Akşam Bülteni (Işık FX)

Yeni güne Çin'den gelen verilerle başladık. İmalat PMI endeksi 51.2 ile değişmezken beklentilerin üstünde açıklandı. İmalat dışı PMNI endeksi ise 54.5 seviyesine tırmandı. Çin tarafında kredideki daralmaya karşın büyümedeki momentumun korunması küresel piyasalar açısından oldukça kritik. ABD tarafında ise bölgesel Fed başkanlarının konuşmalarını takip etmeye devam ediyoruz. Geride bıraktığımız gün Fed'in enflasyon göstergesi için tercih ettiği PCE verisini takip etmiştik. Çekirdek PCE uzun süre yüzde 1.8 seviyesinde seyrederken 2017 sonrasında yüzde 1.5 seviyesine kadar geriledi. Güvercin bir üye olan Brainard faiz artışının muhtemelen yakında yapılacağını ancak enflasyonun baskı altında kalmaya devam etmesi halinde politika duruşunu gözden geçireceğini ifade etti. Dallas Fed Başkanı Kaplan ise enflasyonun yavaş olduğunu ancak trendde kötüleşme olmadığını ifade ederken enflasyonun birkaç yılda yüzde 2 hedefine yükseleceğini savundu. Kaplan istihdam piyasasının ise sıkılaşmaya devam ettiğini ve fazla gevşeklik kalmadığını belirtti.
Yurtiçinde Ticaret Denge Açıklandı
Bugün yurtiçinde ticari denge rakamları takip edildi. TÜİK'in Nisan ayına dair açıkladığı verilerde dış ticaret açığı yüzde 16.7 artış göstererek 4 .945 milyar dolar olurken, 2017'nin ilk 4 aylık diliminde ise ticari açık 17.5 milyar dolar olarak açıklandı. Öte yandan ihracatın ithalatı karşılama oranındaki düşüş ise dikkatlerden kaçmadı. 2016 Nisan ayında yüzde 73.8 olan karşılama oranı 2017 Nisan ayında yüzde 72.2'ye geriledi. İthalat tarafına baktığımızda bizi bu kalemde Çin'in karşıladığını görüyoruz. Çin'den yapılan ithalat Nisan ayında 1.647 milyar dolarak olarak açıklandı. Çin'in peşi sıra takip eden ülkeler ise sırasıyla Almanya, Rusya ve ABD olarak göze çarpıyor. İhracat kaleminde ise AB'ye olan ihracatta yüzde 2nin üzerinde bir artışın geldiğini görüyoruz. AB'ye yapılan ihracat yıllık bazda 2016 Nisan ayına göre kıyasla yüzde 2.2'lik artış ile 5 .779 milyar dolara yükseldi. Genel olarak bakacaak olursak ihracatın ithalatı karşılama oranında takip ettiğimiz azalma ile birlikte Nisan ayı dış ticaret açığındaki büyümenin ülke ekonomisine dair olumsuz bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz.
EURUSD
Bugün Euro Bölgesinden Mayıs enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE yıllık bazda yüzde 1.9'dan yüzde 1.4 seviyesine geriledi. Beklentiler yüzde 1.5 gerçekleşmesi yönündeydi. Enerji ve gıda gibi volatil kalemlerin dahil edilmediği çekirdek TÜFE ise yüzde 1.2'denn yüzde 0.9'a geriledi. Beklentiler yüzde 1 artış göstermesi yönündeydi. Enflasyon görünümü önümüzdeki hafta yapılacak ECB toplantısı öncesinde Draghi'nin ekonominin hala parasal teşvike ihtiyaç duyduğu argümanını destekliyor. ABD tarafında ise Mayıs ayı Chicago PMI endeksi beklentilerin ve bir önceki ayın altında 55.2 olarak açıklandı. Bekleyen konut satışları ise beklentilerin aksine Nisan ayında yüzde 1.3 düştü. Beklentiler yüzde 0.5 artması yönündeydi. Teknik olarak ise toparlanmanın hakim olduğu kurda 1.1250-1.1270 seviyeleri, aşıılırsa 1.13 denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1.1200-1.1170-1.1130 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
USDTRY
Yurtiçi gündeminde açıklanan dış ticaret dengesi verisi vardı. Açık artış göstermeye devam ederken ihracatın ithalatı karşılama oranında düşüş görüldü. Hükümetin ihracatçıyı destekleme çabaları ile birlikte Avrupa Bölgesi'nde yaşanan toparlanma önümüzdeki dönem verilerinde ihracat kalemi açısından daha iyimser beklentilerin oluşmasını sağlayabilir. Kurda ise yeni hafta ile başlayan düşüş hareketinin hacmini artırdığına şahit olduk. Hareketlilik uzun süredir üzerinde bulunduğu 3.55'in altına gerileyerek düşüşünü sürdürdü. 3.5200 seviyesi bizler için son derece kritik hareket sürerse fiyatlama 3.50'ye doğru ilerleyebilir. BİST100'de ise hareketlilik 98 bin seviyesinin üzerine geçmeye çalışıyor. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlar bizi uzun zamandır piyasaların beklediği 100 bin hedefine ulaşmasının yolunu açabilir.
GBPUSD
İngiltere'de 8 Haziran'da yapılacak genel seçimller öncesinde Muhafazakar Parti ile muhalefetteki İşçi Partisi arasındaki fak daralmaya devam ediyor. Seçim kararı verildiğinde 20 puanın üstünde olan fark tek haneli rakamlara geriledi. Son olarak "yougov" tarafından gerçekleştirilen ankette Muhafazakar partinin parlamentodaki çoğunluğu artırmak dursun kaybedeceği ihtimalleri doğdu. "Yougov" çalışması aslında diğer anketlerden farklı bir metodoloji izlemesiyle daha çok bir projeksiyon olarak değerlendiriliyor. Hata payının oldukça yüksek olması güveni zedelese de Brexit referandumunda doğru sonuçlar vermişti. Kurda ise gün boyu alıcılı seyir hakimdi. 1.2870 seviyesinin üstünde fiyatlanan paritede 1.2900-1.2930-1.2970 direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2800-1.2770 ve 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2730 bölgesi düşüşe destek olabilir.

BRENT PETROL
Küresel arz fazlasına yönelik endişelerin artması petrol fiyatlarında sert gerilemeye sebep oldu. Bugün Libya'dan yapılan açıklamada, günlük petrol üretimininn bu hafta içerisinde 800 bin varil artabileceği duyuruldu. İç karışıklıklar sebebiyle potansiyelinin bir hayli altında üretim yapan Libya, OPEC anlaşmasından muaf tutulmuştu. Öte yandan Suudi Arabistan ve Rusya petrol bakanlarından petrol piyasalarının istikrara kavuşması adına işbirliğine devam mesajları geliyor. Suudi Bakan, petrol piyasalarının istikrar kazanması için Rusya ile ortak çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Rus Bakan ise üretim anlaşmasının tamamlanmasından sonra bile OPEC-OPEC dışı işbirliğinin sürmesi gerektiğini belirtti. Bu olumlu açıklamalar ile bir miktar toparlanan Brent petrol 50.75 desteğinden gelen tepki alımları ile yükselişe geçti. 51 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 51.50 seviyesi gündeme gelebilir. Buranın üzerinde ise 51.80 ve 52.00 dirençleri yer alıyor. Aşağı yönlü fiyatlamanın yeninde hızlanması durumunda 51.75-51.50-50.20 destekleri takip edilebilir.
ALTIN
Dün görülen satıcılı seyrin ardından bugün ons altının tekrardan toparlanmaya çalıştığıını gözlemledik. Nitekim bu toparlanmada dolar endeksinin de performansının etkili olduğunu düşünüyoruz. 97.00 bölgesinin üzerinde tutunmakta güçlük çeken endekste geri çekilme hakimdi. Bu hareketin devam etmesi durumunda ilk engel olarak 96.80 desteği karşımıza çıkıyor. Öte yandan ABD 10 yıllıklarının belirgin bir toparlanma gösterememiş olması ise toparlanmaya diğer etkenler arasında gösterebiliriz. Bir taraftan da İngiltere'de erken seçim tarihinin yaklaşması ile birlikte tedirginliğin arttığını görüyoruz. Başbakan May'in oy avantajı 6 puan gerilerken seçim tarihine kadar gelecek anketler değerli metal üzerinde etki bırakabilir. Teknik olarak, 1270 bölgesi aşılmadan satış baskısı hissedilmeye devam edecektir. Bu bölgenin üzerindeki kapanışların gelmesi 1275-1280 aralığının önünü açabilir. Geri çekilme hareketlerinde ise 1260-1255 destekleri takibimizde olmaya devam edecektir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 77 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 76.9 MİLYAR TL
BELARUS MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ İNDİRDİ
TRUMP: ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ GÜN İÇİNDE PARİS ANLAŞMASI KONUSUNDAKİ KARARIMI AÇIKLAYACAĞIM -TWİTTER
YENİ DÜZENLEMEDEN ZEYTİNLİK ALAN TANIMI ÇIKARILIYOR - NTV
Facebookta Paylaş