ABD Beklentilerin Üzerinde Büyüdü!
Yurtiçi tarafta dün gerçekleşen TCMB toplantısının yansımaları ve yayınlanan kararlara yönelik gelen açıklamalar takip ediliyor. Hatırlayacağımız gibi TCMB 475 baz puanlık bir indirim ile faizleri 19.75 seviyelerine çekmişti. Bu faiz indirimi sonrası kur tarafı ilk tepkisini her ne kadar yukarı yönlü verse de gerek swap piyasasındaki yaklaşık 500 baz puanlık bir faiz indirim beklentisi gerekse karar metninin içeriği, G-20 sonrası S-400 konusunda oluşan pozitifliği bozmadı. Ancak önümüzdeki dönemde de agresif faiz indirimine devam edilmesi veyahut bu durumun enflasyon üzerinde negatif yansıması ilerleyen günlerde TL tarafında negatif bir etki yaratabilir. Ayrıca önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek olan FED toplantısında bankanın alacağı kararda TL için kritik bir öneme sahip. Bugün gelen açıklamalara baktığımızda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; yapılan faiz indiriminin piyasa tarafında olumlu karşılandığını ancak bunun bile yeterli olmadığını ve daha fazla indirimin gerekli olduğunu savundu. Dün ABD tarafından S-400'lerin aktif edilmemesi halinde Türkiye'ye herhangi bir yaptırım uygulanmayabileceğine yönelik açıklamalara ise; 2020 yılında aktif olarak kullanacaklarını belirtti. Yurtdışı tarafta ise bugün gündemde ABD büyüme rakamları vardı. Yüzde 1.8 olarak beklenen 2. çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 2.1 ile piyasa beklentilerinin bir hayli üzerinde sonuç aldı. Bireysel Tüketim Harcamaları ile Bireysel Tüketim Giderleri Fiyatlarında da olumlu bir sonuç alan ABD verileri gelen bu rakamlar sonrası güçlü kalmaya devam etti. Bilindiği gibi bir süredir FED'in 30-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıda çok fazla agresif bir tutum sergilemeyeceğine (50 baz puan faiz indirim ihtimalinin zayıflaması) yönelik beklentiler Dolar varlıklarını güçlü tutmaktaydi. Avrupa tarafında ise dün yayınlanan ECB kararlarının yansımalarının yanı sıra bölgedeki ülkelerin siyasi kanadında yaşanan sıkıntılar dikkat çekiyor. Son olarak İspanya'da bir türlü kurulamayan hükümet sonrası erken seçim tartışmaları bir belirsizlik yaratıyor. Keza İtalya tarafında da şuanki hükümet arasındaki memnuniyetsizler yeniden bir seçim yapılabileceğine yönelik ihtimalleri artırıyor. ECB kararlarında ise bankanın güvercin tavrına karşın Başkan Mario Draghi'nin basın toplantısı kararlara göre daha şahin karşılanmış ve Euro varlıklarını kısmende olsa toparlamıştı. Ancak piyasa ECB'nin daha agresif parasal gevşemeye gidebileceğini düşünüyor. Bu durumda siyasi tarafta yaşanan sıkıntılar ile birlikte Euro varlıklarını baskı altında bırakıyor. Avrupa'nın lokal sorunu haline gelen Brexit konusunda da aynı şekilde karmaşık haber akışları devam ediyor. Son olarak Avrupa tarafından gelen açıklamalar yeniden müzakerelerin olmayacağı yönünde. Bu durumda şuanda piyasa tarafında endişe yaratmakta. Günün geri kalanında önemli ise önemli bir veri akışı yok. Yaşanan gelişmelerin fiyatlamalar üzerindeki etkilerini ve ekstra gelebilecek haber akışları gündemimizde olacak.
EURUSD
Euro Bölgesi'nde gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı sonrası gelen açıklamalar parite fiyatlamaları açısından önemliydi. ECB, piyasaların 10 baz puanlık bir indirim beklentisini karşılamadı. Bununla birlikte toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Mario Draghi, resesyon sinyallerinin güçlü olmadığını ve gerekli durumlarda ECB'nin tüm ekonomi araçlarını kullanacağına dair söylemler paritedeki aşağı yönlü atakları sınırlandırdı. Ancak gün içinde ABD kanadında açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verisi yüzde 1.8 beklentilere karşın yüzde 2.1'lik bir artış göstermesi bütün dikkatleri 31 Temmuz'da düzenlenecek FED Toplantısında alınacak kararlara çevirdi. Diğer veri akışlarında ise, Kişisel Tüketim Harcamaları yüzde 4.3, ABD PCE Fiyat Endeksi 2. Çeyrekte ise yüzde 2.3'lük bir yükseliş sergiledi. Bu verilerle birlikte paritede tepki satışları meydana geldi. Günün devamında majör merkez bankalarından gelebilecek açıklamaların yanı sıra küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer anlaşması, Ticaret savaşları gibi konularda gelebilecek açıklamalar parite fiyatlamaları açısından belirleyici olabilir. Teknik olarak baktığımız ise, 1.1120 desteğine yakın seviyelerde işlem gören paritede buranın geçilmesi halinde 1.1080, 1.1040, 1.0975 ve 1.0950 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi yönde yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması durumunda 1.1160, 1.1190, 1.1240 ve 1.1280 ara direnç seviyeleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü atakların güçlenmesi için 1.1280 direncinin üzerinde kalıcı olmasını düşünmekteyiz. Buranın üzerinde tutunmasıyla tekrar 1.1280-1.1400 bandına geri dönüş hareketi gelebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta dün düzenlenen TCMB/PPK toplantısı sonrası kur fiyatlarındaki geri çekilme bugünde devam etti. TCMB'nin, faiz oranında 425 baz puanlık indirimle birlikte yüzde 19.75'lere indirmesi kritikti. Piyasa beklentisinin 500 baz puan civarında olması ve dün sabah saatlerinde swap piyasasının da bu beklenti içinde olması bu durum karşısında TL açısından pozitif fiyatlamalara neden oldu. Kurum, toplantı sonrası açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Enflasyona dair son toplantıdaki beklentilerini aşağı yönlü revize etmelerine rağmen yayınlanan metinde temkinli adımların atılacağı işaret edildi. Gün içinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, enflasyonda yüzde 15.7'yi yakaladık, son dönemde atılan adımların yılın ikinci yarısında tek haneli seviyeleri göreceğine işaret eden söylemleri kritikti. Ayrıca Erdoğan, atılan bu faiz indirim atılımıyla birlikte üretim maliyetlerini aşağı çekeceklerini ve büyümeye doğru yeniden bir yaklaşım sağlanacağının altını çizdi. Bu bağlamda kur fiyatlarında aşağı yönlü ataklar meydana geldi. ABD tarafında ise takip ettiğimiz veriler beklentilerden olumlu geldi. Dikkatler ise 31 Temmuz akşamı FED toplantısında alınacak kararlarda olmaya devam ediyor. Günün devamında majör merkez bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamaların yanı sıra küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları kur fiyatları açısından önem teşkil etmektedir. Teknik olarak ise, 5.6200 desteğinin hemen üzerinde seyir eden kur fiyatları için alış işlemlerin ağırlık kazanması halinde 5.6500, 5.6800, 5.7050 ve 5.7275 destekleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü işlemlerin hız kazanması için 5.7275 güçlü direncin üzerinde en az 2 günlük kapanışlar görülmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde kalıcı olması halinde tekrar 5.7275-5.8000 bandı gündeme gelebilir. Aksi yönde aşağı yönlü işlemler için 5.6200, 5.5750, 5.5200 ve 5.4775 destek seviyeleri kritik olacaktır.
GBPUSD
Bugün ABD tarafında gündemde büyüme rakamları yer aldı. Rakamlara baktığımızda GSYİH yüzde 1.8 piyasa beklentilerine karşın yüzde 2.1 olarak gerçekleşti. Reel Tüketim Harcamaları ise yüzde 4.3, Bireysel Tüketim Giderleri ise yüzde 2.3 artış gösterdi. İngiltere tarafında ise Brexit konusuna yönelik haber akışları ön plandaydı. Geçtiğimiz hafta, yeniden müzakerelere açık bir profil çizen AB'nin bugün yapılan anlaşmanın yeniden görüşmelere kapalı olduğuna yönelik açıklamaları endişelere neden oldu. Bu kapsamda baktığımızda gerek ABD verileri gerekse Brexit tarafında yaşanan gelişmeler parite üzerinde satış yönlü işlemlere neden oldu. Teknik olarak ise geri çekilmelerin devamında 2017 Mart ayından bu yana kırılmayan 1.2365 noktasını ana destek olarak takip ediyoruz. Ancak bu ana destek öncesinde 1.2390 ara desteğini takip edebiliriz. Sterlin lehine hareketler görebilmemiz içinse 1.2580 direncinin kırılması gerekli. Ancak bu seviye öncesinde gün içinde 1.2435, 1.2460, 1.2500 ve 1.2535 ara dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) açıkladığı ABD ham petrol stoklarında görülen daralmaya karşı, Barry Kasırgası'nın etkisiyle birlikte emtia fiyatları baskı altında kalmıştı ancak Ortadoğu'daki İran eksenli gelişmeler bu durumu tersine çeviriyor. Suudi Enerji Bakanı'nın, ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimlerinin petrol talebini etkilemediğini ifade etmesine rağmen Hürmüz Boğazı'nda artan tansiyonun endişelerini vurgulaması emtia üzerinde yukarı yönlü ataklara neden oldu. Diğer taraftan ABD-Çin ticaret görüşmelerin önümüzdeki hafta Pazartesi ve Salı günü Çin'de devam edeceğine yönelik açıklamaların yanı sıra Ukrayna'nın Rus tankerini rehin aldığına yönelik haber akışları önemliydi. Günün devamında OPEC ve OPEC+ üyeleri başta olmak üzere önemli petrol üreticilerinden gelebilecek açıklamalar yanı sıra küresel risk unsurlarından Brexit, İran Nükleer Anlaşması, Ticaret Savaşlarına dair gelebilecek haber akışları petrol fiyatları açısından kritik olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise, yukarı yönlü atakların hızlanması açısından 63.75, 64.00, 64.50 ve 65.00 seviyeleri takip edilebilir. Aksi yönde satış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde tekrar 62.40, 62.00, 61.25 ve 60.75 seviyeleri önem teşkil etmektedir. Şayet aşağı yönlü işlemlerin derinleşmesi için 60.00 doların altında kalıcı olması gerektiği düşüncesindeyiz. Eğer 60.00 dolar seviyesinin altında kalıcı olması halinde 60.00-55.00 ara bandına geri dönüş hareketleri gelebilir.
ONS ALTIN
Değerli Metal, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek FED/FOMC toplantıları öncesinde 1310 - 1330 bant aralığında sıkışmış durumda. Bu bandın yönünü belirleyecek olan ise FOMC kararları olacaktır. Öte yandan küresel tarafta yaşanan gelişmelerde yine fiyatlamalarda ön plana çıkmakta. Bugün özellikle Brexit tarafında yaşanan gelişmeler ve Avrupa tarafında yaşanan sıkıntılar Değerli Metal'in güvenli liman özelliğini ön plana çıkarak olumlu ABD verilerine rağmen günü alıcılı geçirmesine neden oldu. Şuanda ise 1324 direncine yakın bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın geçilmesi ve kalıcılık göstermesi az öncede belirttiğimiz 1330 direncini hedef haline getirebilir. 1330 üzerinde ise hedef olarak 1450 noktası belirlenebilir. 1310 noktası ise kısa vadeli yükselen trendin kırılım noktası. Ve geçilmesi halinde satışlar derinleşebilir. Ancak öncesinde 1417 ve 1413 ara desteklerini izleyebiliriz.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.