Yurtiçinde Artan Siyasi Tansiyon Spekülatif Hareketlere Neden Oldu!
Yurtiçi siyasi kanadında yaşanan gelişmeler TL üzerinde baskı oluşturdu. Özellikle Andımızın Danıştay kararı sonrası AKP- MHP arasında başlayan gerginlik, bugün siyasi partilerin grup toplantısından yerel seçimlerde ittifak olmayacağına yönelik gelen açıklamalar sonrası iyice artarken kur tarafında da 5.88 seviyelerine kadar ataklar görüldü. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Güveninin de 57.3 ile 2009 Aralık ayından bu yana gelen en kötü veri olarak kayıtlara geçmesi dikkat çekti. Diğer taraftan Yunanistan ile kara suları üzerinden artan gerginliklerde takip ediliyor. Yurtdışı tarafta ise Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi sonrası soruşturmalar devam ederken özellikle konu üzerinden ABD - Suudi Arabistan arasındaki gerginlikler takip ediliyor. Avrupa tarafında ise İtalya bütçe ve Brexit konusu gündemde kalmaya devam ediyor. Bütçe konusunda Avrupa Birliği, İtalya’nın bütçesini yeniden sunmasını istedi. İtalya tarafından gelen açıklamalar ise yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda geri adım atmayacakları yönünde. Konu üzerinde anlaşma sağlanamaması ilerleyen dönemde piyasa tarafında daha da fazla endişelere yol açabilir. Brexit konusunda ise Başbakan May’e yönelik eleştiriler devam ederken bugün AB’nin, Birleşik Krallık boyutunda gümrük anlaşması için teklif vereceğine ilişkin haber akışları dikkat çekti. Ayrıca İngiltere tarafından İrlanda sınırı konusunda çok çalıştıklarını söylemesi de önemliydi. Ancak nihai bir kararın alınmadığını belirtelim. Anlaşma yapılamayan her gün ülke içerisinde May’e yönelik muhalefetin arttığını görmekteyiz. Bu durumda ilerleyen dönemde olası bir siyasi krizin kapısını arayabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz.
EURUSD
Paritede bugünkü gündem yine İtalya bütçesi ve Brexit etrafında şekillenmekte. Bugün, İtalyan siyasetçilerin “Euro”dan çıkışı düşünmedikleri yönündeki söylemlerini yinelemesi ve ESM(Avrupa İstikrar Mekanizması) Genell Müdürü Regling’in “İtalya konusunda paniğe gerek olmadığı” yönündeki açıklamaları krizin bir şekilde çözülebileceği algısı ile Euro lehine bir miktar fiyatlamaları da beraberinde getirdi. Ancak günün ilerleyen saatlerinde AB komisyonu tarafından bütçenin yeniden sunulmasının istenmesi geri çekilmelere neden oldu. Bilindiği gibi İtalya tarafı bu konuda taviz vermeyeceğini açıklamış ancak yine de görüşmelere açık olduğunu belirtmişti. Günün geri kalanında da konu üzerine gelebilecek açıklamalar önemli olabilir. Yine, ABD tarafından gelebilecek önemli açıklamalar ve tahvil piyasası hareketleri de izlenmeli. Teknik olarak baktığımızda ise; tepki alımları ile şuan için 1.1485 direncine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın üzerine çıkılması halinde izlenebilecek diğer direnç seviyelerimiz 1.1510, 1.1530 ve 1.1560’da bulunmakta. 1.1485 altı kalıcılıkta yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.1425 destek noktası kritik olup, buranın kırılması halinde aşağı tarafta yeni hedefler ortaya ççıkabilir.
USDTRY
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı cinayetini kabul ettiğini ancak yerli işbirlikçilerini de açıklamaya mecbur olduğunu söyledi. Sınırlar içinde işlenen bu cinayeti tüm boyutlarıyla araştıracaklarını ileten Cumhurbaşkanı, af teklifine sıcak bakmadıklarını örneklerle anlatmaya çalıştıklarını vurguladı. Ekonomi için bir süredir yaşanan sıkıntıları geride bıraktıklarını ve atılım sürecine geçtiklerini kaydeden Erdoğan ittifaka ilişkin sürtüşmeyi de değerlendirerek iki ayrı siyasi partinin her konuda aynı çizgiyi takip etmesinin gerekmediğini, Cumhur ittifakının sürdüğünü ancak yerelde herkesin kendi adayıyla devam edeceğini belirtti. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD doları cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uygulanan gecelik faiz oranını bugünden itibaren yüzde 2,00'ye çıkardı. Banka 18 Aralık 2017 tarihinden bu yana faiz oranını yüzde 1,,50 olarak uyguluyordu. Veri akışında ise güven endeksi Ekim ayında yüzde 3.4 düşüş kaydederek 57.3’e geriledi. Öte yandan küresel risk iştahının artması ile artan ABD 10 yıllık tahvil faizlerine karşı gelişen para birimlerine olumsuz etkileri gözlemlendi. Bununla birlikte sert yükselişler kaydeden kurda 5.87’ye kadar yükselişler görülürken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 5.7550’ye kadar geri çekildi. Teknik olarak 5.7550 üzeri kalıcılıkta yükselişlerin devamı görülebilir. Bu durumda 5.8000, 5.8250, 5.8435, 5.8700 ve 5.9000 dirençleri sırasıyla takip edilebilir. Kurda olası kazançların geri verilmesi durumunda ise 5.7475, 5.7100, 5.7010 ve 5.6800 destek seviyeleri takip edilebilir. Bu seviyelerin altına sarkılması 5.6000 hareketini getirebilir. Kurda gün içinde yaşanan volatil harekete, bu hafta içinde açıklanacak TCMB faiz kararı, ABD büyüme rakamları, ülkelerden gelen deklarasyonlar ve küresel risk iştahındaki değişim destek olabilir.
GBPUSD
ABD 10 yıllık tahvillerinde yyaşanan geri çekilmelerle birlikte parite tarafında toparlanma hareketleri görülse de Brexit konusunda yaşanan belirsizlikler Sterlin’in yukarı yönlü ataklarını sınırlıyor. Haber akışına baktığımızda bugün gelen açıklamaların anlaşmaya yönelik ılımlı olduğunu görmekteyiz. Ancak hala daha somut bir adım atılmış değil. Bu durumda ülke içerisinde muhalefetin artmasına ve May hükümetine olan güvenin azalmasına yol açıyor. Anlaşılan o ki bir müddet daha parite fiyatlamalarının ana kaynağı olarak Brexit haber akışlarını göreceğiz. Teknik olarak baktığımızda 1.3000 seviyesi kritik. Buranın üzerinde kalıcılıklar 1.3030, 1.3060 ve 1.3085 direnç seviyeleri izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1.2980, 1.2950 ve 1.2930 destek noktaları takip edilebilir. Özellikle 1.2930’un geçilmesi halinde satış yönlü işlemler derinleşebilir.
BRENT PETROL
Bir yandan rejim karşıtı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ABD ve Suudi Arabistan’ın karşı karşıya gelme ihtimali diğer yandan da ABD Başkanı Donalld Trump’ın İran’a karşı yaptırım uygulaması, buna ilişkin oluşacak arz kayıplarını Suudi Arabistan ile işbirliği yaparak giderme isteği petrol fiyatlarında da dalgalı seyrin oluşmasını beraberinde getirdi. Piyasada şuan için ABD stoklarının yükselmesi beklentileri ile geri çekilmeler görülürken buna ek olarak Rusya’nın da petrol üretiminin Ekim ayında 150 Bin varil/gün arttığının açıklanması da bu harekete destek olmuş görünüyor. Ayrıca petrol devi Saudi Aramco firması 50 milyar dolar değerinde toplam 15 petrol, doğalgaz ve altyapı projesine imza atarak yaklaşık yatırım yapıldığını duyurdu. Bunun dışında gün içinde İran Petrol Bakanı Namdar Zangene, İran’ın petrol ihracatının durdurulamayacağını ve İran üzerindeki yaptırımların piyasayı dalgalı olarak devam ettireceğini savundu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı ise Halid El-Falih, petrol piyasasının şuan iyi durumda olduğunu ancak arz ve talep belirsizliklerini devam ettiğini söyleyerek gerekirse gelecek yıl da petrol arzını sınırlayacakllarını ve mevcut yolda kalma eğiliminde olduklarını dile getirdi. Günün ilerleyen saatlerinde ise API Ham Petrol Stokları takip edilecek. Teknik olarak, 50 günlük hareketli ortalamasını da aşağı yönlü kıran emtianın satıcılı seyre hız verdiği görüldü. Bu hareketin devamında 77.60, 77.35, 77.15 ve 76.50 destek noktaları karşımıza çıkarken görülebilecek tepki alımlarında da 78.25, 78.50, 78.95 ve 79.30 direnç seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.
ONS ALTIN
Küresel anlamda risklerin artış göstermesi ve ekonomilere dair resesyon beklentileri nedeniyle borsalar tarafında görülen risk iştahı azalışı; sell-off(pozisyon kapatma) işlemlerini artırdı. Borsalarda oluşan bu satış dalgası ile çıkan fonlar ise güvenli liman arayışıyla ABD tahvilleri(bu durumda faizler düşer), Japon Yeni ve Ons Altın’a yönelirken, emtiada son 3 haftada oluşan yukarı yönlü atakların devamını sağladı. Bu kapsamda günün kalanında küresel ve lokal risklerin durumunu, tahvil ve pay piyasası hareketleri ile birlikte yine ttakipte olacağız. Ayrıca, teknik fiyatlamalar da Değerli Metal üzerinde etkili olabilir. Bu kapsamda teknik olarak baktığımızda; şuan için 1239 seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın da üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi halinde sırasıyla 1243, 1247 ve 1250 direnç seviyeleri takibe alınabilir. 1239 seviyesi altına geri çekilmelerde ise izlenebilecek destek noktaları; 1236, 1232, 1229 ve 1226’da bulunmakta.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durummunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.