Akşam Bülteni (Işık FX)

Brexit Tarafında Belirsizlik Büyüyor!
Dün yurtdışında dikkatlerimiz Birleşik Krallık'ın en alt kademesi olan Avam Kamarası'nda yapılan Brexit oturumundaydı. Bu oturumun öncesinde ilk olarak İngiltere Başbakanı Theresa May'in, İngiliz parlamenterlere yaptığı konuşma takip edildi. Özellikle May'in, daha önce AB ile anlaşma sağladığı ''Brexit Anlaşmasının'' parlamentoda onay alınması halinde parti liderliği ve başbakanlık görevlerini bırakacağına yönelik açıklamalar siyasi bir krize işaret etse de devamında birçok milletvekilinin böyle bir durumda anlaşmanın destekleyebileceğine yönelik açıklamaları piyasa tarafında iyimserlik yarattı. Ayrıca yapılacak oturumda 2.bir referandum senaryosunun tartışılacağının söylenmesi de anlaşmasız bir ayrılık senaryosu ihtimallerini azaltarak Sterlin varlıklarını toparladı. Ancak dün gece saatlerinde yapılan oylamalar beklenildiği gibi olmadı. Öncelikli olarak senato üyeleri, içerisinde 2. Bir referandum ihtimalinin de bulunduğu 8 önergeyi reddetti. Geçtiğimiz günlerde AB'nin önerdiği ve Brexit'in 22 Mayıs veya 12 Nisan tarihlerine ötelenmesini kapsayan önerge ise üyeler tarafından kabul edildi. Bu duruma göre Başbakan Theresa May'in Brexit taslağı parlamento üyelerine sunulacak. Eğer ki bu taslak kabul edilirse Brexit'den çıkış tarihi 22 Mayıs, kabul edilmez ise çıkış tarihi 12 Nisan tarihine ertelenecek. Bugün gelen açıklamalarda ise; Parlamento'da kritik oylara sahip Kuzey İrlanda Demokratik Birlik Partisi bu anlaşmaya karşı bir oy vereceğini açıkladı ve bu açıklamalar piyasa tarafında tekrardan endişe yarattı. Anlaşılan o ki yapılacak oylamalar bıçak sırtında geçecek ve kabul edilmemesi durumunda tekrardan bir belirsizlik ortamı gündeme gelecek. Bu durum şuanda Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmakta olup günün geri kalanında ekstra gelebilecek açıklamalar takibimizde olacak. Diğer küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları cephesinde ise dikkatlerimiz bugün ABD ile Çin arasında başlayan ticaret müzakerelerine çevriildi. Şuana kadar gelen açıklamalar ılımlı ancak görüşmeler sonuçlanana kadar takibimizde olmaya devam edecek. Yurtiçi tarafına geçecek olursak son günlerde kur tarafında yüksek volatilite yaratan swap faizleri, bankaların yabancılara tekrardan TL likidite etmesiyle birlikte yüzde 50'lere kadar düştü ve dün gece 5.33 seviyelerinde dolaşan kur tekrardan 5.60'lara kadar yükseldi. Ayrıca CDS ve tahvil faizlerindeki yükselişte kur tarafında baskı yaratıyor. Günün geri kalanında yurtiçinde dikkatlerimiz swap ve tahvil piyasası hareketlerinde olacak. Günün veri takviminde ise ABD büyüme ve PCE rakamları ile Almanya öncü enflasyon rakamları takip edildi. ABD 4.çeyrek GSYİH yüzde 2.2 ile yüzde 2.4 olan beklentileri karşılayamadı. Yüzde 1.7 beklenen Çekirdek PCE ise yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Almanya TÜFE ise aylık bazda yüzde 0.4, yıllık bazda ise yüzde 1.3 ile tahminlerin altında kaldı.
EURUSD
İngiltere'de milletvekilleri dün akşam; Avrupa Birliği'nden ayrılmaya dair sekiz farklı seçeneği içeren bir oylamaya katılırken oylamanın hiçbiri geçer sayıya ulaşamadı. İngiltere Başbakanı Theresa May ise milletvekillerinin Brexit anlaşmasına destek vermesi halinde planlanandan önce istifaya hazır olduğunu açıkladı. Bunun üzerine çevrildiği Kuzey İrlanda partisi DUP, May'in Brexit planına karşı oy vereceklerini bildirdi. Öte yandan ECB üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, Euro Bölgesi'nde büyümenin yıl içinde güçleneceğini öngördüklerini ancak ihtiyaç olması halinde ECB'nin büyümeyi desteklemek için manevra alanı bulunduğunu söyledi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P ise Euro Bölgesi için 2019 büyüme öngörüsünü 1.1'e revize ederken kurum 2020 ve 2021 için oranını 1.4 olarak güncelledi. ABD tarafında ticaret görüşmelerinde hareketli saatler başlıyor. Hazine Bakanı Mnuchin ve ticaret temsilcisi Lighthizer, görüşme için Çin'e giderken Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile bu akşam ve yarın yapacakları müzakerelerde atılacak adımlar önemli olaacak. Görüşme öncesi Liu He, Çin ile ABD arasında güven eksikliği olduğunu düşünmediğini ve ticaret savaşının iki taraf için de iyi olmayacağını kaydederek müzakerelerden sonuç elde edeceklerini umduğunu belirtip iyimserliği artırdı. Almanya'dan gelen kötü enflasyon rakamları ile ABD'den takip ettiğimiz ılımlı PCE rakamları sonrası aşağı yönlü hareketlerini artıran parite için 1.1190 desteği kritik olacaktır. Özellikle buranın kırılması halinde satışlar derinleşebilir ve 1.1160, 1.1140 ve 1.1115 destekleri önemli hale gelebilir. Toparlanma hareketlerinde ise ilk olarak 1.1240 direncini takip edeceğiz. Geçilmesi halinde ise 1.1265, 1.1285 ve 1.1300 dirençleri izlenebilir.
USDTRY
Bu sabah TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi önceki ayki 79.4 seviyesinden 81.9 düzeyine yükseldi. Diğer taraftan hafta başında bankaların vadesi gelmemiş toplam satış swaplarının üst sınırını yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkartan TCMB, bugün de bu oranı yüzde 30'a çıkarttı. Ayrıca, kur açısından son günnlerde fiyatlamalara etkisi nedeniyle daha önemli olan Londra swap piyasası, CDS ve tahvil hareketleri de takip edilmekte. Yurt dışı tarafta ise yine gündemin üst sıralarında Brexit ve Ticaret Savaşları konular yer alırken, Dünya'nın 1 numaralı ekonomisi olan ABD'nin 2018/4.Çeyrek büyüme rakamları takip edildi. Kur fiyatlamaları açısından günün kalanında yine öncelik olarak; Londra swap piyasasındaki hareketler takibimizde olacak. Ayrıca, CDS ve tahvil faizlerindeki hareketler ile jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair gelişmeler de önem arz edebilir. Yurt dışı taraftan da sistematik risk unsurlarının yanı sıra, tahvil piyasalarında oluşan fiyatlamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Yüksek volatilitenin yaşandığı kur tarafında şuanda 5.63-5.65 bandını takip ediyoruz. Bu bandın geçilmesi halinde kur tarafında 5.75 seviyelerine kadar ataklar görülebilir. Aşağı tarafta ise 5.47 desteğini önemli görüyoruz. Bu seviye altı kalıcılıklar 5.43- 5.40 bandına kadar geri çekilmelere neden olaabilir. Bu bandın kırılması halinde ise 5.30 ana desteği hedef haline gelebilir.
GBPUSD
Brexit'e yönelik haber akışlarının kur tarafında direkt etkili olduğunu görmeye devam ediyoruz. Özellikle dün akşam İngiltere Parlamentosu'nda yapılan oylamalarının birçoğunun reddedilmesi ve yarın gerçekleştirilmesi beklenen ''Brexit anlaşması'' oylamasının, Demokratik Birlik Partisi tarafından veto edileceğine yönelik gelen açıklamalar Sterlin varlıkları üzerinde sert şekilde satış baskısı oluşturdu. ABD tarafında ise takip ettiğimiz verilerdeki karmaşık hareketlere karşın ABD 10 yıllıklarında görülen kısmi toparlanma hareketi paritedeki satışları destekledi. Günün geri kalanında Brexit ve bugün başlayan ABD - Çin ticaret müzakereleri gündemimizde olacak. Teknik olarak 1.3240 direncinin geçilememesi ile birlikte geri çekilmelerin yoğunlaştığını görmekteyiz. Şuanda ise kritik 1.3070 desteğine yaklaşan parite, bu seviyeyi kırması halinde aşağı yönlü hareketlerine devam edebilir. Bu durumda ise 1.30555, 1.3020, 1.3000 ve 1.2965 desteklerini izleyebiliriz. Yukarı tarafta ise 1.3240 takibimiz sürüyor. Ancak bu seviye öncesinde 1.3130, 1.3165, 1.3180 ve 1.3215 ara dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında dün haftalık ham petrol stokları azalma beklentilerine karşın 2.800 Milyon varil artış kaydetmesiyle aşağı yönlü hareketine başlarken bugün de bu hareketin devamını getirdiği görüldü. Haber akışında Dünyanın en büyük petrol şirketi olan Saudi Aramco, Suudi Arabistan'ın devlet kontrolündeki kimya şirketi SABIC'in yüzde 70 hissesini satın almak için anlaşmaya vardığı duyuruldu. Bunun dışında Venezuela'da muhalif lider Juan Guaidó ülke çapında yaşanan elektrik kesintilerine karşı protesto çağrısı yaparak Maduro'yu devirecek son hamleyi yapmaya hazırlanmalarını söyledi. Bölgedeki gelişmeler petrol rezervi açısından önemli olduğu için dikkatle takip edilmeye devam edilecek. Bunun dışında Brexit ve ticaret görüşmelerinde gibi küresel riskler için atılacak adımlar da öneemli olacaktır. Ticaret müzakerelerinde ABD'li yetkililerin görüşme için Çin'de olduğunu ve Brexit için de verilen sürenin yarın son ereceğini belirtmekte fayda var. Teknik olarak aşağı yönlü hareketlerin devamında 66.45, 66.15, 65.80 ve 65.50 desteklerini takip edeceğiz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 66.80, 67, 67.20 ve 67.45 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.
ONS ALTIN
Bir tarafta bugün ABD ile Çin arasında başlayan ticaret müzakerelerine ilişkin gelişmeler diğer tarafta ise önemli veri akışları takip edildi. Ticaret savaşları cephesinde görüşmeler öncesi gelen açıklamalar ılımlı ve bu durum şuanda risk iştahını yüksek tutarak Değerli Metal üzerinde baskı yaratıyor. Veri cephesinde ise ABD'den büyüme rakamları takip edildi ve 4.çeyrek'te 2.2 büyüyerek yılı 2.9 büyüme ile tamamladı. Ancak büyüme rakamlarından daha çok PCE rakamlarında görülen iyileşme ABD 10 yıllık tahvillerinde toparlanma hareketleri yaratarak Değerli Metal'de satış baskısı yarattı. Yaşanan satış yönlü harekketler sonrası kritik bir eşik olarak gördüğümüz 1297 seviyesi ihlal edildi. Yukarı yönlü kanalın kırılım teyit noktası olarak gördüğümüz bu seviyenin altında kalıcılık sağlar ise satışlar derinleşebilir. Bu durumda ise 1290, 1287 ve 1282 destekleri ilk etapta takip edilebilir. 1297 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1300, 1305, 1309 ve 1313 dirençleri izlenebilir. Yukarı yönlü atakların artabilmesi içinse 1323 direncini takip ediyoruz.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kkişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -90726,3 milyon TL
ABD/KUDLOW : ÇİN TİCARET GÖRÜŞMELERİ ZAMANA BAĞLI DEĞİL
TRUMP'IN DANIŞMANI KUDLOW: HEPSİ DEĞİL AMA BAZI ÇİN TARİFELERİ YERİNDE KALABİLİR - BLOOMBERG HT
FED/CLARİDA: ABD VE DİĞER FİNANSAL PİYASALAR, BREXİT, KÜRESEL BÜYÜME BEKLENTİLERİNDE KESKİN BİR YAVAŞLAMA VE TİCARİ GERİLİMLERİ İÇEREN BİR DİZİ AŞAĞI YÖNLÜ KÜRESEL RİSKLERE MARUZ KALIYOR
FED/CLARİDA: TİCARİ, FİNNASAL VE KUR KANALLARI ÜZERİNREN DİĞER ÜLKELERDEKİ DALGALANMALARIN ABD'YE BULAŞMA RİSKİ ARTABİLİR
FED/CLARİDA: YURTDIŞI RİSKLER, FED'İN FAİZ ARTTIRIMI KARARLARINDA SABIRLI OLMAYA KARAR VERME NEDENLERİNDEN BİRİ
FED/CLARİDA : POLİTİKA OLUŞTURULURKEN ABD'NİN YUTDIŞI ŞOKLARINA KARŞI HASSASİYETİ GÖZARDI EDİLEMEZ
RUS TARIM BAKANLIĞI TÜRKİYE'DEN İTHAL DOMATES KOTASINI 150,000 TONA ÇIKARMAYI PLANLIYOR-RIA
ERDOĞAN: SEÇİMDEN SONRA EKONOMİK ANLAMDA ADIMLARI ATACAĞIZ, HASILASINI DA TOPLAYACAĞIZ - CNN TÜRK
ERDOĞAN: EKONOMİNİN SORUMLUSU BENİM, YEREL YÖNETİCİLERİN YAPACAĞI BİR ŞEY YOK - NTV
AVAM KAMARASI BAŞKANI LEADSOM: AVAM KAMARASI'NIN YARIN TOPLANACAK VE MİLLETVEKİLLERİ İNGİLTERE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN ÇEKİLMESİNİ TARTIŞACAK
GÜNEY AFRİKA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (REPO) DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 6.75%, ÖNCEKİ: 6.75%)
Facebookta Paylaş