Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB, Enflasyon Tahminlerini Yükseltti!
Bugün, Asya tarafında Japonya Merkez Bankası(BOJ) kararları oldukça kritikti. Banka, politika faizini %-0.10'de sabit bırakırken; 2018, 2019 ve 2020 mali yılları için enflasyon tahminlerini düşürdü. 10 yıllık tahvil faiz hedefini de yüzde 0(sıfır)'da tutan banka, tahvil faizlerinde daha fazla esnekliğe izin verileceğini de deklare etti. Kararlar sonrası konuşan Başkan Haruhiko Kuroda tahvil getirileri için hareket aralığını yüzde +0.1 ile yüzde -0.1 olarak belirtirken, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için belirli bir zaman çerçeveleri olmadığını ve gerektiği takdirde politikayı daha da gevşeteceklerini söyledi. Almanya'da bugün açıklanan Haziran ayı Perakende Satışlar verileri beklentilerin üzerinde artışlar gösterirken, ülkenin Temmuz ayı İşsizlik Oranı da yüzde 5.2'lik rekor düşük seviyesinde sabit kaldı. Euro Bölgesi'nin açıklanan ekonomik verilerinde ise; Temmuz ayı TÜFE oranları öngörülerin üzerinde gerçekleşme gösterirken, 2.çeyreğin ilk okuma büyüme rakamları ise tahminleri karşılayamadı. ABD'de FED monitörünün önemli parçalarından olan aylık ve yıllık PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları) verileri çoğunlukla beklenti altında kaldı. Yurt içi tarafta açıklanan Haziran ayı Dış Ticaret Dengesi'ndeki açık son 14 ayın en iyi rakamlarına işaret etti. TCMB tarafından açıklanan senenin 3.enflasyon raporunda ise Başkan Murat Çetinkaya'nın açıklamaları takip edildi. Çetinkaya, enflasyonda gelinen durumla alakalı olarak: Alt gruplar genelinde yaygınlık olduğunu; özellikle de gıda, temel mal ve enerji kalemlerindeki artışın dikkat çektiğini söyledi. Çetinkaya ayrıca: Talep enflasyonunda yavaşlama olmasına rağmen, maliyet yönlü baskıların ve bozulan fiyatlama davranışlarının enflasyon görünümünü olumsuz etkilediğine de vurgu yaptı. Çetinkaya'nın, son PPK'da durumu takip etmek istedikleri için herhangi bir hamle yapmadıklarını fakat ilave sıkılaştırma gerekiyorsa tereddüt etmeden gerçekleştireceğini söylemesi ise enflasyon tahminleri ille birlikte kritikti. Bankanın belirlediği 2018 yılı enflasyon tahmini; Nisan ayındaki rapora göre 5 puan yukarı yönlü revize edilerek yüzde 13.4'e yükseltilirken, 2019 yılı enflasyon tahmini de; 3 ay öncesine göre 2.8 puan artırılarak yüzde 9.3'e revize edildi. Günün kalanında ABD'den Mayıs ayı S&P/CS 20 Şehir Konut Fiyat Endeksi, Temmuz ayı Chicago PMI ve CB Tüketici Güveni verileri izlenecek. Açıklanacak olan API stokları ise petrol yatırımcıları açısından takip edilebilir. Ayrıca, başta ticaret savaşları ve İran Nükleer Anlaşması olmak üzere küresel öneme sahip haber akışları da izlenmeli.
EURUSD
Bugün Avrupa tarafından önemli veriler takip edilirken Euro Bölgesi öncü Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 2.1 ile yaklaşık 5 sene sonra gelen en iyi rakam olarak kayıtlara geçerken besin ve enerji maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek enflasyon rakamı da beklentilerin üzerinde sonuç aldı. Bir diğer önemli veri olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ise yıllık bazda yüzde 2.1, çeyrekklik bazda ise 0.3 ile tahminlerin altında kaldı. Özellikle enflasyon rakamlarının ECB'nin hedef seviye üzerine çıkması Euro lehine hareketlere neden oldu. Zira, geçtiğimiz hafta gerek ECB kararlarında gerekse ECB Başkanı Mario Draghi'nin basın toplantısında yaptığı enflasyon vurgusu dikkat çekmişti. Öte yandan birkaç sene önce krize neden olan Yunanistan'ın ekonomik durumuna yönelik IMF tarafından gelen uyarılar Euro tarafında baskı yarattı. ABD tarafında ise Kişisel Gelirler 0.4 ile beklentilerin üzerinde artarken Kişisel Harcamalar 0.4 ile tahminlerin altında kaldı. PCE Fiyat endekslerinde de karmaşık bir seyir hâkimdi. Diğer taraftan Cuma günü beklenti altında kalan büyüme rakamları da Dolar varlıkları üzerinde baskı oluşturmakta. Günün geri kalanında ise Euro Bölgesi'nden önemli bir veri akışı beklenmezken ABD'den Conference Board Tüketici Güveni takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları ve tahvil piyasası hareketleri de takibimizde olacak. Teknik olarak güne alıcılı başlayan paritee için tekrardan kritik 1.1710- 1.1730 bölgesi takip edilecek. Şayet buranın kalıcılıkla geçilmesi halinde Euro lehine hareketler ivmelenebilir. Bu durumda ise 1.1775, 1.1790 ve 1.1815 dirençleri takibe alınabilir. 1.1710-1.1730 altında kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak satış yönlü işlemlerde ise 1.1685, 1.1655 ve 1.1620 destek noktaları izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta bugün TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı Dış ticaret Dengesi'nde 5 Milyar 497 Milyon Dolar açık verildi. Bugünün yurt içi taraftaki önemli ekonomik olgularından bir tanesi ise TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıkladığı senenin 3. Enflasyon raporuydu. Raporda; 2018 yılı için enflasyon tahmini yüzde 13.4, 2019 yılı için yüzde 9.3, 2020 yılı için ise yüzde 6.7 olarak açıklanırken, sıkı politika duruşunun korunacağının ve gerektiğinde ilave sıkılaştırma yapılabileceğinin açıklanması önemliydi. Geçtiğimiz hafta yapılan PPK toplantısının tutanakları da bugün açıklanırken; sıkı duruş vurgusunun yanı sıra, ortaa vadeli enflasyon görünümüne dair risklerin ağırlıklı olarak yukarı yönlü olduğunun altının çizilmesi dikkat çekiciydi. Yurt içi tarafta sistematik risk unsurlarına dair gelişmeler de CDS ve tahvil faizleri ile birlikte takip edilirken, ABD tarafında ekonomik takvim oldukça yoğun gözüküyor. Verilerin yanı sıra ise; ticaret savaşları ve bugün başlayan FED/FOMC toplantılarına dair beklentiler de önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; 4.8860-4.9050 direnç bandı kritik olup, üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde yeni rekor denemeleri görülebilir. Kurda olası geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyeleri 4.8750, 4.8680, 4.8530 ve 4.8485'de bulunmakta.
GBPUSD
İngiltere tarafında Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi'nin gerçekleştireceği toplantıda faiz artıracağına yönelik oluşan beklentiler her ne kadar Sterlin varlıkları üzerinde pozitif etki yaratsa da Brexit konusundaki belirsizliklerin devam etmesi paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyoor. Ayrıca ülkede yapılan son anketlerde İngiliz Halkı'nın yüzde 50'sinin yeni bir Brexit referandumu istediğine yönelik çıkan sonuçlarda dikkat çekiyor. Cuma günü beklenti altında kalan büyüme rakamıyla baskı altında kalan Dolar varlıkları için bugün takip ettiğimiz veriler çoğunlukla beklenti altın kaldı. Günün geri kalanında ise ABD'den Conference Board Tüketici Güveni takip edilecek. Ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi önemli konulara ilişkin gelebilecek haber akışları da takibimizde olacak. Teknik olarak paritede Nisan ortasından başlayan düşen kanalın üst bandının test edildiğini görmekteyiz. Şayet buranın geçilmesi halinde Mayıs başlarından oluşan düşen trende denk gelen 1.3225-1.3250 bölgesi hedeflenebilir. Şuan için 1.3135 seviyesi altında fiyatlanan paritede gün içerisinde yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.3100, 1.3060 ve 1.3040 destek noktaları takip edilebilir.
BRENT PETROL
ABD'nin, İran Nükleer Anlaşması'ndan çekilmesinin 3.ayında yaptırımlarının devreye gireceği endişşeleriyle geçtiğimiz hafta emtiada yukarı yönlü hareketler destek bulmuştu. Dün, ABD Başkanı Donald Trump'ın; İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ön koşul sunmadan buluşabileceğini açıklamasının yankıları bugün de takip ediliyor. Trump'a cevap veren Ruhani: Gerilimi artırma ve ABD yaptırımları dolayısıyla Basra Körfezindeki petrol akışını bozma peşinde olmadıklarını söylerken, ancak petrol ihraç etme haklarından taviz vermeyeceklerinin altını çizdi. Ruhani ayrıca, İran'ın olası arz kesintisinin Suudi Arabistan veya başka ülkelerce karşılanacağı yönündeki inancın da hatalı olduğunu belirtti. Suudi Yönetimi'nden gelen son haberler ise; Babu'l Mendeb Boğazı'ndan sevkiyatların tamamen durdurulduğu ve ilerleyen günlerde Kızıldeniz üzerindeki yer alan Hudeybe Limanı'nın ele geçirilmesi için koalisyon güçlerinin plan yaptığı yönünde. Günün kalanında bu tarz haber akışlarının yanı sıra, önemli üretici ve kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olacak. Ayrıca, seans kapanışına doğru açıklanacak olaan API stok dataları da volatil hareketlere neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 75.75 seviyesinin üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketlerin devamında 76.00, 76.20 ve 76.50 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 75.75 altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek seviyeleri 75,35, 75.00, 74.75 ve 74.30'da bulunmakta.
ONS ALTIN
Çin tarafının ticaret kısıtlamaları ile göstergelerinde daha fazla bozulma olacağı endişesiyle birlikte 2017 Temmuz'dan bu yana en zayıf halini alan Yuan varlıkları, bir süredir aynı koreleye sahip olan Emtia tarafında Dolar Endeksi'nde ki geri çekilmelere rağmen satış baskısı oluşturmaya devam ediyor.
Bugün Çin yönetiminden gelen açıklamalarda ise ekonominin istikrarlı olduğu fakat zorluklarla karşı karşıya kaldıkları belirtildi. Ayrıca ekonomik büyümeyi uygun aralıkta korumayacaklarını ve ihtiyatlı para politikasını ve proaktif mali politikayı sürdürüleceği açıklandı. Özellikle Çin'in dünyanın en büyük Altına tüketen ülkeesi olduğunu düşünürsek bir süre daha Çin tarafından gelecek haber akışları Emtia tarafında etkili olabilir. Günün geri kalanında ise ABD'den veri akışları ve küresel öneme sahip haber akışları takip edilecek. Teknik olarak bakacak olursak aşağı tarafta 1210 ana desteği satış yönlü hareketlerin devamı için kritik şayet kırılması halinde 1195 destek seviyesi önemli hale gelebilir. 1210 öncesinde ise 1218 ve 1214 ara destekleri takip edilebilir. Yukarı tarafta ise ilk etapta 1232 direnci geçildiği takdirde 1240 ana direnci kritik olacak. Zira buranın geçilmesi halinde Değerli Metal'de bir müddet daha toparlanma hareketleri görülebilir.1232 öncesinde ise 1222, 1225 ve 1229 ara dirençleri izlenebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aaracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 300.00 milyon dolar
YENİDEN YAPILANDIRMADA BAŞVURU, BİLDİRİM VE BEYAN SÜRELERİNİN 27 AĞUSTOS 2018 TARİHİNE KADAR UZATILDI - RG
TCMB, 1 ay vadeli, 300.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 4,8999 Satış: 4,9087 Euro Alış: 5,7456 Satış: 5,7560
IMF: EURO BÖLGESİ YUNANİSTAN'A İHTİYACI OLMASI HALİNDE DAHA FAZLA BORÇ RAHATLAMASI SÖZÜ VERMESİ İYİ, ANCAK GELECEKTEKİ POLİTİK GELİŞMELERİN BELİRSİZLİĞİ BUNU DEĞİŞTİREBİLİR
Facebookta Paylaş