Akşam Bülteni (Işık FX)

Avrupa, İtalya Bütçesi’ni Bir Kez Daha Reddetti!
Avrupa’nın lokal sorunları arasında yer alan İtalya konusu bugün gündemde en üst sıralarda yer aldı. İtalya kaynakları sabah saatinde İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin bütçe revizyonuna açık olabileceğini aktarsa da Salvini yaptığı açıklamada bütçe reformlarının revize etmeye açık olmadığını, ekonominin büyümesi durumunda borcun düşeceğini ve spekülasyonların İtalya’yı yaraladığını dile getirdi. Buna karşılık AB Komisyonu, aralarında İtalya'nın da olduğu Euro Bölgesi üyesi 19 ülkenin 2019 yılı bütçe tasarılarına ilişkin görüşlerini açıkladı. Buna göre, AB Komisyonu İtalya’nın 2019 yılı bütçe planını reddederken İtalya’ya karşı aşırı aşırı borç nedeniyle disiplin prosedürünün uygulanacağı açıklandı. Karar sonrası İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, hükümetin bütçe üzerinde ikna olduğunu ve Cumartesi günü AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşeceklerini iletti. Bütçe tartışmasının diğer ayağı olan Yunanistan’a ise 2019 bütçesi için onay verilmesi dikkat çekti. Genel olarak açıklamalara baktığımızda ise İtalya’nın, verilmesi düşünülen disiplin kararı sonrası geri adım atabileceği yönünde olsa da ilerleyen dönemde gelebilecek açıklamalar kritik olacaktır. Diğer yandan Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, ECB'nin para politikasını normalleştirmesinin yıllar alacağını, 2,6 trilyon dolar büyüklüğündeki varlık alım programına gelecek ay son verilecek olmasının sadece ilk adım olduğunu söyledi. Brexit konusunda ise İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brexit anlaşmasında Cebelitarık'ın statüsünde değişiklik yapılması talebini yineleyerek, Brexit anlaşmasının mevcut taslağına hayır oyu kullanacaklarını belirtti. İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün Brüksel'de Juncker ile bir araya gelerek Birleşik Krallık ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik bir siyasi deklarasyonu sonuçlandırmaya çalışacak. İngiltere iç siyasetinde ise muhalif kanatta olan İşçi Partisi’nden, ılımlı söyleemler biraz olsun tansiyonu düşürse de asıl oylamanın yapılacağı parlamento oylamasında May’in işleri çok zor olabilir. ABD tarafında ise FED’in faiz artışlarına yönelik tartışmalar devam ederken bugün FED’in 2019 yılı ilkbaharında faiz artırımlarını durdurabileceğine yönelik çıkan haber akışları Dolar varlıkları üzerinde baskı yarattı. Diğer taraftan bugün takip ettiğimiz Dayanıklı Mal Siparişleri ve Haftalık İşsizlik Rakamlarındaki olumsuz tabloda dikkat çekti. Yurtiçi tarafta ise bir taraftan Halkbank ve Suriye ekseninde haber akışları izlenirken Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü tarafından Türkiye’nin projeksiyonlarına ilişkin yayınlanan rapor takip edildi. Kurum 2018 yılı büyüme beklentisini yüzde 3.2’den yüzde 3.3’e, 2019 yılı büyüme beklentisini ise yüzde 0.5’ten yüzde -0.4’e revize etti. 2018 ve 2019 yılı enflasyon beklentilerin ise yukarı yönlü revizeler görüldü. Günün geri kalanında da yine bu gelişmeler ışında yaşanacak fiyatlamaların yanı sıra ABD verileri takibimizde oolacak.
EURUSD
Avrupa Komisyonu, piyasa tarafında merakla beklenen İtalya bütçesine ilişkin kararını bugün açıkladı. Kurum, İtalya’nın 2019 yılı bütçe tasarısını bir kez daha reddederek aşırı borçlar nedeniyle bir disiplin cezası verilebileceğini belirtti. Ancak bu karar sonrasında son günlerde bütçe konusunda asla taviz vermeyen İtalya’dan gelen ılımlı açıklamalar tansiyonu biraz olsun azalttı. Özellikle İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini ve İtalya Başbakanı Giueseppe Conte’nin geri adım atabileceğine yönelik açıklamalar Euro tarafında bir miktarda olsa toparlanma hareketi yaratsa da diğer koalisyon ortakları arasında yer alan 5 Yıldız Hareketi’nin asla geri adım atmayacaklarını belirtmesi ise konunun bir müddet daha gündemde kalacağına işaret etti. ABD tarafında Başkan Donald Trump’ın, FED’e karşı eleştirileri devam ediyor. Trump son olarak; "FED'i daha düşük faizle görmek isterim. Faizlerin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Diğer başkasına nazaran Fed ile çok daha fazla sorunummuz var," ifadelerini kullandı. Ayrıca 2019 yılında FED’in faiz stratejisinde indirime gidebileceğine yönelik haber akışları da Dolar tarafında baskı yaratıyor. Teknik olarak, 1.1430 seviyesinin önemli olmaya devam ettiği paritede yükselişlerde 1.1455, 1.1470 ve 1.1485 direnç seviyeleri test edilebilir. Euro’nun baskılanma ya da Dolar endeksindeki ivmelenme durumunda ise 1.1385, 1.1360, 1.1330 ve 1.1300 destekleri karşımıza çıkmakta. Özellikle 1.1300 noktasının kırılması USD lehine işlemleri derinleştirebilir.
USDTRY
Dün, AİHM açıklaması sonrası yükselen kurda; Adalet Bakanı Gül’ün sakinleştirici söylemleri ile yukarı yönlü ataklar kesilirken, bugün; Dolar Endeksi’nde görülen geri çekilmelerle birlikte TL lehine işlemler görülüyor. Keza, ABD’de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri ve İşsizlik Maaşı Başvuruları da öngörülerin altında gerçekleşmeler ile Dolar Endeksi’ni zayıflattı. Öte taraftan OECD tarafından açıklanan projeksiyonlarda ise; 2018 büyüme tahmini yukarı yönlü revize edilirkeen, 2019 yılı büyüme tahmini ise aşağıya çekildi. Kurda gözler; bir yandan yurt içi taraftaki siyasi gelişmelere çevrilirken, yurt dışı tarafta da ticaret savaşları ve Euro Bölgesi’nin risklerine yönelik gelen açıklamalar Dolar Endeksi üzerinden zaman zaman etkili olmakta. Günün kalanında yurt içi tarafta partiler arası ittifak görüşmeleri ve AİHM kararına yönelik gelişmeler yine önemli olacak. Keza, yurt dışı tarafta da ticaret savaşları başta olmak üzere önemli haber akışları gündemdeki yerini koruyacak. Teknik olarak ise; şuan için 5.3360 seviyesi altında fiyatlama görülürken, satıcılı işlemlerin devamı halinde; 5.3290 ve 5.3000 destek seviyeleri yeniden izlenebilir. Özellikle 5.3000 seviyesi ise kritik olup, kırılması halinde TL lehine işlemler ivme kazanabilir. Kurda, günün kalanında yukarı taraftaki 5.3360 üzerinde görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise takip edilebilecek diğer direnç noktaları 5.3575, 5.3730, 5.4000, 5.4175 ve 5.4250 ‘de bulunmakta.
GBPUSD
Brexit konusuna dairr haber akışları ve ticaret savaşları meselesi parite fiyatlamaları üzerinde direkt etkili oluyor. Brexit anlaşması için gözler, bugün; İngiltere Başbakanı Theresa May ile AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker arasında yapılacak görüşmeye çevrilirken, diğer taraftan ise AB tarafında İspanya’nın muhalefeti tartışılıyor. Dün, İspanya Başbakanı Sanchez’in bu yöndeki açıklamalarına istinaden konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel: İspanya konusunu nasıl çözeceklerini bilmediğini ancak Pazar gününe kadar bir çözüm bulunmasını beklediğini söyledi. ABD tarafında ise pay piyasalarında; ticaret savaşları kaynaklı olarak ABD ve küresel büyüme endişelerinin artmasından dolayı görülen sert düşüşler; FED’in faiz artırımlarını yeniden tartışmaya açarken, bugün OECD’den gelen projeksiyonlarda ülkenin 2018, 2019 ve 2020 tahminleri sabit bırakıldı. Bugün açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri ve İşsizlik Maaşı Başvuruları da beklentileri karşılayamayarak Dolar aleyhine işlemleri destekledi. Günün kalaanında başta Brexit ve ticaret savaşları olmak üzere önemli haber akışları yine takibimizde olacak. Teknik olarak ise 1.2770 seviyesinin üzerindeki paritede; satıcılı seyrin devamı halinde 1.2720-1.2680 bölgesi takip edilebilir. Bu bölge oldukça kritik olup, 1.2680 seviyesi altında kalıcılıkta Sterlin aleyhine yeni bir kırılma yaşanabilir. 1.2770 üzeri kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise, izlenebilecek direnç noktaları; 1.2830, 1.2860, 1.2900 ve 1.2915’de bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün yüzde 7 civarında yaşanan düşüş sonrası açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’a teşekkürlerini sunarak fiyatların daha fazla düşürülmesi gerektiğini söyledi. Özellikle son günlerde gerek yüksek petrol üretimi gerekse petrol talebinin zayıfladığına yönelik işaretler bu satışlardaki en büyük etmenler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Sabah saatlerinde ise Amerikan Petrol Enstitüsü (API) Haftalık Stoklarında yaşanan azalışla birlikte bir miktar tepki alışına şaahit olduk. Şimdi ise gözler Aralık ayında yapılacak OPEC toplantısına çevrildi. Bilindiği gibi bir süredir arz kısıntısına gidilebileceğine yönelik haber akışları dikkat çekmişti. Özellikle Emtia’nın kaderi açısından önemli gördüğümüz bu toplantı öncesinde gelebilecek açıklamalarda önemli olacaktır. Günün devamında ise Enerji Bilgi Yönetimi tarafından Haftalık Ham Petrol Stokları ve ABD günlük üretim raporları takip edilecek. Teknik olarak ise 2017 Aralık ayından bu yana kırılmayan ve yükselen trendin alt bant seviyesine denk gelen 61.70 noktasından tepki alımlarıyla birlikte bir toparlanma görmekteyiz. Tekrardan yönünü aşağıya çevirirse 61.70 seviyesi ana destek olarak takip edilecek. Ancak bu seviye öncesinde 63.20 ara desteği de önemli olabilir. Toparlanma hareketlerinin devamında ise 64.10, 64.25 ve 64.60 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.
ONS ALTIN
ABD Ticaret Temsilcisi'nin raporuna göre Mart 2018'deki raporda ifade edilen Çin’in adil, makul olmayan ve piyasa bozucu uygulamaalarında temel bir değişiklik yapmadığını ve ticari uygulamalarını değiştirmediğini bildirildi. Rapor, Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi'nin ay sonunda G20 liderler zirvesi sırasında yapmaları beklenen görüşme öncesinde ABD ile Çin arasındaki gerilimi tırmandırabilir. Öte yandan Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Kevin Hassett, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'nden çıkarılmasının gündeme gelebileceğini söylerken Çin'in bir DTÖ üyesi olarak kötü niyetli davrandığını savundu. Hassett ayrıca Başkan Trump'ın uluslararası ticarette sert oynama stratejisinin çalışmakta olduğunu da belirtti. Bunun dışında Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, ABD merkez bankası FED'in faiz artırım kampanyasına ara vermesi gerektiğini ve faiz artışlarının büyümeyi sona erdirip resesyonu tetiklediğini söylerken ABD Başkanı Donald Trump ile aynı görüşte olduklarını kaydetti. Yarın itibariyle Şükran günü sebebiyle ABD tarafı tatilken lokal ve küresel riskleri takip ediyor olacağız. Fiyatlamada özellikle ABBD Nasdaq endeksinde 2 gündür görülen sert satışlar küresel piyasada da aşağı yönlü hareketleri desteklemişti ancak bugün toparlama eğiliminin hakim olduğu görüldü. Ancak kötü gelen ABD verileri ve FED’in faiz artırımlarına yönelik eleştiriler ise yukarı yönlü eğilimin devam etmesini sağladı. Yukarı atakların devamı için 100 günlük hareketli ortalaması olan 1225 seviyesi üzerinde kalıcılık önemli olacaktır. Bu durumda 1229, 1232 ve 1236 dirençleri izlenebilirken geri çekilmelerde 1222, 1218, 1216 ve 1212 destek seviyeleri takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktaadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş