Akşam Bülteni (Işık FX)

İFO Endeksleri Euro Varlıklarına Nefes Aldırdı!
Cuma günü kur tarafında yaşanan volatil hareketler sonrası haftaya TCMB tarafından gelen hamle ile başladık. Banka Swap Piyasasında vadesi gelmemiş toplam Swap satış sınırını yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarırken miktar bazlı repo ihalesini açmadı. Yapılan açıklamalarda ise Merkez Bankası rezervlerinin güçlendirme politikasına kararlılıkla devam ettiği belirtilirken brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmalar içinse ‘’ olağan işlemlerde ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olup öngörülmeyen bir durum söz konusu değildir’’ şeklinde açıklama yapıldı. Banka ayrıca fiyat hareketlerinin yakından izlendiğini ve finansal istikrarı desteklemek için tüm araçlarını kullanacağının sinyallerini verdi. Yapılan bu müdahaleler ve Euro tarafındaki toparlanma ile birlikte kur haftaya düzeltme ile başladı. Ancak TL tarafında değer kaybına neden olan Jeopolitik ve siyasi taraftaki gelişmeler ise stabil görünümünü koruyor. Bu durumda TL tarafında baskı yaratıyor. Özellikle ‘’Golan Tepeleri’’ üzerinden ABD ile yaşanan gerginlikler sonrası bu akşam ABD Başkanı Trump’ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşme sonrası bir kararname imzalayacağı yönünde gelen haberler piyasa tarafında endişelere neden oluyor. Bu kapsamda baktığımızda akşam saatlerinde gerek yurtiçi gerekse ABD tarafından konuya ilişkin gelebilecek açıklamaların dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Yurtdışı tarafta ise Cuma günü Avrupa’dan takip ettiğimiz olumsuz PMI rakamları sonrası küresel büyüme endişeleri artış göstermiş Euro’nun öncülüğünde aralarında TL’nin de bulunduğu birçok ülke para biriminde baskılanma görülmüştü. Ancak akabinde ABD’den gelen kötü İmalat PMI’ı rakamları sonrası ABD getiri eğrisi tersine dönmüş ve resesyon ihtimalleri güçlü Dolar varlıklarının önünü kesmişti. Bugünde getire eğirişine ilişkin önemli açıklamalar takip edildi. Özellikle Eski FED Başkanı Janet Yellen’ın, getiri eğrisinin terse dönmesini bir resesyon sinyali verrmediğine ilişkin sözleri dikkat çekti. Günün veri takviminde ise Almanya’dan İFO Endeksleri takip edildi. İşletme Beklentileri 95.6, Almanya Mevcut Değerlendirme 103.8, İş İklimi Endeksi ise 99.6 ile beklentilerin üzerinde sonuç aldı. Gelen bu ılımlı rakamlar sonrası Euro varlıkları toparlanma hareketlerine devam etti. Öte yandan Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel risklerde takibimizde olmaya devam ediyor. Ticaret savaşları cephesinde dikkatlerimiz bu hafta içerisinde ABD ile Çin arasında yapılacak olan yüz yüze görüşmelerde olacak. Brexit tarafında ise belirsizlik devam ederken gelen haber akışları anlık olarak Sterlin varlıkları üzerinde volatilite yaratmaya devam ediyor. Özellikle bu tarafta sorun çözülene kadar gelebilecek haber akışları dikkatle takip edilmeli.
EURUSD
Brexit meselesinde belirsizlik hala devam ederken AB Komisyonu Mali İşler Komiseri Pierre Moscovici, anlaşmasız Brexit’ten kaçınacaklarına inandığını kaydetti. İngiltere’de Başbakan Theresa May için görevi bıraakması gerektiğine yönelik duyumlar daha çok duyulmaya başlanırken AB ile uzlaştığı Brexit anlaşmasının onaylanması için oy vermeleri durumunda May’in istifaya hazır olduğu iddia edildi. Bugün açıklanan Almanya İFO endeksi 99.6 ile beklentilerin üzerinde sonuçlanırken IFO’dan gelen açıklamada Brexit’in Alman sanayisi üzerinde bir yük olduğu raporlandı. ABD kanadında Cuma günü açıklanan ABD imalat verisinin beklentileri karşılamamasının ardından 2007 yılından beri ilk kez ABD tahvillerinde getiri eğrisinin tersine döndü. Resesyon endişeleri ile Dolar endeksi, son iki iş günündeki yükselişin ardından hafif kayıplarla günü geçirdi. Haber akışında Chicago FED Başkanı Charles Evans, risklerin ortaya çıktığı ve belirsizliklerin yaygın olduğu ortamda FED'in faiz konusunda bir sonraki adımı belirlemeden önce ekonomiye ilişkin daha fazla veri görmek istediğini söylerken ABD-İsrail görüşmesi ve ardından yapılacak açıklamalar jeopolitik riskleri daha fazla su yüzüne çıkarabilir. Teknik olarak 1.13300 üzerinde tutunmaya çalışan paritenin son 2 iş günündeki düşüşleri sonrası yukarı tepki verdiği görüldü. Bu kapsamda 1.1330, 1.1360, 1.1390 ve 1.1410 direnç seviyeleri kritik olabilir. Aşağı yönlü hareketlerin tekrar gündeme gelmesi durumunda ise 1.1285, 1.1260, 1.1245 ve 1.1215 destek seviyeleri izlenebilir.
USDTRY
Cuma günü yaşanan yukarı yönlü volatil hareketler sonrası yeni haftaya düzeltme hareketleri İle başlayan kurda yurt içi ve yurt dışı gelişmeler yine takip ediliyor. Sabah saatlerinde yurtiçinde açıklanan ekonomik verilerden; Kapasite Kullanım Oranı önceki döneme göre yüzde 0.3’lük artış gösterirken, İmalat Güveni de 102.1 ile son 8 ayın zirvesindeydi. Ayrıca, sabah saatlerinde oynaklığın (aşağı-yukarı) devam etmesi ile TCMB’den de açıklamalar takip edilirken: Swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış sınırının yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkartıldığı belirtildi. Başkan Murat Çetinkaya da yaptığı açıklamalarda: Temel politikalarının rezervleri güçlü tutmak olduğunu ssöylerken, rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesinin daha sağlıklı analizlere imkan vereceğini vurguladı. Diğer yandan yurt içi tarafta yine; jeopolitik ve siyasi gelişmeler izlenirken, yurt dışı taraftan da; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risklerin durumunu öncelikli olarak takip etmekteyiz. Bu bağlamda günün devamında her iki taraftan gelebilecek haber akışları yine kritik olmaya devam edecek. Kur şuanda 5.60 desteği üzerinde fiyatlama yaşıyor. Bu seviye üzerinde kalıcılık kurda tekrardan yukarı yönlü atakların yaşanmasına sebep olabilir. Bu durumda ise 5.65, 5.6840 ve 5.70 dirençleri kritik olabilir. Zira tekrardan 5.70’in geçilmesi, TL aleyhine hareketleri tetikleyebilir. 5.60 altında ise 5.55 desteği kritik. TL lehine hareketler görebilmemiz için 5.55 altında kalıcılık görmemiz gerekebilir.
GBPUSD
Birleşik Krallık tarafında Brexit sorunu gündemde kalmaya devam ederken gelen haber akışlarına göre anlık fiyatlamalar dikkat çekiyor. Haftanın ilk saatlerinde Başbbakan Theresa May’in istifa edebileceği yönünde çıkan haberler parite tarafında satış yönlü işlemlere neden olmuştu. Akabinde Parlamento üyeleri tarafından gelen destek mesajları ve bu hafta içerisinde yapılması beklenen ‘’3.Brexit Anlaşması’’’ oylamasının yarın yapılabileceğine yönelik çıkan spekülasyon ile birlikte işler tersine dönmüş ve parite kayıplarını toplamıştı. Son çıkan haberler ise oylama tarihinin henüz netlik kazanmadığı yönünde ve bu durumda şuanda Sterlin varlıklarını baskılıyor. Öncelikli olarak Sterlin lehine hareketler görebilmemiz için Brexit belirsizliğinin ortadan kalkması gereklii. Aksi takdirde gelebilecek haber akışlarına göre anlık olarak parite tarafında tepki hareketleri görebiliriz. ABD tarafında ise uzun ve kısa vadeli tahvil faizleri arasındaki farkın inmesiyle birlikte resesyon endişeleri dillendirilmeye başladı. Bu durumda şuanda ABD varlıklarını baskı altında bırakıyor. Teknik olarak ise şuanda 1.3240 altında bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye altındaa kalıcılık sağlar ise satış yönlü işlemler hız kazanabilir ve 1.3190, 1.3165, 1.3135 ve 1.3100 destekleri önemli hale gelebilir. 1.3240’ın aşılması halinde ise 1.3315 direnci kritik olacaktır. Zira 1.3315’in geçilmesi alışları hızlandırabilir.
BRENT PETROL
Cuma günü açıklanan negatif ABD PMI verisi sonrası beliren büyüme ve dolayısıyla resesyon riski karşısında değer kaybeden kıymetli maden, haftaya kısmi toparlama hareketleri ile başlamış durumda. Öyleki, resesyon riskinin gelecekteki talep beklentilerini düşürmesi sonucu 66.20 seviyesine kadar gerileyen petrol fiyatları buradan destek görerek yukarı tepki verdi. Haber akışına baktığımızda ABD’nin İran’a yeni yaptırımlar açıklaması bölgedeki petrol üretimini baltalamaya devam edebilirken geçtiğimiz hafta OPEC üyelerinin üretimi kısma konusundaki anlaşmalarına Haziran ayındaki toplantıya kadar uyulacağını ancak İran’ın bu durumdan muaf olduğunu belirtmekte fayda var. Günün geri kalanı için data akışı sakin seyrederken oluşabilecek jeoppolitik ve küresel risklere yönelik yapılacak açıklamalar dışında OPEC ve OPEC+ konsorsiyumuna ilişkin gelecek deklarasyonlar takip edilecek. Teknik anlamda 200 günlük hareketli ortalama sınırında bulunan emtia için bugün görülen tepki alışlarının devamı için 67.20, 67.60, 67.90, 68.15 ve 68.50 dirençleri takip edilebilirken aşağı yönlü hareketlerde 66.70, 66.45, 66.20 ve 65.80 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Cuma günü gerek Avrupa’dan gerekse ABD’den takip ettiğimiz olumsuz PMI rakamları sonrası oluşan küresel büyüme endişeleri piyasalardaki risk iştahına darbe vurarak borsalarda satışa neden olmuş ve güvenli liman arayışları Değerli Metal’e talep getirmişti. Ayrıca ABD 10 yıllıklarında yaşanan sert düşüş sonrası zayıflayan Dolar Endeksi de Altın’ın yukarı yönlü hareketlerini desteklemişti. Bugün ise Dolar Endeksi zayıf görünümünü koruyor. Buda Değerli Metal’in yukarı yönlü isteğini artıyor. Şuanda 1315 desteği üzerinde fiyatlanan Değerli Metal 1321 direnci üzerine çıkarr ise bu iştah artabilir. Bu durumda ise 1324, 1327 ve 1332 dirençleri önemli hale gelebilir. 1315 altındaki hareketlerde ise 1300 ana desteği kritik. Özellikle 1300 altı kalıcılıklar satış yönlü işlemlerin artmasına neden olabilir. 1300 öncesinde ise 1311 ve 1306 ara destekleri takip edilebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yattırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI : İNGİLTERE PARLAMENTOSUNDA TASARI AYRILMA ANLAŞMASI İÇİN BİR ÇOĞUNLUK BULUNMASINI HALA UMMAKTAYIM
ALMAN DIŞİŞLERİ BAKANI : ANLAŞMASIZ BREXİT, KİMSENİN ARZU ETMEDİĞİ PROBLEMLER YARATABİLİR
İNGİLTERE BAŞBAKANI SÖZCÜSÜ : HÜKÜMETİN POZİSYONU, SADECE EĞER BAŞARILI OLMA OLASILIĞI VARSA BİR BAŞKA BREXİT OYLAMASI DÜZENLEMEKTİR
MAY'İN ANLAŞMASI KONUSUNDA OYLAMANIN ZAMANLAMASI, DUP İLE MÜZAKERELERE BAĞLI -İTV
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,6458 Satış: 5,6559 Euro Alış: 6,3858 Satış: 6,3973
Facebookta Paylaş