Akşam Bülteni (Işık FX)

Sistematik Riskler Daha da Artış Gösterebilir!
Hafta başında Noel tatilleri nedeniyle piyasada birçok risk unsuru sümenaltı edilmişti. Tatillerin bitmesi ile yeniden gündem ısınmaya başladı. ABD’de eski Başkan Barrack Obama tarafından çıkartıldığı için “Obamacare” olarak adlandırılan sağlık reformu, mevcut Başkan Donald Trump tarafından dün yeniden gündeme taşınırken, 2016’daki seçimlere Rusya tarafından hile karıştırıldığına yönelik FBI soruşturmaları da takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan Kudüs oylaması sonrası ABD’nin BM’ye verdiği ekonomik desteği düşürmesi ve yine BM’de yapılan oylama ile Kuzey Kore’ye yaptırımlar yapılmasının kararlaştırılması ise bu konuların bir süre daha gündemde kalacağını gösterir nitelikteydi. Almanya’da 3 aydır kurulamayan hükümete dair gelişmeler Euro varlıkları için izlenecekken, İngiltere’de ise Brexit konusu daha uzun süre tartışılacak. Yurt içi tarafta ise ABD’de devam eden davaya 3 Ocak’a kadar ara verilmiş olması bir rahatlama sebebi olurken, Suriye’nin yeniden yapılandırılmasına yönelik gelişmeler izleniyor. Zira bugün açıklama yapan Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın: “Esed, devlet terörü işlemiş bir teröristtir, Suriye’de Esed ile birlikte yürümek mümkün değildir” söylemi; gerek bu ülke ile olan sorunlar, gerekse de Suriye siyaseti üzerinde etkili olmaya çalışan Rusya ile de ilişkileri etkilemesi açısından kritik.
EURUSD
Noel tatili sonrası Avrupa borsalarının açılışı ile birlikte Euro varlıkları Dolar karşısında yükselişe geçtiği günde İspanya Perakende Satışları yüzde 0.6 beklentisine karşın yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD’de ise dün açıklanan “Standart and Poor’s CS Konut Fiyat Endeksi” beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Öte yandan İngiltere merkezli bir araştırma şirketinin yaptığı ankette Almanların yüzde 47’si Başbakan Merkel’in bir sonraki seçimlerden önce görevi bırakmasını istiyor. SPD ile görüşmeleri devam eden CDU/CSU lideri Merkel’in olası anlaşmazlık durummunda bir diğer senaryo olan erken seçimlerin gündeme gelmesiyle birlikte 12 yıldır başbakanlık göreviyle istikrar sağlamış Merkel bu durumdan etkilenebilir. 07-12 Ocak tarihleri arasında yapılacak SPD- CDU/CSU görüşmeleri parite hareketliliği için önem arz ediyor. Günün ilerleyen saatlerinde ABD’den Tüketici Güveni ve Askıdaki Konut Satışları açıklanacak. Teknik olarak baktığımızda ise 1.1870-1.1890 bantının kritik bir bölge olduğunu görmekteyiz. Buranın geçilmesi halinde paritede yükseliş isteğinin destek bulacağını söyleyebiliriz. Bu durumda sırasıyla 1.1940, 1.1985 ve 1.2030 seviyeleri takip edilebilir. 1.1870 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise izleyebileceğimiz ilk önemli destekler 1.1840, 1.1815 ve 1.1790 seviyelerinde olup, bu tarafta da 1.1790 bölgesinin; 7 Kasım’dan başlayan yükselen trendin korunması açısından kritik olduğunu hatırlatalım.
USDTRY
Yurtiçi tarafta ABD’de devam eden davaya ara verilmiş olmasının rahatlığı hâkimken, daha çok siyasi ve ekonomik ggelişmeler takip edilmekte. Avrupa Birliği süreci ile ilgili olarak önceki gün Almanya Dış İşleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Brexit benzeri bir anlaşmayı önermesinin ardından, 1 Ocak’tan itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Bulgaristan’ın altı aylık programında Türkiye’nin yer almaması kafa karışıklığına neden oldu. ABD tarafında ise dün Başkan Donald Trump’ın da açıkladığı gibi “Obamacare” olarak adlandırılan mevcut sağlık reformunda düşünülen değişiklikler ve FBI soruşturmaları gündemin en üst noktalarında. Bir yandan ise Noel tatilinin etkileri hissedilmesine rağmen açıklanacak önemli veriler takip edilmekte. Dün gelen Konut Fiyat Endeksi senelik bazda 2014 Temmuz’dan bu yana en iyi düzeydeydi. Bugün ise Aralık ayı “Conference Board Tüketici Güveni” ve “Askıdaki Konut Satışları” takip edilecek. Yine her iki ekonomiden gelebilecek haber akışları ve teknik fiyatlamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak kur tarafında; Kasım sonundan başlayan kısa vadeli düşen kanallın halen devam ettiğini görmekteyiz. Şuan için 3.7975 desteğinin üzerinde fiyatlanan kur için bu seviyenin de kırılması halinde aşağı yönlü hareketlerin devamında 3.7860, 3.7800 ve 3.7690 destekleri takip edilebilir. 3.7975 üzeri kalıcılıkta olası yukarı yönlü denemelerde izleyebileceğimiz ilk önemli dirençlerimiz ise 3.8210, 3.8330 ve 3.8440 seviyelerinde bulunmakta.
GBPUSD
Dün, Amerikan Gayrimenkul piyasasının, tüm ülke ekonomisindeki yerini analiz etmek için kullanılan Standart and Poor’s CS Konut Fiyat Endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘’Obamacare’’ ve Rusya soruşturmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin bir araya gelerek ‘’Obamacare’’yi kaldıracaklarına inandığını söylerken Rusya soruşturmasına ilişkin ise FBI’ın kullandığı belgelerin sahte olduğunu ileri sürdü. Konuya ilişkin gelebilecek haberler parite hareketliliği açısından önem arz ediyor. Brexit’in ekonomi üzerindeki olumsuzlukları ile uğraşan İngiiltere tarafında artan petrol fiyatları ile yüzler gülmekte. Bilindiği gibi Kuzey Denizinden soğuk sularından çıkarılan Brent Petrolün maliyeti 52 Dolar/varil civarında. Günün kalan saatlerinde ABD tarafında Conference Board Tüketici Güveni ve Askıdaki Konut Satışları takip edilecek. Teknik olarak takip ettiğimiz ilk destekler 1.3370 ve 1.3335 seviyelerinde olup, özellikle Kasım ortasından başlayan yükselen kanalın alt bantına denk gelen 1.3335 seviyesinin kritik olduğunu belirtelim. Buranın kırılması halinde görülebilecek satış ağırlıklı işlemlerde sırasıyla 1.3295, 1.3250 ve 1.3225 seviyeleri takip edilebilir. Yukarı tarafta ise izleyebileceğimiz ilk önemli dirençler 1.3410 ve 1.3440 seviyelerinde olup, 1.3440 direncinin de Aralık başından beri devam eden düşen kanalın üst bantına denk gelmesinden ötürü kritik olduğunu hatırlatmış olalım.
BRENT PETROL
Dün Libya’nın Es-Sider boru hattına yapılan saldırı nedeniyle 65 Bin-100 Bin varil/gün’lük üretimin devre dışı kalmasının yanı sıra KKuzey Denizi’nin önemli petrol boru hatlarından Forties’teki onarımın bir süre daha uzayabileceğinin açıklanmasıyla emtiada senenin yeni zirveleri görülmüştü. Öte yandan ürünün spot piyasada işlem gören vadelilerine baktığımızda “Backwardation(dönmüş piyasa koşulları)” fiyatlamanın olduğunu görmekteyiz. Bu durum ise fiyatların daha yukarıya gitmesi önünde bir engel konumunda. Yine fiyatlamalar açısından dikkatle takip edilmesi gereken ekonomik veriler ise yarın açıklanacak. Gece yarısından sonra açıklanacak olan API(Amerikan Petrol Enstitüsü) stoklarında; hatırlanacağı gibi son 3 haftada azalma görülmüştü. EIA(Enerji Bilgi İdaresi) stoklarında ise geçtiğimiz hafta 6 Milyon 495 Bin varil ile son 18 haftanın en büyük daralması görülürken, ABD üretimi 9 Bin varil artış ile yeni rekor seviyesi olan 9 Milyon 789 Bin varil/gün’e ulaşmıştı. Bu haftaki veriler hiç kuşkusuz önemli petrol üreticisi ülkelerden gelebilecek açıklamalar ve haber akışları ile birlikte fiyatlamalar açısından önemli olaacaktır. Teknik olarak ise emtiada bir süredir bahsettiğimiz gibi 64.60 seviyesinin geçilmesi ile yılın yeni zirveleri test edildi. Yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde izleyebileceğimiz önemli dirençler 66.40, 66.85 ve 67.45 seviyelerinde bulunmakta. Olası düzeltme hareketlerinde ise sırasıyla 65.80, 65.00 ve 64.60 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Emtia tarafında bir süredir artış gösteren sistematik risk unsurları ile güvenli liman talebi görülmekte. Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan Kudüs oylamasında ABD’ye muhalif bir sonucun çıkması ve akabinde Kuzey Kore konusunda yapılan oylamada ise bu ülkeye yaptırım kararı çıkmış olması her iki bölge için riskleri yeniden tırmandırdı. Bunun yanı sıra Suriye’de yeniden şekillenen siyasi tablo merakla takip edilirken, ABD’de Obamacare ve FBI soruşturmaları da yeniden gündemin üst sıralarında yer buldu. Emtia’ya gelen talep ile ayın başından bu yana en yüksek seviyeler test edilirken, teknik fiyatlamalar da takip edilmekte. Öte yandan dolaylı fiyatlamalar açısından takip edilen Altın/Gümüş Rasyosuna baktığımızda 10 Temmuz’da görülen 79.00 seviyesinin bir kez daha test edilmesi ile ikili tepe oluşturuldu ve buradan düzeltme hareketleri gözlemlenmekte. 77.30 seviyelerine kadar gelen rasyonun ilk etapta 75.90 seviyesine kadar geri çekilme ihtimali var. Ons Altın grafiğinde takip ettiğimiz 1283 kritik seviyesi üzerinde kalıcılık arayışının da sağlanamaması halinde düzeltme hareketleri ile ilk etapta 1273 desteği test edilebilir. Diğer senaryoda 1283 üzeri kalıcılığın sağlanması ile oluşacak alım ağırlıklı işlemlerde ise 1297-1300 seviyelerinin hedef haline gelebileceği ihtimali ile 1289 ve 1292 ara dirençleri izlenebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danıışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MEKSİKA'DA DIŞ TİCARET DENGESİ KASIM'DA +0.4 MİLYAR DOLAR
ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI, CHP MUĞLA MİLLETVEKİLİ ALDAN HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATTI - NTV
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 25.73 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 8.90 milyar TL
MİLLİ SAVUNMA BAKANI CANİKLİ: (S-400) TÜRKİYE'DEN RUSYA'DAN 2 SİSTEM 4 ADET BATARYA ALACAK, ANLAŞMANIN HEPSİ SAĞLANDI - TRT HABER
Facebookta Paylaş