Allianz Risk Barometresi'ne göre siber olaylar ve iş kesintisi risklerinin ikisi de %34 ile bu yıl üst üste ikinci kez en büyük küresel riskler olarak gösterildi

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) tarafından gerçekleştirilen yıllık küresel iş dünyası riskleri araştırması Allianz Risk Barometresi'nin 12'ncisi yayımlandı. Araştırmada 94 ülkeden, risk yönetimi yapan 2 bin 712 uzmanın görüşleri yer aldı. Allianz Risk Barometresi'ne göre siber olaylar ve iş kesintisi risklerinin ikisi de yüzde 34 ile bu yıl üst üste ikinci kez en büyük küresel riskler olarak gösterildi. Makroekonomik gelişmeler yüzde 25 ile 2023 yılının en önemli üçüncü riski olurken, listede ilk kez yer alan enerji krizi yüzde 22 ile dördüncü sırada konumlandı.
 
Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler beşinci sıradaki yerini korurken geçen yıl üçüncü sırada yer alan doğal afetler altıncı sıraya geriledi. İklim değişikliği, geçen yılki sıralamadaki yerinin bir basamak altına düşerek yedinci risk oldu. Nitelikli işgücü eksikliği sekizinci sıraya yükselirken yangın ve infilak iki sıra geriledi ve dokuzuncu sıraya yerleşti. Siyasi riskler geçen yıla göre dört sıra yükselerek ilk onda yer almaya başladı.
 
Türkiye'de öne çıkan en önemli iş riski yüzde 58 ile makroekonomik gelişmeler olurken iş kesintisi, iklim değişikliği ve siyasi riskler yüzde 37 ile ikinci sırayı paylaştı. Doğal afetler yüzde 32 ile en yüksek beşinci, mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler ile enerji krizi, yüzde 16 ile altıncı en büyük risk olarak gösterildi. Pazar gelişmeleri yüzde 11 ile sekizinci olurken yangın ve infilak ile bu yıl ilk defa listede yer alan altyapı kesintileri yüzde 5 ile ilk on risk arasında yer aldı.
 
"Türkiye'de iklim değişikliği riskine karşı farkındalık artıyor"
Allianz Risk Barometresi'ni değerlendiren Allianz Türkiye CEO'su Tolga Gürkan, dünyanın gündeminde yer alan en önemli riskler arasındaki siber olaylar ve iş kesintisi konusunda sigorta sektörüne de önemli görevler düştüğünün altını çizdi. Risk temelli bir sektör olarak henüz gerçekleşmeden riskleri tespit etmenin ve önlem alabilmenin önemine değinen Gürkan, "Küresel açıdan bakıldığında iş dünyasının bu yıl daha çok ekonomik riskleri ön planda tuttuğunu, iklim değişikliği kaynaklı risklerin sıralamada gerilediğini görüyoruz. Türkiye'de i ise iklim değişikliği riskinin geçen yıla kıyasla yükselerek ilk üç risk arasına girmesi dikkat çekici. Dünyamızın geleceği adına iklim değişikliği riskine yönelik farkındalığın sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada artması, bu kapsamda uygulanacak önlemler konusunda hızlıca aksiyon alınmasını gerektiriyor. Önleyici çözüm olarak önemli bir destek aracı olan sigorta, iklim dostu bir ekonomiye geçişi teşvik etmekte, sadece kendi karbon ayak izini küçültmekle kalmayarak tüm ekosisteminin dönüşümüne katkı sağlamakta da önemli bir sorumluluk üstleniyor." dedi.
 
Allianz Risk Barometresi'ne linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.agcs.allianz.com/news-and-insights/reports/allianz-risk-barometer.html
 
DÜNYADA İLK 10 RİSK SIRALAMASI:
1/ Siber olaylar %34
1/ İş kesintisi %34
3/ Makroekonomik gelişmeler %25
4/ Enerji krizi %22
5/ Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler %19
5/ Doğal afetler %19
7/ İklim değişikliği %17
8/ Nitelikli işgücü eksikliği %14
8/ Yangın ve infilak %14
10/ Siyasi riskler %13
 
TÜRKİYE'DE İLK 10 RİSK SIRALAMASI:
 
1/ Makroekonomik gelişmeler %58
2/ İş kesintisi %37
2/ İklim değişikliği %37
2/ Siyasi riskler %37
5/ Doğal afetler %32
6/ Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler %16
6/ Enerji krizi %16
8/ Pazar gelişmeleri %11
9/ Önemli altyapı kesintileri %5
9/ Yangın ve infilak %5



Diğer Haberler
Endonezya Maliye Bakanı: 2022 yılında büyümeyi %5.2-5.3% öngörüyoruz
Japonya, 29 Aralık - 27 Ocak tarihlerinde yene müdahale etmedi
Yunanistan'da perakende satışlar Kasım'da yıllık %+0.9 (Önceki: %-2.2)
Çin'de nitelikli yerli kurumsal yatırımlar Ocak sonunda 162.7 milyar dolar - Döviz İdaresi
İspanya'da cari işlemler dengesi Kasım'da +5.64 milyar euro
Portekiz ilk verilere göre 2022 yılında %6.7 büyüdü
Bakan Ersoy: 2023 yılında Turizm Gelir hedefimiz 56 milyar dolar- Sunum
Facebookta Paylaş