Almanya vs. ECB – Para politikası ikilemi (KapitalFX)


Almanya vs. ECB - Para politikası ikilemi...

ECB’nin uzun süredir uyguladığı ekonomi desteleyici politikalar malum... Ve yakın dönemde de ekonomiye ilişkin bu desteklerin göstergeler üzerindeki etkisini görebiliyoruz. Son dönemde Euro Bölgesi’nde enflasyonist hareketler ve artan büyüme görünümü çerçevesinde yavaş yavaş da ECB’nin olağandışı para politikasını olağanlaştırma ihtimalleri konuşulmaya başlandı. Ancak bir yandan da düşünülen konu şu: Ekonomi destekliyken çok iyi, ancak desteği kaldırırsak da aynı şekilde iyi olacak mı? Bu ikilem aşıldığı takdirde ECB’nin para politikası normalleştirilmeye başlanacak. Ancak öncesinde enflasyonun bir trend tutturması ve cari seviyelerinde kalıcılık sağlaması gerekiyor. Sadece cari enflasyonun değil, aynı zamanda enflasyon beklentilerinin de stabilleşmesi bu bağlamda çok önemli.

Hali hazırda net ihracatçı konumunda olan ve kronik olarak cari fazlası ve ticaret fazlası veren bir ülke olarak Almanya, EUR’nun değerinin düşürülmesine karşıt bir tavır sergilemişti. Buna karşın, ekonomisi Euro Bölgesi’nin ortalamasının üzerinde büyüyen ve birçok ekonomik göstergesi de bölge ülkelerinden daha iyi olan Almanya’nın aksine; Güney’deki sorunlu ülke bloğu, ki bu ülkeler yavaş büyüme, yüksek işsizlik, yüksek borçluluk ve sorunlu bankacılık sisteminden muzdarip, kısa vadede ihracatlarını artırarak büyümeyi destekleme yoluna gidilmesini istediler ve hali hazırda ECB’nin bugünkü politika duruşu ortaya çıktı.

Euro Bölgesi'nde her ekonomi bir değil, şu anda sorunlu ülkeleri desteklemeyi amaç edinen bir para politikası var ve durumu hali hazırda iyi olanlar bu politikayı pek de benimsemiyorlar. Almanya, gerek Yunanistan, gerekse de diğer borç sorunu çeken ülkeleri kurtarmak konusunda çok isteksiz. Diğer taraftan, EUR'nun bir nevi örtülü bir "Deutsche Mark" (DEM) olduğunu söyleyen ve Almanya'nın ticaret fazlasını büyüttüğüne dikkat çeken Trump yönetiminin görüşleri de kısmen Almanya tarafından onanmış gibi. Gerek Merkel'in, gerekse de Schauuble'nin açıklamaları EUR'nun değerinin fazla düşük olduğuna yönelik...

Malum, şu anda Almanya'nın Euro Bölgesi'nden bağımsız bir para politikası rejimi olamıyor. ECB'nin kararları konsensüsle alınan kararlar, haliyle Almanya'nın da istemeden de olsa onayı var. Mevduat faizlerini sıfırın altında tutmak, çok basit olarak birikimleri tasarrufa değil harcamaya yönlendirmek ve ekonomiyi canlandırmak üzerine kurulu olan bir plan. Ancak diğer yandan, ekonomik aktivitesi zaten Avrupa'nın genelinin üzerinde olan bir ülkede tasarruf sahiplerinin emeklilik birikimlerini eksi getiri ile tahrip eden bir etkisi olabiliyor. Bu yüzden Almanya, ECB'nin faizleri bir an önce yükseltmesini istiyor. Bütün bu gelişmeler ve mevcut durum ECB'nin Haziran toplantısını çok önemli kılıyor.

Bu bağlamda son zamanlarda artan açıklama ve spekülasyonlara gelecek olursak; Merkel ve Almanya hükümeti EUR'nun değerinin çok düşük olduğunu ve Almanya'nın dış ticaret fazlasını çok artırdığını söylüyorlar. Kısmen haklılaar, gereksiz yere artan bir cari fazla ve ticaret fazlası da bir noktadan sonra ekonomiye faydalı değil, zararlı hale geliyor. En başta, ekonomi her zaman %100 kapasitede üretim yapamayacağı için durgunluk zamanında atıl kapasite fazlasının artmasına neden oluyor.

Hafta sonu ortaya çıkan ve yalanlanan bir diğer haber de ECB Başkanı Mario Draghi'nin 2019'da görev süresinin dolmasından sonra onun yerine Merkel'in BUBA Başkanı Jens Weidmann'ı hazırladığına yönelikti. Bu olursa ECB'nin para politikası daha çok Almanya'ya bakan bir şekle evrilecektir. Son bir konu da Yunanistan'la alakalı. Bugün biraraya gelecek olan Maliye Bakanları, Yunanistan'ın borç rahatlatmasını konuşacaklar. Bu konuda da Alman tarafının görüşü, Yunanistan'ın halen söz verdiği reformları uygulamaya geçirmede geç kaldığı yönünde.


Yazal Kurgut
Araştırma Uzman Yardımcısı
www.kapitalfx.com
yazal.kurgut@kapitalfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
GLOBAL ALÜMİNYUM ÜRETİMİ NİSAN AYINDA GÜNLÜK 70.300 TON (MART:70.500 TON) -İAİ
MERKEL : LMANYA'DA DIŞ TİCARET FAZLASI KONUSUNDA, DÜŞÜK PETROL FİYATLARI AYRICA BİR FAKTÖR
FİTCH: ABD'NİN CEZALANDIRICI İTHALAT TARİFELERİNİN DOĞRUDAN HEEDF ALACAĞI ÜLKELER VE ABD, GSYH'LERİNDE BÜYÜK KAYIPLARLA KARŞILAŞABİLİR
FITCH : ABD TİCARET KORUMACILIĞI , DÜNYA EKONOMİSİ İÇİN ANA RİSK OLARAK KALMAYA DEVAM EDİYOR
MERKEL : MACRON'UN İŞSİZLİK İLE MÜCADELEDE BAŞARILI OLMASINI UMUYORUZ
AVRUPA KOMİSYONU: BÜTÇE AÇIĞINI GSYH'NİN %3'NÜN ALTINA İNDİRDİKÇE PORTEKİZ VE HIRVATİSTAN İÇİN BÜTÇE DİSİPLİNİN SONA ERDİRİLMESİNİ TAVSİYE ETTİ
ALMANYA/SCHAEUBLE: ECB'DE DRAGHİ'NİN HALEFİNİ TARTIŞMAK UYGUN DEĞİL
ALMANYA/SCHAEUBLE: AMAÇ YUNANİSTAN'IN REKABET GÜCÜNE KAVUŞMASI HENÜZ BÖYLE BİR DURUM YOK
Facebookta Paylaş