Aralarında Almanya, ABD ve Fransa'nın da bulunduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçilerinin, Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısıyla başlayan kriz konusunda Almanya'dan açıklama geldi.
Büyükelçilerin durumuna ilişkin gözler bugün Ankara'da yapılacak kabine toplantısına çevrilmişken Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, tansiyonu düşürmeye yönelik açıklamalarda bulundu. "Türkiye Almanya için önemli bir diplomatik partner" diyen Seibert, büyükelçilerin sınır dışı edilmesi konusunda yapılan açıklamaları "endişe" ile not ettiklerini ve "anlamakta güçlük çektiklerini" kaydetti.
Resmi bildirimde bulunulmadı
Alman hükümetine şimdiye kadar konuyla ilgili resmi bir bildirimde bulunulmadığına işaret eden Seibert, Büyükelçinin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi durumunda ne tür bir adım atılacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Seibert, açıklamasında Türkiye-Almanya ilişkilerinin "Almanya dış politikası açısından büyük önemde" olduğunu da belirterek Türkiye'deki bazı gelişmelerden duyulan endişelerin ise sürekli olarak dile getirildiğini ifade etti.
Dışişleri: Almanya-Türkiye ilişkilerinin derinliği ile bağdaşmıyor
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de daha önce yaptığı açıklamada diplomatların istenmeyen kişi ilan edilmesi durumunda bunun Almanya-Türkiye ilişkilerinin derinliği ve anlamı ile bağdaşmayacağını belirtmiş, ayrıca bu tutumun "NATO müttefikleri arasındaki ilişki" ile de bağdaşmayacağını vurgulamıştı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü böyle bir durumda Türkiye'ye nasıl tepki verileceği konusunda Almanya'nın diğer dokuz ülke ile istişare içinde bulunacağını kaydetti.
Deutsche Welle Türkçe (DW) internet sitesinde yayınlanan habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.dw.com/tr/almanyadan-endi%C5%9Feliyiz-a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1/a-59617505?maca=tur-rss-tur-all-1495-rdf