Brexit İle Ticaret Müzakereleri Yine Ön Planda!
Çin Merkez Bankası(PBOC), ülkedeki ticaret savaşları ve FED'in faiz artırımları kaynaklı ekonomik bozulmalardan; bankalar ve şirketlerin en az etkilenmesi ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için teşvik hamlelerine devam ediyor. Daha önce duyusu yapılan zorunlu karşılıklarda 50 baz puanlık indirimin ikinci ayağı bugün itibariyle yapılırken, ayrıyeten piyasa yapıcıların likidite sorununu çözmek için yeni bir swap kanalı devreye alındı. Kararların açıklanması sonrası Çin Yuanı'ndaki güçlenme 3. Gününe taşınırken, Çin Borsalarındaki dünkü yükseliş de devam etti. Yurt dışı tarafta ayrıca; ticaret savaşları, Brexit ve Venezuela konularındaki gelişmeler bugün de takip edilmekte. Brexit konusunda AB tarafının uyarıları devam ederken, bugün Birleşik Krallık Maliye Bakanı Hammond da: Anlaşma için yoğun çabaya rağmen herhangi bir aksilik halinde ekonomide bozulma olabileceği uyarısında bulundu. Ticaret Savaşları konusunda dün ABD Ticaret Bakanı Ross'un kafa karıştıran yorumları sonrası, bugün gelen haberlerde de; Cumhuriyetçi Senatörlerin Trump'ın elini güçlendirecek ve diğer ülkelere daha fazla gümrük vergileri uygulayabilecek bir tasarı üzerinde çalışmalarda bulunduklarının belirtilmesi tedirginliğe neden olmakta. Venezueala konusunda ise gelen açıklamalar dikkatle takip edilirken, ABD'nin yaptırım uygulayacağı yönündeki haberler başta Petrol olmak üzere bazı varlıklarda etkisini hissettirmekte. Jeopolitik risklerin son zamanda biraz daha ön planda olduğu yurt içi tarafta bugün Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi verilerini takip ettik ve datalar geçtiğimiz ayki gerçekleşmelerinden iyi geldi. Günün geri kalanında, yurt içi tarafta; jeopolitik riskler, yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları, Venezuela ve Brexit gibi risklerin durumu yine izlenecek. Keza, ABD'deki federal hükümetin kapalılık durumu gibi lokal riskler de takip edilmeli.
EURUSD
Almanya ve Euro Bölgesi için dün açıklanan olumsuz PMI rakamları ardından aartan büyüme endişelerine ilişkin gün içinde yayınlanan Avrupa Merkez Bankası (ECB) anketinde 2019 ve 2020 yılları büyüme ve enflasyon beklentileri, aşağı yönlü revize edilirken işsizlik oranı ise 2020 yılı için yukarı revize edildi. Öte yandan veri akışında negatif seyir devam etmekte. IFO Ocak ayı güven endeksi 100.7 beklentiye rağmen 99.1 ile beklentilerin altında kaldı. IFO'dan yapılan açıklamada endekslerin bu yılki yüzde 1.1 büyüme tahminini teyit ettiğini, Brexit ve ABD hükümetinin kapanması işletmeleri olumsuz etkilediği bildirildi. Haber akışında Brexit sarmalı hala sürerken son olarak Alman Hükümet Sözcüsü, İngiltere hükümetinin Brexit konusunda öneriler sunmasını beklediklerini ve anlaşmasız Brexit'in hiç kimsenin çıkarına olmayacağını deklare etti. ABD'de FED yetkililerinin tahvil portföyünü azaltması beklenenden daha erken sona erdirmeyi değerlendirdikleri ve FOMC toplantısında bilanço planının tartışılabileceği söylentileri dikkat çekti ve paritede toparlanma hareketleri yyarattı.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410, 1.1425
Destekler: 1.1300, 1.1285, 1.1265, 1.1240, 1.1215
USDTRY
Yurt içi tarafta; bugün açıklanan İmalat Güveni ve Kapasite Kullanım Oranı dataları geçtiğimiz dönemdeki gerçekleşmelerden iyi gelirken, gözler ise yine Suriye eksenli gelişmelerdeydi. Özellikle son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dillendirmeye başladığı Adana Mutabakatı eksenindeki açıklamaların yanı sıra, ABD ve Rusya'nın; Türkiye'nin Suriye operasyonlarına bakış açısı önemli olacak. Öte taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan Eurobond ihracı çerçevesinde 1 Milyar 250 Milyon Euro'luk "Eurobond" ihracı yapıldığı da belirtilirken, günün kalanında genel ekonomik duruma dair gelebilecek ekstra açıklamalar da fiyatlamalara etki edebilir. Keza, yurt dışı taraftan; ticaret savaşları, Brexit ve Venezuela konuları başta olmak üzere gelebilecek haber akışları da takip edilmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.2960, 5.3100, 5.3290, 5.34225, 5.3660
Destekler: 5.2690, 5.2440, 5.2350, 5.2290, 5.2175
GBPUSD
15 Ocak'taki hezimet sonrası B Planı hazırlıklarına başlayan Britanya Başbakanı Theresa May, gerek AB yetkilileri gerekse ülke içindeki parti yetkilileriyle görüşmelerine devam ediyor. 29 Ocak'taki oylamada her oyun önemi olacak. Bu bağlamda; en son dün itibariyle 10 adet oya sahip olan K.İrlanda Demokratik Birlik Partisi(DUP)'nin desteğini alan May, kendi partisindeki tüm milletvekillerini ikna edebilmesi halinde Planı meclisten geçirebilecek güce sahip. Tabi sonraki aşamada AB tarafının da anlaşmayı onaylaması gerektiği düşünülürse bu taraftan gelen açıklamalar da kritik öneme sahip. Bu kapsamda günün kalanında gerek Britanya cephesinden gerekse AB tarafından gelebilecek açıklamalar fiyatlamalar açısından yine önemli olacak. Dolar varlıkları açısından ise Çin ve ABD arasındaki ticaret müzakereleri ve federal hükümetin kapalılık durumu dikkatle takip edilmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3135, 1.3165, 1.3190, 1.32225, 1.3250
Destekler: 1.3080, 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2965
BRENT PETROL
Dün açıklanan API ve EIA stok verilerindeki yükselişlere karşın, Venezuela'ya yönelik haberler fiyatlamalar üzerinde etkili olmakta. Daha önce İran konusu ile tartışılan arz-talep dengesi bu sefer de Venezuela üzerinden tartışılmakta. Zira, son zamanlarda 1,2 Milyon Varil civarında üretim yapan ve Dünya'nın en büyük rezervlerine sahip olan ülkede başlayan iç karışıklık sonrası; ABD'nin petrol konusunda yaptırımları devreye alabileceği belirtilirken, global petrol arzın azalabileceği beklentileri ile fiyatlar yukarı gitti. Günün kalanında bu konuya dair gelişmeler başta olmak üzere küresel risklerin durumunu takip edeceğiz. Keza, OPEC ve OPEC+ üyelerinden gelebilecek açıklamalar da volatilite artışına neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 61.60, 62.00, 62.20, 62.65, 62.80
Destekler: 61.10, 60.90, 60.60, 60.25, 59.90
ONS ALTIN
Venezuela ve Brexit sorunsalı küresel piyasalarda belirsizlik olarak kalmaya devaam ederken gelecek hafta gerçekleşecek ABD-Çin arasındaki görüşmenin de ne şekilde devam edeceği merak ediliyor. Dünkü ABD yetkililerinin birbiriyle çelişen açıklamaları sonrası Japon Ticaret Bakanı, ABD-Çin geriliminin yükselmesi nedeniyle korumacılığın arttığını ve bu durumun global ekonomide belirsizliğe yol açtığını kaydetti. Bunun dışında hükümetin kapalılık süresinin 35.güne geçmesi ve halen net bir çözüme ulaşmaması piyasaları huzursuz eden başka bir faktör olarak karşımıza çıkmakta. Ticaret görüşmeleri öncesi 1275-1300 bandında yatay seyreden ons altında teknik olarak yükselen trendin alt bandından destek bulduğunu ve gün içinde toparlanma çabasını görmekteyiz. ABD 10 yıllık tahvil faizleri aşağı yönlü hareketlerine kısmi olarak devam ederken Dolar endeksinde de dünkü yükselişin ardından bugün yaşanan geri çekilmeler ons altına pozitif yansımakta.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1289, 1292, 1294, 1297, 1300
Destekler: 1279, 1275, 1272, 1267, 1264
Işık FX Araştırma Departmanı
IIşık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.