Orta Vadeli Program(Yeni Ekonomi Programı) Açıklandı!
Bugün yurt içi tarafta merakla beklenen; Orta Vadeli Program(OVP), Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Yeni Ekonomi Programı(YEP) adı verilen raporda, 2018 yılı için; Büyüme %3.8, Enflasyon(TÜFE) %20.8, İşsizlik Oranı %11.3, Cari Açık 36 Milyar USD olarak belirlenirken, 2019 yılında; Büyüme’nin %2.3, Enflasyon’un %15.9, İşsizlik Oranı %12.1, Cari Açık ise USD olarak hedeflendi. 2020 yılı projeksiyonları; Büyüme %3.5, Enflasyon %9.8, İşsizlik Oranı %11.9, Cari Açık ise 23,5 Milyar USD iken, 2021 tahminlerinde ise; Büyüme %5, Enflasyon %6, İşsizlik Oranı %10.8 ve Cari Açık 24,1 Milyar USD seviyesindeydi. Albayrak’ın açıklamalarına baktığımızda ise, Programın; dengelenme, disiplin ve değişim olarak üç ana temel üzerine oturtulduğu, TCMB’nin elindeki tüm araçları bağımsız şekilde kullanacağını başta gıda enflasyonu olmak üzere enflasyonla topyekün mücadele edeceklerini söyledi. Büyümeyi sürdürülebilir kılmanın temel amaçları olduğunu da söyleyen Albayrak, kamu maliyesinde disiplin için gelirleri artırmak için tedbirler aldıklarını söyledi. Açıklanan projeksiyon ve açıklamalara rağmen, programdaki bazı belirsizlikler; açıklamalar öncesi geri çekilen TL kurlarında yeniden yukarı yönlü ataklara neden oldu. Öte taraftan OECD tarafından açıklanan projeksiyonlarda da Türkiye’nin büyüme rakamları 2018 için; 5.1’den yüzde 3.2’ye, yüzde 2019 için ise yüzde 5’den yüzde 0.5’e indirildiği görüldü. Bugün, yurt içi tarafta ayrıca 13 Eylül’de yapılan TCMB/PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısına dair özet de yayınlanırken, sıkılaştırma adımlarının gerektiği takdirde devam edeceği ve küresel anlamda risk artışlarının olabileceğinin vurgulanması önemliydi. Ancak, TCMB’nin 13 Eylül toplantısında zaten 625 baz puan faiz artırımı yapıldığı ve piyasa YEP’e odaklandığı için TL kurlarında etkisi görülmedi. Yurt dışı tarafta ise dün başlayıp bugün tamamlanacak olan AB Liderler Zirvesi ve Ticaret Savaşları gibi küreseel gelişmeler yine gündemdeydi. AB Liderler Zirvesi’nde “Brexit” konusu detaylıca tartışılırken; İrlanda sınırı dahil olmak üzere olumlu açıklamaların yapılması ile “Euro” ve “Pound” lehine işlemler oluştu. Bugün, İsviçre Merkez Bankasının kararları da açıklanırken; beklenildiği gibi banka tarafından faiz oranında herhangi bir değişiklik yapılmadı. OECD tarafından yapılan açıklamada ise; Euro Bölgesi ve İngiltere’nin 2018 ve 2019 büyüme öngörüleri aşağı yönlü revize edilirken, Çin ve Japonya’nın her iki yıl için, ABD’nin ise 2018 yılı için büyüme tahmininin korunduğu 2019 yılının ise düşürüldüğü görüldü. Günün kalanında yurt dışı tarafta yine başta küresel gelişmeler olmak üzere önemli haber akışlarını ve tahvil piyasası hareketlerini takipte olacağız. Yurt içi tarafta ise OVP’ye yönelik olarak uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ve başkaca haber akışları fiyatlamalara etki edebilir.
EURUSD
Bugün merakla beklenen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden, Brexit anlaşmasına ilişşkin gelen iyimser açıklamalar Euro varlıkları üzerinde etkili oldu. İtalya konusu ise risk unsuru olarak kalmaya devam ediyor. Özellikle bugün İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Hükümet ortaklarından Kuzey Ligi Partisi Lideri ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvinin, bütçe açığı hedefi konusunda hala daha fikir birliğine varamamaları dikkat çekiyor. Bu durum ilerleyen dönemde ülke içerisinde siyasi bir kriz yaratabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise Çin ile yaşanan ticaret savaşları sıcaklığını korumaya devam ederken bugün ülkeden takip ettiğimiz verilerin beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görüldü. Teknik olarak ise kritik olan 1.1730-1.1750 bölgesinin ihlal edildiğini görmekteyiz. Bu seviye üzerinde kalıcılıklar 1.1855 noktasını hedef haline getirebilir. Ancak öncesinde 1.1795, 1.1810 ve 1.1830 ara dirençleri takip edilebilir. 1.1730 altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 1.1685, 1.1655 ve 1.1630 destek seviyeleri takip ediilebilir.
USDTRY
Bugün yurt içi tarafta açıklanan; Tüketici Güven Endeksi 59.3 ile 2015 Eylül ayından bu yana en düşük seviyelere geriledi. Günlerdir merakla beklenen Orta Vadeli Program(OVP) da açıklanırken, program öncesi 6.12 seviyelerine doğru gelen kur; programın açıklanması sonrası yukarı yönlü tepki verdi. Detaylara bakıldığında Enflasyon ve İşsizlik projeksiyonlarının genel anlamda tutarlı olmakla birlikte, Cari Açık ve Bütçe Açığı gibi datalarla ilgili şüphelerin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Yine, OECD’nin; Türkiye’nin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi de tepki alımlarında etkiliydi. Günün kalanında yeni adıyla Yeni Ekonomi Programı(OVP)’na dair uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar önemli olacak. Ayrıca, CDS ve tahvil faizlerinin durumu, gelişmekte olan ülkelere dair haber akışları da başkaca gelişmeler ile birlikte kur tarafında etkili olabilir. Teknik olarak bakıldığında ise; şuan için 6.2500 seviyesi üzerinde fiyatlama görülmekte. Yukarı yönlü atakklarda izlenebilecek direnç seviyelerimiz 6.2760, 6.3000, 6.3300 ve 6.3630 ‘da bulunmakta. 6.2500 altına geri çekilmelerde ise; 6.2240, 6.2100, 6.2000 ve 6.1800 destek noktaları takip edilebilir.
GBPUSD
Avrupalı Liderlerin, Avusturya’nın Salzburg kentinde gerçekleştirdiği zirvede, Brexit konusuna ilişkin ifadeleri Sterlin lehine sert fiyat hareketlerine neden oldu. Özellikle Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’ın, anlaşma konusunda iyimser tavırları ve İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney’in, bir Brexit anlaşmasının yapılması konusunda inancının tam olduğuna ilişkin ifadeler dikkat çekti. Ancak hala daha tam olarak anlaşılmış bir durum söz konusu değil. Açıklamaların aksine oluşacak bir durum Sterlin üzerinde ciddi bir baskı yaratabileceğinden konuyla ilgili gelişmeler dikkatle takip edilmeli. ABD tarafında ise bugün takip ettiğimiz Philadelphia FED Endeksleri ve İşsizlik Maaşı Başvuruları piyasada beklenen rakamlardan daha olumlu şekilde gerçekleşti. Diğer taraftan Çin ile yaşanan ticaret savaşları önemini korumaya devam ediyor. Teknik olarak ise dünde belirttiğimiz gibi yükselen kanalın üst bant noktasına gelen 1.3185 noktasının geçilmesiyle birlikte yukarı yönlü ataklar görmekteyiz. Şimdi ise gözler 1.3300 seviyesinde. Şayet buranın üzerinde kalıcılık gerçekleştirmesi halinde 1.3435 seviyeleri hedef haline gelebilir. Ancak öncesinde 1.3325, 1.3355 ve 1.3390 ara dirençleri önemli olabilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise 1.3270, 1.3250 ve 1.3210 destek noktaları izlenebilir. Tam olarak USD lehine işlemler görebilmemiz içinse tekrardan 1.3185’in altına sarkması gerektiğini belirtelim.
BRENT PETROL
İran Petrol Bakanı Nazım Zanganeh, Cezayir’de yapılacak OPEC toplantısında kendi çıkarlarına zarar verecek kararları veto edeceklerini belirterek bazı petrol üreticilerinin kesinti anlaşmasını ihlal ettiğini ve OPEC’in arz kısıntısı konsorsiyumu için petrol üretim kotaları hakkında karar veremeyeceğini iletti. Zanganeh ayrıca, varil başına 80 Dolarlık petrol fiyatının gayet makul olduğunu da sözlerine ekledi. OPEC’i eleştirmeye devam eden ABD Başkanı Donald Trump ise, Ortadoğu ülkelerini koruduklarını, kendileri olmadan güvenli olamayacaklarını ancak ülkelerin daha yüksek petrol fiyatları için zorlamaya devam ettiklerini söylerken OPEC tekelinin fiyatları aşağı çekmesi gerektiğini deklare etti. Bunun dışında Rusya’da petrol üretiminin Sovyet dönemi sonrası en yüksek seviyelerde olduğu kaydedildi. Bilgi kamuoyu ile paylaşılmazken bir hükümet yetkilisinin, günlük petrol üretiminin 1.55 milyon varil olduğu ve Rosneft’deki artışların etkisi ile birlikte bu seviyeleri gördüğü sözlerine yer verildi. Veri akışında dün açıklanan Enerji Bilgi Yönetimi (EIA) haftalık ham petrol stokları -2.057 milyon varil azalış göstererek son 5 haftadan bu yana olan düşüş trendini sürdürürken stokların Şubat 2015’ten bu yana en düşük seviyelerine indiği görüldü. EIA'nın Eylül 2018 kısa dönem enerji görünümü raporuna göre, ABD'nin günlük ortalama ham petrol üretimiinin bu yıl 10,7 milyon varil, gelecek yıl ise 11,5 milyon varil olması bekleniyor. Azalan stok verisi sonrası yükselişini sürdüren petrol fiyatlarında yükseliş eğilimi bugün de kendini göstermekte. Buna ilave olarak hafta sonu yapılacak OPEC toplantısında da arz artışına gitmeyeceği beklentisi de bu yukarı yönlü hareketleri destekler nitelikte. Ancak bu noktada 80.00 noktası kritik hale geliyor. Buranın kalıcılıkla geçilmesi fiyatların artmasına yardımcı olacaktır. Bu durumda ise ilk etapta 80.45 direnci önemli hale gelebilir.80.00 altı kalıcılıklarda yaşanacak satış baskısında ise 79.20, 79.05 ve 78.85 destek seviyeleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Roberto Azevedo, ABD ve Çin arasındaki ticari çekişmenin, bu iki ülkenin elinde ciddi miktarda "cephane" bulunduğu dikkate alındığında başka alanlara da kolaylıkla yayılabileceği uyarısında bulundu ve Washington ve Pekin arasında diyaloğu artırma çalışmalarına odaklandıklarını belirtti. Öte yandan, Çin TTicaret Bakanlığından yapılan açıklamada Yuan’daki değer kaybının ekonomileri için olumsuz olduğunu ve Yuan’ı ticaret savaşı çözümünde araç olarak kullanmayacaklarını duyurdu. Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin Kuzey Kore’yle görüşmelere hemen başlamak için hazır olduğunu söyledi. Pompeo, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan Ocak 2021’e kadar arındırılmasının amaçlandığını belirtirken geçtiğimiz hafta sonunda Kuzey ve Günay Kore de bölgenin nükleer silahtan arındırılması için anlaşmış ve K.Kore, nükleer sahalarını kapama kararı almıştı. Bunun dışında ABD Başkanı Donald Trump, uzun süredir gerginlik yaşadığı Adalet Bakanı Jeff Sessions hakkında "benim bir adalet bakanım yok" ifadesini kullandı ve birçok konuda Sessions'tan mutsuz olduğunu vurguladı. Trump atama konusunda ise kendini de eleştirdiğini kabul etti. Fiyatlamalara etki eden faktörler içinde, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Çin Yuanı’na yönelik gelişmeler önemini korurken haber akışında da ticaret savaşlarıı ve NAFTA ile ilgili gelişmeler de ayrıca takip edilecek. Teknik olarak, mayıs zirvelerini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizinin yükselişi sürmekteyken Dolar endeksi de 94.00 seviyesi altında kalmaya devam ediyor. Bu durum ons altın tarafını baskılarken gün içinde 50 günlük ortalamasının olan 1207 seviyesinin direnç olduğu görülüyor. Sarı madende bu bölgenin geçilmesi durumunda 1209, 1212, 1216 ve 1220 noktaları izlenebilirken geri çekilme halinde ise 1202, 1196, 1190 ve 1184 destek seviyeleri gündeme gelebilir.
Işık FX Araştırma Departmanı
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorumm ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.