TCMB 250 Baz Puan Faiz İndirdi !
Yurt içi tarafta jeopolitik ve siyasi gelişmelerin dışında piyasaların odak noktasında bugün gerçekleştirilen TCMB'nin Para Politikası Kurul Toplantısı yer aldı. Kurum, Temmuz'da 425 baz puan ve Eylül'de 325 baz puan faiz indirimine giderek politika faizini yüzde 24'lerden yüzde 16.50'ye indirmişti. Son açıklanan enflasyon oranının tek haneye gerilemesi ve jeopolitik risklerde de son günlerdeki azalmanın etkisiyle birlikte TCMB bu toplantıda ise; 250 baz puan indirme kararı alırken faiz oranlarını yüzde 14 seviyesine çekmiş oldu. TCMB yayınladığı metinde ise; son dönemde edinilen veriler iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam ettiğini göstermektedir ifadelerine yer verirken, enflasyon görünümündeki iyileşme devam ettiğini vurguladı. Ayrıca Kurum; Türk Lirası'ndaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşullarının çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olduğunun altını çizmektedir. Bu çerçevede, para politikasındaki temkinli duruşun düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğini açıkladı. Karar metninde ise; Eylül metninde; Temmuz Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir ifadesi enflasyon öngörülerin belirgin olarak altında kalabileceğine işaret etmektedir ifadesiyle yer değiştirdi. Bununla birlikte Eylül metninde net ihracatın büyümeye katkısı devam edeceği belirtilirken Ekim metninde önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısının azalarak da olsa süreceği belirtilmiştir. Ayrıca ''Sanayi üretimi, son aylarda resmi tatillerle ilişkili çalışma günü etkilerine bağlı olarak yüksek bir oynaklık sergilemekle birlikte, ana eğilim itibariyle ılımlı artışını korumaktadır.'' Cümlesi eklenmiş olması dikkat çeken detaylar arasındaydı. Kur tarafında ise bu durum genel görünüm itibariyle ilk etapta tepki alımlarını beraberinde getirdi. Bundan sonraki süreçte özellikle enflasyon görünüme yansıyacak pozitif veya negatif datalar kur tarafındaki volatiliteyi artıran unsur olarak karşımıza çıkabilir.
Diğer taraftan günün diğer önemli gelişmesi ise, Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nın toplantısındaydı. ECB Başkanı Mario Draghi'nin veda niteliği taşıdığı toplantıda ise faiz oranlarında bir değişik yapmayarak yüzde -0.50 seviyesinde sabit tuttu. ECB toplantı raporunda ise; faizlerin enflasyon görünümü yüzde 2 hedefine güçlü şekilde yaklaşana kadar cari seviyelerde veya daha düşük seyretmeye devam edeceği, Net Varlık alımları; faiz oranları yükselmeye başladıktan kısa süre sonra son bulacağı ve 1 Kasım'da varlık alımı programının 20 Milyar Euro olarak yeniden başlanacağını vurgulandı. Ayrıca ECB, vadesi gelen varlıkların ana para ödemeleri yeniden yatırıma yönlendirilmeye devam edeceğini belirtti. Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Mario Draghi; gelen veriler, daha ısrarcı zayıflığa, aşağı yönlü risklere ve cansız enflasyonist baskılara işaret ediyor ifadeleri dikkatleri çekti. Ayrıca Draghi, açıklanan verilerin yılın ikinci yarısında pozitif ancak yavaş büyümeye işaret ettiğini vurguladı. Bunların dışında gün içinde açıklanan verilere baktığımızda ise; Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 45.7, Markit Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 50.2 ve Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 51.8 seviyesinde açıklanırken piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Bununla beraber son dönemlerde ekonomik görünümünde negatif eğilimde takip ettiğimiz Almaya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi 41.9, Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi 51.2 ve Bileşik Satın Alma Müdürleri Endeksi 48.6 ile negatif görünümün devam ettiğine işaret etti. Öte yandan ABD cephesine baktığımızda ise; Dayanıklı Mal Şiparişleri yüzde -1.1, Çekirdek Dayanıklı Mal Şiparişleri ise yüzde -0.3, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 215 bin ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Günün devamında ABD'de açıklanacak Yeni Konut Satışları rakamları dışında önemli bir veri akışı bulunmazken küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışlar piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabilir.
EURUSD
Avrupa cephesinde Brexit eksenli gelişmeler Euro varlıkları üzerinde yeniden baskı oluşturan etken olarak karşımıza çıkmakta. Geçtiğimiz süre zarfında Brexit Anlaşması'na dair umutların canlanması Euro varlıkları üzerinde pozitif etki yaratırken bu durum paritede alıcılı seyri desteklemişti. Ancak İngiltere'de yapılan oylama sonrasında belirsizliklerin yeniden ön plana çıkması paritede değer kayıplarını beraberinde getirdi. Bunun dışında Avrupa'da Bütçe ve Mali adımlarda uzlaşı sağlanamaması sonrası da İtalya, Fransa gibi ülkelerin uyarılması ve bu sorunun diğer ülkelere de yayılma ihtimali Euro üzerinde baskı yaratan diğer bir unsur olmakta. Bunların dışında piyasaların odak noktasında bugün düzenlenen ECB Toplantısı yer aldı. ECB, bu toplantıda piyasa beklentilerine paralel olarak bir değişiklik yapmazken; enflasyon görünümünde yüzde 2 hedefine ulaşılana kadar faiz oranlarının düşük seviyelerde kalması gerektiği belirtildi. Ayrıca Varlık Alım Programı konusunda ise, faiz oranları yükselmeye başladıktan kısa bir süre sonra son bulacağı ancak bu süre zarfında devam edeceği dikkat çeken detaylar arasındaydı. Öte yandan ABD'de gün içinde takip ettiğimiz ekonomik veriler piyasa beklentilerinin altında gerçekleşirken paritede satıcılı seyrin sınırlanmasıyla birlikte tepki alımlarına neden oldu. Günün devamında ise, ABD'de açıklanacak Yeni Konut Satışları rakamları parite fiyatlamalar açısından önemli olacakken küresel risk unsurlarına dair gelebilecek haber akışları fiyatlamaların seyrinde belirleyici unsur olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1.1165, 1.1190, 1.1220, 1.1240, 1.1280
Destekler: 1.1115, 1.1085, 1.1040, 1.1015, 1.0985
USDTRY
Yurt içi tarafta piyasaların odak noktasında bugün düzenlenen TCMB/PPK toplantısı vardı. TCMB; Temmuz toplantısında 425 ve Eylül toplantısında 325 baz puan indirim gerçekleştirmesinin ardından kurum piyasa beklentilerin üzerinde 250 baz puanlık bir indirim gerçekleştirdi ve faiz oranlarını yüzde 14 seviyesine indirmiş oldu. Faiz kararının ardından yayınlanan karar metninde ise; Enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği, iç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir ifadeleri dikkatleri çeken unsur olarak karşımıza çıkmakta. Diğer taraftan Eylül toplantısında yayınlanan metindeki bazı detaylarda değişiklik yapılması ve bu durumun enflasyon öngörülerinin belirgin olarak altında kalacağına işaret etmektedir ifadeleri önemli detaylar arasındaydı. Bundan sonraki süreçte özellikle enflasyon görünümüne olumlu yada olumsuz etkisi olabilecek ekonomik datalar kur tarafındaki hareketliliğin artmasına neden olabilecekken, TCMB'nin bir sonraki toplantısında alabileceği kararlara dair piyasalara ipuçları verecektir. Bu bağlamda açıklanan ekonomi datalarıyla birlikte jeopolitik ve siyasi risk unsurları TL varlıklarının seyri açısından yakın takibimizde olacaktır.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7850, 5.8225, 5.8500, 5.8875, 5.9250
Destekler: 5.7200, 5.7000, 5.6750, 5.6300, 5.6000
GBPUSD
Brexit belirsizliği ve ticaret görüşmelerinin akıbeti pariteye yön vermeye devam etmekte. AB'nin Brexit kararını yarın açıklaması beklenirken AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderlerine surecin ertelenmesi yönünde tavsiye kararını iletmişti. Britanya'da ana muhalefetteki İşçi Partisi, Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti ile Brexit yasalarının çıkarılması yönelik takvimi belirlemek üzere görüşmeleri sürdürdüklerini bildirdi. Bu arada Goldman Sachs, Brexit'te 3-4 haftalık geçici ertelemenin ardından anlaşmaya varılması ihtimalini yüzde 70 olarak gördüğünü belirtti. Öte yandan Britanya Maliye Bakanı Sajid Javid, İngiltere Merkez Bankası (BOE) için yeni bir başkan belirleme sürecinin devam ettiğini ve atamanın bu sonbahar içinde yapılacağını söyledi. ABD tarafında ise ılıman seyir devam ederken Brexit'te son günlerde yaşanan olumsuzluk Dolar'a olan rağbeti artırmış görünüyor. Data akışında da Eylül ayı ABD dayanıklı mal siparişleri beklentileri karşılayamazken haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvurularında büyük bir değişim görülmedi. Günün devamında Ekim ayı PMI rakamları takip edilecekken bununla beraber Brexit ve ticaret görüşmelerinden gelecek açıklamalar paritede volatiliteyi artırabilir.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1.2925, 1.2950, 1.2990, 1.3030, 1.3050
Dirençler: 1.2840, 1.2820, 1.2795, 1.2760, 1.2710
BRENT PETROL
Ticaret görüşmelerindeki iyimserliğin nispeten devam etmesi ve dün açıklanan haftalık ABD ham petrol stoklarının sürpriz bir şekilde azalış kaydetmesi ile birlikte günü hafif alıcılı bir seyirle geçirmekte. Enerji Bilgi İdaresi (EIA) haftalık ABD ham petrol stokları 1.699 Milyon varil azalış kaydederek 5 haftalık aranın ardından ilk kez daralma yaşarken petrol üretimi ise rekor seviyelerinde tutunmaya devam ediyor. Diğer taraftan ABD Beyaz Saray Danışmanı Peter Navarro, Çin tarafının iyi niyetli olmasını umduklarını belirtirken iki ülke arasındaki pozitif hava sürmekte. Öte yandan Rusya Kuzey Afrika'da ağırlığını arttıracak bir adım attı. Rusya'nın devlet kontrolündeki kalkınma bankası VEB, Fas'ta 2 milyar euro yatırım ile bir rafineri kurulması için anlaşma imzaladı. Teknik anlamda 50 günlük hareketli ortalamasından destek bulan emtia için küresel riskler ve OPEC+ üyelerinden gelecek açıklamalar önemli olmaya devam edecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 61.60, 61.90, 62.25, 62.50, 63.00
Destekler: 61.10, 60.80, 60.50, 60.20, 59.75
ONS ALTIN
Gün içinde Beyaz Saray Danışmanı Peter Navarro, ticaret müzakereleri için Çin tarafının iyi niyetli olmasını umduklarını kaydederken gelecek açıklamaların fiyatlamalara etkisinin devamı gelebilir. Bu arada Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmezken ECB Başkanı Mario Draghi'nin gelen verilerin daha ısrarcı bir zayıflığa, aşağı yönlü risklere ve cansız enflasyonist baskılara işaret edeceği dile getirmesi endişeleri ortaya koymakta. Bununla birlikte Brexit meselesinde erteleme seçeneğinin kuvvetlenmesi ancak ertelenme durumunda bir erken seçim olacağının söylentileri de küresel risk iştahını rahatsız eden diğer bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Diğer yandan ekonomik verilerde ABD Eylül ayı dayanıklı mal siparişleri beklenenin altında kalırken haftalık işsizlik sayıları geçen haftaya göre değişim kaydetmedi. Teknik bağlamda 50 günlük hareketli ortalaması üzerinde tutunmaya çaba gösteren değerli metal için ticaret görüşmeleri ve Brexit gibi küresel gelişmelerden gelecek açıklamalar kritik olurken ayrıca FED ve ABD ekonomik datası da takip edilmeye devam edilecek.
Teknik seviyeler;
Destekler: 1495, 1502, 1508, 1514, 1522
Dirençler: 1490, 1487, 1484, 1480, 1477
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.