AKSEN Analist Toplantı Notları (Ahlatcı Yatırım)

AKSA ENERJİ ANALİST TOPLANTI NOTLARI 26.08.2022
Şirketin kurulu gücünün yarısından çoğu yurtdışında yer almaktadır. Şirket, Türkiye, Orta Asya ve Afrika operasyonlarıyla coğrafi açıdan çeşitlendirilmiş bir portföye sahiptir.
Son 5 yıl içerisinde yapılan yatırımların da katkısıyla Şirketin aktif büyüklüğü 4 kat artarak 26 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Orta vadeli bir perspektif ile EBITDA’ya katkısı bakımından Türkiye, Afrika ve Orta Asya yatırımları gelir üretiminde süreklilik, mali sürdürülebilirlik açısından birbirini dengeleyen ve ikame edebilen bir yapıya sahiptir.
Net borç/EBITDA 1,4x seviyesindedir. Yatırımlar artarak devam etmekle birlikte bu oran sektördeki en düşük seviyeye işaret etmektedir. Net yabancı para pozisyonu, 2021 yılı Haziran da 11 milyon dolar iken 2022 Haziran da 108 milyon dolara yükselmiştir.
Aksa Enerji Fortune 500 Türkiye listesinde 3 basamak yükselerek 47. sırada yer almaktadır. FTSE Gelişmekte olan Avrupa Endeksleri sıralamasında daha önce küçük ölçekli şirketler statüsünde yer alan Şirket, 2022/1Y performansı göz önünde bulundurularak büyük ölçekli şirketler statüsüne geçmiştir. Global piyasa için olumlu yansımaları göz önünde bulundurulursa hisse üzerinde pozitif etkisinden söz edilebilir. Değişiklikler 16 Eylül tarihi itibariyle efektif olacaktır.
Dijitalleşme, temiz enerji ve inovasyon küresel stratejilerinin oluşturulmasında önemli parametre görevi görmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji yatırımları şirketin öncelikli alanlarını oluşturmaktadır.
Elektrik fiyatlarındaki hızlı artış sebebi ile tüketicileri korumak açısından Nisan ayından itibaren bütün kaynaklar için elektrik üreticilerine yönelik azami uzlaştırma fiyatları yayımlanmıştı. Tavan fiyat uygulamasına rağmen Şirket, yurtiçinde kömür ve doğalgaz ile üretim yapan santralleriyle artan enerji talebini karlılığını sürdürerek karşılamaya devam etmektedir. Yurtiçi santrallerinin kapasite kullanım oranlarına bakacak olursak Bolu Göynük Termik Santrali %91 ile rakipleri arasında 1. sırada yer almaktadır. Antalya Doğalgaz Santrali ise %50 - sekonder frekans hizmetleri dahil edildiğinde %66- kapasite kullanım oranına sahiptir. Şanlıurfa Doğalgaz santrali ise elektrik ve yan hizmetler açısından bütçe hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Yurt içi santralleri 2022 yılının ilk yarısında FAVÖK’ün %52’sini oluşturmaktadır. (2021: %41). Yurt içi ve yurt dışı FAVÖK dağılımı dengeli şekilde sürmektedir.
Şirketin Özbekistan yatırımı bugüne kadar imzalanan en uzun vadeli ABD dolar bazlı alım garantili anlaşma ve AKSA Enerji’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük yurt dışı yatırımıdır. Özbekistan bu bağlamda şirketin Orta Asya’da da bilinirliğini artırarak referans bir yatırım görevini görmektedir. Şirket ayrıca 13 Temmuz 2022 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı tarafından düzenlenen 240 MW kurulu güce sahip olacak Kyzylorda kombine ısı ve enerji santrali kapasite ihalesini kazanmıştır. Elektrik üretirken aynı zamanda ısı tedariği de yapılması planan bu yatırımda kurulum sözleşme şartları gereği yeni makinalarla gerçekleştirilecektir. 2025 yılına kadar faaliyete geçilmesi beklenen 240 MW kapasiteli Kyzylorda ısı ve enerji santrali projesinden Şirket, 15 yıl süreyle kapasite bedeli alacaktır.
Şirket hem yurtiçi hem de yurtdışında büyüme ve karlılık katkısı sağlayacak yenilenebilir enerji yatırımı yapmaya istekli olup bu bağlamda çalışma ve araştırmalar devam ederek en kısa zamanda yatırıma dönüştürülmesi hedeflenmektedir.
Şirketin 2Ç finansallarında marjlardaki düşüş göze çarpsa da Ticari faaliyetlerinden arındırılmış FAVÖK marjı geçen yıl altı aylık dönemde gerçekleşen %29 seviyesinden %34’e yükselmiştir. En önemli hususlardan biri yeni yatırımlar olmasına rağmen Net borç/EBITDA oranı sektör çarpanlarının oldukça altında 1,4x seviyesindedir. Yeni yatırımlarla birlikte FAVÖK desteklenecek olup, Net borç/EBITDA oranı makul seviyelerde kalmaya devam etmesi beklenmektedir.
Kazakistan’da Eylül ayında Kazakistan Enerji Bakanlığı tarafından bir ihale daha gerçekleştirilecek olup (550 MW’lık) şirket katılıp katılmama konusunda net bir karar açıklamamıştır. Kazakistan yenilenebilir enerji konusunda büyük ve potansiyel bir pazar. Dolayısıyla Şirket, ülkede yapılacak ihalelerin takipçisi olacaklarını bildirmişlerdir.
Gana’da çift yakıta dönüşüm projesi devam etmektedir. Hali hazırda 7 makina doğalgaza dönüştürülmüştür. 1-2 ay içerisinde 9 makinaya çıkarılacaktır ve doğalgaza dönüşüm projesi bu yıl içerisinde tamamlanmış olacaktır. Gana sözleşmesinin süresinin bitmesine 1,5 yıl kalmış olup Şirket, Gana’daki faaliyetlerine devam etme hedefindedir. Sözleşme görüşmeleri devam etmektedir. Ayrıca Gana’da yeni yatırım alternatifleri de değerlendirilmektedir.
Kazakistan’da 3 yıldır devam eden araştırmalar sonucunda büyük kömür santrallerinin var olduğu fakat verimlerinin oldukça düşük olduğu belirtilmiştir. Bunların hepsinin doğalgazlı ısılı sisteme geçmesi söz konusu. 5000 MW’lık kısmı yeni yatırım fırsatı doğuracağı öngörülmekte.
Şirket Latin Amerika’da iş geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir. Venezuela, Brezilya, Küba, Meksika gibi ülkelerde de yeni yatırım fırsatları değerlendirilmektedir. Bu bağlamda Şirket, bu sene içerisinde bu ülkelerde de yeni kontratlar yapmak için çalışmalarını sürdürmektedir.
Kazakistan’dan elde edilecek gelirler 3 farklı kalemi içermektedir. Kapasite bedeli, Elektrik satışından elde edilecek gelir ve ısı satışından elde edilecek gelir. Şirketin ilk defa ısı satışından elde edecek bir projesi olacaktır. Bundan sonra da benzer ihaleler gerçekleştirilecektir.
Şirket, uzun süreli kontratlara sahip olduğu için büyük bir risk öngörmemektedir. Bu bağlamda risklerden arındırılmış bir finansal yapıya sahiptir.
Şirket Ukrayna yatırımına ara vermiş durumdadır. Şirket, savaş sona erdikten sonra alt yapı ve enerji üretimlerindeki eksiklik ve kayıpları fırsat olarak görmektedir. Buradaki yatırımlara devam edleceğine dair beklenti oluşmuştur.
Şirket tavan fiyat uygulamasının 2023 Nisan ayına kadar sürmesini beklemektedir. Avrupa’daki gaz fiyatlarının 1/3’ü oranında Türkiye’de gaz kullanılmaktadır. İleriye yönelik Türkiye’de dolar bazlı doğalgaz fiyatlarına zam gelmesi beklenmektedir. Bunun da marjlara olumlu yansımalarının olması beklenmektedir.
Şirket, Kazakistan yatırımının FAVÖK’e katkısını yılda 50 milyon dolar 15 yılda 750 milyon dolar (ısı ve elektik hariç) olarak öngörmektedir. Kazakistan’daki santral 240 MW kurulu güce sahip olacaktır. Kazakistan’daki sözleşme süresi uzun da olsa 24 ay içerisinde proje bitirilip devreye alınması planlanmaktadır.
Özbekistan’ın ilk 6 aydaki finansallara etkisinin daha fazlası ikinci altı ayda beklenmektedir. Kıbrıs 2024 Nisan ayında da sözleşme süresi sona erecektir. Burada da sözleşme süresinin uzatılması ve ek kapasite çalışmaları yürütülecektir. Özbekistan’ın önümüzdeki yıllarda finansallara katkısının daha fazla olması beklenmektedir.
Şirket enerji depolama alanında yeni çıkacak mevzuatı beklemekle birlikte bu alanda da çalışmalarını sürdürmektedir.
Şirket, Yenilenebilir enerjide, Yozgat, Bilecik ve Kırşehir’de toplam 35 MW’lık GES ihalesini kazanmış olup Bolu’daki 270 MW’lık kömür santralini ise iç enerji ihtiyacını karşılamak üzere 35 MW’lık GES ile hibrit bir yapıya çevirmeyi planlamaktadır. Her iki proje de rutin süreçler devam etmektedir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 0,30 YÜKSELDİ (3146), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 106 MİLYAR 467 MİLYON TL OLDU
Macron: (2015 Nükleer anlaşmasının canlandırılması) Top İran'ın sahasında ve teklif masada, teklif yararlı ve bir anlaşma olmamasından daha iyi
ABD'DE MİCHİGAN ÜNİ. NİHAİ 5 YILLIK ENFLASYON BEKLENTİLERİ AĞUSTOS'TA %+2.9 (ÖNCEKİ: +3.0%)
Fed/Powell: Fiyat istikrarını yeniden kazanmlak zaman alacak, merkez bankası araçlarının güçlü şekilde kullanılması gerek
Fed/Powell: Enflasyonu düşürmek muhtemelen trendin altında büyüme gerektirecek
Fed/Powell: Eylül'deki faiz artışının boyutu tamamen verilye bağlı olacak
Fed/Powell: İstihdam koşullaırnda biraz gevşeme olacak, hanehalkları biraz sıkıntı çekecek
Fed/Powell: Talebin arzla daha uyumlu hale gelmesi ve enflasyon beklentilerinin sabit kalması için talebi yumuşatmak için güçlü ve hızlı adımlar atıyoruz
Fed/Powell: İşin bittiğinden emin olana kadar devam edeceğiz
Fed/Powell: En son ekonomik veriler karışık olsa da, benim görüşüme göre ekonomimiz güçlü bir temel ivme göstermeye devam ediyor
Fed/Powell: Temmuz ayı için daha düşük enflasyon RAKAMLARI memnuniyetle karşılansa da, tek bir aylık iyileşme, enflasyonun düştüğünden emin olmadan önce Komite'nin görmesi gerekenin çok gerisinde kalıyor
Facebookta Paylaş