Akşam Bülteni (Işık FX)

OECD Büyüme Tahminlerini Yayınladı!
Son günlerde ticaret savaşlarına yönelik her gün farklı haber akışları görmekteyiz. Bu durumda piyasa tarafında yüksek volatil işlemlere neden olmakta. Haberlere baktığımızda ise Salı akşamı ABD Senatosu Hong Kong protestocularını savunan bir yasa tasarısını onayladı. ABD tarafından gelen bu hamle sonrası Çin tarafı, Hong Kong'un iç işlerine karışmaması gerektiğini vurgulayarak tasarının onaylanması halinde bir misilleme olarak yaptırım uygulayabileceklerini söyledi. Gelen bu haberler sonrası piyasa tarafında bir miktar endişe oluştu. Zaten son günlerde de 1.faz görüşmelerinin olumlu gitmediğine yönelik haber akışları dikkat çekiyordu. Birde üzerine Hong Kong üzerinden karşı karşıya gelinmesi küresel tarafta oluşan pozitif olayı bozdu. Bu haber akışlarının ardından dün akşam üzerinde Çin, bu olayların ticaret müzakerelerine yansımayacağını açıkladı. Gelen bu haber akışı ise piyasadaki endişeleri biraz olsun dindirirken akşam saatlerinde Londra merkezli bir haber kuruluşu 1.faz anlaşmanın 2020 yılına kalabileceğini belirtti. Ajanstan gelen haber akışları sonrası dikkatler hemen gerek Çin gerekse ABD'li yetkililerden gelecek açıklamalara çevrildi. Bugün gelen açıklamalarda ise ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile konuşmaya devam ettiklerini söyledi. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ise ABD ile birinci faz ticaret anlaşmasına varılacağı konusunda ''ihtiyatlı iyimser'' olduğunu açıkladı. Çin Ticaret Bakanlığı ise; ABD ile iletişimde kalmaya devam ettiklerini söyleyerek son günlerde müzakerelerin gidişatı konusunda çıkan haber akışlarını yalandı. Özellikle Ticaret Bakanlığı tarafından son gelen açıklamalar küresel taraftaki negatif havayı bir miktar düzeltse de hala daha belirsizliğin devam ettiğini ve somut bir anlaşmaya varılana kadar yapılacak işlemlerde ihtiyatlı davranılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Bugün diğer tarafta Ekonomik ve Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün küresel ekonomiye yönelik yayınladığı rapor takip edildi. OECD Türkiye Ekonomisi'nin 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 0.3 sabit bırakırken 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 1.6'dan yüzde 3.0'a yükseltti. Enflasyon tarafında ise 2019 yılı TÜFE tahminini yüzde 15.8, 2020 yılı tahminini yüzde 13.2, 2021 yılı tahminini ise yüzde 10 olarak belirledi. Majör ülkelere yönelik büyüme tahminlerine baktığımızda ise ABD 2019 yılı büyüme tahmini yüzde 2.4'ten yüzde 2.3'e indirilirken Euro Bölgesi 2019 yılı tahmini yüzde 1.1'den yüzde 1.2'ye çıkarıldı.
EURUSD
Küresel risk iştahı ticaret savaşlarından son gelen olumlu manşetler sonrası yüksek. Bu durumda pariteye yukarı yönlü itici bir güç sağlıyor. Öte yandan OECD'nin yayınladığı büyüme tahminlerinde Euro Bölgesi tahminlerinin yukarı yönlü revize edilmesi de Euro varlıkları adına olumlu bir gelişme. Yaşanan yukarı ataklarda sonrası fiyatların tekrardan kritik olarak gördüğümüz 1.1075 üzerine çıktığını görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalabilirse toparlanma hareketlerine devam edebilir ve 1.1170 seviyesini test edebilir. Bu seviye öncesinde ise 1.1100, 1.1115, 1.1130 ve 1.1155 ara dirençleri izlenebilir. Yeniden 1.1075 altına sarkması durumunda ise 1.1050, 1.1035 ve 1.1000 destekleri ilk etapta önemli olabilir. 1.1000'ın kırılması halinde ise satış yönlü işlemlerin hız kazanabileceğini düşünmekteyiz.
USDTRY
Psikolojik seviye olarak takip ettiğimiz 5.70 seviyesinin altında seyreden kurun satış yönlü işlemlerini artırabilmesi için Ağustos ayından bu yana altında kapanış görmediğimiz 5.6400 noktası kritik önem taşıyor. Bu noktanın kırılması durumunda 5.46 seviyelerine doğru bir geri çekilme görülebilir. Ancak bu noktanın kırılabilmesi için özellikle ABD ile olan ilişkilere yönelik daha fazla olumlu ve somut haber akışlarına ihtiyacımız var. Son günlerde her ne kadar gelen açıklamalar sonrası iki ülke arasında tansiyon azalsa da riskler hala daha masada durmaya devam ediyor. Öte yandan Kasım ayında başlayan küresel iyimserlikte yine TL varlıkları adına pozitiflik sağlıyor. Bu taraftada her ne kadar son günlerde çelişkili haber akışları görülse de genel görünüm itibariyle iyimser bakış devam ediyor. Gerek küresel taraftaki iyimserliğin bozulması gerekse ABD ile olan ilişkilere yönelik gelebilecek olumsuz haber akışları sonrasında ise 5.7900 direncini takip etmeye devam edeceğiz. Buranın kırılması alış yönlü işlemleri hızlandırabilir. Gün içi alış yönlü işlemlerde ise 5.7135, 5.7335, 5.7500 ve 5.7740 ara direnç seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Dolardaki zayıflığın yanı sıra İngiltere seçimlerine yönelik yapılan son anketlerde Muhafakazar Parti'nin oy oranlarını bir hayli artırması parite tarafında yukarı yönlü ataklara neden oldu. Ancak yaşanan alış yönlü işlemlere rağmen kritik olarak gördüğümüz 1.3000 direnci altında fiyatlanmaya devam ediyor. Bu seviye kırılmaz ise tekrardan satış baskısına maruz kalabilir ve 1.2950, 1.2935, 1.2900 ve 1.2850 destek seviyeleri ilk etapta test edilebilir. 1.3000'un üzerinde yaşanacak kapanışlar ise 1.3175 direncini hedef haline getirebilir.
BRENT PETROL
Petrol stoklarındaki azalış ile ticaret iyimserliğinden destek bulan siyah altın, tekrardan kısa vadeli yükselen kanalın içerisine girdi. Şuanda ise 63.00 direnci altında bir fiyatlama hakim buranın geçilmesi halinde 63.15, 63.40, 63.70 ve 64.00 dirençleri takip edilebilir. Aşağı tarafta ise kanalın kırılım teyit noktası olan 61.15 noktasını takip etmeye devam edeceğiz. Bu seviye öncesinde ise 62.50, 62.20, 61.85 ve 61.50 ara desteklerini takip edebiliriz.
ONS ALTIN
Küresel tarafta ticaret savaşları eksenli gelen haber akışları hafta genelinden bu yana etkisini sürdürmeye devam ederken değer metal'de tekrar 1470 seviyesinin altına geri çekilmeler görüldü. Bu noktanın altında kalıcılık sağlanması halinde; 1465, 1460 ve 1454 destek seviyeleri takip edilebilir. Ancak emtia tarafında görülebilecek olası toparlanma hareketi sonrası 1475 direnci önem teşkil ederken buranın üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 1482, 1485 ve 1488 direnç bölgeleri yeniden gündeme gelebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İSVİÇRE HÜKÜMETİ : HER İKİ TARAF MEVCUT GLOABL TİCARET POLİTİKALARINA YÖNELİK ENDİŞELİYDİ
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -22267,3 milyon TL
İSVİÇRE HÜKÜMETİ: 21 KASIM'DA AB İLE SERBEST TİCARET KONULARINI MÜZAKERE EDECEĞİZ
GÜNEY AFRİKA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ: 6.50%, ÖNCEKİ: 6.50%)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,6896 Satış: 5,6998 Euro Alış: 6,3047 Satış: 6,3161
YUNANİSTAN, GELECEK HAFTA İMF KREDİSİNİN ERKEN GERİ ÖDEMESİNİ TAMAMLAYACAK -MALİYE BAKANI
Facebookta Paylaş