Akşam Bülteni (Işık FX)

TCMB’den Hamle Yok, Ancak Teyakkuz Hali Devam Ediyor!
Yurt içi tarafta dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch ve Standard And Poor’s ‘dan gelen uyarılar sonrası bugün Asya seansından başlayarak oluşan fiyatlamalarla TL kurlarında rekor üstüne rekor kırıldı. Borsa İstanbul’dan son yaşanan gelişmeler sonrası gelen açıklamada: kısa vadeli ihtiyaçlar dışında kalan döviz varlıklarının bugün itibariyle TL’ye çevrildiği açıklandı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda: Kur ve faiz oranlarında hak edilmeyen dalgalanmalar ve fiyat oluşumları olduğunu söylerken, döviz piyasasındaki dengesizliğin kaldırılması için gerekli araç ve yetkiye sahip olduklarını ve en doğru zamanda gerekenin yapılacağına güvendiklerini belirtti. Zeybekçi’nin açıklamalarına karşın bazı uluslararası yatırım bankalarının uyarı mahiyetinde olumsuz açıklamalarının devam etmesi göze çarptı. Bu bağlamda; günün kalanında gözler TCMB ve hükümet yetkililerinde olmaya devam edecek. Olası bir müdahale ya da güven verecek bir açıklama ile TL varlıklarının kısa süreli de olsa hızlı bir şekilde değerlenmesine şahit olabilir. Aksi takdirde ilerleyen günlerde olumsuzluk devam edebilir.
Yurtdışında FOMC Tutanakları Volatiliteyi Artırabilir!
Piyasaların merakla beklediği FED/FOMC toplantı tutanakları akşam 21:00’de açıklanacak. Tutanakların satır aralarındaki önemli konular başta USD varlıkları olmak üzere piyasa üzerinde geçici de olsa volatil hareketlere neden olabilir. Tutanaklar öncesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten gelen açıklamada: “ABD’de artan enflasyon riski verilerde görülebilir durumda” denilirken, bu durumun ABD’de ücretler ve fiyat enflasyonunda gelecekte oluşabilecek artışlar konusundaki endişelere daha fazla odaklanmaya yol açabileceği vurgulandı. Avrupa Merkez Bankası adına bugün konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure: “Büyüme konusunda endişeli değilim ve enflasyonun yükseleceğine giderek güvenim artıyor” dedi. Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamada ise: İtalyan bankalarındaki sorunlu kredilerin kârlılıklar üzerinde baskıya yol açtığını, ülkenin bunların miktarını azaltmasına rağmen halen diğer AB ülkelerine göre yüksek olduğu belirtildi. Bilindiği gibi İtalya’da hükümet kurmak üzere anlaşan Kuzey Ligi ve Beş Yıldız partileri popülist söylemleri ile gevşek maliye politikaları uygulayacaklarının sinyalini verirken, ülkenin borçları ile ilgili AB tarafından bir taviz bekleyecekleri endişeleri EUR varlıklarında baskı unsuru oluşturuyor. Bu kapsamda, günün kalanında bu konuya dair gelebilecek açıklamalar ve İtalya tahvillerinin durumu takibimizde olacak. ABD ile Çin arasında ek gümrük vergileri konusunda uzlaşma sağlanması sonrasında ABD Başkanı Donald Trump’ın yeterince tatmin olmadığını, bunun sadece bir başlangıç olduğunu söylemesi ABD Borsa Endeksleri başta olmak üzere bazı varlıklarda tedirginliğe neden olurken, bazı varlıklarda ise güvenli liman fiyatlamalarına neden oldu. Gündemde yer alan önemlii küresel haber akışlarından birisi olan İran Nükleer Anlaşması hakkında ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında geçen atışmalar sonrası dün Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sandars, bu konuda bir planları olduğunu ve yakın zamanda ortaya çıkacağını söylemişti. Bu konudaki yeni gelen açıklamalar ise 5 önemli İran vatandaşının daha teröre destek oldukları gerekçesi ile ABD’nin yaptırım listesine eklendiği yönündeydi. Kuzey Kore ile ABD arasında son zamanlarda tekrar bozulmaya yüz tutan ilişkiler hakkında ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Libya benzetmesi yapmasına karşın Başkan Trump’ın görüşme için ikinci bir tarih belirleyebileceklerini söylemesi ve Kuzey Kore tarafının nükleer tesislerin söküm işlemlerinin görüntülenmesi için Güney Koreli gazetecilerin gelmesine izin vermesi bir yumuşama sinyali modundaydı. Venezuela’ya yönelik ek ABD yaptırımları sonrası ise, Venezuela’daki ABD Maslahatgüzarı’na 48 saat içerisinde ülkeyi terk etme direktifi verilmesi ortamı iyice gererken, günün kalanında bu konuda da gelebilecek yeni açıklamalar başta Petrol olmak üzere bazı varlıklarda hareketliliğe neden olabilir. Oldukça geniş konu yelpazesindeki haber akışlarını günün kalanında yine takipte olacağız.

EURUSD
Bugün Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 56.1’lik beklentisine karşın 55.5, Hizmet PMI’ı 54.7 beklentisine karşın 53.9, Bileşik PMI’ı ise 55.0 tahminlerine karşın 54.1ile beklentilerin altında kaldı. Ayrıca Almanya’da açıklanan İmalat, Hizmet ve Bileşik PMI rakamlarının piyasada öngörülen rakamların altında gerçekleşmesi parite tarafında geri çekilmelere neden oldu. Öte yandan İtalya’nın gün geçtikçe tahvil borçlarının artması ve piyasa tarafında yeni kurulacak koalisyon hükümetinin mali planlarına ilişkin endişelerin artması da Euro varlıkları üzerinde baskıya neden olmakta. ABD tarafında ise Çin ile yapılan ticari görüşmelerde somut adımlar atılmaya devam ederken gözler akşam saatlerinde FED/FOMC toplanntı tutanaklarında olacak. Teknik olarak baktığımızda; güne satıcılı seyirle başlayan paritede, en son 2017’Aralık ayında görülen kritik 1.1730-1.1710 destek bandının bugün ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu bölge altında kalıcılıklarda paritede satış baskısı artabilir. Bu durumda ise 1.1675, 1.1650 ve 1.1610 destekleri ilk etapta önemli olabilir. Tekrardan 1.1730-1.1710 bandı üzerine çıkılmasıyla birlikte görülecek alış yönlü işlemlerde ise 1.1750, 1.1790 ve 1.1815 dirençleri takip edilebilir.
USDTRY
Dün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ve S&P’den gelen olası not görünümü indirimi uyarıları ile ivmelenen yükselişler bugün de hız kesmeden devam etti. Önde gelen Banka ve Yatırım kuruluşlarından gelen benzer açıklamalar da gösteriyor ki hedge fonların TL’den kaçışı söz konusu. Genel anlamda TL üzerinde kaybolan uluslararası yatırım algısı kurdaki fiyatlamaların temelini oluşturmakta. İlaveten ABD tahvil faizlerinde FED’in daha fazla faiz artırabileceği beklentisi ile son zaamanlarda görülen ralliler de Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini olumsuz yönde etkilenmekte. Türkiye’nin piyasa faizlerinde görülen yükselişe karşın, TCMB tarafından beklenen faiz artırımının gelmeyişi kurdaki baskılanmayı devam ettiriyor. Daha çok yurtiçi tarafla ilgili haber akışlarına duyarlı olan kurda; destek ve dirençlerden bahsetmek yerine, başta TCMB’den gelebilecek olası hamle olmak üzere önemli gelişmeleri ve tahvil piyasası hareketlerini izlemek faydalı olacaktır. Ayrıca, ABD tarafında bu akşam açıklanacak olan FOMC tutanakları sonrası ABD tahvillerindeki hareketlerle Dolar Endeksi’nde oluşabilecek fiyatlamalar da etkili olabilir.
GBPUSD
Son günlerde Brexit’e ilişkin gelen haberler Sterlin varlıkları üzerinde etkili olurken bugün İngiltere’den önemli veriler takip edildi. Yüzde 2.5 olarak beklenen yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2.4, aylık bazda ise yüzde 0.5 tahminlerine karşın yüzde 0.4 olarak gerçekleşti. Ayrıca ülkennin Üretici Fiyat Endeksi de aylık ve yıllık bazda öngörülerin altında sonuçlandı. Gelen bu veriler sonrası parite tarafında görülen geri çekilmeler dikkat çekti. ABD tarafında ise Çin ile yapılan görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Donald Trump, atılan adımların yeterli olmadığını ancak görüşmelerin yapıcı bir şekilde devam ettiğini vurguladı. Günün geri kalanında ise FED/FOMC toplantı tutanakları parite volatilitesinde etkili olabileceğinden takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Teknik olarak daha öncede belirttiğimiz gibi paritenin 1.3450 altında kalıcılık sağlamasıyla birlikte satış yönlü hareketlerin hız kazandığını görmekteyiz. Şuanda ise kritik seviye olan 1.3305 desteğine yakın fiyatlamalar görülürken kalıcılıkla geçilmesi halinde 1.3275, 1.3260 ve 1.3215 destekleri önemli olabilir. 1.3305 üzerinde yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.3345, 1.3370 ve 1.3410 direnç noktaları takip edilebilir.
BRENT PETROL
Dün işlem gününün son saatlerinde açıklanan Amerikan Petrrol Enstitüsü Haftalık Ham Petrol Stokları 2 Milyon 800 Bin varil azalış beklentisine karşın 1 Milyon 300 Bin varil azalışla öngörülerin altında kalmıştı. Bu akşamüzeri ise Enerji Bilgi İdaresi tarafından stok ve üretim dataları açıklanacak ve gelen veriler fiyatlamalara direkt etki edebilir. Ayrıca, petrol arzı açısından önemli olan İran ve Venezuela’ya yönelik ABD tarafından uygulanması düşünülen yaptırımlar ve sonrasında uluslararası camianın vereceği tepkiler de fiyatlamalar açısından dikkatle takip ediliyor. Bilindiği gibi Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC)’ndan: Venezuela ve İran’a yönelik yaptırımlar nedeniyle petrol arzının zayıflaması halinde Haziran’da yapılacak toplantıda arz kısıntısının esnetilebileceği belirtilmiş, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından da: petrol üretiminde söz sahibi ülkelerinin arz açığı oluşturmaya devam etmesi durumunda bu açığı kapatmalarının beklendiği vurgulanmıştı. Bu bağlamda günün kalanında gelebilecek açıklamalar da teknik fiyatlammalarla birlikte önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 79.30 seviyesi altındaki emtiada geri çekilmelerin devamı halinde 78.85, 78.50 ve 77.90 destek noktaları takip edilebilir. 79.30 üzerinde yeniden yukarı yönlü denemelerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 79.55, 79.85 ve 80.20 ‘de bulunmakta.
ONS ALTIN
ABD ile Çin arasında devam eden ticari görüşmelere ilişkin gelen haberler Emtia varlıkları üzerinde etkili oluyor. Atılan bazı adımlar sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump; Çin ile devam eden görüşmelerin güzel bir şekilde ilerlediğini ancak görüşmeler tamamlandıktan sonra sonuçları doğrulayabilecek farklı bir yapı kullanmaları gerektiğini söyledi. Çin Ticaret Bakanlığı ise; Hem Çin Hem de ABD’nin ortak bildiride yer alan ABD enerji ve tarım ürünleri alımlarını ciddi şekilde uygulayacağını belirtti. Bakanlıktan ayrıca, yüksek kaliteli ve rekabetçi ABD ürünlerinin Çin piyasasına girmesinden memnun olacaklarının beyan edilmesi dikkat çekici konnular arasında yer aldı. Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den gelen açıklamalar takip edilirken kurum ABD verilerinde artan enflasyon riskine dair herhangi bir işaret görmediklerini belirtti. Günün geri kalanında ise FED/FOMC toplantısının tutanakları takip edilecek. Teknik olarak 1294 noktası altında kalıcılıklar Emtia tarafında satış baskısı oluşturabilir. Bu durumda 1283, 1277 ve 1273 destekleri önemli olabilir. 1294 üzeri kalıcılıklarda ise 1298, 1302 ve 1307 dirençleri izlenebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
IMF: RUSYA EKONOMİSİNİN ORTA VADELİ GÖRÜNÜMÜ, DEVAM EDEN TOPARLANMAYA RAĞMEN ZAYIF
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 86.69 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 46.97 milyar TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 250.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 250.00 milyon dolar
TRUMP: ABD'Lİ OTOMOTİV ÇALIŞANLARI İÇİN YAKINDA BÜYÜK HABERLER GELECEK
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 29.47 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 13,50 faiz ile kullandığı miktar 0.45 milyar TL
TCMB, 1 ay vadeli, 250.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
ZEYBEKÇİ: (ABD'NİN GÜMRÜK TARİFELERİ) DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ'NE ATACAĞIMIZ ADIMLARI DÜN İTİBARI İLE BİLDİRDİK - NTV
ZEYBEKÇİ: İHRACATIMIZDA MAYIS AYINI 15 MİLYAR DOLARLIK RAKAMLA KAPATABİLECEĞİZ - NTV
Facebookta Paylaş