TL Üzerindeki Pozitif Hava Devam Ediyor!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan veride Ağustos ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.7 artış kaydederek son 18 aydan bu yana en düşük seviyede olmasına rağmen yüzde 1 olan beklentilerin üzerinde görüldü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 1.1 daralırken beklenti yüzde 2.4 olan daralma şeklindeydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serbest bırakılan Brunson davasına ilişkin Türk adalet sisteminin kararı verdiğini ve buna ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın geciken açıklamayı yaptığını söylerken tehditle netice yoluna gidilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Gün içinde yaklaşan TCMB faiz kararına ilişkin uluslararası yatırım kuruluşlarının deklarasyonları takip edildi. Commerzbank’ın Ekim toplantısı için 300 baz puanlık faiz artışının TL’deki zayıflığı sürdürebileceği belirtilirken Barclays ise herhangi bir faiz değişikliği beklemediklerini duyurdu. İtalya-Avrupa Birliği (AB) arasındaki bütçe sorununa ilişkin İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, hükümetin 2019 ile guru duyduğunu ve AB komisyonu ile diyalog kurabilmeyi umduklarını bildirirken İtalya’nın Avrupa’ya aitliğinin vazgeçilecek bir şey olmadığını belirtti. Üst düzey AB yetkilisinin konuşmasında ise İtalya bütçesinin komisyona gönderildiğini ancak bugün yapılacak Euro Zirvesindeki ajandalarında İtalya bütçesinin yer almadığını kaydetti. AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker, AB’nin İtalya bütçesine onay vermesi durumunda Euro Bölgesi’nin ayaklanacağını savunurken Eurogroup Başkanı Mario Centeno ise Euro’nun tek bir üyenin bütçesi ile çökertilmeyecek kadar dirençli olduğunu vurguladı. Brexit meselesinde ise bugün de açıklamalar gelmeye devam etti. Almanya'nın Avrupa İşleri Bakanı Michael Roth, İngiltere Başbakanı Theresa May'i bir Brexit anlaşmasına varılması ve İngiltere Parlamentosu'nda bu anlaşmaya destek bulmak için sorumluluk almaya ve yapıcı fikirler ile ortaya çıkmaya çağırırken Brexit anlaşmasına varılması gerrektiğinin açık olduğunu ancak AB piyasasının korunması da gerektiğini iletti. Veri akışında ise İngiltere’de Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 4 ile beklentiler dahilinde sonuçlanırken ortalama gelir endeksi de yüzde 2.7 ile beklentilerin çok az üzerinde gerçekleşti. Almanya Ekim ayı ZEW ekonomik hassasiyeti ise beklentilerin altında kaldı. Kurumdan yapılan açıklamada, ABD ve Çin arasında yoğunlaşan ticari gerilimin Alman ekonomisi için beklentileri düşürdüğü söylenirken negatif etki yapabilecek çekişmeli Brexit olasılığının da daha olası hale geldiği iletildi. Günün geri kalanında ABD Ağustos ayı iş imkanları ve personel değişim oranı verisi açıklanırken FOMC üyelerinin konuşmaları ve Amerikan Petrol enstitüsü (API) haftalık ham petrol stokları da takip edilecek. Ayrıca bugün başlayan AB Liderler Zirvesi’ndeki açıklamalar da önemli mesajlar verilebilir. Gözler ise yarın FED/FOMC toplantı tutanakları ile Euro Bölgesi ve İngiltere’deki enflasyon göstergelerinde olacak.
EURUSD
İtalya’da ddün akşam hükümet tarafının yapmış olduğu kabine toplantısında 2019 bütçe açığı hedefinin GSYİH’nın yüzde 2.4’ü olarak kalması ile gözler AB Liderler Zirvesi’nde AB Yönetimi’nin vereceği tepkiye çevrildi. AB Komisyonu Başkanı Juncker: İtalya bütçesine onay vermeleri halinde Euro Bölgesi’nin ayaklanacağını söylerken, üst düzey kaynaklara dayandırılan haberler ise; bugünkü Liderler Zirvesi’nde İtalya konusunun ele alınmayacağı yönünde. Diğer taraftan yine AB Liderler Zirvesi kapsamında Brexit konusuna dair gelişmeler de bugün parite açısından takip ediliyor. Bugün açıklanan Almanya ve Euro Bölgesi’ne dair ekonomik verilerde ise beklentilerin altında gerçekleşmeler görülürken, ZEW tarafından Alman ekonomisine dair bazı olumsuz yönde uyarıların gelmesi pariteyi kısmen baskıladı. Günün kalanında ABD’den JOLTS verisi açıklanacakken, AB Liderler Zirvesi’nden İtalya Bütçesi ve Brexit konularına dair gelebilecek diğer açıklamalar da önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda; 1.1560-1.1580 bölgessi içerisinde fiyatlamalar görülürken, 1.1560’ın aşağı yönlü geçilmesi halinde; 1.1530-1.1510 destek bandı gündeme gelebilir. Paritede 1.1580 üzerine çıkılmasıyla yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise 1.1610, 1.1630 ve 1.1655 dirençleri izlenebilir.
USDTRY
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ağustos ayı sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 1.1 düşüş kaydederken yüzde 2.4 olan daralma beklentilerin üzerinde görüldü. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de yüzde 1.7 olarak açıklandı. Beklenti yüzde 1 düzeyindeydi. Bunun dışında uluslararası yatırım kuruluşlarından Commerzbank, TCMB'nin Ekim toplantısında 300 baz puan altında faiz artırması durumunda TL'deki zayıflığın sürebileceğini belirtti. Bir diğer kuruluş Barclays Capital ise TCMB'nin 25 Ekim'de yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısından bir faiz değişikliği çıkmasını beklemediklerini ve TCMB’nin ulusal fiyat indirim kampanyasının etkilerini ortaya koyacak enflasyon rakamlarını görmeyi bekleyeceğinii kaydetti. Öte yandan İngiliz Financial Times gazetesi, Ankara-Washington hattında oluşan olumlu hava sonrası Türkiye’nin, Rusya'dan silah alma kararını gözden geçirileceğini, bunda ısrarcı olması halinde ise Trump yönetiminin Türkiye'ye yeni bir dizi ekonomik yaptırımdan kaçınması gerektiğini yazdı. Diğer taraftan ABD'de bütçe, 30 Eylül'de sona eren 2018 mali yılında son 6 yılın en büyük açığını verdi. 2018 mali yılında bütçe açığı, Kongre Bütçe Ofisi'nin beklentisinin 25 milyar dolar civarında altında 779 Milyar Dolar olarak gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasının arkasında "kontrol dışı unsurlar" olabileceğini söylerken Trump bu unsurları "katiller" olarak nitelendirdi. Konuyla ilgili olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’a gitti. Kurdaki fiyatlamalarda 5.80 altındaki kalıcılık TL üzerindeki pozitif havanın devam etmesi sağlayabilir. Bu durumda 5.7675-5.7550-5.7335 destekleri test edilebilir. Geri çekilmelerin hız kazaanması 5.6775 seviyesine kadar sürebilir. Olası toparlanma hareketinde ise baz alınabilecek direnç noktaları 5.7930-7.8290-5.8440-5.8815 şeklinde olabilir.
GBPUSD
Bugün başlayan AB Liderler Zirvesi’nden Brexit konusuna yönelik gelen açıklamalar dikkatle takip ediliyor. Dün Almanya Başbakanı Merkel’in: Brexit konusunda AB ve İngiltere’nin yüzde 90 oranında anlaşmaya yakın olduklarını söylemesi sonrasında bugün de, diğer ülke yetkililerinden bu yönde gelen açıklamalar; paritede Pound lehine fiyatlamalara neden olmakta. Öte taraftan; İngiltere’den gelen önemli ekonomik veriler her ne kadar karmaşıklık gösterse de, İşsizlik Oranı’nın son 43 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 4 ‘de sabit kalması da Pound açısından pozitifti. Günün kalanında ABD tarafında Yeni İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı(JOLTS) verisi takip edilecekken, paritedeki ana fiyatlamaların yine; AB Liderler Zirvesi ve İngiltere’den “Brexit” konusunda gelebilecek açıklamalar ile şekilleneceğini düşünmekteyiz. Teknik olaraak ise; 1.3225 direnç seviyesinin bir miktar altında fiyatlanmalar görmekteyiz. Gün içerisinde buranın da geçilmesi halinde 1.3250, 1.3280 ve 1.3300 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.3225 altı kalıcılıklarda ise izlenebilecek destek noktalarımız sırasıyla; 1.3190, 1.3175 ve 1.3165 ‘de bulunmakta.
BRENT PETROL
OPEC, Hindistan'ın petrol talebinin 2040 yılına kadar 5.8 milyon varil/gün artmasını, bu artışın global talepteki artışın yüzde 40'ını oluşturmasını beklediğini bildirdi. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo yaptığı açıklamada, "Hindistan'ın 2040'a kadar yıllık yüzde 3,7 ile petrol talebinde en büyük artışı gösteren ülke olmasını bekliyoruz" diye konuştu. Barkindo ayrıca global yedek petrol kapasitesinin daraldığını ve üreticilerin ve şirketlerin üretim kapasitelerini artırıp mevcut talebi karşılamak için 2040 yılına kadar global petrol sektörünün 11 trilyon dolar yatırıma ihtiyacı olduğunu da tekrarladı. Barkindo, yüzde 100 uyum sağlamak için tedarik azaltma anlaşması yapan OPEC ve OPEC dışı ülkelerin programının yolunda olduğunu belirtti. Bunun dışında İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, ABD Başkanı Trump'ın diğer ülkelere "zorbalık" uygulayarak petrol fiyatlarını aşağı getiremeyeceğini, global petrol piyasasında arz eksikliği yaşandığını söyledi. Zanganeh, "Petrol piyasasında arz eksikliği sıkıntısı çekiyor ve bu sözlerle çözülemez. Trump, zorbalıkla, efelenme ile petrol fiyatlarını aşağı getirebileceğini düşünüyor" şeklinde konuştu. Veri akışında bu gece saatlerinde Amerikan Petrol Enstitüsü (API) haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasının iki ülke arasındaki ilişkileri kötüleştirme riski taşımasından dolayı gözlerin ABD-Suudi Arabistan gerilimine çevrilmesi, petrol fiyatlarını baskılamış durumda. 50 günlük hareketli ortalaması 79.35’ten destek bulan emtia için 80.00 psikolojik seviyesinin altında 3 haftadır günlük kapanış yapılmış değil. Aşağı yönlü hareketlerde 80.00-79.80-79.35-78.90 destek seviyeleri izlenebillirken olası toparlanmada 80.50-80.90-81.50-81.75 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
AB Liderler Zirvesi’nden Brexit konusuna dair gelen olumlu söylemler ve İtalya konusunun bugün tartışılmayacak olması Euro ve Pound gibi varlıkları pozitif etkilerken, Dolar Endeksi’nde oluşan geri çekilmelerle Ons Altın’da da alım ağırlıklı işlemlere neden oluyor. Ayrıca, son zamanlarda piyasalarda ve küresel siyasi arenada oluşan belirsizlikler sonrası güvenli liman fiyatlamalarının da yeniden görüldüğüne şahit oluyoruz. Günün kalanında; küresel borsalar, tahvil piyasası hareketleri, Çin Yuanı kaynaklı fiyatlamalar ve ABD verileri izlenecek. Ayrıca, önemli küresel ve lokal haber akışlarını da takipte olacağız. Teknik olarak baktığımızda ise; yaklaşık 2 ay süren 1182-1212 bandındaki hareketler sonrası 1212 seviyesinin aşılması ile başlayan pozitif işlemlerin devam ettiği görülüyor. Şuan için 1232 direncini test eden Değerli Metal’de buranın geçilmesi halinde 1236, 1239 ve 1242 direnç seviyeeleri takip edilebilir. 1229 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; izlenebilecek destek noktaları 1226, 1224, 1222 ve 1220’de bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.