Akşam Bülteni (Işık FX)

Trump - Juncker Görüşmeleri Devam Ediyor!
Dün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararlarında faiz oranları sabit bırakılırken ek sıkılaştırma konusunda da enflasyonun durumuna göre hareket edeceği vurgulandı. Dün ayrıca kararlar sonrası açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ta enflasyonla mücadele konusunda kararlılığını belirterek Mali politikalarla da sıkılaştırmaya gidebileceğinin sinyallerini verdi. Öte yandan bugün ABD’li Rahip Brunson’un ev hapsine alındığına ilişkin gelen haberler dikkat çekti. Bilindiği üzere ABD’li Rahip Brunson hakkındaki tutukluluk kararının devam edeceği yönündeki mahkeme kararı iki ülke arasında krize neden olmuş TL aleyhine de sert fiyat hareketleri görülmüştü. Şimdi ise geri adım atılarak kararın yumuşatılması TL lehine hareketleri beraberinde getirdi. Konuyla ilgili ilerleyen dönemlerde gelebilecek açıklamalarda kritik olabilir. Yurtdışı tarafta ise ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in gümrük tarifelerine ilişkin devam eden görüşmeleri takip ediliyor. Özellikle Trump’ın müzakere öncesinde kötümser tavırları dikkat çekse de yaptığı açıklamalarda müzakerelerin çok iyi gittiğini ve sonucun buna değeceğini belirtti. Günün geri kalanında da başkanlardan gelecek açıklamalar önemli olabilir. Almanya tarafında ise bugün takip ettiğimiz İFO endeksleri çoğunlukla olumlu gerçekleşti. Kurum veri sonrası yaptığı açıklamalarda; İnşaat sektörünün 2 Almanya’nın birleşmesinden bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu kaydederken 2018 yılı büyüme tahminini yüzde 1.8 olarak belirledi. İngiltere tarafında Brexit gibi konular takip edilirken bir süredir Altınla aynı korelasyonda bulunan Yuan varlıklarının (CNY) bugün önemli toparlanma göstermesi emtia tarafında da yukarı yönlü ataklara neden olduğunu söyleyebiliriz. Günün geri kalanında ise ABD’den açıklanacak verilerin yanı sıra küresel öneme sahip haber akışları takibimizde olacak.
EURUSD
Bugün Almanya’ da İFO taraafından açıklanan İş İklimi Endeksi 101.7 ile beklentilerin üzerinde geldi. Anlık olarak ticari durumu belirleyen Mevcut Değerlendirme Endeksi ise 104.8 tahminlerine karşın 105.3 olarak sonuçlandı. Son 6 ayın ticari beklentilerini gösteren İşletme Beklentileri ise hemen hemen beklentilere yakın bir sonuç aldı. Gelen olumlu rakamlar ve ABD tahvil getirilerinde yaşanan geri çekilmeler sonucunda parite tarafında alış yönlü işlemler güne hakim oldu. Diğer tarafta ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in ticari sürtüşmelere ilişkin müzakereleri devam ederken günün geri kalanında da konuya ilişkin gelebilecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamı için 1.1710 - 1.1730 bölgesi kritik görünümünü korumaya devam ediyor. Bu bölgenin geçilmesi halinde Euro lehine ataklar hız kazanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.1760, 1.1785 ve 1.1820 direnç noktaları önemli olabilir. 1.1710 altında kalıcılıklarda 1.1685, 1.1655 ve 1.1630 desteek noktaları önemli olabilir.
USDTRY
TCMB Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısı sonrası uluslararası kurumlar tarafından geri dönüşler devam etmekte. Türk Lirası'nın ABD Doları ve Euro sepeti karşısında yüzde 3 değer kaybettiğine işaret eden Rabobank, TCMB'nin faizleri değiştirmeme yönündeki sürpriz kararının Banka'nın bağımsızlığı konusunda piyasa endişelerini yeniden gündeme getirdiğini vurguladı. Haziran ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraki bu ilk toplantıda TCMB'nin kredibilitesini güçlendirme fırsatını kaçırdığını belirten Rabobank, enflasyon yüzde 5 hedefinin üç katına çıktığı ve kısa vadede daha da artmasının beklendiği ortamda, TCMB'nin faiz artırımından kaçınmasının lira üzerinde satış baskısına neden olduğunu ifade etti. Diğer taraftan Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, niceliksel sıkılaştırmanın (QT) kendi beklentilerinden daha hızlı olması halinde döviz kuru riskinin Türk ihraççıların kredi kaliteleri için en büyük risk olacağını bildirdii ve ihraççıların zayıf liraya, yüksek borçlanma maliyetlerine ve yavaş ekonomik büyümeye temel beklentilerden daha hassas olduklarını kaydetti. Öte yandan IMF Başekonomisti Maurice Obstfeld Türkiye’nin büyük bir cari açığı olduğunu belirterek "Türkiye kısa vadeli dış borçlanmaya çok bağımlı. Bu yüzden Merkez Bankası’nın yurtiçinde fiyat ve finansal istikrarı sağlamak için güvenilir ve bağımsız olarak görülmesi özellikle önemli" dedi. Son olarak ABD ile Türkiye arasında diplomatik kriz yaratan Rahip Andrew Bronson’un tutukluluk halinin ev hapsine alındığı duyuruldu. ABD tarafında ise Başkan Donald Trump ve AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in yapacağı görüşme önemli olacak. Her ne kadar Trump, toplantı öncesi umutlu ifadeler kullanmasa da ticaret savaşlarında ne gelişmeler olacağı ve Dolar endeksindeki hareketlilik dolaylı olarak kur tarafını da etkileyecek bir faktör olarak karşımıza çıkmakta. Veri akışında ise günün geri kalanında ABD Haziran ayı yeni konut satışları verisi açıkklanacak. Teknik olarak, dünkü sert yükselişin ardından bugün hafif satıcılı seyir izleyen döviz çiftinde aşağı yönlü hareketler için 4.8200 seviyesi kritik olabilirken yukarı yönlü hareketler içinse 4.8940 seviyesinin aşılması önemli olabilir.
GBPUSD
Dün İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit konusunda, dümeni artık kendisinin alacağını söylemesiyle birlikte piyasa tarafında Brexit konusunda oluşan iyimserlik havası Sterlin varlıkları üzerinde de etkili oluyor. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın Ağustos ayında faiz artırabileceğine yönelik oluşan beklentilerde paritedeki yukarı yönlü atakları destekliyor. Ancak Brexit’e ilişkin belirsizliklerin hala daha devam ettiğini hatırlatalım. Bu yüzden konuya ilişkin gelebilecek haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında başta ticaret savaşları olmak üzere ABD Başkanı Donald Trump eksenli gelişmeler takip ediliyor. Günün geri kalanında ise ABD’den gelecek verilerin yanı sıra ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip haber akışları takibimizde olacak. Teknik olarak şuanda 1.3170 direncine yakın fiyatlamalar görülürken buranın geçilmesi halinde 1.3195, 1.3230 ve 1.3285 direnç seviyeleri takip edilebilir. Özellikle 1.3285’in kalıcılıkla geçilmesi halinde Sterlin lehine hareketlerde artış görülebilir. 1.3145 altı kalıcılıklarda ise, 1.3050 desteği tekrardan USD lehine hareketlerin devamı için kritik olacaktır. Ancak öncesinde 1.3130, 1.3100 ve 1.3075 ara destekleri önemli olabilir.
BRENT PETROL
Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, 2018 ve 2109 yılları için petrol üretim tahminlerini yükselttiklerini bildirdi. Bu yıl petrol üretiminin 30 yılın en yüksek seviyesine çıkacağını öngören Rusya Enerji Bakanlığı, üretim tahminini 3,5 milyon ton yükselterek 551 milyon ton olarak duyurdu. 2019 yılında da üretimin 555 milyon tona ulaşması bekleniyor. Novak yaptığı açıklamada, "Gerçekleşen üretim miktarı piyasa dinamiklerine bağlı olacak" diye konuştu. Öte yandan Rusya Federal İstatistik Serrvisinin verilerine göre, ülkede mayısta günlük üretim 10,6 milyon varile ulaştı. Rusya bu üretimiyle aynı dönemde günlük ortalama 9,99 milyon varil petrol üreten Suudi Arabistan'ı geride bıraktı. Bunun dışında Rus petrol şirketi Rosneft'in ise Kuzey Irak'taki bazı petrol sahalarını geliştirme ve bu sahalardan petrol üretmeyi içeren projelerine yılsonuna kadar başlamayı planladığı bildirildi. Son olarak, Rus petrokimya devi Sibur’un halka arza hazırlandığı belirtildi. Bu yılın sonuna kadar gerçekleştirilmesi beklenen halka arzın büyüklüğünün 2-3 milyar dolar aralığında olması bekleniyor. Veri akışında dün Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) yayınladığı raporda stokların 3.16 milyon varil azalış göstererek 407.6 milyon olarak açıklanırken veri ardından fiyatlamalarda yukarı yönlü hareketler gözlemlendi. Bugün ise Enerji Bilgi Yönetimi’nin (EIA) haftalık ABD ham petrol stokları ve üretim rakamları takip edilecek. Teknik olarak, yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda 74.10, 74.300, 74.75 ve 75.00 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 73.50, 73.00 ve 72.70 destek seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
ONS ALTIN
ABD Başkanı Donald Trump, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bugün yapacağı görüşme öncesinde ABD-AB ticari ilişkilerinin geleceği konusunda kötümser bir tavır takındı ve "Tarife, bariyer ve sübvansiyonların kalkması Serbest Piyasa ve Adil Ticaret olarak adlandırılabilir. Umarım bunu yaparlar, biz buna hazırız. Ancak onlar hazır değil" dedi. Konuyla ilgili AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmstrom, Washington'un Avrupa'dan araç ithalatına gümrük tarifeleri getirmesi olasılığına karşı, AB Komisyonu'nun da 20 milyar dolar tutarında ABD malına tarifeler uygulamaya hazırlandığını bildirdi. AB Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Gunther Oettinger ise, ABD ile bu yıl yapılacak müzakerelerde birlik olarak gümrük tarifelerinde geniş kapsamlı bir indirim yapmaya çalışacaklarını söyledi. Diğer taraftta ise ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump'ın hedefinin Amerikalılar için daha iyi ticaret anlaşmaları yapmak olduğunu ancak diğer ülkelerin adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı koymak için gümrük tarifelerinin doğru araç olmadığını söyledi. Trump yönetiminin ise, ABD'nin tarım sektörünün Trump'ın müttefikler ile ticari anlaşmazlıkları tırmandırmasından en çok etkilenen sektör olacağı endişelerini gidermek için 12 milyar dolar büyüklüğünde bir acil yardım paketi açıklaması bekleniyor. Bu konu dışında Trump, Rusya’nın Kasım’da yapılacak ara seçimlerde demokratların kazanması için çok çetin mücadele vereceğini kaydetti ve “Rusya’ya karşı benden daha sert tavır takınan Başkan olmadığı gerçeğine dayanarak söylüyorum, demokratları desteklemek için çok ısrarcı olacaklar. Trump’ı kesinlikle istemiyorlar!” ifadelerini kullandı. İran'la yapılan nükleer anlaşmaya da değinen başkan, daha önceki açıklamalarının aksine müzakere kapısını açık bıraktı ve "gerçek bir anlaşmaya hazır oolduklarını" söyledi. Teknik anlamda Yuan’daki (CNY) yükselişle günü alıcılı geçiren emtianın yukarı yönlü ataklarına devam etmesi durumunda dev 1236, 1241 ve 1245 seviyeleri test edilebilirken geri çekilmelerde de 1227, 1222, 1218 ve 1213 destek seviyeleri gündeme gelebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi bbeklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş