Akşam Bülteni (Işık FX)

G20 Ülkelerinin Maliye Bakanları Buluştu
Yeni ABD Hazine Bakanı Mnuchin'in G20 zirvesindeki söylemleri piyasanın odağındaydı. Temmuzda yapılacak olan G20 ülkeleri liderlerinin zirvesi öncesinde buluşan maliye bakanlarından, ABD'nin son dönemde ön plana çıkardığı korumacı politikalara karşı fazla söylem gelmedi. Diğer Bakanlar ABD'nin yeni ticaret politikaları olgunlaşana kadar şimdilik bekleyip görmeyi tercih ettiler. ABD tarafında ise her türden korumacı politikalara karşı direnileceği ifadesinin değiştiği görülüyor. Bu ifade yerine ticaretin ekonomilere katkısının güçlendirileceği mesajı verildi.
Almanya Şansölyesi Merkel ve ABD Başkanı Trump'ın yaptığı görüşme sonrasında Merkel, Japonya Başbakanı Abe ile görüştü. İki lider serbest ticaretin adaletli de olabileceğini savundu. 2013 yılında başlayan, iki ekonomi arasındaki ticari bariyerleri indirmeyi hedefleyen AB-Japonya görüşmelerinin ise hızlandırılabileceği söyleniyor.
EURUSD
FOMC toplantısı sonrasında bu yıl 3 faiz artışı görünümünün değişmemesi nedeniyle kurda başlayan toparlanma devam ediyor. Bu hafta kuru etkileyecek veri olarak Cuma günü açıklanacak ABD dayanıklı mal siparişleri var. Euro Bölgesinde ise sadece ankete dayalı PMI verileri açıklanıyor. Hafta boyunca ise FED üyelerinin sessizlik döneminden sonra yeniden açıklamalarını takip ediyor olacağız. Chicago FED Başkanı Evans ekonomik görünüm bozulmadıkça bu yıl 3 faiz artışının mümkün olduğunu ifade etti. Yellen son faiz artışında belki de FED'in kredibilitesinin azalmasından dolayı son dönemde güçlü sözlü yönlendirmelere başvurduklarını söyledi. Yellen ekonomik görünümün devam etmesi durumunda çok güçlü değişim sinyallerine ihtiyaç duyulmadığının sinyalini ermişti. Evans'ın bu ifadeyi yenilemesinin bir bakıma önemli odluğunu söyleyebiliriz .Bugün ayrıca Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidman'ın açıklamaları ve ABD Başkanı Trump'ın konuşması kurda volatiliteyi artırabilir. Teknik olarak ise 1.0750 bölgesinde fiyatlanan paritede 1.0780-1.0800 seviyelerii aşılırsa 1.0830 direnci gündeme gelebilir. 200 günlük basit hareketli ortalamaya denk gelen 1.0850 ise güçlü direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 1.0730-1.0700-1.0670 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
USDTRY
Cuma gecesi gelen Moody's kararıyla birlikte giriş yaptığımız haftada Türkiye'nin kredi not görümünün düşürülmesinin TL bazında çokta olumsuz etki bırakmadığını gördük. Karar ile birlikte TL bazında bir miktar gevşeme yaşansa da bugün toparlandığını görüyoruz. Öte yandan TCMB'nin bugün açtığı 1 milyar dolarlık 1 hafta vadeli döviz depo ihalesine gelen 1 milyar 325 milyon dolarlık teklife karşılık gerçekleşen tutar 1 milyar 5 bin dolar oldu. Bu durumunda yine TL kanadına olumu yansıdığını söyleyebiliriz. ABD kanadında ise akşam saatlerinde Chicago FED Başkanı C. Evans'ın açıklamaları paritede etki bırakabilir. Evans'ın yeni ekonomi üzerine vurgu yapması bekleniyor. Teknik kısımda, TL'deki güçlü duruşun bir miktar daha devam etmesi halinde fiyatlamalaar 3.6000 desteğine kadar geri çekilebilir. Yukarı hareketlerde ise 36500 direnci ilk engel olarak karşımıza çıkarken, 3.6670-3.7000 bandı ise gündeme gelebilecek diğer direnç noktaları.
GBPUSD
Geçtiğimiz hafta FOMC ve BoE para politikası kararlarıyla son iki ayın en yüksek haftalık kazanımıyla kapatan kur, yeni haftaya da alıcılı başladı. İngiltere Merkez Bankasının faizleri değiştirmeme kararında üyeler arasında ilk ayrışım gerçekleşti. Kristin Forbes 25 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullandı. 2018 Eylül ayına kadar BoE'nin 25 baz puanlık faiz artışı ihtimalleri karar sonrasında yüzde 60'tan yüzde 90 seviyesine tırmandı. Haftanın ilk işlem gününde önemli veri bulunmuyor. Yarın İngiltere'den açıklanacak olan enflasyon rakamları oldukça önemli olacak. Beklentiler manşet enflasyonun Bankanın yüzde 2 olan hedefini aşacağı yönünde. BoE son verilerin istihdam piyasasında henüz iyileşme için alan olduğunu ifade etmişti. Ücretlerdeki artışın yavaş kalmasıyla BoE bir süre ekon0minin enflaasyon hedefinin üzerinde işlemesine izin vereceğini belirtti. Bunun yanı sıra İngiltere başbakanı May'in sözcüsü 50. maddenin 29 Mart'ta tetikleneceğini açıkladı. Teknik olarak haftaya 1.24 seviyesinin üzerine tırmanarak başlayan parite 50. Madde haberleriyle 1.24'ün altına gevşedi. Aşağı yönlü hareketin devamında 1.2370-1.2330 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Toparlanmalarda 1.24 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlanırsa 1.2430-1.2450 dirençleri takip edilebilir.
BRENT
Petrol fiyatları haftanın ilk işlem gününde hafif satıcılı bir seyir izliyor. Piyasada üretim kesintisi anlaşmasının uzatılıp uzatılmayacağına dair oldukça karışık beklentiler olduğunu söyleyebiliriz. Bu karışıklığın sebebi ise büyük üreticilerden gelen tutarsız açıklamalar. Suudi Arabistan petrol bakanın bir hafta arayla yaptığı iki açıklama birbiriyle tamamen çelişiyor. Rusya enerji bakanı anlaşmanın uzatılmasından yana olduklarını duyururken, zaman zaman diğer ülkeleri üretim seviyelerini artırmakla tehdit ediyor.. Iran tarafından henüz bir açıklama gelmezken Irak, anlaşmanın uzatılması yönünde görüş bildirdi. Hafta sonu üretici ülkeler, İzleme Komitesi çerçevesinde Kuveyt'te bir araya gelecek. Bu görüşmeden çıkacak mesajlar, piyasa oyuncuları tarafından dikkatle takip edilecek. Teknik olarak ise 51 dolar seviyesini test eden Brent petrolde, bu seviyenin altında kalıcılık sağlanırsa 50.50 ve 50.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 51.50 aşılırsa yeniden 52 dolar denemesi görebiliriz.
ALTIN
Geride bıraktığımız haftada FOMC toplantısından gelen güvercin faiz artışıyla beraber değerli madende başlayan toparlanma eğilimi devam ediyor. Fed vadeli kontratlarına göre 2017'de 2-3 arası bir faiz artışı fiyatlanmış durumda. FED üyelerinin nokta tahminlerine göre bu sene 3 faiz artışı beklentisinin değişmemesiyle altında aşağı yönlü riskler bir nebze azaldı. Ancak önümüzdeki dönemde faiz artışı için, FED her ne kadar son toplantıda ekonomik görünüm değişmeden yapsa da önümüzdeki toplantılaarda ücretlerde ve enflasyonda belirgin bir iyileşme görmesi gerekiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde de haftanın ilk işlem gününde gevşeme sürüyor. Yaklaşan Fransa seçimleri ve AB-İngiltere arasında başlayacak olan Brexit müzakerelerinin altın fiyatlarına pozitif yansımasını görebiliriz. Bugün veri akışı açısından sakin olsa da Almanya, İngiltere ve ABD Merkez Bankaları üyelerinden gelecek konuşmalarla ABD Başkanı Trump'ın yapacağı açıklamalar hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak ise 1230 desteğinin üstünde fiyatlanan değerli madende 1235-1243 dirençleri yukarı yönlü harekette takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1224-1219 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danıışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 11.75 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 30.2 MİLYAR TL
FED/EVANS: % 4, ABD EKONOMİK BÜYÜMESİ İÇİN MUHTEMELEN BÜYÜK GELEN BİR HEDEF
MERKEL: UKRAYNA BARIŞ ANLAŞMASI UYGULANIRSA RUSYA ÜZERİNDEKİ YAPTIRIMLARI KALDIRMAYI DÜŞÜNEBİLİRİZ
FED/EVANS: EKONOMİ ŞU AN İYİ BİR YOLDA
JCR/ÖKMEN:BİZ HALA TÜRKİYE'Yİ YATIRIM YAPILABİLİR OLARAK GÖRÜYORUZ -BLOOMBERG HT
AVRUPA KOMİSYONU : BU TARAFTA HER ŞEY HAZIR, BİLDİRİM İÇİN BEKLİYORUZ
ENERJİ BAKANI ALBAYRAK:BENZER BİR İHALEYİ RÜZGAR İÇİN YAPACAĞIZ-BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş