Akşam Bülteni (Işık FX)

Fed yankıları sürüyor
Kuşkusuz haftanın bir numaralı gündem maddesi olan Fed kararları ve Yellen'in basın toplantısı sonrası piyasadaki volatilitenin hızlandığını gördük. Özellikle sene sonuna kadar bir faiz artışı daha yapılacağı, 2018 için 3 faiz artışı öngöreleri ve bilanço küçültme konusunda Ekim ayı itibariyle başlanacak olması Dolar tarafının güç kazanmasına neden oldu. Ayrıca Yellen tarafından gelen şahin açıklamaların etkisiyle de akşam saatlerinde ilgili pariteler üzerinde Yellen etkisi görülürken gün içinde de Dolar tarafında görülen kazançların korunduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemlerde ekonominin kötü gitmesi durumunda sözlü yönlendirmeden faiz artırmaya kadar pek çok seçenekleri olduğunu söyleyen Yellen, Fed belirsizliği sebebiyle Dolar tarafındaki baskılanmanın nispeten son bulduğu yorumlarını beraberinde getirdi.
Yurtiçinde gözler Milli Güvenlik Kurulunda
Irak'taki 25 Eylül'de gerçekleşmesi beklenen tartışmalı referandum kararı sonrası 22 Eylül Perşembe gününe alınan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yarın yapılacak. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilgili net kararların çıkması beklenen toplantıda Irak'a yapılan ekonomik yardımların kesilmesi ile sınırlara gönderilen asker sayısı ve niteliği başta olmak üzere birçok tedbirin gündeme geleceği düşünülüyor. Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu'nda manifesto niteliğinde bir konuşma yapmış ve bu konuyla ilgili soruda Türkiye'nin her zaman Irak'ın toprak bütünlüğü tezini savunduğunu, Irak'ın asla parçalanmaması gerektiğini belirtmişti.
EURUSD
Fed'in bu yıl içinde bir faiz artırımı daha öngörmesi ve bilanço daralmasına Ekim ayı ile birlikte başlayacak olmasıyla doların diğer para birimlerine karşı değer kazandığını görüyoruz. Fed sonrası satıcılı seyrin hız kazandığı paritede gün içinde kayıplarını hafif de olsa telafi ettiğini söyleyebiliriz. Fed'in dün yaptığı hamlesine yönelik ECB ve Draghi'nin izleyeceği stratejii paritenin yön belirlemesinde önemli bir etken olacak. Gün içinde finansal İstikrar konulu bir konferansta konuşma yapan ECB Başkanı Mario Draghi bilançoların hala yüksek olduğunu ve finansla dengesizliklerin çözümünde para politikasının kullanılmasının doğru olmadığını dile getirdi. Öte yandan veri akışında ABD tarafında açıklanan haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 259 bin ile beklentileri aştı. Teknik olarak kayıpların telafi edilmeye devam edilmesi durumunda 1.1910 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacaktır. Bu senaryoda 1.1940-1.1985 dirençleri izlenebilir. Olası geri çekilmeler durumunda ise 1.1900 seviyesinin aşağı yönlü kırması gerekir. Bu durumda da 1.1860-1.1840 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Dünkü Fed faiz kararı sonrası sert yükselen paritede hafif alıcılı görüntü devam ediyor. Yurtiçi gündem oldukça yoğun. Hafta sonu Almanya'da gerçekleşecek seçim öncesi Türkiye üzerinden yapılan söylemler devam ediyor. Almanya Başbakanı Merkel, Türkiyye ile ticari işbirliğinin azaltılabileceğini duyurdu. Merkel daha önce de AB'nin Türkiye'ye yaptığı mali yardımın kesilmesi için çağırıda bulunmuştu. Açıklamanın TL tarafından ziyade daha çok borsa tarafında etkili olduğunu görüyoruz. Gün içerisinde borsadaki kayıplar yüzde 1'in üzerine kadar çıktı. Öte yandan hafta sonu gerçekleşecek IKBY bağımsızlık referandumu öncesi yarın MGK toplanacak. Toplantıdan çıkacak sonuçlar TL varlıkları adına oldukça önemli olacaktır. Teknik olarak ise 3.52 denemesi gerçekleştiren paritede hafif bir gevşeme takip ediyoruz. 3.50 desteğinin kırılması durumunda 3.4900 ve 3.4840 seviyelerine kadar geri çekilme görebiliriz. Alıcılı seyrin hızlanması içinse 3.52'nin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde tutunma sağlanırsa 3.55 denemesinin önü açılabilir.
GBPUSD

Dün akşam açıklanan FOMC kararları ile 1.3465 seviyesinin test edildiği paritede bu seviye üzerinde sınırlı hareketler görmekteyiz. Bugün İngiltere tarafından herhangi bir önemlli veri açıklanmazken ABD tarafından gelen verilerde ise haftalık işsizlik maaşı başvuruları 300 Binlik beklenti altında 259 Bin ile son 3 haftanın en iyi seviyesi görülürken, devam eden işsizlik maaşı başvurularında ise 1 Milyon 980 Bin ile son 5 ayın en kötü verisi görüldü. Bu karışık verilerin fiyatlaması sınırlı kalırken paritede gözler daha çok Brexit meselesine çevrilmiş durumda. Yarın bu konuda açıklamalar yapacak olan İngiltere Başbakanı MAY'in söylemleri fiyatları doğrudan etkileyebilir. BBC kaynaklı olarak bugün gelen haberlerde; Theresa May'in yarın, İngiltere'nin üzerine düşen yükümlülükleri ödemesine atıfta bulunacağı ve İngiltere için Kanada modelinin doğru olmadığına vurgu yapacağı belirtildi. Avrupa Birliği ile İngiltere arasındaki ödeme sorunu ise asıl merak edilen konu durumunda. Teknik olarak paritede Fed sonrası geri çekilmeler yaşanan paritede şuan için 1.3465 desteği önem arz ediyor. Bu seviyenin altına kalıcılıkla inilmesi halinde sırasıyla 1.3375 ve 1.3280 destekkleri takip edilebilir. Yukarı tarafta takip ettiğimiz ilk direnç seviyesi olan 1.3535 seviyesinin geçilebilmesi halinde takip edebileceğimiz seviyeler ise 1.3570 ve 1.3615'de bulunuyor.

BRENT PETROL
Yarın gerçekleşmesi beklenen İzleme Komitesi toplantısı öncesi petrol fiyatlarında hafif satıcılı bir görüntü takip ediyoruz. Kritik toplantı öncesi Rusya Enerji Bakanı Novak, üretim kesintisini yüzde 1 daha azaltmak için resmi tekliflerin gelmediğini fakat konunun tartışılabileceğini söyledi. Kuveyt Petrol Bakanı ise üretim anlaşmasına uyumun yüzde 100'ün üzerinde olduğunu, Cuma günkü toplantıda ise üyelerin anlaşmayı uzatıp uzatmamayı görüşeceklerini söyledi. Yarın ki toplantı oldukça önemli. Zira hem anlaşmaya uyum oranı hem de üretim anlaşmasının akıbeti görüşülecek. Gündemde 3 veya 6 aylık bir uzatma opsiyonu yer alıyor. Komitenin süre konusunda vereceği tavsiye, petrol fiyatlarına hareketlilik katabilir. Teknik olarak ise 56 doların ön açısından belirleyici olacağını söyleyebiliriz.. Fiyatlama buranın üzerine çıkarsa 56.30-56.60-57.00 seviyeleri takibimize girecek. 56 doların altındaki hareketlerde ise 55.60-55.30-55.00 seviyelerine kadar gevşeme görebiliriz.

XAUUSD

Amerikan 10 yıllıklarında görülen toparlanmak hareketi ile bir süredir güvenli liman algısını kaybeden Ons tarafında dün akşam açıklanan FOMC kararlarının etkileri de halâ görülmekte. Bununla birlikte önceki gün ABD Başkanı Trump'ın, Kuzey Kore'ye yönelik tehditvari açıklamalarına rağmen bunun icraata dökülmemesi ve Kuzey Kore tarafından yapılan açıklamalarda Trump'ın bu açıklamalarının pek ciddiye alınmamış olmasının vermiş olduğu rahatlama ile Temmuz ayından başlayan yükseliş kanalının kırıldığını gördük. Sarı maden için takip ettiğimiz ilk destek seviyesi 1288'de bulunuyor. Bu seviyenin kırılması halinde ise sırasıyla 1277 ve 1273 seviyeleri takip edilebilir. 1288 üzerinde oluşabilecek tepki alımlarında takip edilebilecek dirençlerimiz ise 1292 ve 1297 seviyelerinde bulunmakta. Yeniden yükseliş trrendi oluşması için ise 1313 seviyesi üzerinde kalıcılık aradığımızı da belirtelim.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş