Akşam Bülteni (Işık FX)

Küresel Riskler Ön Planda!
Dün akşam saatlerinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Başkan Donald Trump’ın görevinden azledilmesi için resmi girişimlerde bulunduğunu açıklamasıyla birlikte borsalarda satış yönlü işlemler ağırlık kazanırken güvenli liman varlıkları da talep gördü. Pelosi’nin açıklamaları sonrası Trump tarafından gelen açıklamalar ise piyasadaki kara bulutları şimdilik dağıttı. Bu konu bir müddet daha gündemde kalmaya devam edecektir ancak şuanda piyasalardaki etkisinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Küresel risklerde ise ticaret savaşları cephesinde ılımlı rüzgarlar esiyor. Haber akışına baktığımızda dün Çin’in, ABD’den ithal edilen soya fasulyesi için birçok sayıdaki firmasına verdiği muafiyet sonrası bugün ABD’den daha fazla domut eti almaya taahhüt etti. Çin ayrıca, ABD’nin 400’den fazla Çin menşeli ürünü kapsayan geçici ek vergi muafiyet listesini ise olumlu karşıladığını duyurdu. Ticaret savaşları cephesinden gelen ılımlı haber akışları piyasadaki risk iştahını kabartarak güvenli liman varlıklarından çıkışa neden oluyor. Bu konuda da tüm dikkatler Ekim ayında resmi olarak başlayacak olan ticaret görüşmelerinde olacak. İngiltere tarafında ise yüksek mahkeminin, parlamentoyu tekrardan aktif etmesiyle birlikte siyasi kaos ortamı bir miktar azalsa da Brexit konusundaki belirsizlik ortamı Sterlin varlıkları üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. İran ile ABD arasındaki ilişkilerde ise bugün İran Hükümet Sözcüsü’nün, ABD’nin yaptırımları kaldırıp nükleer anlaşmasına geri dönmesi halinde yeni güvenceler vereceğine yönelik açıklamalar dikkat çekti. Ancak ABD tarafı İran konusunda anlaşmaya yakın bir tavır sergilemiyor. Özellikle Suudi Arabistan’a yapılan saldırıların sorumlu olarak İran’ı göstermesiyle birlikte iplerin iyice gerildiğini söyleyebiliriz. Günün geri kalanında bu konuya yönelik gelebilecek açıklamalarda küresel risk iştahı açısından kritik olabilir. Ekonomik takvimde ise bugün ABD’den Yeni Konut Satışları verileri ile ECB üyesi Benoit Coure’nin açıklamalarını izleyeceğiz.
EURUSD
Almanya tarafında özellikle imalat tarafında yaşanan daralma Euro varlıkları üzerindeki etkisini kısmide olsa göstermeye devam ediyor. Bununla birlikte Avrupa tarafının teknik resesyon seviyelerine yaklaşması özellikle 3. Çeyrekte açıklanan datalarla birlikte biraz daha belirginleşecekken resesyon sinyallerinin yeniden canlanması Euro varlıklarını baskılamakta. Diğer taraftan ABD cephesine baktığımızda ise; ABD Başkanı Donald Trump, kötü bir ticaret anlaşmasını kabul etmeyeceğini Birleşmiş Milletler Toplantısında ifade etti. Buna paralel olarak ABD siyasi karmaşası haline gelen Trump’ın azledilmesi talebi ve Ukrayna Lideriyle görüşmelerinin soruşturulması Dolar varlıklarında dalgalanmalara neden oldu. Günün devamında ABD’de açıklanacak Yeni Konut Satışları rakamları dışında önemli bir veri bulunmazken küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek haber akışları parite fiyatlamaları açısından belirleyici unsur olarak karşımıza çıkabilir. Teknik olarak 1.1010 direnç noktasına yakın seviyelerde işlem gören paritede yukarı yönlü atakların hız kazanması halinde 1.1040, 1.1080, 1.1125 ve 1.1165 seviyeleri takip edilebilir. Şayet 1.1010 direncinin altında kalıcılık sağlanması halinde ise 1.0960, 1.0935, 1.0885 ve 1.0850 destek seviyeleri karşımıza çıkabilir
USDTRY
ABD ile Türkiye arasında yeni bir anlaşma ile olağan CAATSA ve OFAC yaptırımlarının kaldırılmasına yönelik beklentiler kur tarafında geri çekilmeleri beraberinde getirmişti. Ancak geçtiğimiz gün özellikle Birleşmiş Milletler toplantısında yapılan açıklamalardan Başkan Donald Trump’ın, Çin ile anlaşmanın kolay olmayacağı sinyallerini vermesi güvenli liman ürünlerine kaçışı tetiklerken gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde hareketliliğin artmasına neden oldu. Bu gelişmeler sonrasında gün içinde açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Murat Uysal’ın, enflasyondaki düşüşü kalıcı hale getirebilmek için para politikasında temkinli duruşun devam edeceğine yönelik açıklamalarıyla birlikte TL varlıkları yeniden değer kazandı. Günün kalanında ise ABD tarafında açıklanacak Yeni Konut Satışları rakamları takip edilecekken jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına yönelik gelebilecek haber akışları piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.7000 seviyesinin altında satıcılı seyirde devam eden kur fiyatlarında satışların derinleşmesi halinde 5.6500, 5.6225, 5.6000 ve 5.5750 destek noktaları karşımıza çıkabilir. Şayet kur tarafında yaşanabilecek toparlanma hareketiyle alış işlemlerinin ağırlık kazanması durumunda 5.7000, 5.7225, 5.7500 ve 5.7875 direnç seviyeleri kritik olabilir.
GBPUSD
İngiltere Yüksek Mahkemesi’nin, Parlamentoyu tekrardan aktif etmesiyle birlikte oluşan iyimserlik Brexit cephesindeki belirsizliğin devam etmesiyle birlikte kayboldu. Özellikle gerek AB gerekse İrlanda tarafından backstop konusunda çözümün zor olduğuna yönelik gelen açıklamalar ‘’Anlaşmasız Brexit’’ ihtimalini artırarak Sterlin varlıkları üzerinde baskı oluşturuyor. Öte yandan bugün toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de paritedeki satış yönlü işlemleri desteklediğini söyleyebiliriz. Yaşanan satış yönlü işlemler sonrası 1.2390 ana desteğine doğru geri çekilmeler görmekteyiz. Bu akşam saatlerinde gelecek ABD Yeni Konut Satışlar verisi sonrası bu noktanın dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Rakamlardaki olumlu tablo sonrası bu destek kırılabilir ve 1.2375, 1.2340, 1.2300 ve 1.2285 destek seviyeleri sırasıyla test edilebilir. 1.2390 üzeri kalıcılıklarda ise 1.2415, 1.2445, 1.2470 ve 1.2500 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan’ın Aramco tesislerine yapılan saldırı sonrasında onarım çalışmaları takip edilirken, hafta başında; onarımın önümüzdeki haftaya kadar bitirilebileceğine dair gelen haber akışlarının etkileri, “üretimin yeniden temini için beklenen takvimin önünde gidildiğine” dair destekleyici haberler ile bugün sabah saatlerinde de devam etti. Diğer taraftan, küresel risklere dair gelişmeler de izlenmeye devam edilirken; Ticaret Savaşları meselesinin çözüme kavuşabileceğine dair az da olsa umutlar korunmakla birlikte, İran ve Brexit konularına dair belirsizlikler global büyüme ve petrol talebi üzerinde de belirsizlik oluşturarak fiyatları baskılamakta. Öte yandan; dün kapanışa doğru açıklanan API datasında son 15 ayın en yüksek stok artışı sonrasında dikkatler bu akşamüzeri açıklanacak olan EIA stok ve üretim verilerinde de olacak. Yine, küresel ve lokal risklerin durumuna dair gelişmeler ve önemli üreticilerden gelebilecek ekstra açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak 62 desteğinin inmesiyle birlikte satış yönlü işlemlerin artış gösterdiğini görüyoruz. Bu nokta altında kalıcılık sağlamasıyla birlikte satış yönlü işlemler hızlanabilir ve 61.40, 61.00, 60.65 ve 60.20 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir. 62.00’ın üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 62.35, 62.70, 63.00 ve 63.60 dirençlerini izleyebliriz.
ONS ALTIN
Dün akşam saatlerinde ABD’de Başkan Trump’ın azledilmesine yönelik Demokrat milletvekillerinin başlattığı soruşturma girişimi ile borsalarda görülen sert satışlar, Ons Altın gibi güvenli liman varlıklarına talep getirmişti. Yeni güne ise Çin Yönetimi’nin, Soya Fasulyesi ithalatına yönelik muafiyeti 2-3 Milyon Ton’dan 5-6 Milyon Ton’a çıkartması ve ABD tarafının da 400’ün üzerinde Çin ürününe muafiyet getirmesi kaynaklı olarak güvenli limanlardan çıkışlar ile başladık. Keza, İran Yönetimi’nin de: ABD’nin yaptırımları kaldırması halinde Nükleer Anlaşma’da yapılacak bazı değişikliklere onay verebileceğine dair hükumet sözcüsünden gelen açıklama da bu bağlamda risk iştahı açısından kısmen pozitifti. Ancak, dün yüksek mahkemenin verdiği karar sonrası bugün yeniden faaliyete geçen Britanya Parlamentosu’nda sert tartışmalar yapılırken, Anlaşmasız Brexit riskinin halen devam ediyor olması ise emtiadaki satıcılı işlemleri sınırlayan unsurlardandı. Günün kalanında yine sistematik risk unsurlarının durumunu takipte olacağız. Keza, ABD’de açıklanacak olan Yeni Konut Satışları verisi ve yine bazı FED/FOMC üyelerinden gelecek açıklamalar da tahvil piyasaları üzerinden oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1524, 1520, 1515 ve 1508 destekleri izlenebilir. Yukarı yönlü ataklarda ise 1532 direnci ilk etapta kritik olabilir. Devamında ise 1535, 1542, 1547 ve 1550 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
VOLKSWAGEN DENETİM KURULU: CEO VE BAŞKAN GÖREVLERİNDE KALACAKLAR
FED/EVANS: NY FED'İN REPO OPERASYONLARI ZAMANINDA VE ETKİLİ
FED/EVANS : REPO KONUSUİ BİLANÇONUN TAHMİN EDİLENDEN DAHA SIKI OLDUĞUNUN İŞARETİ OLABİLİR
SUUDİ DIŞİŞLERİ BAKANI: ARAMCO SALDIRISI SONRASI ATILACAK SONRAKİ ADIM HAKKINDA DOSTLARIMIZ VE MÜTTEFİKLERİMİZLE DEĞERLENDİRMELER YAPIYORUZ
FED/EVANS: FED POLİTİKASININ SAVUNMADA OLMASINA İHTİYAÇ VAR, ANCAK HENÜZ OLUŞMAMIŞ RİSKLERİN ÜSTESİNDEN GELMEYİ DE DENEMEMELİ
FED/EVANS: ÜCRETLER İYİ BİR BÜYÜME YOLUNDA, ÇOK AŞIRI DEĞİL
FED/EVANS : %2-2.5 EKONOMİK BÜYÜMENİN İLERLEDİĞİ GÖRÜLMEKTE
FED/EVANS : EKONOMİ OLDUKÇA SAĞLAM
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO: İRAN'DAN PETROL TAŞIDIĞI BİLİNEN ÇİN ŞİRKETLERİNEYAPTIRIM UYGULADIK
ABD /POMPEO : ABD, İRAN'IN DEVRİM MUHAFIZALRI İLE İŞ YAPAN ÜLKELERİ RİSKLERE KARŞI BİLGİLENDİRMEYE BAŞLAYACAK
Facebookta Paylaş