Gözler G20 Liderler Zirvesinde Olacak!
Bugün, yurt içi tarafta açıklanan Ekim ayı Dış Ticaret Dengesi'nde; 460 Milyon USD ile 2001 Nisan ayından bu yana en düşük seviyede açık verilirken, sermaye ve ara malı ithalatındaki sert düşüşler dikkat çekti. TCMB tarafından açıklanan senenin ikinci ve son finansal istikrar raporunda ise: Küresel ekonomideki belirsizlikler ve likidite koşullarındaki sıkılaşmaya vurgu yapılırken, bunlara karşı gerekli tedbirleri alacak araçların TCMB'nin elinde bulunduğu belirtildi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya da bugün yaptığı açıklamalarda: Enflasyonun kademeli olarak hedefe yakınsayacağını söylerken, Cari Açıkta da belirgin bir iyileşme görüldüğünü belirtti. Yurtdışı tarafta ise; Euro Bölgesi'nin sistematik riskleri (İtalya ve Brexit) yine takip edilirken, ticaret savaşları konusu da küresel anlamda önemini koruyor. Bugün yurt dışı tarafta açıklanan önemli verilerde ise, Euro Bölgesi'nin TÜFE ve İşsizlik Oranları beklentileri karşılayamadı. Özellikle de Çekirdek TÜFE'nin tekrardan gerileme göstermiş olması Avrupa Merkez Bankası(ECB)'nın Aralık ayı toplantısı için soru işaretlerine neden olurken, doğal olarak "Euro"yu da baskıladı. Piyasalarda günün kalanı ve hafta sonu için gözler; Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de bugün başlayacak olan G20 Liderler Zirvesine çevrildi. Zirve'de ABD Başkanı Donald Trump'ın birçok liderle temaslarda bulunması beklenirken, özellikle de yarın akşam yemeğinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yapacağı görüşme kritik olacak. Günün kalanınca ayrıca, FOMC Başkan Yardımcısı(Aynı zamanda New York FED Başkanı) John Williams 'ın yapacağı konuşma da, küresel ve lokal haber akışları ile birlikte takip edilmeli.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi Francois Villeroy, Avrupa'daki risklerin ECB tarafından ifade edildiğini, Avrupa dışındaki risklerin ise ABD'nin uyguladığı artan korumacılık ve aşırı ısınmakta olan ekonomide mali teşviklerden oluşan politika karışımından oluştuğunu savunurken bu risklerin çok tehlikelli bir hale dönebileceğini belirtti. Villeroy ayrıca, İtalya'nın bütçe harcamalarının artırmasının otomatik olarak daha yüksek ekonomik büyüme getirmeyeceğini ve İtalya'da kamu borcunun sonsuza kadar artamayacağını da vurguladı. Öte yandan AB üyesi ülkelerin Brüksel'deki temsilcileri, AB Komisyonu'nun borçları nedeniyle İtalya'ya yönelik disiplin süreci başlatmasına destek verdi ve çalışanlara erken emeklilik imkânı vermesi planlanan emeklilik reformunun yaratacağı finansal riskler konusunda uyardı. Konuya ilişkin İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, 2019 yılı bütçesi konusunda Avrupa Birliği ile bir anlaşmanın bulunacağından emin olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanı Giovanni Tria, AB'nin disiplin sürecinden kaçınmanın hala mümkün olduğunu savunurken İtalyan kaynaklara göre AB ile anlaşma için hükümetin bütçe açığını yüzde 2 civarına çekmeye çalıştığı öğrenildi. Veri akışında ise Euro Bölgesi Kasım ayı enflasyon rakamları beklentilerin altında kalarak Euro varlıkları üzerinde baskı olluşturdu. ABD sakin bir gün geçirirken dün akşamki FOMC tutanaklarında belirsizliklerin hakim olduğu, bu nedenle 2019 veri akışının faiz kararı için belirleyici olacağı ve risklerin artmasından dolayı büyüme endişelerini dile getirmeleri önemliydi. Bugün başlayacak G20 Liderler Zirvesi Dolar endeksi açısından kritik rol oynayacak olup piyasa ABD Başkanı Donald Trump'ın Ximping başta olmak üzere diğer liderlerle yapacağı görüşmeler ve verilecek mesajlara odaklanmış durumda. Teknik olarak, son iki günlük alıcılı seyrinde yorulan paritenin bugün kısmi geri çekilmelerine şahit olduk. Aşağı yönde 1.1345, 1.1330 ve 1.1300 destekleri test edilebilirken özellikle 1.1300 altı kalıcılıklar Euro aleyhine yeni bir kırılma yaşatabilir. Yukarı tarafta ise 1.1410 direnci ilk etapta kritik olacaktır. Devamında ise 1.1450, 1.1470 ve 1.1500 direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere Başbakanı Theresa May, bir B planı hazırlamak yerine 11 Aralık'tan parlamentoda yapılacak oylamada Brexit anlaşmasına destek vermeleri için parlamenterleri ikna etmeye odaklandığını söyledi. Bilindiği gibi parlamentodan onay alınamaması durumunda mevcut Brexit taslağı hiçbir anlam ifade etmediği gibi bu durum May'in tekrar güvenoyu kazanması adına referandum veya genel seçim olasılıklarını da doğurabilir. G-20 zirvesi için Arjantin'e giden May'in burada kuracağı kontaklar ve AB ülkeleri ile vereceği mesajlar da önemli olacaktır. ABD kanadında ise gözler G-20 Zirvesinde ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xinping arasındaki görüşmelere çevrilmiş durumda. Ticaret savaşına yönelik atılacak adımlar Dolar varlıklarını da etkileyecektir. Öte yandan dün açıklanan FOMC tutanaklarında Aralık ayı için faiz artışının olacağı mesajı çıkarken 2019'a ilişkin olarak üyelerin gelecek politika açıklamalarında veri odaklı olunması gerektiği vurgulaması önemliydi. Genel anlamda kademeli politikayı uygun gören üyeler faiz artırım zamanlaması konusunda ise belirsizlik olduğunu kaydettiler. Teknik anlamda, üst üste döördüncü hafta da aşağı yönlü kapanışa hazırlanan paritede Sterlin varlıklarına karşı baskı artmakta. Gün içinde hafif satıcılı seyir izleyen döviz çifti için 1.2720, 1.2680 ve 1.2660 kritik destekler olup bu bölgenin aşağı yönlü kırılması, satışları derinleştirecek faktör olarak karşımıza çıkmakta. Olası toparlanma senaryosunda ise 1.2775, 1.2810, 1.2830 ve 1.2860 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta açıklanan Ekim ayı Dış Ticaret Dengesi'nde yaklaşık olarak son 17,5 senenin en düşük açığı verilirken, açığın sermaye malı tarafındaki ithalat daralmasından kaynaklı olması ileriye dönük riskler açısından önemliydi. Öte taraftan önceki iki günde FED sinyalleri ile gerileyen Dolar Endeksi bugün yukarı yönlü tepki yaparken, kur tarafındaki TL lehine hareketlerin devamını sınırlandırdı. Son iki gündeki volatil hareketlere karşın bugünkü hareketin sınırlı kaldığı görülürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında G20 Liderler Zirvesi kapsamında yapılması düüşünülen görüşme günün kalanı için önemli olacak. Keza, her iki ülkenin tahvil faizlerini de başkaca gelebilecek haber akışları ile birlikte izlemeye devam edeceğiz. Teknik olarak baktığımızda ise; TL lehine işlemlerde 5.1180-5.0900 destek bandını takibimiz sürüyor. Mart ayından başlayan yükselen trendi kesen 5.0900 bölgesi özellikle kritik olup, kırılması halinde kurda TL lehine yeni hedefler ortaya çıkabilir. Kurda yukarı yönlü hareketlerde ise yine; 5.2200 seviyesi ilk önemli direnç olarak izlenecek olup, buranın aşılması halinde ise 5.2350 ve 5.2750 bölgeleri izlemeye alınabilir.
BRENT PETROL
Emtia için gözler bir yandan önümüzdeki hafta yapılacak olan OPEC toplantısına çevrilirken, diğer yandan ise bugün Arjantin'de başlayacak olan G20 Liderler Zirvesi takip ediliyor. Bilindiği gibi, bir süredir ticaret savaşları nedeniyle küresel talep daralması beklentilerin artış göstermesi fiyatları aşağı yönlü baskılamakta. Bu kapsamda; yarın, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xii Jinping arasında yapılacak olan toplantı oldukça kritik olacak. Bugün gelen haber akışlarında ise, Rusya Enerji Bakanı Novak: İhtiyaç olması halinde 2019 yılı için de Rus petrol şirketlerinin üretim seviyelerinde değişiklik yapabileceklerini söylerken, Kuzey Denizi'ndeki Buzzard ve Forties petrol sahalarındaki onarımlardan dolayı bu bölgeden üretimin en az iki hafta azalabileceği belirtildi. Günün kalanında yine, başta OPEC toplantısı ve ticaret savaşları olmak üzere önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar yine önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 59.60 seviyesi altındaki emtiada, satıcılı seyrin devamında 59,00, 58.70 ve 58.40 destek noktaları takibe alınabilir. Yukarı yönlü ataklarla 59.60 üzerine geçilmesi halinde ise izlenebilecek direnç noktaları 60.00, 60.25 ve 60.60'da bulunmakta.
ONS ALTIN
Özellikle altın fiyatlamaları açısından kritik öneme sahip olacak G20 Liderler Zirvesi bugün başladı. Ülkesini önemli toplantılarda en iyi şekilde temsil edeceğini bbelirten ABD Başkanı Donald Trump, görüşmelerin çok yoğun ama üretken geçeceğini belirtti. Trump ayrıca, Çin Devlet Başkanı Jinping ile yapacağı görüşme için, Çin'in anlaşmaya varmak istediğini söyleyerek Çin ile anlaşmaya açık olduğunu ancak mevcut durumun daha iyi olduğunu çünkü ek gümrük vergileriyle ABD'ye milyarlarca Dolar'ın girdiğini kaydetti. ABD kaynaklarına göre ABD ve Çin, Washington'un "Çinin ekonomi politikasında büyük değişiklikler yapılmasına yönelik" yeni müzakerelerin başlaması karşılığında, Çin mallarına yeni gümrük tarifelerinin uygulanmasının 2019 baharına kadar askıya alınmasına yönelik bir ticaret anlaşması arayışındalar. Bunun dışında 7-8 Kasım FOMC toplantısının bugün yayınlanan tutanaklarında yeni bir faiz artırımının "oldukça yakın" olduğuna işaret edilirken yetkililer kararlarının son açıklanan verilere daha fazla bağlı olacağını vurguladı. Veri akışında ise ABD sakin bir gün geçirirken altını etkileyen etmenlerden olan Çin kanadında Kasım ayı imalat PMI rakammları 50 ile daralmanın eşiğine geldi. Bu durum ekonomideki yavaşlama ve ABD ile ticaret savaşlarının etkilerini artırdığı yönünde algılanırken Yuanı'nda kısmi değer kayıpları görüldü. Teknik açıdan, 100 günlük hareketli ortalaması olan 1224 seviyesinin önemli olduğu değerli metalde bu seviye üzerinde 1229, 1232 ve 1236 dirençleri takip edilebilirken 1224 altındaki kalıcılıkta da 1218, 1212 ve 1207 destek seviyeleri gündeme gelebilir. Hafta sonunda ABD-Çin haberlerine yönelik piyasanın GAP'li açılış yapabileceği konusunu da belirtmekte fayda var. Bu sebeple uzun süredir 1200-1230 bandı arasında sıkışan ons altının bu seviyeleri kırması volatiliteyi artırabilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketlleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.