte. Böyle bir durumda piyasalara yönelik iyimser beklentiler artarken, riskli varlıklara artan talep ons tarafında aşağı yönlü hareketlere neden olabilecektir. Diğer taraftan değerli metal için teknik olarak da bir kar realizasyonu ve tepki satışı gelme olasılığı söz konusu olabilir. Ancak 2012 yılından bu yana en yüksek seviyesini gören ons altın için son dönemde volatilitenin yüksek olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. İyimser senaryoda olası aşağı yönlü geri çekilmelerde 1640, 1585, 1480 ve 1450 seviyeleri gündeme gelebilir.
Gram Altın Fiyatlamaları
Ons altında yaşanması muhtemel iki ayrı senaryoya göre aşağı ve yukarı yönlü seviyelerin DolarTL kurunun 7 TL varsayımıyla hareket ettiğimizde gram altında yukarıda belirtilen kötümser senaryoya göre görülebilecek olası fiyatlar; ons altın 1725 dolar iken 388 TL, 1750 dolarda 394 TL ve ons altının 1800 dolar olması durumunda ise 405 TL şeklinde hesaplanmaktadır.
İyimser senaryo yönünde gerçekleşecek ons altın fiyatlamalarında ise yine DolarTL kurunun 7 TL olduğu varsayımıyla ons altının 1640 dolara gerilediği durumda gram altın 369 TL, 1585 dolar seviyesinde 356 TL, 1480 dolar için 333 ve ons altının 1450 dolar seviyesine gerilemesi durumunda ise gram altın 326 TL olarak hesaplanmaktadır.
Diğer yandan DolarTL'nin 7 TL varsayıldığı unutulmamalıdır. Kurda yaşanacak yukarı yönlü hareketler belirtilen gram altın seviyelerinin üzerinde fiyatlara neden olacaktır. Tersi durumda yani DolarTL kurunun aşağı gelmesi durumunda ise gram altında daha alt seviyelerin görülmesi mümkün olabilecektir.
InvestAZ Menkul Değerler A.Ş.
www.investaz.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.