Akşam Forex Bülteni (Işık FX)

PMI Dataları Güven Vermiyor!
Küresel tarafta Ticaret Savaşları eksenli risk unsurlarının törpülenmesi piyasalarda hareketliliğin artmasına neden oldu. Buna paralel olarak Asya cephesindeki verilerdeki zayıf görünümle birlikte güvenli liman ürünlerinden çıkışa neden olurken; Borsa ve Dolar varlıklarında güçlü duruşu beraberinde getirdi. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin yaptığımız anlaşmayı bozmamalıydı bu savaşı kazanıyoruz ve kazanacağız ifadeleriyle birlikte ABD 10 Yıllık Tahvil Faizlerinde toparlanma görüldü. Ancak gün içinde açıklamalarda bulunan Chicago FED Başkanı Charles Evans'ın, faiz indirimlerinden sonra FED'in bir süre için politika değiştirmemesi gerekli ifadeleriyle birlikte faiz indirimlerinin devam etmeyeceği beklentisi oluştu. Bunun dışında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)'nün gün içinde yaptığı açıklamalarda; huzursuz global ekonomi gerilimleri nedeniyle beklentisini düşürdü. Nisan ayındaki yüzde 2.6 büyüme beklentisine kıyasla daha yavaş ilerleme kaydedeceğini beklediği imalat hacminin bu yıl sadece yüzde 1.2 artmasını ön gördüklerini açıkladı. Ayrıca DTÖ, ticaret anlaşmazlıkları tahminleri için en önemli olumsuz etken olduğunu vurguladı.
Diğer taraftan Euro bölgesi ve Almanya'nın İmalat PMI'ları Eylül ayı içerisinde pozitif görünümde olmasına rağmen genel görünümde endişe yaratmaya devam ediyor. Verilere baktığımızda; Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Eylül ayında 41.7, Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi ise 45.7 ile bir toparlanma görüldü. Ancak genel görünüm itibariyle hala zayıf oluşu ve önümüzdeki süreçte bu datalardaki görünüm özellikle Euro Bölgesi için kritik önem taşımakta. Bununla birlikte açıklanan Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları yüzde 1 beklentilere karşın yüzde 0.9 açıklanırken Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 1 ile piyasa beklentilerine paralel açıklanırken Euro varlıklarına kısmen nefes aldırdı. Öte yandan Avrupa'nın lokal sorunu Brexit meselesine dair gelişmeler Pound varlıklarında olduğu kadar Euro varlıklarında da bir miktar baskı yarattığını söylemek mümkün. Bu konuda İngiltere Başbakanı Boris Johnsonn'ın, 31 Ekim'de her koşulda AB'den ayrılacaklarını söylemesi dikkatleri çeken unsur olarak karşımıza çıkmakla beraber gün için ise; AB ile anlaşma sağlama konusunda hala umutlarının canlı tuttuğunu açıklaması kritikti. Bu süreçte oluşabilecek gelişmeler özellikle siyasi tarafta artan belirsizlikler anlamında önem teşkil etmektedir.
Günün devamında ise ABD'de açıklanacak ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) datalarının dışında Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve BUBA Başkanı Weidmann'ın konuşmaları takip edilecektir. Bunların dışında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
USDTRY
Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamış olduğu Yeni Ekonomi Programı piyasaların odak noktasındaydı. Açıklanan programda özellikle enflasyonun aşağı yönlü revize edilmesi dikkatleri çeken unsur olarak karşımıza çıkmakta. Bununla birlikte Bakan Albayrak; ''Tüm ekonomide cari denge öncelikli uygulamalara devam edeceğiz'' ifadelerinde bulundu. Bu adımlara yönelik ise üretime dayalı dönüşümü finanse etmek için gerekirse önümüzdeki dönemde de bütçe kullanılacağının mesajını verdi. Bu durum kur tarafında aşağı yönlü hareketleri getirmiş olsa da bu gelişmeler sonrasında küresel tarafta özellikle Ticaret Savaşları konusunda yaşanan gelişmeler Dolar varlıklarına güç kazandırmasıyla beraber kur tarafında da bu durum tepki alımlarına neden oldu. Günün devamında ise ABD'de açıklanacak ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) rakamları takip edilecekken bunun dışında jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları hareketliğe neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7000, 5.7350, 5.7500, 5.7875, 5.8225
Destekler: 5.6500, 5.6225, 5.5880, 5.5500, 5.5350
EURUSD
Almanya büyümesinin aşağı yönlü revize edileceği endişelerinin ağırlık kazanması ile haftaya satıcılı başlayan paritede, bugün ise İmalat PMI dataları takip edildi. Her ne kadar; Almanya ve Euro Bölgesi'nin İmalat PMI'ları Eylül ayı içerisinde açıklanan öncü datalara nazaran bir miktar iyi gelse de, genel anlamda bölge genelinde açıklanan PMI datalarındaki vasatlık bölgenin büyümesine dair endişeleri canlı tutarak paritede son 28 ayın en düşük seviyelerinin yenilenmesine neden oldu. Diğer taraftan; Japonya ve G.Kore gibi Asya'nın önemli ülkelerinin datalarındaki zayıflıklar da küresel çapta Dolar varlıklarını güçlendirirken, Brexit konusunda sona doğru yaklaşılırken ortaya çıkan karmaşa ortamı da Pound kadar Euro üzerinde de baskıya neden olan unsurlardan birisi. Euro Bölgesi'nin TÜFE oranında 2016 Kasım ayından bu yana en düşük seviyenin görülmesine karşın Çekirdek TÜFE'de görülen kıpırdanma ise bir miktar toparlanma hareketine neden oldu. Günün kalanında ABD'de açıklanacak olan PMI dataları fiyatlamalar üzerinde direkt etkili olabilir. Ayrıca yine; Ticaret Savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi risk unsurlarının durumu ile FED ve ECB gibi majör merkez bankalarının sonraki hamlelerine dair öngörüler de volatil işlemler oluşturabileceğinden dikkatle izlenmeli.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.0910, 1.0950, 1.0990, 1.1040, 1.1080
Destekler: 1.0875, 1.0820, 1.0780, 1.0750, 1.0730
GBPUSD
Ticaret savaşlarındaki yumuşamanın yanı sıra son günlerde ABD'den gelen olumlu veriler sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri parite tarafında aşağı yönlü hareketlere neden olmaktaydı. Öte yandan İngiltere tarafında yaşanan Brexit belirsizliği de Sterlin üzerinde baskı yaratarak satış yönlü işlemleri desteklemekteydi. Bugün ise İngiltere'den takip ettiğimiz olumlu İmalat Satın Alma Endeksi sonrası parite tarafında bir miktar toparlanma görmekteyiz. Öte yandan bugün İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, İrlanda sınırı konusunda AB'ye önemli bir teklif yapacağına yönelik haber akışları da paritedeki toparlanma hareketlerini destekledi. Ancak Brexit konusundaki belirsizlik hala daha devam etmekte. Bu konuda nihai bir anlaşmaya varılana kadar Sterlin üzerindeki baskı devam edebileceğinden konuya yönelik gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Öte yandan günün geri kalanında ABD'den gelecek ISM İmalat PMI'ı da parite üzerinde volatil hareketlere neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler; 1.2290, 1.2335, 1.2370, 1.2400, 1.2450
Destekler; 1.2210, 1.2185, 1.2160, 1.2125, 1.2100
BRENT PETROL
Aramco saldırıları ile günlük 5,7 Milyon varil civarında arz kaybı yaşayan Suudi Arabistan'ın; tesislerdeki onarımın tamamlanması ile 10 Milyon varil/gün seviyesine kadar çıkmış olması dün 59,20 seviyelerine kadar geri çekilmelere neden olmuştu. Bugün ise; Reuters anketine göre OPEC üretiminin Eylül ayında günlük 750 Bin varil zayıflayarak 2011 yılından bu yana en düşük seviyelerine gerilediğine dair haber akışları ile kısmen alıcılı hareketler görmekteyiz. Ancak, bugün Asya ve Avrupa'da açıklanan İmalat PMI'larının vasat bir görünüme işaret etmesi, küresel büyüme ve buna paralel olarak petrol talebine dair endişeleri canlı tutarak yukarı yönlü atakları sınırladı. Günün kalanında yine ABD'de açıklanacak olan PMI dataları kritik olacak. Ayrıca, seans bitimine yakın API stok datalarının da açıklanacağı günün kalanında; küresel risklere dair gelebilecek ekstra haber akışları ile önemli petrol üreticilerinden gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 59.85, 60.00, 60.40, 60.70, 60.90
Destekler: 59.30, 59.00, 58.85, 58.50, 58.25
ONS ALTIN
2018 Ağustos ile 2019 Eylül arasındaki 13 aylık zaman diliminde 397 Dolar civarında artış gösteren ve bu artışın 291 Dolarlık kısmının Mayıs ayından itibaren gerçekleştiği Ons Altın'da son zamanlarda ortaya çıkan düzeltmeler bugün de devam etmekte. Bir yandan; Ticaret Savaşları konusuna dair kaygıların bir miktar bertaraf olması ile borsalara gelen talep, yatırımcıları güvenli limanlardan çıkış yapmaya zorlarken; diğer yandan ise son FED/FOMC kararlarında FED'in senenin kalanında daha fazla indirim yapmayabileceğinin ortaya çıkmış olması da emtia üzerinde baskı oluşturmakta. Diğer taraftan; dün Çin'de açıklanan PMI dataları sonrasın da bugün de Japonya ve Güney Kore gibi Asya'dan gelen İmalat PMI'ları ile yine Euro Bölgesi'nin önemli ülkelerinde açıklanan İmalat PMI'larındaki vasat görünüm de küresel büyümeye ve buna paralel olarak fiziki Altın talebine yönelik endişelerle Sarı Metal'de yaklaşık olarak son 2 ayın en düşük seviyelerinin test edilmesine olanak sağlayan unsurlardandı. Günün kalanında ABD'de açıklanacak İmalat PMI'ları da oldukça kritik olacak. Keza, küresel risklere dair gelişmeler ile FED ve ECB gibi majör merkez bankalarının sonraki adımlarına yönelik beklentiler de yine emtia üzerinde oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1468, 1472, 1478, 1483, 1487
Destekler: 1460, 1456, 1450, 1445, 1442




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ERDOĞAN:SEÇİMSİZ DÖRT YILI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRECEĞİZ
ERDOĞAN:DENGELENME VE YENİDEN BÜYÜME SÜRECİNİ BAŞARIYLA YÜRÜTÜYORUZ
ERDOĞAN:IMF DEFTERİNİ TEKRAR AÇILMAMAK ÜZERE MAYIS 2013'TE KAPATTIK
ERDOĞAN:ENFLASYONUN TEK HANELİ RAKAMA İNECEĞİNE İNANIYORUM
ERDOĞAN:MUHTEMELEN BU YIL TÜM ZAMANLARIN TURİST REKORUNU KIRACAĞIZ
ERDOĞAN:TCMB'NİN DÖVİZ REZERVLERİ YENİDEN 100 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI
ERDOĞAN:BANKACILK SİSTEMİMİZ GÜÇLÜ YAPISINI KORUYOR
ERDOĞAN:FAİZLERİN KADEMELİ DÜŞÜŞÜ İÇİN İHTİYAÇ DUYULAN ADIMLAR ATILDI
ERDOĞAN:(FIRATIN DOĞUSUNA HAREKAT)ARTIK BEKLEYECEK GÜCÜMÜZ KALMAMIŞTIR-NTV
ERDOĞAN:(FIRATIN DOĞUSUNA GÜVENLİ BÖLGE)MAALESEF ARZU ETTİĞİMİZ NETİCELERE ULAŞAMADIK-HABERTÜRK
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,6752 Satış: 5,6855 Euro Alış: 6,1817 Satış: 6,1928
Facebookta Paylaş