Akşam Bülteni (Işık FX)

May’in, Brüksel Ziyareti Takip Edilecek!
Yurtdışı tarafta ticaret savaşları, Brexit ve İtalya ekseninde gelişmeler takip ediliyor. ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında ilerleyen günlerde gerçekleşecek G-20 zirvesine odaklanılmış durumda. Son günlerde Mike Pence’in Çin’e yönelik eleştirileri ile birlikte iki ülke arasındaki gerilim artış gösterse de devamında herhangi bir açıklama gelmemesi şuanda çekimser bir hava yaratıyor. Brexit konusunda ise gün içinde İngiltere Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamalar takip edilirken akşam saatlerinde İngiltere Başbakanı Theresa May’in, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Clauede Juncker ile görüşmesi önemli olabilir. Açıklamalara baktığımızda, BOE Başkanı Mark Carney; yumuşak bir geçişin İngiltere ekonomisini destekleyeceğini, BOE MPC üyesi Andy Haldane ise Brexit belirsizliğinin daha zayıf bir 4.çeyreğe neden olabileceğini belirtti. Genel olarak baktığımızda ise siyasi tarafta kriz devam ediyor. Özellikle asıl oylamanın yapılacağı parlamento oylaması öncesinde anlaşmanın oylamadan geçemeyeceğine yönelik gelen açıklamalar dikkat çekiyor. Zira May, parlamento tarafında galip gelemez ise işleri daha zor olabileceği gibi Sterlin üzerinde de büyük etkileri olabilir. İtalya konusunda ise gözler yarın AB Komisyonu’nun, İtalya için vereceği karara çevrilmişken İtalya - Almanya spread farkında gün geçtikçe yaşanan açılma Euro varlıkları üzerinde sıkıntı çıkartıyor. Yurtiçi tarafta ise Avrupa İhsan Hakları Mahkemesi ekseninde yaşanan gelişmeler gündemde en üst sıralarda yer aldı. Bugün AİHM tarafından HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılması gerektiğine ilişkin veriler karar hükümet tarafından sert açıklamalara neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kararın kendilerini bağlamadığını vurgulayarak karşı adımlar atacaklarını söyledi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise kararın Türk yargısı tarafından verileceğini belirtti. Özellikle yaşanan bu olaylar AB ile bir gerginlik yaşanabbileceğine ilişkin endişelere neden olurken gün içinde TL tarafında baskı oluşturdu. Bu kapsamda baktığımızda konuya ilişkin gerek hükümet gerekse AB tarafından gelebilecek açıklamalar önemli olabilir.
EURUSD
Gün içinde Eurogroup Başkanı Mario Centeno yaptığı açıklamalarda cansız büyüme konusunda İtalya’nın endişelerini anladıklarını ve paylaştıklarını bildirirken büyümenin mali konsolidasyonu riske atmadan başarabileceklerine inandığını ekledi. İtalya Maliye Bakanı Giovanni Tria da 2019 yılı bütçe planını Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile tartışmaya devam ettiklerini, ancak hükümetin bütçe planlarını değiştirme niyeti olmadığını söylerken AB Komisyonu'nun son yıllarda Fransa'ya İtalya'dan daha fazla hareket alanı verdiğini savundu. Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio ise diyaloğun açık olması halinde AB Komisyonu ile bütçe konusunda önlemler savuşturulmaksızın bir çözüm bulunabileceğini dile getirdi. Euro Bölgesi maliye bakanları dün Brüksel'de yaptıkları toplantıda, Euro Bölgesi'ni dahaa entegre bir hale getirmeye yönelik olarak ülkelerin borç yeniden yapılandırmalarını daha kolay ve daha öngörülebilir yapmayı tartıştılar. Avrupa’da maliye bakanları toplantısı devam ederken, İtalya ve Brexit konularına ilişkin açıklamalar ile ABD’de FED faiz artış ihtimali, ticaret savaşları ve İran yaptırımlarına yönelik gelecek mesajlar önemli olacaktır. Teknik olarak 1.1470 noktasından direnç ile karşılasan paritede geri çekilmeler görmekteyiz. Özellikle İtalya - Alman spread farkında görülen yükselişler pariteyi aşağı yönlü baskılıyor. Zira İtalya sorununun devam etmesi paritedeki baskıyı artırabilir bu durumda ise 1.1385 ilk etapta devamında ise 1.1370, 1.1350, 1.1335 ve 1.1310 destekleri önemli olacaktır. Özellikle 1.1310 altı kalıcılıklar USD lehine işlemleri derinleştirebilir. Yukarı tarafta ise 1.1470 öncesinde 1.1430 ve 1.1450 ara dirençleri izlenebilir. 1.1470 üzerinde ise 1.1500, 1.1520 ve 1.1550 dirençleri izlenebilir.
USDTRY
Yurt içi tarafta ve ABD’de çok önemli verileriin gelmediği günde, kur için; içeriden ve dışarından gelen haber akışları ve teknik fiyatlamalar ön planda tutuluyor. Hafta sonu ABD ve Çin arasındaki sürtüşme neticesinde ticaret savaşlarına yönelik kaygılarda görülen kısmı yükselişle güne yukarı yönlü ataklarla başladık. Ancak, günün ilerleyen saatleriyle birlikte Dolar Endeksi’nde görülen geri çekilmeye ilaveten; Türkiye’nin tahvil faizleri ve CDS primindeki pozitif görünümün devamıyla 5.30 seviyeleri bir kez daha test edildi. Günün kalanında yine; her iki ülke ve küresel ekonomiye dair gelebilecek haber akışları, tahvil ve pay piyasası hareketleri önemli olacak. Teknik olarak ise; kurda takip ettiğimiz kritik destek seviyesi olan 5.3000’un üzerinde kalıcılıkla başlayan yukarı yönlü ataklarla 5.3670 direnci test edildi. Buranın da geçilmesi halinde takip edilebilecek diğer direnç noktaları; 5.3730, 5.4000, 5.4175 ve 5.4250 ‘de bulunmakta. 5.3670 altı kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise; 5.3420, 5.3360, 5.3290 ve 5.3000 deestek seviyeleri yeniden izlenebilir.
GBPUSD
Brexit konusu parite açısından yine en önemli konu olarak takip ediliyor. Cuma günü 5 önemli Bakan’ın istifa etmeyeceklerini açıklaması sonrası yeni Brexit Bakanı ataması da yapılırken, Başbakan May’in partisi olan Muhafazakâr Parti’deki muhalif grubun vermiş oldukları güvensizlik mektubu adedi de yeter sayısı olan 48’in altında kaldı. Bu gelişmeler ışığında paritede; Pound lehine işlemler ile güne başlanırken, AB ve İngiltere’den gelen bazı uyarılar dikkat çekiciydi. AB tarafından gelen uyarılar mevcut anlaşmanın devam etmesi yönündeyken, May’in partisinden Clarke ise: Bu durumda DUP(Demokratik Birlik Partisi)’un desteğini kaybetme riski olduğunu bildirdi. Günün kalanında Brexit konusu yine önemli olacak. ABD’de ise ticaret savaşları başta olmak üzere önemli haber akışları takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 1.2830 seviyesinin üzerinde fiyatlama görülürken, buranın üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alıcılı işlemlerde; 1.28860, 1.2900 ve 1.2915 direnç noktaları takibe alınabilir. USD lehine işlemlerle 1.2830 altına kalıcılıkta inilmesi halinde ise, izlenebilecek destek noktaları; 1.2810, 1.2770, 1.2720 ve 1.2680’de olup, özellikle 1.2680 altında kalıcılıkta Sterlin için yeni bir kırılma meydana gelebilir.
BRENT PETROL
OPEC ve OPEC dışı üyelerin önümüzdeki ay yapılacak olan toplantıda Petrol arzını kısacağına yönelik haber akışlarıyla fiyatlarda bir miktar toparlanma görsek de küresel olarak petrol talebinde azalma beklentileri ve Petrol arzında yaşanan yükselişlerin yanı sıra petrol stoklarında son günlerde görülen yükselişler fiyatları tekrardan tersine çevirdi. Günün geri kalanında ise Amerikan Ham Petrol Enstitüsü tarafından Ham Petrol stokları ve küresel gelişmeler takibimizde olacak. Teknik olarak da dünde belirttiğimiz gibi 65 noktası satış yönlü hareketlerin devamı için kritik seviye olarak karşımıza çıkıyor. Buranın kırılması halinde ilk etapta 63.70 ana desteği hedef haline gelebilir. 65 öncesinnde ise 65.55 ve 65.25 ara desteklerini takip edeceğiz. Olası toparlanma hareketlerinde ise 65.85, 66.10 ve 66.55 destekleri ilk etapta önemli olabilir.
ONS ALTIN
ABD'de teknoloji şirketlerinin iş hacmi ve karlılıklarına ilişkin endişeler Apple önderliğinde küresel piyasalarda satışa neden oldu. ABD piyasalarıyla başlayan negatif seyrin, Asya ve Avrupa borsalarına taşınması ons altın gibi güvenli liman olgusuna sahip emtiaları pozitif yansıdı diyebiliriz. Gün içinde Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ABD ile Çin'in gümrük tarifelerini karşılıklı olarak artırmasının bazı ülkeleri de “sert” bir şekilde etkileyerek ekonomik büyümelerinin yavaşlamasına sebep olacağı uyarısında bulundu. Bunun dışında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekilmesi durumunda ülkesinin buna karşılık vereceğini söyledi. Son olarak Meksika'nın ABD Büyükelçisi Geronimo Gutierrez, ABD, Kanada ve Meksika arasında ticaret anllaşması imzalandığında ABD'nin çelik ve alüminyum tarifelerini kaldırmaya başlayacağını belirtti. Dolar, yavaşlayan küresel büyümenin Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaştırma temposunu da yavaşlatacağına ilişkin endişelerinin etkisiyle geri çekilirken New York FED Başkanı John Willams, kademeli faiz artırımı döngüsünün gelecek ay yapılacak FOMC toplantısında da devam etmesini beklediğini söyledi. Teknik anlamda Dolar endeksindeki geri çekilme ile güç bulan değerli metalde yukarı atakların devamı için 1229, 1232 ve 1236 dirençleri izlenebilirken olası geri çekilmelerde 1222, 1218, 1216 ve 1212 destek seviyeleri gündeme gelebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/NOUY: EURO BÖLGESİNDE KAMU BORCU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ENDİŞELERİ YENİDEN OLUŞUYOR
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv 1373,1 milyon TL
ÖZTÜRK YILMAZ, CHP'DEN İHRAÇ EDİLDİ - AHABER
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
İNGİLTERE BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ : MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA BİR NİHAİ ANLAŞMA ELDE ETMEYE KARARLIYIZ
MERKEL : DÜZENLİ BİR BREXİT İSTİYORUZ
MERKEL : BREXİT SONRASINDA İNGİLTERE İLE İYİ, DOSTÇA, YAKIN İLİŞKİLER İSTİYORUZ
TCMB, 1 ay vadeli, 100.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
MACARİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ:%0.9
Facebookta Paylaş