Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 30.01.2019
Dikkatler ABD- Çin Ticaret Görüşmeleri İle FED/FOMC Kararlarında!
Yurtdışı tarafta önemli bir oylamayı geride bıraktık. İngiltere Parlamentosu'nda Brexit'in geleceğine yönelik yapılan oturumda yaklaşık olarak 7 önerge sunuldu. Bu önergelerden 5'i parlamento üyeleri tarafından reddedilirken özellikle Ana Muhalefet Lideri Jeremy Corbyn'in, teklifinin reddedilmesi dikkat çekti. Corbyn, AB ile anlaşmasız bir Brexit'i saf dışı bırakıp gümrük birliğinde kalarak ayrılma veya 2. bir Brexit referandum yapılması gerektiğine yönelik teklif sunmuştu. Muhafazakâr Parti Milletvekili Dame Caroline Spelman ve İşçi Partisi Milletvekili Jack Dromey'in, 50. Madde'nin uzatılmasına yönelik teklifi ise kabul edildi. Bu teklif ise, Theresa May'in, AB ile bir anlaşmaya varmadan 29 Mart'ta ayrılmaması gerektiğini belirtiyor. Diğer kabul edilen teklif ise Muhafazakâr Partili Sir Graham Brady tarafından sunulurken İrlanda sınırı konusunda farklı düzenlemelere gidilip tekrardan müzakere edilmesi gerektiğine yönelikti. Bu sonuçlarla birlikte; İngiltere Parlamentosu'nun, anlaşmasız bir Brexit yerine yeni bir Brexit anlaşması istediği aşikar. Bu durum şuanda Sterlin varlıklarını toparlıyor. Ancak AB tarafı bu konuya sıcak bakmıyor. Son gelen açıklamalar yeni müzakerelerin yapılmayacağı yönünde. Önümüzdeki süreçte İngiltere tarafı AB'yi ikna edebilmek için ne yapacağı merak konusu ancak bu süreçte anlaşma sağlanamaz ise Sterlin tekrardan baskı altında kalabilir. Bu kapsamda baktığımızda bu süreç boyunca gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak. Haftanın bir diğer önemli gelişmeleri arasında ise ticaret savaşları ve FED/FOMC kararları yer alıyor. Ticaret savaşları cephesinde, ABD ile Çin arasındaki görüşmeler bugün başlıyor. Şuana kadar herhangi bir açıklama gelmezken günün geri kalanında konu takibimizde olacak. FED tarafında ise gözler bugün akşam saatlerinde yayınlanacak olan kararlar ve karar sonrası basının karşısına geçecek olan FED Başkanı Jerome Powell açıkklamalarına çevrilmiş durumda. Özellikle bu toplantıda FED'İn bilanço azaltımı programı konusunda verilecek mesajlar dikkatle takip edilmeli. Zira, son günlerde normalleştirme adımlarının son bulacağına ilişkin ortaya atılan iddialar Dolar varlıklarını sert şekilde baskılamıştı. Yurtiçi tarafta ise TCMB Başkanı Çetinkaya'nın sunumuyla gerçekleşen 1. Enflasyon raporu takip edilirken enflasyonda belirgin bir düzelme görene kadar sıkı duruşun devam edeceğini ve gerekirse ekstra sıkılaştırma hamleleri yapabileceğine yönelik söylemleri TL lehine hareketlere nede oldu. Günün geri kalanında ise bu gelişmelerin yanı sıra ABD verileri takibimizde olacak.
EURUSD
Dün İngiltere'de yapılan oylamada Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği ile herhangi bir anlaşmaya varmadan 29 Mart'ta AB'den ayrılmaması ve backstop (İrlanda Sınırı) yerine alternatif düzenlemeler için AB ile müzakere yapılmasını talep eden teklif kabul edildi. Britanya Başbakanı Theresa May'in Sözcüsü, "AB, Birleşik Krallık'ın bir anllaşma ile ayrılması yönündeki pozisyonunu devam ettiriyor, çünkü bu durum, Birleşik Krallık'ın olduğu kadar onların da çıkarına" ifadelerini kullandı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Başbakan May ile üzerinde uzlaşmış oldukları Brexit anlaşmasında yer alan İrlanda "backstop" maddesinin yeniden müzakereye açık olmadığını söyledi. ABD'de ise bugün FED/FOMC toplantısı yapılacak. Herhangi bir faiz değişikliği beklenmezken FED Başkanı Jerome Powell'in yapacağı açıklamalar son derece kritik olacak. Veri akışında ise ADP tarım dışı istihdam değişikliği Ocak ayı için 213 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken gözler bu akşamki FED toplantısında olacak. Ayrıca ABD-Çin ticaret görüşmelerinden gelecek mesajlar ve Facebook, Amazon gibi ABD'nin kült şirketlerinin bilançoları takip edilecek.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1445, 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530
Destekler: 1.1425, 1.1410, 1.1390, 1.1370, 1.1345
USDTRY
Yurtiçi tarafta gözler bugün; Başkan Murat Çetinkaya'nın sunumuyla açıklannan TCMB/1.Enflasyon Raporu'ndaydı. Çetinkaya, konuşmasının ilk bölümünde yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri yorumlarken; enflasyonun durumu hakkında da bilgiler verdi. Merakla beklenen enflasyon projeksiyonlarında ise, TÜFE'nin; 2019 sonunda yüzde 14.6, 2020 sonunda ise yüzde 8.2 olmasının beklendiği belirtildi. Hükumetin geçtiğimiz yıl açıkladığı YEP(Yeni Ekonomi Programı) hedeflerine nazaran iyimser gözüken tahminlerin yanı sıra Başkan Çetinkaya tarafından: sıkı para politikası duruşunun devam edeceğinin de belirtilmesi kurda TL lehine işlemlere neden oldu. Günün devamında enflasyon raporuna ilişkin yurt içi ve yurtdışından gelecek tepkiler önemli olacak. Öte taraftan ABD'de ise bugün önemli ekonomik dataları takip ettik. Bu tarafta da günün devamında; ABD ve Çin heyetleri arasında yüz yüze başlayacak olan görüşmeler ve açıklanacak olan FED/FOMC kararları ile FED Başkanı Powell'ın açıklamaları fiyatlamalar açısından kritik olacak.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3100, 5.3290, 5.3420, 5.3575, 5.3730
Destekler: 5.2750, 5.2690, 5.2440, 5.2350, 5.2195
GBPUSD
İngiltere Parlamentosu, Başbakan Theresa May'in, AB ile tekrardan müzakerelere gitmesi gerektiği konusunda anlaşmaya vardı. Merakla beklenen oylama öncesi anlaşmasız Brexit senaryolarının gündemde olmasıyla baskılanan Sterlin varlıkları Parlamento'nun anlaşmasız Brexit'i şimdilik saf dışı bırakmasıyla birlikte toparlandı. Ancak Avrupa tarafının yeni müzakerelere sıcak bakmaması belirsizliğin devam edebileceğinin sinyallerini verirken dikkatlerimiz gerek AB gerekse Birleşik Krallık'tan gelebilecek açıklamalarda olacak. ABD tarafında ise gözler bir tarafta Çin ile bugün başlayan ticari görüşmelere çevrilirken diğer tarafta ise bu akşam Türkiye saati ile 22:00'da yayınlanacak olan FED/FOMC kararlarına çevrilmiş durumda. Kararların akabinde FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları da kritik olacaktır. Günün geri kalanında ABD'den gelecek verilerinde takip edilmesinde fayda görmekteyiz.
Gün içi teknik seviyelerr;
Dirençler; 1.3100, 1.3135, 1.3165, 1.3190, 1.3225
Destekler; 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2935
BRENT PETROL
ABD'nin Venezuela'ya yaptırım kararı almasıyla dünyanın en büyük 4. Petrol rezervine sahip ülkesinin baskı altına alınmış oldu. Böylece ABD'li şirketlerin (Dünyanın bir numaralı ithalatçısı ABD) bu ülkeden petrol alımı yasaklandı. Henüz rakamlara yansımayan bu yaptırımın fiyatlamalara da etkisi şimdilik sınırlı. Bundan sonraki süreçte bu iki ülke arasındaki husumetin nerelere varacağı önemli olacaktır. Bunun dışında gündemdeki bir diğer gelişme ise, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri olacak. Buradan çıkacak olumlu mesajlar küresel büyüme endişelerini kısmen bertaraf edebileceği gibi bu durum küresel petrol talebinde de iyileştirmelere neden olabilir. Bu yönüyle yılsonu yapılan anlaşmadan sonra gerçekleşecek ikinci faz kritik olacaktır. Veri akışında ise Amerikan Petrol Enstitüsü (API) stokları, bu hafta için 2.098 milyon varil artış kaydederken bugün Enerji Bilgi YYönetimi (EIA) haftalık ham petrol stokları ve ABD haftalık petrol üretim verileri açıklanacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 62.00, 62.20, 62.65, 62.80, 63.15
Destekler: 61.00, 61.10, 60.90, 60.60, 60.25
ONS ALTIN
Bir süredir güvenli liman fiyatlamalarıyla birlikte çıkış yaşayan Değerli Metal, ABD - Çin ticaret görüşmeleri ve FED/FOMC kararları öncesinde yatay görünüm çiziyor. Bugün başlayan ticaret görüşmelerinden henüz açıklama gelmedi. FED/FOMC kararları ise bu akşam saat 22:00'da yayınlanacak. Ayrıca yayınlanacak karar metni kadar Başkan Powell'ın basın toplantısı da önemli olacak. 1275- 1300 sıkışmasından kurtulan bir Değerli Metal görmekteyiz. Şuanda ise 1310 seviyesine yakın bir fiyatlama hakim. Buranın üzerinde kalıcılık sağlayabilirse 1325 direnci hedef haline gelebilir. Aşağı tarafta ise 1295 ara ve 1275 ana desteği takibimiz sürüyor.
Gün içi teknik seviyeler;
Dirençler; 1313, 1315, 1318, 1322, 1325
Destekler; 1305, 1300, 1297, 1295, 1290



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işıık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB'NİN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUBU: PARA POLİTİKASI DURUŞU OLUŞTURULURKEN, ENFLASYONUN DÜŞÜŞ SÜRECİNİ DEVAM ETTİREREK ÖNCELİKLE TEK HANEYE, ARDINDAN NİHAİ ENFLASYON HEDEFİ OLAN YÜZDE 5’E YAKLAŞMASI AMAÇLANMAKTADIR
TCMB'NİN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUBU: ENFLASYON BEKLENTİLERİ, FİYATLAMA DAVRANIŞLARI VE ENFLASYONU ETKİLEYEN DİĞER UNSURLARDAKİ GELİŞMELER TCMB TARAFINDAN YAKINDAN İZLENEREK İHTİYAÇ DUYULMASI HALİNDE İLAVE PARASAL SIKILAŞTIRMA YAPILABİLECEKTİR
TCMB'NİN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUBU: TCMB, KALICI FİYAT İSTİKRARI İÇİN YAPISAL ALANLARDAKİ ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEKTİR
TCMB'NİN HÜKÜMETE AÇIK MEKTUBU: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TCMB, FİYAT İSTİKRARI TEMEL AMACI DOĞRULTUSUNDA ELİNDEKİ BÜTÜN ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEKTİR
MCDONALD'S'IN 4. ÇEYREK GLOBAL KARŞILAŞTIRILABİLİR SATIŞLARI YILLIK 4.4% ARTTI
MCDONALDS'IN 4. ÇEYREKTE GELİRİ 5.16 MYR DOLAR
MCDONALD'S'IN 4. ÇEYREK NET KARI 1.42 MİLYAR DOLAR
MCDONALDS'IN 4. ÇEYREKTE HB KARI 1.82 DOLAR
ALMANYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: İNGİLTERE BAŞBAKANI NEYİ GÖZE ALDIĞI KONUSUNA AÇIKLIK GETİRMELİ
İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY : İRLANDA BAŞBAKANI İLE ÇARŞAMBA AKŞAMI GÖRÜŞECEĞİZ
ALMANYA HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: BÜTÜN BREXIT SENARYOLARI İÇİN HAZIRLIK YAPTIK
Facebookta Paylaş