İtalya Bütçe ve Brexit Konusu Gündemde!
Avrupa’da İtalya bütçe tartışmaları ve Brexit konusu gündemdeki yerini korurken Euro ve Sterlin gibi varlıklar üzerinde de baskı yaratıyor. İtalya hükümetinin yüzde 2.4’lük bütçe açığı konusunda taviz vermemesi Avrupa Birliği tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Hatırlayacağımız gibi hükümetin bütçe tasarısını onaylaması sonrası AB tarafından rakamların kabul edilemeyeceğine ilişkin gelen açıklamalar dikkat çekmiş ve tasarının tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğine yönelik mesajlar iletilmişti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve İtalya Hazinesi tarafından son gelen açıklamalar ise piyasa tarafını biraz olsa rahatlatmış gözüküyor. Özellikle Conte’nin, ‘’Eğer AB Bütçemizi reddeder ise bir masaya oturur ve ne yapacağımıza birlikte karar veririz’’ şeklindeki söylemleri dikkat çekse de özellikle AB tarafından yarın gelecek mesajlar önemli olacaktır. İngiltere tarafında ise Brexit konusunda hükümete yönelik eleştiriler büyümeye devam ediyor. Özellikle Avrupa Liderler Zirvesi’nden nihai bir karar alınamaması sonrası, May hükümetinin Brexit konusunda olumlu bir anlaşma yapacağına yönelik halkın inancının kalmadığını görmekteyiz. Bu durum ilerleyen dönemde hükümetin başını ağrıtabileceğinden konuya ilişkin gerek hükümet gerek muhalefet gerekse AB tarafından gelecek açıklamalar önemli olacaktır. ABD tarafında ise ticaret savaşları başta olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler yurtiçi tarafta ise ekonomik ve siyasi risklerin yanı sıra günün geri kalanında Eylül ayı Merkezi Hükümet Borç Stoku takip edilecek.
EURUSD
Euro Bölgesi’nde İtalya ve Brexit konusu yine gündemin üst sırasında yer bulurken, ABD’de ise borsaların durumu, ticaret savaşları konusu ve tahvil faizleri izlenmekte. Hafta sonunda İtalyan hükümetinin yapmış olduğu istişareden kayda değer bir sonuç çıkmazken, ülke basınında yer alan haberler yüzde 2.4’lük bütçe açığı hedefinin değiştirilmek istenmediği yönünde. Ancak buna rağmen, Başbakan Yardımcısı Luigi DDi Maio ve AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Pierre Moskovici’nin olumlu yöndeki söylemleri ile paritede Euro lehine işlemler görüldü. Ancak ilerleyen saatlerde gerek İtalya bütçesi, gerekse Brexit konusuna dair belirsizliklere dair AB Komisyonu ve ülkelerden gelen açıklamalar ile paritede sert satış hareketleri görüldü. Bu kapsamda günün kalanında taraflardan gelebilecek ekstra açıklamalar yine fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 1.1485 destek seviyesine yakın fiyatlamalar görmekteyiz. Buranın da kırılması halinde takip edilebilecek diğer destek noktaları; 1.1465, 1.1445 ve 1.1425’de bulunmakta. 1.1485 üzeri kalıcılıkta görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; sırasıyla 1.1510, 1.1530 ve 1.1560 direnç noktaları izlenebilir.
USDTRY
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye ziyareti sonrasında; "Türkiye, son derece önemli bir konumda yer alıyor ve orada olmaya da devam edecek" şeklinde konuştu. Bunun dışında Uluslararası Yatırım Kuruluşu JPP Morgan, TCMB'nin bu hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında 1 hafta vadeli repo faizini değiştirmeyerek yüzde 24’te tutmasını beklediğini bildirdi. Kurum; "TCMB'nin aşırı sıkılaştırmadan sakınacağını ve faiz artırımlarından çekineceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte TCMB'nin TL'deki son rahatlamanın geçici olabileceğini, kırılganlıkların ortadan kalkmadığına ve liranın baskı altına girebileceğini gördüğüne inanıyoruz. Bu nedenle TCMB'nin, politika yönlendirmesine yönelik cümlelerinin değiştirmeden, sıkılaştırma eğilimini devam ettirmesini bekliyoruz" açıklamalarında bulundu. ABD’de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğunda öldürüldüğünün ortaya çıkması sonrasında ABD Senato ve Temsilciler Meclisinin önemli isimleri, Suudi Arabistan'ın yaptığı açıklamayı yeterli bulmadıklarını belirterek, Suudi Arabistan'a daha sert tepki verilmesi çağrılarını sürdürdü. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise ABD'nin yaptırım uygulaması olasılığı konusunda yorum yaapmak için çok erken olduğunu kaydetti. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ABD'de borçlanma maliyetlerinin nötr kalması için FED'in iki veya 3 faiz artırımı daha yapması gerektiğini söylerken cari politikanın "ılımlı" şekilde destekleyici olmaya devam ettiğini belirtti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise ABD'de kısmen para politikasıyla desteklenen ekonomik büyümenin istikrarlı temposunun, bankanın kademeli faiz artırımlarıyla uyumlu olduğunu belirtti. Günün geri kalanında ise Türkiye’den gelecek Merkezi Hükümet Borç Stoku takip edilecek. Bu hafta yurt içinde en önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. ABD tarafında da 3.çeyrek büyüme rakamı önemli olacaktır. Teknik anlamda, 5.6800 üzerindeki kalıcılık yukarı yönlü ataklara hız kazandırabilir. Bu durumda 5.7000, 5.7100, 5.7465 ve 5.8000 seviyeleri önemli olabilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 5.6400, 5.6260, 5.6110 ve 5.5700 destek seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında ülke içerisinde yaşanan karmmaşa Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratıyor. Özellikle Avrupa Liderler Zirvesi’nden herhangi bir nihai bir kararın çıkmaması May hükümetine yönelik güvenin azalmasına yol açarken ülke içerinde tarihin en büyük Brexit karşıtı mitingleri dikkat çekti. Bu durum May hükümetini ilerleyen dönemde daha da zora sokabileceğinden konuya ilişkin haber akışları takibimizde olacak. Zira son zamanlarda, paritedeki fiyatlamaların ana kaynağı olarak Brexit konusundaki gelişmeler olarak görmekteyiz. Yaşanan bu olaylar neticesinde şuanda parite üzerinde kritik seviyelere ulaştık. Yükselen trendin kırılım noktası olan 1.3000’un ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılıklar da 1.2930 kritik olacaktır. Zira buranın da kırılması halinde parite tarafında satış yönlü işlemler derinleşebilir. 1.3000 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise ilk etapta 1.3020, 1.3050 ve 1.3080 direnç seviyeleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan ile ABD arasındaki petrol anlaşşmazlığının üzerindeki belirsizlik, fiyatlamaları 80 Dolar civarında tutarken Libya'daki ham petrol üretiminin gelecek yılın başından itibaren artabileceğine yönelik yatırımcı iyimserliği de petrolü destekledi. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'nda öldürülmesinin Suudi Arabistan'ın petrol ihracatını etkileyeceği endişesi taşımadığını söylerken global talebin güçlü şekilde büyümeye devam ettiği ortamda daha yüksek petrol fiyatları için potansiyel gördüğünü de belirtti. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al-Falih ise Kaşıkçı krizi nedeniyle Batılı ülkelere 1973'teki gibi bir petrol ambargosu uygulamayı düşünmediklerini söyledi. Suudi Arabistan’ın üretiminin yakın gelecekte günde 11 Milyon varile çıkacağını ifade eden Falih, petrol fiyatlarının 100 Dolar’ı aşmayacağı garantisini veremeyeceğini dile getirirken petrol fiyatlarının çok yükselmesinin Dünya ekonomisini yavaşlatacağını ve resesyonu tetikleyebilecceğini dile getirdi. Falih ayrıca, İran yaptırımları sonrası 2019’da 3 Milyon varil/gün piyasadan çekilmesi durumunda petrol stoklarını kullanabileceğini belirtti. Öte yandan ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'dan petrol ithal eden ülkelerin ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarından muafiyet elde etmelerinin Obama yönetimi dönemine göre daha zor olacağını söyledi. Petrol fiyatlarının İran'a yönelik yaptırımlar nedeniyle artabileceği endişelerine de karşı çıkan Mnuchin, piyasanın İran'ın ihracatında azalmayı hali hazırda fiyatlara yansıttığını savundu. Teknik olarak, 50 günlük üstel hareketli ortalamasına denk gelen 79.45 noktasının kırılması halinde 79.30, 79.00 ve 78.65 destek noktaları izlenebilir. 79.45 üzerinde kalıcılık sağlanması halinde yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 79.85, 80.30, 80.80 ve 81.20 direnç seviyeleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
Geçtiğimiz iki haftada küresel risk artışları kaynaklı olarak uzun bir aranın ardından güvenli liman talebi gören emtiada, yeni haftaaya satış baskısı ile başladık. Zaman zaman ayrışmalar görülse de yaklaşık 6 aydır benzer korelasyon içerisinde yer aldığı Çin Yuanı’nda görülen satış baskısının yanı sıra, İtalya bütçesi ve Brexit meselesine dair gelişmeler kaynaklı olarak Dolar Endeksi’nde oluşan yukarı yönlü hareketlerle baskı oluştu. Günün kalanında Brexit, İtalya Bütçesi ve ticaret savaşları gibi küresel ve lokal risklerin yanı sıra, tahvil ve pay piyasası hareketleri de izlenecek. Teknik olarak baktığımızda ise, bir süredir; yukarı tarafta 1232 direnci, aşağı tarafta 1216 destek noktası arasında bir sıkışma görmekteyiz. 1232 direncinin kırılması halinde Değerli Metal’de 1255 noktasına doğru alım ağırlıklı işlemler ivme kazanabilir. Bu durumda takip edilebilecek ilk direnç seviyelerimiz 1236, 1239 ve 1243’de bulunmakta. Emtiada, 1216 seviyesinin altına inilmesi halinde ise ilk etapta; 1212, 1207 ve 1205 destek noktaları izlenebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.