Yurtiçi TÜFE Kötünün İyisiydi, ABD İş İstatistikleri Karmaşık!
Yurt içi tarafta bugün açıklanan enflasyon datalarında; aylık ve yıllık bazda artışlar devam ederken, manşet taraftaki(TÜFE) artışların piyasa beklentilerinin altında kalması kısmen iyimser karşılandı. ABD’nin yaptırımları sonrası gözlerin çevrildiği Singapur’daki Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinin sonunda ise: bundan sonraki süreçte birlikte çalışma konusunda mutabık kalındığı açıklandı. Pompeo: yaptırımların ciddiyetlerinin göstergesi olduğunu belirtirken, Çavuşoğlu ise: Tehdit dili ile hiçbir sonuca varılamayacağına inandıklarını tekrarladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün yaptığı açıklamada: Öncelikli hedeflerinin enflasyon ve faizi tek haneye indirmek olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün açıkladığı 100 günlük eylem planında: 100 günde 1000’in üzerinde proje tamamlanacağını, Orta Vadeli Programın ise Ağustos sonuna kadar ilan edileceğini söyledi. İngiltere Merkez Bankası’nın dünkü faiz artırım kararı sonrası bugün de açıklamalarda bulunan Başkan Mark Carney: Faizleri gerektiğinde tekrar düşürmek amacıyla bir tampon sağlamak için artırmadıklarını söyledi. Bir Brexit anlaşması olmama olasılığının rahatsız edici şekilde yüksek olduğuna da vurgu yapan Carney’in “Anlaşmasız Brexit”e yönelik bu söylemleri ve gelen Hizmet PMI’nın da öngörüleri karşılamaması Pound üzerindeki baskıyı derinleştirdi. Bugün yurt dışı piyasalarda Hizmet ve Bileşik PMI dataları takip ediliyor. Euro Bölgesi’nden gelen veriler çoğunlukla beklentilerin altında gerçekleşirken, Çin Hizmet PMI’ndaki kötü rakam ile Yuan, ABD Doları karşısında 2017 Mayıs ayından bu yana en zayıf seviyelerine geriledi. Çin Merkez Bankası(PBOC)’nın döviz forward işlemleri için zorunlu karşılık oranının yüzde 20’ye yükseltildiğini açıklaması ise Yuan lehine fiyatlamalara neden oldu. Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise: 60 Milyar Dolarlık ABD ürününe yeni tarifeler getiren bir uygulamanın devreye alınmasının kararlaşttırıldığı bildirildi. Bugün, Euro Bölgesi’nde açıklanan Perakende Satış dataları beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında bugün takip ettiğimiz iş istatistikleri(Tarım Dışı İstihdam, Ortalama Saatlik Kazançlar ve İşsizlik Oranı) ise karmaşık seyir izledi. Günün kalanında ticaret savaşları gibi küresel haber akışlarını takipte olmaya devam edeceğiz. Ayrıca, son günlerde gerek risk artışları, gerekse merkez bankalarının daha fazla sıkılaştırmaya gideceği beklentileriyle volatil hareketler izleyen küresel tahvil piyasasını da izlemek faydalı olacaktır.
EURUSD
Avrupa tarafından son zamanlarda gelen kötü veriler Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Bugün ise Almanya ve Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz Hizmet ve Bileşik PMI rakamları genel olarak beklentilerin altında kalırken Euro Bölgesi Perakende Satışları da tahminleri karşılayamadı. Diğer taraftan bugün Almanya ve İtalya tahvil getirilerinde oluşan sert hareketlerde parite üzerinde dalgalanmalara neden oldu. Özellikle gün içeriisinde iki ülkenin tahvil faiz spreadinde görülen açılma Euro’yu baskı altına aldı. ABD tarafında İş İstatistikleri Bürosu tarafından önemli veriler takip edilirken Tarım Dışı İstihdam 157 bin ile beklentilerin bir hayli altında gelse de bir önceki ayın gerçekleşmesinde yukarı yönlü revize yapıldı. Ortalama Saatlik Kazançları ise 0.3 ile piyasa da tahmin edilen rakamlara paralel gelirken Haziran ayı datası aşağı yönlü revize edildi. İşsizlik Oranı verisi de 3.9 ile öngörülere paralel olarak açıklandı. Açıklanan karmaşık veriler, Dolar varlıkları üzerinde dalgalanmalara neden oldu. Diğer taraftan ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları, karşılıklı misilleme hareketleri ile birlikte devam ediyor. Bilindiği gibi bir süredir artış gösteren ticaret savaşları ABD Hazine tahvillerinde güvenli liman algısı oluşturmuş parite tarafında da geri çekilmelere neden olmuştu. Bu kapsamda baktığımızda konuya ilişkin haber akışları dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Günün geri kalanındda ise yine ABD’den gelecek verilerin yanı sıra tahvil piyasası hareketleri ve küresel haber akışları takibimizde olacak. Teknik olarak USD lehine işlemlerin devamı için 1.1580 seviyesi kritik. Buranın altında kalıcılık sağlaması takdirinde 1.1510 ana desteği hedef haline gelebilir. Yukarı tarafta ise 1.1710-1.1730 bölgesi takip etmeye devam etmekteyiz. Ancak bu bölge öncesinde 1.1640 ve 1.1675 ara dirençleri önemli olabilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün açıklanan Temmuz ayı enflasyon datalarında; TÜFE aylık bazda yüzde 0.55, senelik bazda yüzde 15.85’lik artışa işaret ederken, Yİ-ÜFE ise aylık yüzde 1.77, senelik yüzde 25 düzeyindeydi. Özellikle manşet enflasyon(TÜFE) tarafındaki artışların göreceli olarak iyi olması(kötünün iyisi) TL lehine işlemlere neden oldu. ABD ve Türkiye arasındaki krize ilişkin Dışişleri Bakanları düzeyinde Singapur’da yapılan zirve de takip edilirken, birlikte çalışma sözü verilmesine karşın sadece bir görüşmede sonuca ulaşılamayacağına vurgu yapıldı. Bugün yurt içi tarafta ayrıca; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük eylem planı takip edildi. Merakla beklenen Orta Vadeli Program’ın ay sonuna kadar tamamlanacağı belirtilirken, enflasyon ve faizlerde tek haneye inilmesinin ana hedef olduğu vurgulandı. ABD tarafında ise bugün takip edilen önemli verilerden; Tarım Dışı İstihdam 157 Bin ile beklentilerin altında kalırken, geçtiğimiz ayki datanın 213 Bin’den 248 Bin’e revize edildiği görüldü. İşsizlik Oranı yüzde 4’den yüzde 3.9’a gerilerken, Ortalama Saatlik Kazançlar ise öngörülere paraleldi. Yeni rekorların kırıldığı günün kalanında haber akışları kaynaklı olarak fiyatlamalar görüleceğini düşündüğümüz kur için teknik seviye belirtmenin anlamsız olacağı düşüncesindeyiz.
GBPUSD
Dünkü İngiltere Merkez Bankası toplantısı sonrası basın karşısında güvercin tonda açıklamalarda bulunarak Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratan BOE Başkanı Mark Carney’in bugün de Brexit ile ilgili yaptığı açıklammalar Sterlin üzerindeki baskıyı artırdı. Carney; Brexit Anlaşmasının olmama ihtimalinin rahatsızlık verecek düzeyde yüksek olduğunu ve Avrupa Birliği’nin bir Brexit anlaşması olmamasından kaçınmak için her şeyi yapması gerektiğini belirtti. Carney’in ayrıca; ‘’Bir Brexit anlaşması olmaması zaman sürecinde daha yüksek fiyatlar anlamına gelir’’ şeklindeki söylemleri dikkat çekiciydi. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları karşılıklı gelen misilleme hareketleriyle birlikte büyümeye devam ederken bugün takip ettiğimiz İstihdam verilerinin karmaşık olarak gerçekleşmesi Dolar varlıkları üzerinde dalgalanma yarattı. Günün geri kalanında ise ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip haber akışlarının yanı sıra ABD ISM İmalat Dışı PMI rakamları takip edilecek. Teknik olarak 1.3055 altında kalıcılıklarda satış yönlü işlemler derinleşebilir. Bu durumda ise 12975, 1.2940 ve 1.2920 destek noktaları takip edilebilir. 1.3055’in üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.13070, 1.3100 ve 1.3135 direnç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Venezuela’da ham petrol üretimi Temmuz ayında da düşüşünü sürdürerek günde 1.34 milyon varile geriledi. OPEC ülkeleri arasında ham petrol üretiminde üçüncü sıralara kadar yükselmiş olan Venezuela, 2018 yılı Haziran ayındaki üretimi ile yüzde 4.15’lik payla sekizinci sırada yer aldı. Bunun dışında Rusya ve Suudi Arabistan’da petrol üretiminin rekor seviyelere yaklaştığı da bilinmekte. Öte yandan Çin’in ABD’nin İran’dan petrol alımını azaltması yönündeki talebi reddetmesi de ilerleyen dönemde ele alınacak farklı bir konu olarak karşımıza çıkacak gibi görünüyor. Bu yönüyle Ortadoğu’daki jeopolitik gerilim, petrol fiyatlarında hareketlenmeyi beraberinde getirebilir. Diğer taraftan, Suudi Arabistan’ın devlet petrol devi Suudi Aramco, petrol üretim seviyelerindeki bir yükseliş üzerine yeni alıcıları çekmeyi amacıyla, tüm sınıflarda ve ABD dışındaki tüm pazarlarda Eylül ayı resmi satış fiyatlarını düşürdüü. Günün geri kalanında Baker Hudges sondaj kuyu sayısı açıklanacak. Ayrıca Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri (CFTC) net pozisyon sayıları da takip edilecek. Haftalık açıklanan veride 4 haftadan bu yana kontrat sayısında düşüş görülmüştü. ABD’de haftalık stokların düşüş göstermesi dahi petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü hareketi engelleyemezken ABD-Çin ticaret savaşlarının baş göstermesinden bu yana petrol fiyatlarında yüzde 7’den fazla bir değer kaybı görülüyor. Teknik olarak 100 günlük hareketli ortalaması olan 74.10 seviyesinin direnç oluşturduğunu söylememiz mümkün. Siyah altın için bu bölgenin altında kalınması durumunda 73.40, 73.00, 72.75 ve 72.40 destekleri izlenebilirken bu seviyenin üzerindeki kalıcı hareketlerde ise 74.40, 74.70 ve 75.00 direnç seviyeleri test edilebilir.
ONS ALTIN
Ticaret savaşları konusunda tartışmalar sürmekte. Son olarak Çin Ticaret Bakanlığı 60 Milyar Dolarlık ABD ürününe farklı tarifeler uygulayacağını açıkladı. Kurum ayrıca, Çin’in, ABD Mallarına yeni tarrifelerinin mantıklı ve sabırlı olduğunu ve tek taraflı yapılan tehditlerin tüm tarafların çıkarlarına zarar vereceğini bildirdi. Öte yandan, İran’ın Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif, Çin’in, özellikle ABD’nin 2015’te nükleer anlaşmayı bu yıl terk etmesinden dolayı, çok taraflı bir nükleer anlaşmayı kurtarmada “çok önemli” olduğunu belirtti. Ekonomik verilerde ise gün içinde açıklanan Temmuz ayı tarım dışı istihdam göstergelerinde tarım dışı istihdam 157 Bin ile beklentilerin altında kalırken ortalama saatlik kazançlar yüzde 0.3 ve işsizlik oranı da yüzde 3.9 ile beklentileri karşıladı. Bir süredir altınla aynı korelasyona sahip olan Yuan varlıkları, PBOC’un (Çin Merkez Bankası) hamlesi ile birlikte toparlanma içerisine girerken Değerli Metal üzerinde de alış yönlü işlemler görüldü. Teknik olarak ise 1210-1206 bölgesi kritik durumda. Şayet bu bölge üzerinde kalıcılık sağlanırsa alış yönlü işlemlerde artış görülebilir. Bu durumda ise ilk etapta 1219, 1224 ve 1227 direnç noktaları iilk etapta önemli olabilir. 1206’nın altına inmesiyle birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1204, 1200 ve 1195 destek noktaları takip edilebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.