Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 30.10.2018
Euro Bölgesi Beklentilerin Altında Büyüdü!
Küresel olarak risk iştahında bir bozulma görmekteyiz. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Başkanı Şi Cinping’in önümüzdeki ay gerçekleştirecekleri müzakerelerde, anlaşmaya varamaması halinde ABD’nin, Çin’den alınan tüm mallara ek gümrük vergisi koyacağına yönelik haber akışları piyasa tarafında tedirginlik yaratıyor. Özellikle bu durum küresel olarak bir daralma beklentisi oluştururken emtia grupları üzerinde de baskı yaratıyor. Bununla birlikte Dolar varlıkları da güven liman algısıyla çalışıyor. Avrupa tarafında ise İtalya bütçe ve Brexit konusunun akıbeti piyasa tarafında tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Son gelen açıklamalar baktığımızda, İtalya’nın hiçbir şekilde yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda taviz veremeyeceği yönünde. Brexit konusunda ise İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond’un, anlaşmasız Brexit’in ekonomide şok yaratabileceğini yönelik açıklamalar dikkat çekiciydi. Bu iki konudaki belirsizliklerin devam etmesi bir süre daha Euro ve Sterlin varlıkları üzerinde yük olabileceğinden konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Yurtiçi tarafta ise ABD’nin İran’a yönelik gerçekleştireceği yaptırımlar da Türkiye’yi muaf tutacağına yönelik piyasada oluşan algı ve enflasyonun düşeceğine yönelik beklentiler ile birlikte TL lehine hareketler görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvime baktığımızda ise özellikle Avrupa’dan takip ettiğimiz kötü veriler dikkat çekti. İlk olarak Almanya’dan gelen datalarda İşsizlik Oranı yüzde 5.1 ile beklentilere paralel olarak gelse de İşsizlik Oranı Değişimi -11 Bin ile tahminlerden kötüydü. Euro Bölgesi büyüme rakamlarının da yıllık ve çeyreklik bazda hayal kırıklığı yarattığını belirtelim. Günün geri kalanında ise ABD’den gelecek verilerin yanı sıra küresel öneme sahip haber akışları ve tahvil piyasası hareketleri takibimizde olacak. Yurtiçi tarafta ise hükümet ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar takip edilebilir.
EURUSD
Parritede İtalya ve Brexit yönlü riskler Euro varlıklarını baskılamaya devam ederken bunların üzerine Almanya Başbakanı Merkel’in 2019’daki seçimlerde aday olmayacağını açıklaması belirsizliklere bir yenisini daha eklemiş oldu. Ayrıca gün içinde açıklanan Euro Bölgesi 3.çeyrek büyüme rakamlarının da beklentileri karşılayamadığı görüldü. Çeyreklik yüzde 0.2 büyüyen Euro Bölgesi yıllık bazda ise yüzde 1.7 büyüme kaydederken beklentiler çeyreklik olarak yüzde 0.4, yıllık olarak ise yüzde 1.9 şeklindeydi. Bunun dışında İtalya’nın da beklentileri karşılayamayan büyüme verisi sonrası açıklamalarda bulunan İtalya Başbakanı Conte 3. Çeyrek verisinin zayıf geleceğini tahmin ettiklerini belirtirken bu nedenden dolayı büyüme yanlısı bir bütçe sunduklarını ve 2019 bütçe açığı için yüzde 2.4 hedefini değiştirmeyeceklerini yeniledi. Euro’yu diğer baskılayan lokal sorun olan Brexit’te de riskler devam ederken yayılan seçim dedikodularını ise Başbakan May’in yalanladığı görüldü. ABD tarafında bugün sakin bir veri akışı bulunurken daha çok haber akışları takip edildi. Başkan Donald Trump’ın Çin ile anlaşmaya varılabileceği ancak bu anlaşmanın büyük olması gerektiği çünkü Çin’in ABD’yi güçsüzleştirdiğini belirtmesi damga vurdu. Teknik anlamda, aşağı yönlü seyrin devamı için 1.1330-1.1300 bölgesi kritik olacaktır. Zira, buranın kırılması satış yönlü işlemleri derinleştirebilir. Olası yukarı yönlü tepki alımlarında ise 1.1390, 1.1410 ve 1.1425 direnç seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta Ekim ayı enflasyon rakamlarına dair olumlu beklentilerin yanı sıra, jeopolitik risklerde görülen azalma ve İran yaptırımlarından Türkiye’nin muaf tutulabileceği beklentileri ile kurlardaki TL lehine işlemler devam ediyor. Ayrıca, sabah saatlerinde Yapı Kredi Bankası’nın Sendikasyon kredisi refinansmanını başarı ile aşması da bu yöndeki işlemleri destekledi. Keza, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinede revizyon olmayacağına yönelik açıklamaları da kurda yaklaşık 2,5 ay sonra 5.50’nin altına sarkma görüülmesine yardımcı oldu. Günün kalanında yurt içi tarafta siyasi, ekonomik ve jeopolitik gelişmeler yine önemli olacak. ABD tarafında ise ticaret savaşları gibi küresel gelişmelerin yanı sıra, Conference Board tüketici güveni verisi takip edilecek. Ayrıca, her iki ekonominin tahvil ve pay piyasası hareketleri de dolaylı olarak fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 5.50 psikolojik destek seviyesi üzerindeki kurda, buranın da kırılması halinde Nisan ayı sonundan başlayan yükselen trend çizgisi test edilebilir. 5.50 üzeri kalıcılıkta görülebilecek tepki alımlarında ise izlenebilecek direnç seviyeleri; 5.5400, 5.5700 ve 5.6110 ‘da bulunmakta.
GBPUSD
Parite açısından; İngiltere’de Brexit meselesi, ABD tarafında ise Ticaret Savaşları konusu gündemin üst sırasında yer almaya devam ediyor. Brexit meselesinde; 17-18 Kasım’da yapılması düşünülen AB Liderler Zirvesi’ne kadar taraflardan gelecek açıklamalar oldukça kritik olacak. Ticaret savaşları konusunda iise dün; ABD yönetiminin, 29 Kasım’da yapılacak olan Trump - Jinping görüşmesinde uzlaşı sağlanamaması halinde Çin’e karşı yeni gümrük vergileri getireceği yönündeki spekülasyonlar fiyatlamalara direkt etki etmişti. Bu bağlamda Çin ve ABD yönetimlerinin açıklamaları da önemli olup, ticaret savaşlarının devam edebileceği beklentilerinde görülen artış; güvenli liman olarak ABD Doları’nda talep getirmekte. Günün kalanında her iki konu başta olmak üzere gelebilecek haber akışları fiyatlamalar açısından yine önemli olacak. Ayrıca ABD tarafında açıklanacak olan Conference Board Tüketici Güveni datası da geçici de olsa etkili olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1.2720 destek noktası üzerinde fiyatlanan paritede, buranın da kırılması halinde 1.2625 seviyesi ilk etapta hedeflenebilir. 1.2720 üzeri kalıcılıkta görülebilecek tepki alımlarında ise; izlenebilecek direnç noktaları 1.2770, 1.2810 ve 1.2830’da bulunmakta.
BRENT PETROL
Bir tarafta ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararlaarı piyasa tarafında merakla beklenirken son olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin ile anlaşamaması durumunda ülkeden alınan tüm mallara gümrük vergisi uygulamayı düşündüğüne yönelik haber akışları küresel büyümeye yönelik daralma beklentileriyle birlikte Emtia üzerinde baskı oluşturdu. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol’un, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomik büyümeye zararlı olduğuna yönelik açıklamaları da dikkat çekiciydi. Günün geri kalanında ise Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından Haftalık Ham Petrol Stokları takip edilecek. Teknik olarak ise 100 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 77.20 kırılmasıyla birlikte satış yönlü işlemlerin hız kazandığını görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında 75.60 ana desteği kritik olacaktır. Zira bu nokta altında kalıcılıklar ilk etapta 76.25 noktasını hedef haline getirebilir. Tam olarak alış yönlü işlemler görebilmemiz içinse 77.20 noktası üzerinde kalıcılıklara ihtiyaç duyduğunu belirtelim. Ancak buu seviye öncesi toparlanma hareketlerinde 76.20, 76.50, 76.65 ve 76.95 ara direnç noktaları izlenebilir.
ONS ALTIN
Çin’in otomobil satışlarındaki vergiyi yüzde 50 oranında azaltacağını açıklaması Avrupa borsaları başta olmak üzere küresel piyasadaki borsaları olumlu etkilerken buralarda görülen toparlanma hareketleri güvenli liman olarak görülen ons altın için aşağı yönlü hareketleri beraberinde getirmiş durumda. Dolardaki ABD ile Çin arasında artan ticaret gerilimlerinin yanı sıra Avrupa’daki bölgesel sorunlar ile güçlenen Dolar Endeksinin de satış yönlü işlemleri desteklediğini söyleyebiliriz. Diğer taraftan Goldman Sachs tarafından yayınlanan raporda, ABD ekonomisinin resesyon korkusunun güçlenmesini bekledikleri, bu endişelerin ve altın fiyatlarının, ABD büyümesi yavaşlamaya başladıktan sonra artabileceğine yönelik gelen açıklamalar da dikkat çekiciydi. Teknik olarak, kritik 96.60 seviyesinde olan Dolar endeksi dışında ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise 1 haftadan bu yana yatay seyirr izlemekte. Fiyatlamaları dolaylı yoldan etkileyen Çin Yuan’ı ise Dolar karşısında 2008 Mayıs ayından bu yana en zayıf seviyelerinde olduğu görülüyor. Tüm bu veri ışığında 3 iş günü içinde 1243 Dolar seviyesinden 1220’li seviyelere geri çekilen değerli metalde bu hareketlerin devamında 1219, 1216, 1212 ve 1209 destek seviyeleri test edilebilir. Olası toparlanmada da 1226, 1229, 1232 ve 1236 dirençleri karşımıza çıkmakta.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mmali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TCMB'nin 3 ay vadeli 50.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 5,74567 TL
TCMB'nin 3 ay vadeli 50.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 9.00 milyon dolar
TCMB'nin 3 ay vadeli 50.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 9.00 milyon dolar
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
TCMB, 3 ay vadeli, 50.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
İTALYA İÇİŞLERİ BAKANI SALVINI: BÜTÇE KONUSUNDA İTALYA PLANLANDIĞI GİBİ İLERLEYECEK -BN/ BLOOMBERG HT
TRUMP: BORSALAR SEÇİMDEN BERİ ÇOK YÜKSELDİ, ŞİMDİ UFAK BİR ARA VERİYOR- BLOOMBERG HT
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,5203 Satış: 5,5303 Euro Alış: 6,2734 Satış: 6,2847
Facebookta Paylaş