Akşam Bülteni (Işık FX)

Tahvil Piyasasında Yaşanan Hareketler Volatilite Yaratıyor!
Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler gündeme yön vermeye devam ediyor. Özellikle Brexit konusunda bu hafta içerisinde yapılması beklenen ''3. Anlamlı Brexit'' oylamaları öncesi yaşanan karmaşa piyasa tarafında volatilite yaratıyor. Haber akışına baktığımızda; dün İngiltere Parlamentosu'nda yapılan oylamalar neticesinde Brexit sürecinin kontrolü Başbakan Theresa May'den, milletvekillerinin eline geçti. Ayrıca ülke içerinde tekrardan dillendirilmeye başlayan 2. Bir referandum ihtimali de dikkat çekiyor. Ticaret savaşları cephesinde ise dikkatler 28 Mart tarihinde ABD ile Çin arasında yapılacak olan yüz yüze görüşmelere çevrilmiş durumda. Son günlerde piyasa fiyatlamalarının başını çeken tahvil piyasası hareketlerinde ise ABD 10 yıllıklarında görülen toparlanma hareketi Dolar varlıklarını kısmen de olsa güçlendirdi. Hatırlayacağımız gibi güvercin FED/FOMC kararları sonrası verim eğrisinde yaşanan bozulmalar resesyon ihtimalini güçlendirmiş Dolar varlıkları üzerinde de baskı oluşturmuştu. Bugünkü ekonomik takvimde ise Almanya'dan GFK Tüketici Güveni Endeksi 10.4 ile beklentilerin altında kaldı. ABD tarafında ise 1 Milyon 320 Bin beklenen İnşaat İzinleri 1 Milyon 296 Bin, Konut Başlangıçları ise 1 Milyon 162 Bin ile tahminleri karşılayamadı. Günün geri kalanında ise küresel gelişmeler ABD'den gelecek veriler ile birlikte takibimizde olacak.
EURUSD
Brexit sürecinde gündemi belirleme kontrolünün hükümetten parlamentoya geçmesine yönelik önerge oy çoğunluğuyla kabul edilirken iki bakan oylama ardından istifa etti. Böylece İngiltere Başbakanı Theresa May, bir kez daha darbe almış oldu. Artık referandum veya genel seçim riski de iyiden iyiye belirirken mevcut konjonktürdeki belirsiz ortamın halen devam etmesi İngiltere ve Avrupa kanalını baskılamakta. Meclis üyelerinin Brexit'in alternatiflerini yarın oylaması bekleniyor. Resesyon sorunsalı ile uğraşan ABD'de eski FED Başkanı Janet Yellen, sadece tahvil eğğrisinin tersine dönmesinin resesyon anlamına gelmediğini vurgulayarak faiz indirilmesine yeşil ışık yakarken Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, ABD'nin ilk çeyrek ekonomik büyümesini zayıf beklediğini kaydetti ve resesyon olması durumunda negatif faizi desteklemeyeceğini vurguladı. Bugün konuşan diğer üye Harker da enflasyon ve büyümede olumsuz datalar beklemediğini ve FED'in portföyündeki varlıkların vadesini kısaltma konusunda bir konsensüs oluştuğunu iletti. Veri akışında ise Almanya ve ABD'den takip ettiğimiz veriler beklentileri karşılayamadı. Teknik olarak, 1.1170-1.1450 aralığında yatay bant aralığı oluşturan paritede şuan için 1.1300 üzerinde kalıcılık sağlaması önemli olacaktır. Bu seviye altında 1.1280, 1.1265, 1.1240 ve 1.1215 destekleri sırasıyla test edilebilirken 1.1300 üzerinde kalıcılık halinde ise 1.1330, 1.1370, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri kritik olabilir.
USDTRY
Geçtiğimiz Cuma günü 5.84 seviyelerini aşan kur, dün TCMB'nin swap hamlesi ile 5.54 seviyelerine dooğru geri çekilmişti. Dün yüzde 90'ların üzerini test eden swap piyasası TL faizleri bugün yüzde 250'lere ulaşırken, TL'ye ulaşımın iyice zorlaşması ile kur tarafındaki geri çekilmelerin 5.47 seviyesinin altına kadar devam etmesine neden oldu. Diğer yandan, yurt içi tarafta; jeopolitik ve siyasi, yurt dışı tarafta ise; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklerin de takip edildiği günün kalanında ayrıca, Türkiye'nin TL swap faizleri, tahvil ve CDS piyasalarında oluşacak fiyatlamalar da yine kritik olacak. Keza, ABD tahvil verim eğrisinde son günlerde görülen bozulma ile merak konusu olan FED faizlerinin durumu da diğer gelişen ülke para birimleri gibi TL üzerinde de oynaklığa neden olabileceğinden; konuya dair gelebilecek açıklamalar da önem arz edecektir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.55 altında kalıcılık sağlar ise tekrardan 5.47 desteği test edilebilir. Zira 5.47'nin kırılması TL lehine hareketleri artırabilir. Yukarı tarafta ise 5.55 üzerinde 5.5700, 5.5960, 5.6110, 5.6260 ve 5.66550 dirençleri ilk etap önemli olabilir.
GBPUSD
Parite Brexit tarafında yaşanan belirsizlikler kaynaklı olarak yön bulmakta zorlanıyor. Tam olarak bir trend yakalayabilmek için öncelikli olarak bu belirsizliğin ortadan kalkması gerektiğini düşünmekteyiz. Haber akışında ise Muhafazakâr milletvekillerinin bu hafta içerisinde 3. Kez yapılması beklenen anlamlı Brexit oylamasını destekleyeceğine yönelik gelen açıklamalar iyimserlik katıyor. Ayrıca ülkede konuşulan 2.bir referandum ihtimalide dikkat çekiyor. Bu gelişmeler şuanda anlaşmasız Brexit ihtimalinden uzaklaştırarak Sterlin tarafına pozitiflik katıyor. Ancak son günlerde her gün farklı açıklamalar görmekteyiz ve şuan ki pozitifliğin bir anda terse dönmesi mümkün. Bu kapsamda baktığımızda gelebilecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Ayrıca bugün toparlanan ABD 10 yıllıkları da paritedeki yukarı yönlü atakları sınırlıyor. Şuanda 1.3240 direncini test eden paritenin yukarı yönlü hareketlerine devam edebilmesi için öncelikli olarak bu seviye üzerinde kalıcılık sağlaması gerekli. Kalıcı hareketler ile birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 1.3320 direnci kritik olacaktır. Bu noktanın kırılması alışları hızlandırabilir. 1.3240 altında ise 1.3190, 1.3165, 1.3135 ve 1.3100 desteklerini izleyebiliriz.
BRENT PETROL
Her ne kadar ABD tarafında tahvil faizlerindeki getiri eğrisinin tersine dönmesiyle resesyon ihtimalleri artsa da büyümeye devam edilmesinin beklenmesi ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin iyimserliği ile küresel petrol talebinin endişelerinin kısmen ortadan kalkması ile yaşanan jeopolitik riskler sonrası petrol fiyatlarının toparlanmasını sürdürdüğü görüldü. Ayrıca ABD'nin Venezuela'ya yaptırımları artırarak devam edeceğini belirtmesi ile bu bölgedeki dünyanın en büyük ham petrol rezervlerini elinde bulunduran Venezuela'da arzın kısılacağı beklentisi de fiyat davranışlarını destekleyen bir etmen olarak karşımıza çıkmakta. Bu arada İran Enerji Haber Ajansı Shana'nın, İran'ın ham petrol hatlarının son dönemddeki sel furyasından etkilenmediğini duyursa da bölgedeki üretim arzının düşeceği beklentisi yükselişleri desteklemekte. Son olarak Çin'in petrol ithalatı 2018 yılında bir önceki yıla yüzde 19.7 arttığı raporlanırken Çin petrolü en fazla Rusya'dan alırken, ABD'nin de ilk defa ilk on ülke arasında yer alması dikkat çekti. Günün geri kalanında Amerikan Petrol Enstitüsü (APİ) haftalık ham petrol stokları verisi açıklanırken OPEC ve konsorsiyum üyelerinin yapacağı açıklamalar ile Brexit ve ticaret görüşmeleri gibi küresel petrol talebini etkileyecek gelişmeler de takip edilecek. Teknik anlamda, 200 günlük hareketli ortalamanın destek konumuna geldiği emtia için yukarı atakların devamı için 68.25, 68.75, 69.10 ve 69.45 direnç seviyeleri izlenebilirken olası geri çekilmelerde 67.85, 67.45, 67.00 ve 66.45 destekleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
ABD Borsaları ve tahvil faizlerinde görülen toparlanma hareketi Değerli Metal'in önünü kesti ve 1323 direncinin geçilememesi ile birlikte satış yönlü iişlemler arttı. Ayrıca Brexit cephesinden gelen iyimserlikte piyasalardaki risk iştahını artırarak Değerli Metal üzerinde satış baskısı oluşturdu. Şuanda ise 1310 desteği üzerinde bir fiyatlama görmekteyiz. Buranın üzerinde kalır ise tekrardan toparlanma hareketleri ile birlikte 1323 direnci test edilebilir. 1310 altına sarkması halinde ise 1305 ve 1297 destekleri kritik. Yukarı yönlü kanalın kırılım teyit noktasına denk gelen 1297 desteğinin kırılması halinde ise satışlar derinleşebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavssiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş