Akşam Forex Bülteni (Işık FX)

Anlaşmalı Brexit'e Yönelik Umutlar Yükseldi!
Yurt içi tarafta jeopolitik risk unsurları ön planda olmaya devam ediyor. Suriye'ye düzenlenen ''Barış Pınarı Harekatı'' kapsamında başlatılan operasyon sonrasında ülke liderlerinin açıklamaları Dünya basınında büyük yer buldu. ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz gün akşam saatlerinde yine Türkiye ekonomisini hedef alan söylemlerde bulundu. Keza daha önceden de belirttiğimiz gibi ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen'ın üzerinde uzlaşı sağladığı yaptırım tasarısının ardından, Temsilciler Meclisi'nden 29 Cumhuriyetçi Kongre Üyesi de benzer bir yaptırım yasa tasarısı sunacağını açıkladı. Bununla birlikte Avrupa tarafından da bu bağlamda girişimler olduğu belirttildi. Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı'nın, Türkiye'ye yaptırımlar gelecek hafta yapılacak olan AB zirvesinde masada olacağına dair ifadeleri dikkatleri çekti. Bu bağlamda atılacak somut adımlar TL varlıklarının seyri açısından kritik önem taşımaktadır. Bunların dışında S&P, FİTCH gibi uluslararası kredi derecelendirme kurumlarının değerlendirmesi sonrası gün için MOODY'S de aralarına eklendi. Kurumun açıklamalarında; Türkiye ekonomisinin 2019 yılı sonunda yüzde 0.25 büyümesi beklenirken bu rakam geçtiğimiz dönemde açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda yüzde 5 seviyelerindeydi. Bunun dışında Türkiye ekonomisinin 2020-2021'de en az yüzde 3 büyümesi öngörülüyor. Diğer tarafta küresel tarafta da risk unsurlarına dair gelişmeler piyasaların yakın takibindeydi. ABD ile Çin arasında dün başlayan ve bugün sona erecek olan ticaret müzakerelerine dair resmi bir açıklama yapılmazken, şu ana kadar basında yer alan haberler pozitif eğilimi sürdürüyor. Öte yandan Avrupa siyaset arenasında yaşanan gelişmeler sonrasında pozitif haber akışları Euro ve Pound varlıkları üzerinde oluşan baskı son bulurken bu durum yerini değer artışlarına bıraktı. Geçtiğimiz gün İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile İrlanda Başbakanı Leo Varadkar arasında yapılan görüşmelerin olumlu geçmesi sonrasında piyasadaki anlaşmalı bir ayrılık ihtimali yükseliyor. Bu durum karşısında JP Mordan, anlaşmalı brexit ihtimalini yüzde 5'ten yüzde 50'ye çıkardığını açıkladı. Bunların yanı sıra Barnier ile Barclay arasında gerçekleşen görüşmenin ardından AB 27 üyesi ülkelerin Barnier'e Britanya ile daha yoğun Brexit müzakerelerine girmesi için olay verdiğini ve Brexit için yeni bir yoğun ve gizli müzakere gerçekleştirmesi için Barnier'i yetkilendirdiği ileri sürüldü. Günün devamında ise önemli bir veri akışı bulunmazken, FOMC üyelerinin konuşmaları yakın takibimizde olacaktır. Bunların dışında küresel risk unsurlarından; Ticaret Savaşları, Brexit gibi konuların yanı sıra yurt içi tarafta Suriye'nin Kuzey Bölgesi'nde başlatılan harekatla ilgili gelişecek olaylar ve ülke liderlerinden gelecek açıklamalar fiyatlamaların seyri açısından kritik önem taşımakta.
EURUSD
Brexit anlaşmasına yönelik yeniden oluşan umutlar Sterlin varlıkları olduğu kadar Euro varlıkları adına da pozitif bir gelişme olarak karşımıza çıkarken parite üzerinde de alış yönlü işlemlere neden oluyor. Diğer tarafta ticaret savaşları cephesinde yaşanan iyimserlik sonrası Avrupa tahvil piyasasında yaşanan toparlanma hareketleri ile son zamanlarda ABD'den takip etitğimiz verilerdeki olumsuz tablo sonrası baskılanan Dolar varlıkları da paritedeki alış yönlü işlemleri destekliyor. Ancak özellikle Avrupa'daki makro ekonomik göstergelerinde yaşanan negatif tablo paritedeki yukarı yönlü ataklar sınırlıyor. Günün geri kalanında dikkatlerimiz ABD verilerinin yanı sıra FED yetkilileri ile küresel risklere yönelik haber akışlarında olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.1080, 1.1115, 1.1165, 1.1195, 1.1220
Destekler; 1.1020, 1.0985, 1.0950, 1.0915, 1.0880
USDTRY
Yurt içi tarafta hafta genelinden bu yana artan risk unsurlarına dair gelişmeler kur fiyatlamaları açısından etkili olduğu görüldü. Özellikle Türkiye'nin bu adımı karşısında ABD Başkanı Donald Trump'ın, tehditkar söylemleri dikkatleri çekmişti. Bunun devamında ABD'de Senatörler tarafından Türkiye'ye yaptırım konusunda uzlaşı sağlanmasının ardından Temsilciler Meclisi'nin de benzer bir yaptırım yasa tasarısı sunacağını açıklaması kritikti. Bunların dışında bu harekat sonrası Avrupa Birliği'nden de yanıt gecikmedi ve hafta gerçekleştirilecek AB zirvesinde Türkiye yaptırımlarının masada olacağına dair haber akışları takip edildi. Bu bağlamda ABD, AB tarafından Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulanması kur fiyatlamalarında volatil işlemleri beraberinde getirebilir. Diğer taraftan bu hafta ABD'de açıklanan; Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi rakamlarında görülen daralma sonrasında FED'in Ekim toplantısında faiz indirim ihtimalleri yükselirken kur tarafında bu durum yukarı yönlü atakların baskılanmasına neden oldu. Ancak yurt içi tarafta artan jeopolitik riskler aşağı yönlü ataklarında sınırlayan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Bu bağlamda özellikle jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına yönelik gelebilecek haber akışları hareketliliğin artmasına neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.8775, 5.9225, 5.9500, 5.9850, 6.0400
Destekler: 5.8225, 5.7750, 5.7500, 5.7325, 5.7000
GBPUSD
Brexit konusunda hareketli saatler yaşanıyor. Özellikle dün İngiltere ile Avrupa arasında başlayan görüşmelerin olumlu geçtiğine yönelik gelen haber akışları bir süredir Brexit belirsizliği ile birlikte değer kaybeden Sterlin varlıklarına güç katarak parite üzerinde alış yönlü işlemlere neden oluyor. Öte yandan son zamanlarda ABD'den gelen kötü veri akışları sonrası FED'in 2019 yılının kalanında yapacağı toplantılarda daha fazla güvercin olabileceğine yönelik beklentilerde yine paritedeki alış yönlü işlemleri destekliyor. Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz tekrardan Brexit konusunun yanı sıra ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinde olacak. Ayrıca ABD'den gelecek Michigan Beklenti Anketleri ile FED yetkililerinin açıklamaları da kısmi olarak oynaklık yaratabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2665, 1.2700, 1.2725, 1.2790, 1.2820
Destekler; 1.2590, 1.2550, 1.2525, 1.2485, 1.2440
BRENT PETROL
Suudi Arabistan'ın Cidde Limanı açıklarında, İran'a ait petrol tankerinde bir patlama olduğu belirtildi. İran Milli Petrol Şirketi'nden yapılan açıklamada Sinopia adlı tankere iki roketin isabet ettiği ve ağır hasar oluştuğu kaydedildi. Bunun dışında Brezilya'da 10 şirketin, 12 offshore petrol bloğunda arama ve üretim hakları için 2 milyar dolardan fazla ödemekte anlaştığı bildirildi. Söz konusu bölgelerin Brezilya'nın milyarlarca varil petrolün sıkışık olarak bulunduğu bölge olduğu duyuruldu. Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), global petrol talebi için 2019 ve 2020 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. IEA, 2019 ve 2020 için global talepte büyüme beklentilerini 100 bin varil/gün aşağı çekerek 1 milyon ve 1.2 milyon varil/gün gün olarak belirledi. IEA yayınladığı aylık raporda 2019 yılında talepte büyümenin 2016 yılından bu yana görülen en zayıf seviyede olacağını tahmin etti. Bu arada OPEC'in petrol arzı Eylül'de son 10 yılın en düşük seviyesi olan 28.8 Milyon varil/güne düşmüş oldu. Küresel gelişmelerde ise ticaret görüşmelerinde ve Brexit konularında gelen pozitif mesajlar dikkat çekerken petrol fiyatlarında hem bu haber akışlarının talebe olumlu yansımaları hem de petrol üretilen ülkelerdeki arz sorunları nedeniyle yükselişler görüldü. Günün kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı verisi açıklanacakken küresel ve OPEC+ üyeleri mesajları ile petrol ihraç edilen ülkelerde yaşanacak gelişmeler fiyatlamada etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 60.00, 60.25, 60.40, 60.90, 61.30
Destekler: 59.45, 59.10, 58.85, 58.50, 58.25
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donal Trump, Washington'da bulunan Çin Başbakan Yardımcısı Liu He liderliğindeki Çin heyeti ile ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in ilk günkü görüşmelerinin çok iyi gittiğini söyledi. Trump, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile akşam saatlerinde bir araya gelecek. Beyaz Saray'dan bir yetkili de ABD ve Çin heyetleri arasında ticaret müzakerelerinin beklenenden daha iyi bir görüşme olduğunu belirtti. Bunun dışında FED kanadında Cleveland FED Başkanı Loretta Mester, ticaret ve yavaşlayan global ekonomiden kaynaklı cari risklere rağmen ABD ekonomisinin ciddi anlamda sıkıntılı bir dönemden, yavaşlamadan uzak durmasını büyük olasılık olduğunu savunarak, görünümde kayda değer değişiklik olmadan FED'in faizleri daha fazla düşürmemesi gerektiğini savundu. Öte yandan bir diğer küresel belirsizlik haline gelen Brexit cephesinde de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile İrlanda Başbakanı Leo Varadkar arasında yapılan görüşmelerin olumlu geçmesi sonrasında anlaşmalı Brexit ihtimalleri güçlenmiş durumda olduğunu belirtelim. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalaması olan 1488 üzerinde tutunmaya çalışan değerli metalde akşam saatlerinde Trump-Xi görüşmesi ve gelecek mesajlar önemli olacaktır. Ayrıca FOMC üyelerinin görüşleri ve CFTC haftalık altın pozisyonlarının durumu da takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1488, 1494, 1497, 1512, 1518
Dirençler: 1482, 1477, 1473, 1467, 1460








 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ AĞUSTOS'TA 12.01 MYR DOLAR -MERKEZ BANKASI
FED/KASHKARİ : GÜÇLÜ ÜCRET ARTIŞI OLMAKSIZIN YÜKSEK FAİZ ORANLARINI DESTEKLEMEZDİM, İŞSİZLİK ORANI %2'YE DÜŞSE BİLE
FED/KASHKARİ: UZUN VADELİ FAİZ ORANLARININ AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET ETMESİNE YÖNELİK TASARLANMIŞ NİCELİKSEL GEVŞEME, BİLANÇO BÜYÜMESİ İLE KARIŞMAMALI
AB/BARNİER : AB'NİN 27 ÜLKESİNE, İNGİLTERE'NİN İRLANDA ADASINDA SINIR KAPILARI OLUŞTURACAK BACKSTOP MADESİNİN YERİNİ ALACAK ÇÖZÜMÜ KABUL ET TİĞİNİ SÖYLEDİ
AB DİPLOMATLARI OLASI BREXİT ÇÖZÜMÜNÜN KUZEY İRLANDA İNGİLTERE GÜMRÜK BİRLİĞİNİ KORUYACAĞINI ANCAK AYNI ZAMANDA İRLANDA DENİZİNDE GÜMRÜK TEKLİĞİNİ VE DÜZENLEMELERİ MUHAFAZA EDECEĞİNİ BELİRTTİ
FED/KASHKARİ: ENFASYONUN HAFİFÇE %2'NİN ÜZERİNDE OLMASI MEVCUT SİMETRİK ENFLASYON HEDEFİNDE, YÜKSEK FAİZ ORANLARINA ÖNCÜLÜK ETMEZ
FED/KASHKARİ : EĞER AŞAĞI YÖNLÜ DÖNÜŞ OLURSA, İLKİN FED FON ORANLARINI DÜŞÜREBİLİRİZ SONRA KANTİTATİF GEVŞEMEYE DÖNERİZ
FED/KASHKARİ: (NEGATİF FAİZLER HAKKINDA) ASLA ASLA DEMEM, ANCAK BUNDAN KAÇINACAĞIMIZI UMUYORUM
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,8417 Satış: 5,8522 Euro Alış: 6,4405 Satış: 6,4521
FRANSA CUMHURBAŞKANI: AB KOMİSYONU İLE PARLAMENTO ARASINDAKİ ANLAŞMANIN KRİZE DÖNÜŞMESİNE İZİN VEREMEYİZ
FED/KASHKARİ : ÜCRET ARTIŞININ %3.5 İLA %4 CİVARINDA OLMASI MAKSİMUM İSTİHDAMI AKLA GETİRİYOR FAKAT BÜYÜME AZALIYOR VE İSTİHDAM PİYASASI YUMUŞAMA İŞARETLERİ GÖSTERİYOR
Facebookta Paylaş